TANAH Sifat tanah dikaitkan sebagai jenis Deria. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan.

Orang menghargai kebendaan, keras hati, sabar,disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, cekap, percaya hanya perkara yang boleh dicapai oleh deria.

(JENIS PANCAINDERA: SYAHWAT, KERING) Sedar mengenai hakikat diri, menilai material, sebar, tabah hati, disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, efisyen, percaya hanya pada apa yang boleh dicapai oleh pancaindera, muram atau sugul, diberatkan oleh keperluan. Kepala angin, bimbang, tegas, tenang, boleh putus harapan, pendiam, tidak peramah, senyap. Badannya kurus, kurangnya tidur, tidak sabar jima', selalu sihat, banyak kerja.

artistik. dalam perasaannya. mahukan kebebasan. berahsia. jalannya cepat. menaruh harapan. mudah terluka hatinya. penakut. belas kasihan. menghargai kebolehan intelektual. kebudakan atau kurang matang. optimis. yang mana orang lain tidak terfikirkan. mudah berusaha. mampu melihat kemungkinan baru. ada angin. Kerjanya segera. semangat tinggi. Lelaki ini berpegang kepada teori. objektif. mudah memahami perasaan orang lain. bersemangat tinggi. penakut. berhatihati. tenteram. boleh dipercayai. tidak tamak. sentiasa sedia untuk menempuh sesuatu yang baru dan berisiko. perlukan ruang. banyak tidur. positif. cenderung untuk tidak sensitif. sukakan fakta dan figura. Pentingkan diri. pemaksa. berfikiran panjang. gelisah. aktif. aman hatinya. Perasa. mampu melihat kemungkinan masa depan. perasaannya dalam. lambat dan agak kurang faham. PANAS) Pentingkan diri. memahami. kompetatif. API Sifat api dikaitkan sebagai jenis Intuisi (kebolehan mengetahui sesuatu melalui bisikan kalbu). keras hati. Tubuhnya tambun. mempunyai mentaliti ambil mudah. megah. terang hati. memaksa. kompetitif. kurang tidurnya. perlukan ruang. keanakan atau lurus. kecenderungan ke arah tidak peka terhadap sesuatu. ada bakat seni. imaginatif. ANGIN Sifat angin dikaitkan dengan jenis Pemikir. (JENIS INTUITIF: CINTA. tidak tamak.AIR Sifat air dikaitkan jenis Perasa. mudah teransang. penyabar. kepala angin. Ia digolongkan sebagai sifat kelelakian. menghadapi kesukaran untuk melibatkan emosi. rasional. berahsia. la digolongkan sebagai sifat kelelakian (masculine). sentiasa sedia untuk sesuatu yang baru dan berisiko. imaginatif. agresif. banyak lemak. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Lemah-lembut. panas tubuhnya. terkawal. mengasihani. lemah terhadap siksaan atau teguran. megah. . BASAH) Lemah lembut. tidak mudah terpengaruh oleh pendapat orang lain. (JENIS PERASA: FIKIRAN. sedikit malas.

banyak cakap. perihal manusia. Mudah bergaul. Tapi ianya diakui sebagai FAKTA SAINS yang membuktikan. rasional. boros. sederhana. sukar dipengaruhi. banyak darah. P/S: SIFAT-SIFAT yang dinyatakan ini bukannya RAMALAN NASIB. keperluan untuk bebas. sukar terlibat dalam hal emosi. responsif. Tubuh nipis. kreatif. Tolong jangan sempitkan fikiran anda. objektif. suka pada fakta dan figura. SEJUK) Orang teori. :) . pemimpin. kurang daging.(JENIS PEMIKIR: JIWA. mudah berbincang. Terima kasih! Silakan SHARE. bersemangat. menilai tinggi kebolehan intelektual. sikap tidak kesah. mentaliti ambil mudah.