Cusnir Nadejda Marta Aliona

Introducere .

Pentru efectuarea acestor lucrari specifice metodei aprecierilor de expertiza se formeaza grupul de lucru ce dirijeaza activitatea expertilor in luarea unei decizii. fiind organizati intr-un .se realizeaza cu scopul pregatirii informatiei pentru luarea unei decizii.

Aprecieri de expertiza Aprecieri individuale Aprecieri colective Sunt aprecierile unui singur specialist. Ex: profesorul apreciaza raspunsul studentului in mod individual Sunt aprecierile oferite de un grup de specialisti. Ex: aprecierea prestatiei unui patinator la concursul de patinaj artistic. .

Probleme care nu dispun de informatiile necesare. pot fi:  Probleme pentru care exista surse de informatii suficiente.  .Problemele solutionate prin metoda aprecierilor de expertiza.

Aceasta metoda este deosebit de eficienta in urmatoarele cazuri:  Intr-un mediu caracterizat printr-un grad mare de incertitudine in care exista obiectul de studiu. In lipsa unei baze teoretice de incredere.   In lipsa de timp si in situatii extreme. .

. Pentru stabilirea scopurilor si obiectivelor manageriale. Pentru determinarea intervalului de timp in care pot avea loc aceste evenimente. Pentru identificarea solutiilor alternative a unor probleme. ordonate dupa importanta acestora.• • • • • Pentru elaborarea unei liste de evenimente posibile in diferite domenii pe o perioada de timp stabilita. Etc.

Decizia cu privire la necesitatea efectuarii analizei cu ajutorul expertilor. 6. Selectarea compozitiei de baza a grupului de lucru (un conducator stiintific si un secretar). Analiza computerizata a informatiilor de specialitate 9. Selectarea experţilor. In cazul existentei mai multor runde este necesara repetarea ultimelor 2 etape. informaticieni. remunerarea expertilor si incheierea oficiala a activitatii grupului de lucru. 5. 10. . 3. Conducatorul este responsabil de organizarea si desfasurarea unui studiu de calitate. Analiza aprecierilor expertilor. econometrice. interpretarea rezultatelor si pregatirea deciziei finale.1. 8. Elaborarea regulamentului dupa care se conduce comisia de experti in cadrul analizei. La aceasta etapa in componenta grupului de lucru sunt alocate diferite echipe de specialisti: analitice. Aprobarea deciziei finale a Comisiei de Experti si pregatirea unor rapoarte. 4. Formarea comisiei de experţi. dupa necesitate operatori de interviu. în conformitate cu competenţa acestora. 11. 7. Colectarea informatiei necesare. 2. La această etapă grupul de lucru discuta cu experţii pentru a primi acordul lor. de a face parte din comisia de experţi.

 .  Expertul trebuie sa dispuna de cunostinte vaste in domeniu.  Expertul trebuie sa aiba experienta de participare la astfel de examinari. aprecierile trebuie sa se imbunatateasca.La formarea grupelor de lucru si a comisiei de experti este necesar sa se respecte urmatoarele cerinte: Aprecierile expertilor trebuie sa fie invariabile in timp.  La introducerea unei informatii suplimentare. dar nu sa se schimbe radical de la aprecierea initiala.

. astfel expertii discuta intre ei problema. Numarul expertilor este in crestere in procesul efectuarii aprecierilor de expertiza. dind fiecare argumente. el nu-si cunoaste colegii.de aceea opinia sa este independente de cea a altor colegi sau de conducere.Metode de obtinere a aprecierilor de expertiza Fiecare expert lucreaza separat. opinii si facind schimb de experienta. Numarul expertilor este fixat pentru ca din punct de vedere statistic sa fie posibil de efectuat o medie a aprecierilor date si luarea unei decizii. Expertii sunt adunati impreuna pentru pregatirea materialelor necesare analizei.

Le este negat dreptul de a-si exprima parerile care in cele mai multe cazuri sunt originale. de aceea acei experti a caror opinie e diferita sunt exclusi. fara nici un motiv se considera ca o decizie poate fi luata numai pe baza avizului de comun acord al expertilor. .Deseori. totusi insa sunt ignorate.

. de aceea pentru aprecierea lor este nevoie de o cantitate mare de cifre.Inca din literatura veche si chiar si in acea moderna este raspindita teoria de “calimetrie”. care mentioneaza ca un obiect este posibil de evaluat cu ajutorul unei cifre (numar). Aproape toate obiectele reale sunt insa destul de complexe. dar si de obiecte matematice de natura nenumerica.

2 si mai multe.Numarul de runde in examinare Examinarea poate include o runda. deoarece expertii revin de mai multe ori asupra obiectului examinarii. dar treptat. Cu cit sunt mai multe runde de examinare cu atit mai aprofundata devine analiza problemei in cauza. Pentru a micsora costurile este necesar ca sa nu fie inclusi toti expertii deodata. . In acelasi timp creste costul expertizei si timpul necesar efectuarii acesteia.

De obicei are loc prin intermediul internetului. (specific totalitate pentru independent. expun parerile Expertul cunoaste fara a cunoaste celelalte pareri. . Aceasta comunicare este favorabila prin faptul ca nu este necesara intilnirea tuturor expertilor in acelasi loc si in acelasi timp. Este comunicarea libera intre experti. la distanta in Expertii isi anonimat. Este in acestora.Lipsa de Comunicarea comunicare. Comunicare a verbala cu restrictii. discutiile intre experti au loc in stricta conformitate cu regulamentul. examinarea in 2 (situatie runde) specifica pentru examinarea intro singura runda) Comunicarea la distanta fara anonimat. Este foarte raspindita. Comunicarea verbala fara restrictii. opiniile dar nu stie cine celorlalti este autorul experti.

rezultatele ei nu sunt intotdeauna obiective. obiecte in baza cunostintelor si experientei comisiei de experti.Concluzie Metoda aprecierilor de expertiza este o metoda care permite analiza anumitor situatii. de aceea in functie de acestea. Totusi ne permite o reflectare mai aproape de adevar a situatiei si luarea unei decizii adecvate. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful