Parintele Rafail (Noica), despre vremurile pe care le traim...

si alte vorbe de folos

(...) vreau sa zic ca acuma vine si aici (a venit, prin comunism, o urgie peste neamul acesta) si peste tot neamul ortodox, vine urgia "Noului Veac", New Age, postmodernismul, sau cum vreti sa ii spuneti, pe care l-am trait deja noi in Apus, si se nimiceste viata Bisericii, se reintroduce vechiul duh al paganismului pana la capat.

(...) Vreau sa zic ca s-a terminat cu epoca aceea "usoara", acum din in ce mai mult este cernerea, si tare mi-e teama ca o sa vedeti si voi, dragi studenti, zilele acestea... cine stie?

Deja, spune Preasfintitul [Andrei], unii oameni - probabil botezati crestini ortodocsi - nu se supun Bisericii, chiar dintre profesori [de la Teologie]. Asta este, ca sa zic asa, normal pentru zilele noastre. Pregatiti-va pentru acestea, si pentru mai rau. Cernerea este: "Vrei, Adame, sau nu vrei? Daca vrei, esti cu mine, daca nu, ti-am spus..."

Cuvantul din Apocalipsa, "De acum, cel ce nedreptateste, mai nedreptateasca, cel ce spurca, mai spurce, cel drept mai lucreze dreptatea si cel sfant mai sfinteasca-se" (Apoc. 22,11) arata ca acum e un fel de "a face ce vrei". Si aicea, iarasi zic, este pericolul pentru om de a se prapadi. (...)

cat de cat. 12.. si oamenii se impartasesc.dar de vreo doua mii de ani se tot sfinteste apa la Boboteaza. Cum sa nu fie sfintita. si se sfinteste toata firea cu apa sfintita. cand in toata Romania sunt biserici ortodoxe de mai mult sau mai putin de doua mii de ani nu stiu ce se intampla in Transilvania pe vremea lui Bukow .] Indraznesc sa spun acum ca nevoie este ca.) natura este sfintita. Ortodoxia. unde eram ca niste craci taiate de trunchi.. duhovnicia apuseana da din ce in ce mai mult faliment. nici nu-si dau seama in ce masura traiesc si ei din sangele Ortodoxiei..) am simtit imediat nevoia de o mai mare apropiere de Sfanta Impartasanie. sub presiunea modernitatii. si din ce in ce mai multi dintre credinciosii apuseni se intorc catre Ortodoxie. blagosloviti. [. Si va spun inca un lucru: sectarii si catolicii (greco sau romano). In Apus. Si sectele care traiesc aici la noi nici nu-si dau seama cat traiesc din aer ortodox. sa "deosebim vremea" (Lc.si sa tragem in . spre a lucra impreuna cu Domnul in via Lui . mai ales noi. sa stiti. este mult mai apreciata in Apus. (. decat aici.) *** Scrisoare catre un Arhiereu Iubite Preasfintite Parinte.In Apus. din aerul ortodox pe care il respira.. unde acest "aer" nu exista.. "fetele bisericesti". 54-57) in care ne aflam istoric. din duhul.. Aicea este inca lucrarea Bisericii Ortodoxe care ne mai tine.. romanii botezati in orice secte.(. (..

cap. Vremea sta sa nasca Vesnicia. sa rabdam ocari si prigoane din afara. sa se smereasca pana in sfarsit.care va fi fost acel "popor binecredincios de pretutindenea" (cf. sa se gateasca Mireasa in asteptarea Mirelui (Apoc. atunci. 53). pentru ca Biserica . 1). ce va fi fost Bisericã . 3). Nevoie este de acest "necaz" (Tes. "New Age"-ul . si tot ce avem mai scump si mai sfant in lume. acolo. 1617). iar cei ce au ramas .si ce nu. intru cele din urma. pe noi Comunismul ne-a pazit. . intr-o masura. 13. cine va putea sta impotriva voii lui Dumnezeu? Dar. si poticniri. Ortodoxia. acum . si ce anume va ramanea "neclatit de portile iadului" (Mt. sa se lepede de tot ce este strain sfinteniei ei. ne vom pregati pentru ceea ce nu vom putea stavili. si ce va trebui sa cada. si pe noi insine.aceeasi directie cu El. si iubesc si primesc. Vom fi nevoiti sa vedem propasiri si izbanzi din partea catolicismului si a celorlalte secte. 18). dar nu "bagandu-ne capul in nisip" ca strutul. 13. Va trebui sa pierdem pe multi din randurile preotilor si din numarul credinciosilor: aceasta in Apus s-a si facut. 22. acum se va vedea. Vremea este a cernerii. lui Dumnezeu voim noi a sta impotriva? Cum. iar dinlauntru smintiri.. 16.adica noi – sa se curete de toate preacurviile ei. 22.. Acum va trebui sa se lamureasca credinta noastra. in sfarsit.. sa se "lamureasca". sa ne vedem facuti de ras si de rusine de catre mass-media. Liturghierelor recente). Comunismul a lovit cu sabia.mai ales cu minciunile acestui veac trecator: caci a inceput "ceasul lor. si Mireasa Hristosului Lui? Caci judecand dupa Scripturi. ca aurul in cuptorul ispitirii. in felul lui. precum si dupa privelistea care ne inconjoara..dintre acestia sunt cei care acum recunosc. si pe iubita noastra Biserica. 7). pentru ca acum. vom fi lui Biserica. 16). Infricosatoare lucruri. in sfarsit. nevoie este de acest necaz. indeosebi din anii '50 incoace. Si daca "s-a dat lor stapanire" (Apoc. si stapania intunerecului" (Lc. 5. dar acum a venit vremea (Ioan 17. sa se spele de toata necuratia ei (Iez. Paradoxal. 7). si vanzari (Apoc. mai ales dupa razboi.

indeosebi cand aceste mijloace ne silesc sa imbratisam si atitudinile acestei lumi.[.] Domnul sa ne lumineze in toata vremea sa facem ce este drept inaintea Lui.. zice Domnul Atottiitorul" (Zah.mantuitoare. daca de la Dumnezeu ingaduita . 37 si Apoc. El Insusi sa ne invete sa facem precum pe Petru l-a povatuit sa faca. si sa ne sprijinim mai mult pe mijloacele lui Dumnezeu.dar. poate chiar. 11-12) pentru fiecare. 10.. fie si provizoriu.Infricosata vreme. si decat cand au crezut stramosii nostri. 13. sa ne reinvatam mai multa incredere in Dumnezeu decat in cele vazute si "mai la indemana". 2). 29). si "plata Lui in mana Lui" (Evr. poruncile lui Hristos. si "mladitele smochinului" vestesc vara (Mc.. ma rog Domnului sa va impartaseasca in inima ce este in sufletul meu. 5)? . "cand va imbatrani" el (Ioan 21. ca cele de negandit in urma cu vreo treizeci de ani – acum sunt "moneda curenta"? . sa va si aduca bucurie. nici intru tarie. ca "Cel ce este sa vie va veni. 6). si vremea cand "si cel drept mai faca dreptate. si cel sfant mai sfinteasca-se".."Nu intru putere mare. acum este "langa usi" (Mc.si oare nu s-a umplut intreg globul pamanesc de "promiscuitate" si de libertinaj neinfranat. oarecum. facand si scriind acestea.[. iar aceasta. punand deoparte. 11). 3. "Acum mai aproape este noua mantuirea decat am crezut" (Rom. 13.[. Ca astazi. de la noi insine. 28). si cel ce spurca – mai spurce" (Apoc. 18).mai nedreptateasca. Vremea este ca Biserica sa se intoarca intru ale sale. 12..] Iubite Preasfintite Parinte.] *** . Acum a si inceput acea vreme cand "cel ce nedreptateste . Iar acum ca imbatranim. decat pe mijloacele acestei lumi. cand ne vor intampina "portile iadului" (Ier. 13.. ca in zilele Sfantului Ioan Botezatorul doar "se apropiase" Imparatia Cerurilor (Mt. de ne vom afla despartiti de Hristos. ce ne vom face. ci intru Duhul Meu. 4. dar. ca nu numai sa nu va intristez. ci. 22. si nu va [mai] zabovi". 22. desi mai putin vadit. 11) .

Nu in sensul ca te’ar apuca cascatul in biserica. unde multi s’au dezlipit de Biserica Ortodoxa. a fost nevoie ca Dumnezeu Insusi sa Se intrupeze si sa devina om adevarat. descoperita de insusi Dumnezeu. adica nume care tradeaza. Trebuie sa spun ca sectantii si romano-catolicii.M’a dus mama de mai multe ori la biserici anglicane. nici filosofie mai adevarata. dar atmosfera era foarte saracacioasa. Si a luat in istorie numele de dreapta slavire [orto-doxie]. au incercat sa pastreze nestricata viziunea acestei firi omenesti. om fara sminteala. ci in sensul ca nu te hranea cu nimic. firea in care Dumnezeu l’a creat pe om. ceea ce au cautat Parintii cei adevarati. daca vreti. Acolo intelegeam limba. Pentru vindecarea acestei firi. care n’au cautat nici slava lumeasca. in forma pe care au mostenit-o. si incearca sa pescuiasca in apele ortodoxe pestii Bisericii. ci fara pacat. nu sint ceea ce cunoasteti aici. Si acum. ci au cautat un singur lucru: sa ramana in dreapta slavire [Orto-doxie]. plicticoasa chiar. Adam cel nou. care poate fi intr-o tara ortodoxa. as zice acum. care s’a smintit prin pacat. inviind „a tria zi. pentru intaia data in Creatie. a asezat de’a dreapta Tatalui firea omeneasca. nu este duhul acesta inrautatit. Acest Adam a fost in stare. pur si simplu. din tot felul de motive. foarte rece. Au numai ceea ce au primit si ei. pentru ca aceia nu sint oameni care se dezlipesc de Biserica Ortodoxa. adica nu numai in sensul de om in carne si oase. Acolo. Esenta Ortodoxiei este firea omului. cum se face acum si aici. Si. ei nu cunosc altceva. in Apus. ci este. deci. nume foarte frumos si foarte sugestiv. ori vin din afara. Aceasta este viziunea pe care au primit’o Sfintii Apostoli si pe care au pastrat’o Parintii nostri. Biserica Ortodoxa nu este o biserica intre altele. dupa Scripturi” si la 40 de zile inaltandu’se la ceruri ca om. fie si prin moarte si iad sa completeze calatoria pe care Adam cel dintai n’a completat’o si. omul a devenit om complet. ramanand in istorie cu numele .

Aceasta fire.. daca este mai adevarata. in loc sa ma pedepseasca – asa cum ganduim noi ca face Dumnezeu (. ca si alte neamuri.. prin crize.de dreptslavitori [ortodocsi]. Este in firea omului... poate cel mai mare. care m’au adus la un rezultat mai mult sau mai putin spectaculos. pur si simplu mai dreapta. (..) Dar ratacirile omului prin intelepciunea lui (. Ortodoxia este singura realitate a omului. Numai sa ramanem cu Domnul.) Nu era vorba daca Ortodoxia era mai adevarata decat protestantismul.) Am recunoscut in . (. (. e cu neputinta sa nu biruim.. Dar. caci neamul nostru..) Omul este minciuna pana cand.) – mi’a descoperit Ortodoxia ca fiind firea omului. devine adevar ca si Hristos care s’a numit Adevar. Demonul stie unde sa atace. s’a constientizat. mai mult sau mai putina adanci. Am trecut. dezbinarile astea ale istoriei au facut ca singurul adevar. ca si mai toata lumea care cauta. (. si bunul Dumnezeu. profitand de prostia mea. Omul. putin cate putin. Altii au vrut sa fie universali [catolici]. singura realitate a firii omului a luat o forma istorica.... este Ortodox. mai adanca sau cea mai dreapta. (. Ati trecut prin iad. omul si’a pierdut’o prin caderea in pacat si psalmul il plange pe om ca „tot omul este minciuna”.. Cel mai sfant decat toti sfintii. in Hristos. prin fire. daca ne tinem de cuvantul acesta al lui Dumnezeu.se numeste Ortodoxie si se gaseste aici mai mult decat acolo. si’a luat un nume in istorie .. si n’a fost prima oara..). Cultural.) Aceasta revenire in fire a omului s’a facut istoric acum doua mii de ani si geografic la Ierusalim. fiecare cu filosofia si gandurile lor. precum Iov sau Iosif in Vechiul Testament. Multi protestanti sau romano-catolici mi-au relatat convertirea lor la Ortodoxie sau la Dumnezeu in general. altii au protestat. au trecut prin iad. sau cea mai adanca etc.. Unul dintre cele mai mari. a fost revenirea la Ortodoxie. a trecut prin limba greaca si prin toate imbogatirile pe care le’a trait limba greaca. mai ales cele ortodoxe.

(. ca dogma? Bineinteles ca nu. ca adevar.experienta relatata de ei acel moment pe care l’am trait si eu.. daca nu o ratacire. . toti au adevarul. o saracire foarte mare si as zice ca in acest sens as pune alaturi si romano-catolicismul..) Da. Intotdeauna. dar fragmente de adevar. Nu putem vorbi de mai multe cai sau mai multe adevaruri. se sminteste daca nu’L gaseste pe Hristos. ce a marcat tot Occidentul. (. pe Hristos cel adevarat. Intre confesiunile crestine. cand Dumnezeu m’a convins ca El exista si ca Biserica Ortodoxa este cea adevarata. si cand este vorba de credinta. Omul prin fire este ortodox si tinde firesc catre adevarul Ortodox.) Ma minunez si de faptul ca (omul) nu ajunge niciodata la plinirea adevarului fara Hristos.. problema se pune doar transant: ratacire (erezie) – calea adevarata. intr-un loc sau altul. Insa Unul este Adevarul deplin si toate celelalte sint doar incercari ale omului. macar o saracire. De ce considerati faza neoprotestanta. drept o ratacire? As zice. care a fost dezbinarea cea mare din Biserica.. prin care ati trecut.

pe care am vazut’o de multe ori.. negresit. Apusul n’a avut putere sa reziste lumii. Tot asa sa nu ne poticnim in privinta noastra. dospeste tot aluatul si fara de ea painea nu se poate face. Da. vazand cat de smerita este Biserica Ortodoxa. promoveaza ideea ca totul este ingaduit. cu toate ale lui. duhovnicia.Cand se descopera „in duh si in adevar”. Noua Era [New Age]. ci adevarul deplin. cum am gasit astfel de adevaruri in toate confesiunile si religiile de care am auzit de cate ceva. de la satanism pana la filosofiile cele mai inalte. in realitate ea este o lucrare mare. numai smerenia pocainta si altele ca acestea sint lucruri interzise..) .. desi n’am trait in copilaria mea foarte aproape de Biserica. Si aceasta este puterea Ortodoxiei.. adica convinge toata firea. dar ma gandesc si la cuvantul Domnului care spune ca. (. numai ca omul nu o vede.. Ortodoxia nu are un adevar relativ sau un adevar micsorat. Ne(mai)avand Ortodoxia. Caci sint multi hristosi – si nu vorbesc numai de antihristii care insala pe multi – ci si idei gresite despre Hristos cel adevarat. care. si de aceea in Apus s’au inchis biserici de bunavoie. (. suntem mai mici si mai saracaciosi ca altii poate. de pilda. au fost daramate. desi drojdia in aluat este putina si mica. Psihologic sint interzise. Chiar daca aparent lucrarea lui Dumnezeu in Ortodoxie este mica.) In Apus s’a creat mentalitatea ca poti sa faci orice... (. au fost transformate in magazii. adevarul seduce.. duce la mantuire...Nu pot fi macar putin adevarate si alte religii? . pana in maduva oaselor. dar aici aveti o intemeiere pe care eu am simtit’o. numai Hristos cel adevarat este interzis.) Apusul vine si la noi. nici unul scalciat sau deviat. dar aceasta te impiedica sa fii al lui Hristos cel adevarat.

care inseamna. lipsit de viata.. este singurul lucru valabil.. in . neinteleasa destul. Afisarea de orisice este numai afisare si risca sa duca la pierzanie. aceasta dreapta-slavire a lui Dumnezeu este unicul staul. in aparenta insa. el vorbea de celelalte confesiuni crestine – in afara de multe smintiri in viata aceasta. pe care Parintii nostri le-au numit erezii.. ori cauta cu smecherie si vampirizeaza Ortodoxia.. . dar cauta cu drag catre Ortodoxie. dar in esenta. asa am trait’o..) am vazut cum gandirea filosofica. si-a dat arama pe fata.Antropologia noastra este infatisata de un singur Om. Parintii nostri au gasit ca lucrul pe care trebuie sa’l marturisim pana la sange. in Apus a dat faliment. de care este plin calendarul). de orisiunde ar fi.. ca cel ce nu crede in felul acesta – noi ne referim la toate religiile. ca una intre altele. (.. (. dupa ce a marturisit cum crede credinta Ortodoxa. ca sa mai dea sange proaspat trupului lor anemic. risca si ea pierzania. (. pe care le-au luat ceilalti. cu trairile lui. (.) Sute si poate mii de oameni se convertesc la Ortodoxie. la concret.) Asa am vazut’o. Sint si cei care nu se convertesc..). Si am vazut clar cum Apusul cauta acum tot mai mult catre Ortodoxie. in istorie. dreapta slavire. mai important decat catolicismul (un universalism inteles pe orizontala.. cum au facut mucenicii nostri. Si va pot spune sa nu va fie frica de nici un adevar.Sfantul Athanasie Grecul a spus. Parintii au pastrat numire de Ortodoxie. Adica..) riscul e acolo. (. Si este interesant ca fata de toate denumirile pe care le-au luat diferitele secte crestine. risca pierzania cea vesnica. leucemic. o traire neadancita destul. care se chema Iisus.) Pot spune ca Ortodoxia. centralizat etc. cum probabil stiti. trairea duhovniceasca. Si am vazut cum intr-o oarecare masura Apusul. mai important decat orice alte denumiri. Si Parintii nostri au pastrat cuvantul si duhul acelui Cuvant pe care l’a primit omenirea de la Dumnezeu. Pe de alta parte. a ramas cenusareasa istoriei. Fiind aruncat acolo. Sint erezii in mod obiectiv. in Apus.. din nefericirea pacatului omului.. pana la moarte (cum au facut marturisitorii ca Sfantul Maxim Marturisitorul.

Asta a fost pentru mine Ortodoxia si n’am cuvinte sa multumesc Domnului si Maicii Sale. in general. dar in interior poate chiar mai greu decat in Rasarit. de exemplu. Ortodoxia. Dar o astfel de eliberare as numi’o talmes-balmes. contextul vietii apusene. . sintem de multe ori intr-o pozitie foarte asemanatoare Israelului din vechime. Noua Era {New Age] – am descoperit ca sint peste tot adevaruri (. caci si acum..) Si toate intuitiile astea sint. caci nu in aceasta sta adevarul universal. sintem Israilul Noului Testament. (.babilonia aceea a Apusului. istoria. exterior. este mult mai usor de trait. nu este un fel de talmesbalmes de tot de este in univers si istorie. Si incerci sa lupti tu singur impotriva acestei stari spre care te imping mentalitatile.). Si sufletul omului nu’si gaseste odihna in acest sincretism. dar esti supus unei persecutii launtrice. pentru ca si prin rataciri am descoperit aceasta! In Apus... care vrea sa „elibereze” pe om de tot ceea ce’l limiteaza. dupa doua mii de ani. Noi.) Trebuie sa avem ochii deschisi si gandul la esential si atunci vom vedea ca a deveni universal [ecumenic]. de fapt. nici de inchisoare.. aspiratii catre esenta omului.. precum sminteala acestui New Age. unde s’au impleticit si amestecat toate religiile si filosofiile lumii – cum este. dar nu sint decat niste intuitii ale Ortodoxiei(. din care tu insuti intelegi ca esti departe de adevar. Acolo nu ti-e frica de mitraliera.. catre identitatea lui – prima si ultima pentru care luptam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful