Suntem în toiul celui mai frumos anotimp. Dar afecţiunile de sezon îi umbresc splendoarea.

Schimbările de temperatură le creează virusurilor mediu propice, iar nouă, bătăi de cap. E şi vremea alergiilor. Ţi -e rău, îţi curge nasul, te doare în gât şi, mai presus de toate, strănuţi cu foc.

Stranutul – Răceală, gripă sau alergie?
Studiile arată că românii consideră gripa o răceală mai gravă. Nu sunt conştienţi de gradul ridicat de contagiozitate şi de posibilitatea apariţiei complicaţiilor sau chiar a decesului, fără tratament corespunzător. Şi asta pentru că nu facem diferenţa între boli, lăsându-ne păcăliţi de simptome. Cum ştii ce ai? Răceala, gripa şi alergia au, până la un punct, aceleaşi manifestări: stranut, nas înfundat care curge, ochi ce lăcrimează, tuse, oboseală, senzaţie neplăcută la înghiţit. Răceala e inflamaţia mucoasei nazale şi faringiene şi apare la 2-5 zile după ce se intră în contact cu virusul. Trece în câteva zile cu tratament adecvat. Când apar în tabloul simptomelor frisoanele, febra, durerile musculare, greaţa, vorbim despre gripă. E o infecţie virală acută, ce debutează imediat, are evoluţie rapidă şi nu trebuie tratată cu superficialitate.

Prevenim sau tratăm?
Dat fiind că nu putem sta izolaţi, suntem predispuşi la îmbolnăvire, mai ales dacă sistemul nostru imunitar nu este foarte puternic. Or, virusurile în discuţie se iau pe calea aerului, fiind suficient un stranut sau un puseu de tuse cu gura neacoperită.

este foarte important să nu te autotratezi. Iar dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână. chiar şi după ce ai luat medicamente cu conţinut de acetaminofen sau ibuprofen.In timp ce adulţii răcesc cam de 2-4 ori pe an. virusul intră mai uşor în corp. mai ales cu antibiotice. copiii se îmbolnăvesc şi de 6-8 ori. e important ca micuţii să fie învăţaţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun cât mai des posibil. De aceea. mergi de urgenţă la medic! . Cât despre tratament. în funcţie de vârstă şi de gradul de expunere. întrucât la ati ngerea nasului sau a ochilor cu mâna murdară.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful