P. 1
1 Sterilizarea

1 Sterilizarea

|Views: 3|Likes:
Published by Roxana Burcea

More info:

Published by: Roxana Burcea on Jun 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/21/2014

pdf

text

original

Sterilizarea

Sterilizarea este procedeul prin care sint indepartate sau distruse toate microorganismele vii de pe suprafata si din interiorul unor obiecte. Dezinfectia = distrugerea unor grupe de microorganisme, mai ales patogene prin metode chimice. Asepsia este ansamblul masurilor luate prin care se previne contaminarea unor materiale si organisme, in primul rind omul, cu microorganisme.

Metode de sterilizare
Pentru sterilizare se folosesc mai ales metode fizice. In alegera metodelor folosite trebuie sa se tina seama de sensibilitatea microorganismelor fata de actiunea unor factori de mediu extern si de calitatile fizice si chimice ale materialului supus sterilizarii. Metodele fizice 1. Sterilizarea prin caldura ( uscata sau umeda )  Caldura uscata: a.Incalzirea la incandescenta b.Flambarea c.Sterilizarea cu aer supraincalzit ( cuptorul Pasteur = Poupinel)  Caldura umeda: a Fierberea b Pasteurizarea c Tindalizarea d Sterilixarea cu vapori curenti e Sterilizarea prin vapori sub presiune ( autoclavare )

Pregatirea materialelor in vederea sterilizarii
Materialele care vor fi sterilizate necesita o curatire prealabila, spalare, uscare. Materialul infectios care a rezultat din activitate va fi neutralizat prin sterilizare, indepartat de pe sau din obiectele folosite si apoi acestea vor fi curatate, spalate, uscate si sterilizate in vederea unei noi utilizari.  Metode de sterilizare prin caldura uscata Incalzirea la incandescenta Ex. Ansa bacteriologica se mentine in flacara pana se inroseste, iar apoi se lasa sa se raceasca. Se repeta la fiecare utilizare.  Flambarea Trecerea rapida a obiectelor prin flacara. Ex. Eprubetele, baloanele Sterilizarea cu aer supraincalzit Se face in cuptorul Pasteur (sau Poupinel) Sterilizarea se face la 180°C timp de o ora, determinind carbonizarea microorganismelor, forme vegetative sau spori. Temperatura de 180°C este necesara deoarece caldura uscata are o putere redusa de patrundere. Se aplica pt. obiecte din sticla si portelan (nu obiectelor cu parti metalice, a celor din cauciuc, lichide)  Cuptorul Pasteur-Poupinel- Etuva- Cuptor cu aer cald Este metalic, are peretii dublii si este prevazut cu rafturi in interior

Incalzirea se face electic. sub 100°C. corespunde o temp. e.Obiecte de cauciuc b. Dupa terminarea autoclavarii nu se deschide capacul pana cand presiunea nu scade la 0. Autoclavul Este un recipient metalic cu peretii dublii rezistenti. timp de 1-3 ore intre 60-100°C. Se inchide capacul strangand suruburile si se programeaza autoclavarea la parametrii doriti. Se foloseste pentru sterilizarea instrumentelor ce se utilizeaza imediat. Incalzirea se face in baia de apa la 60-65°C timp de 30 min. etc. de 115o C. se realizeaza o temp. Lateral exista un robinet de scurgere. aparate de filtrat.Autoclave In autoclav se sterilizeaza medii de cultura. Ridicind presiunea vaporilor de apa la 1 atm. Se incalzesc produsele in baia de apa consecutiv 3-8 zile. de 120°C care in 30 min. Se utilizeaza in special pt conservarea unor produse alimentare ( produse lactate. Autoclavarea Sterilizare prin vapori de apa sub presiune. Intre incalziri materialul este pastrat la temperatura camerei. Caldura umeda sub presiune fiind mai penetranta. Autoclavarea In autoclav se introduce apa distilata pana sub nivelul gratarului. Aparate de filtrat c. distruge atit formele vegetative cit si sporii. Monitorizarea temperaturii se face cu ajutorul termometrelor. Tindalizarea=sterilizare fractionata sau discontinua. microorganismelor si opreste trecerea sporilor in forme vegetative. peste 100oC. fiind distruse doar formele vegetative prin coagularea proteinelor la temp. In interior este un gratar pe care se pune recipientul cu obiectele care urmeaza sa fie sterilizate. Timpul de sterilizare este de minimum 30 min. Pe capac sunt 3 dispozitive: manometru. Casoletele cu materilale folosite in chirurgie d... Metode de sterilizare prin caldura umeda Fierberea = sterilizare incompleta deoarece nu actioneaza asupra tuturor sporilor. 70-75°C timp de 15 min.Intre peretii dublii circula aerul cald. alcoolice). Metoda reduce nr. Pasteurizarea = sterilizare partiala.. Nu se autoclaveaza lichidele care isi modifica structura la temp. iar la 2 atm. corespunde o temp de 134oC. Metoda este aplicata in special pt lichidele care peste 100°C se altereaza ( unele medii de cultura). Se introduc materialele care urmeaza a se autoclava. din momentul inceperii fierberii. obiecte de cauciuc. Obiecte care se pot autoclave: Materialul infectios a. material infectios.. Nu se sterilizeaza lichide alterabile la peste 100°C. . este cea mai sigura metoda de sterilizare. La ‫ݣ‬tm. robinetul de vapori pentru indepartarea aerului si a vaporilor de apa si supapa de siguranta. caserole cu material chirurgical. sau 8590°C citeva secunde urmata de racirea brusca la 4°C. Este prevazut cu un capac care-l inchide ermetic.

in ambalaje. de topire a acestor substante. daca in autoclav s-a ajuns la temp. stiut fiind ca acesta este un produs cancerigen.Controlul sterilizarii in autoclav Teste chimice: Se folosesc tuburi din sticla ce contin substante sub forma de pulbere cu punct de topire cunoscut. Se realizeaza la temp. Controlul sterilizarii Teste biologice: Se folosesc cuturi sporulate de Bacillus Stearotermophylus cu care se impregneaza niste benzi din material poros. Lampa de ultraviolete Sterilizarea prin radiatii ionizante Cele mai penetrante si microbicide radiatii ionizante sint razele gama. pt. Substante antiseptice si dezinfectante Ethanol (50-70%) Isopropanol (50-70%) Formaldehyde (8%) Tincture of Iodine (2% I2 . acetat de celuloza. Ele se pun dupa terminarea autoclavrii in mediu de cultura lichid si daca nu se dezvolta cultura bacteriana inseamna ca sporii au fost distrusi prin autoclavare si s-a atins temperatura de 120oC . sulf. acid benzoic).: Una dintre cele mai severe limitari in cazul sterilizarii cu oxid de etilena este cea data de concentratia maxima de oxid de etilena (EtO) rezidual in materialul obiectului sterilizat. se aseaza in autoclav odata cu obiectele de sterilizat. L2. in jur de 120°C ( parachinona. care se altereaza prin tratare termica. Razele gama se obtin dintr-o sursa radioactiva de cobalt-60 sau cesiu-137. G1. care sa necesite operatii suplimentare (aerare) inainte de punerea pe piata a produsului. dupa deschiderea autoclavului se va observa ca sint solidificate in bloc. dar materialul sterilizat nu devine radioactiv.. Obs.. Filtre Din portelan poros notate dupa dimensiunile porilor L1. Aceasta metoda se foloseste pt sterilizarea la rece. In antiteza. sterilizarea cu radiatii ionizante nu produce radioactivitate in materialul iradiat si nici reziduuri chimice. camerei si se aplica unor lichide biologice sau solutii injectabile. materiale degradabile la caldura. L3 Din sticla notate dupa dimensiunea porilor G0. Filtrarea Este o sterilizare prin care microorganismele sint retinute de o substanta poroasa. Aceste benzi se introduc in autoclav odata cu materialul care urmeaza sa fie autoclavat. instrumentar medical si in general pt.G5 Filtre Seitz din azbest si celuloza Membrane filtrante din nitroceluloza. produse medicamentoase.

hexylresorcinol. quaternary ammonium compounds) Phenolic compounds (e. carbolic acid. general disinfectant Substante antiseptice Silver nitrate (AgNO3) Mercuric chloride Detergents (e.in 70% alcohol) Chlorine (Cl2) gas Antiseptic used on skin Antiseptic used on skin Disinfectant. although occasionally used as an antiseptic on skin Skin antiseptics and disinfectants Antiseptics at low concentrations.g. kills endospores Antiseptic used on skin Desinfect drinking water. lysol. disinfectants at high concentrations Disinfectant used to sterilize heat-sensitive objects such as rubber and plastics Purification of water Controlul sterilizarii suprafetelor Materiale utilizate la controlul sterilizarii .g. hexachlorophene) Ethylene oxide gas Ozone General antiseptic and used in the eyes of newborns Disinfectant.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->