NORMALITATE, CONFORMARE SI DEVIANTA Dobrica Petronel&Anthony Giddens

1. DEVIANTA este una dintre temele fundamentale ale sociologiei. Comportamentul deviant

se refera la actiuni care trec dincolo de normele acceptate în mod obisnuit

Elementul central al diferitelor perspective sociologice asupra deviantei este natura sociala a comportamentului deviant. Ca si comportamentul conformist, comportamentul deviant este un comportament social, care apare in cursul participarii indivizilor la viata sociala. Sanctiuni, oficiale sau neoficiale, sunt aplicate de catre societate pentru a respecta normele sociale. Legile sunt normele definite si aplicate de catre guvrne; delictele reprezinta actele care nu sunt permise de catre aceste legi. Definitia normalitatii nu se construieste de la sine, ca orice alta definitie. Aceasta are nevoie de elemente la prima vedere constrastante: conformitate si devianta. Comportamentul normal apare ca rezultat al contrapunerii comportamentului deviant celui conformist. Raportarea la norma califica individul si comportamentele sale: conformistul este un om normal- care respecta regulile, pe cand deviantul este anormal- incalca normele. Oamenii sunt conformisti pentru anumiti indivizi si grupuri, dupa care pot devein deviant in ochii altora. Pot fi adepti ai respectarii normelor in public si practicanti constanti sau ocazionali ai deviantei secrete in spatial privat.

2. TEORII CLASICE ASUPRA DEVIANTEI

De la sfarsitul sec al XIX-lea, sociologia a furnizat numeroase teorii explicative privind devianta si deviantul. Nu exista un mod unic de a privi devianta, ci moduri de a o define si explica.

Teoria lui Emile Durkheim Perspectiva lui Durkheim asupra crimei constituie una dintre conceptiile teoretice clasice care au influentat discursul sociologic despre devianta. “Ce este crima?”, “Cum definim devianta?”sau “Poate exista o societate perfecta, in care sa nu existe devianta?”- sunt doar

Conceptul de anomie permite surprinderea unor caracteristici majore ale societatii romanesti contemporane: prin intermediul publicitatii. Mai mult. de a gandi. Durkheim este de parere ca anomia semnifica drama omului modern. de a face. ANOMIA. Una din consecintele adoptarii acestor modele este tendinta criminalitatii internationale de a imbraca formele criminalitatii nordamericane.teoria etichetarii. .parerea lui a fost expusa in lucrarea sa. rezultat al asocierii dintre comunitate de rezidenta si organizatia formala. Distinctia dintre normal si patologic joaca un rol important in gandirea lui Durkheim. − Erving Goffman. Institutia totala este un hibrid social. el considera ca fenomenul crimei nu este doar normal.cateva dintre temele pe care E. − H. de a simti cat mai intens. lucrare care a marcat dezvoltarea uneia dintre perspectivele fundamentale in intelegerea deviantei. Comportamentul deviant consta in indepartarea de la norma. De asemenea.semnificatia acestui termen care se apropie cel mai mult de sensul durkheimian este “lipsa de norme”. furnizand teorie unui domeniu considerat pana atunci ateoretic. In realitate. cercetarea lui Goffman a avut un impact major asupra acestei institutii. ci si necesar si util. Becker a pornit de la modelul explicative utilizat in sociologia muncii. Cu toate ca nu priveste exclusive inchisoarea.Becker este cunoscut in sociologie prin lucrarea sa OUTSIDERS (1963). “Regulile metodei sociologice”(1895) si “Suicidul”(1897). numita “Aziluri”. prizonier al dorintelor de a avea cat mai mult si mai repede.consta in ideea ca structura sociala si cultura genereaza o anumita presiune catre anomie si comportamente deviante. crima este un fenomen normal. − Teza lui Merton. si altul pun sub semnul intrebarii modurile comune de a simti. Durkheim afirma ca inovatorul si criminalul sunt dintr-un anumit punct de vedere asemanatori: si unul. indivizii sunt in permanenta impinsi spre obtinerea unor bunuri si servicii care au semnificatia doar de indicatori de status. ea este intalnita in toate societatile si toate timpurile. Durkheim le analizeaza in “De la division du travail” (1893). Statele Unite reprezinta cel mai important exportator de modele culturale. Fundamentul explicatiilor asupra deviantei este dat de conceptul de norma: deviantul este acel individ care incalca normele sociale. In opinia lui.

iar acelasi lucru se întâmpla cu formele de pedepsire. . toate femeile sunt victirnele violului. având în vedere ca ele trebuie sa-si ia precautii speciale pentru protectie si sa traiasca cu teama permanenta de a fi violate. Redefinirea continuă a deviantei si conformitatii are drept consecinta reinventarea perpetua a normalitatii. lumea contemporana este o lume a diferentelor. − Violul se pare ca este mult mai raspândit decât arata statisticile oficiale. − In conluzie.- "Delincventa" variaza de la o perioada sau o cultura la alta. − Delicventa “gulerelor albe” si delictele celor puternici se refera la delictele savârsite de cei din segmentele bogate ale societatii. Într-un anumit sens.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful