Datoriile copiilor fată de părinti

“Succesele mele si toate faptele bune pe care le-am făcut, le datorez mamei mele” Napoleon

Prea Cucernici Părinti, iubiti credinciosi, săptămâna trecută am văzut ce fel de educatie trebuie să primească un copil ce creste într-o familie crestină. Am văzut că acesta trebuie să fie crescut într-un mediu sănătos stiind că, “nimic nu e mai primejdios decât un sfat bun urmat de un exemplu rău”(Madame de Sable). Deasemenea educatia trebuie făcută pe temeiul învătăturii Domnului Iisus. În tumultul acestor vremuri, copiii nostri sunt împresurati din toate părtile de “duhul acestei lumi” în care Dumnezeu a fost aproape uitat, iar normele de conduită crestină nu mai sunt respectate ci batjocorite. Lor li se adresează învătătura de astăzi, în care voi încerca să arăt cum trebuie un copil crestin să se poarte atât cu familia cât si cu semenii. Pentru început vreau să citez din Cele 10 porunci, mai exact porunca a 5-a care spune “cinsteste pe tatăl tău si pe mama ta, ca să-ti fie bine si să trăiesti multi ani pe pământ”(Iesire 21:12). Acestea nu sunt vorbe goale deoarece lor le datorăm existenta noastră. Pentru a ne asigura cele necesare, numai Dumnezeu stie de câte ori s-au sacrificat, de câte ori si-au luat de la gură pentru ca noi să nu ducem lipsă. “Adu-ti aminte că ei ti-au dat viata; ce le vei da tu în schimb pentru ceea ce au făcut ei pentru tine?” spune Sirah(7:29).

Acum pot părea poate chiar absurde pretentiile lor. dar cu sigurantă când veti fi destul de maturi încât să decideti pentru voi însivă veti vedea că părintii au avut dreptate. Nici un părinte nu vrea decât binele pentru copilul lui. care. încât înteleptul Isus Sirah dedică un întreg capitol(3) datoriilor pe care le au copiii fată de părinti. a încredintat-o pe Maica Sa ucenicului Său preaiubit. Cu fapta si cu cuvântul cinsteste pe tatăl tău si pe mama ta…chiar de i se va împutina mintea lui. asa este cel care cinsteste pe mama sa… cel care se teme de Domnul va sluji celor care l-au născut. -Trebuie să-i ascultăm. acesta este un caz fericit pentru că fiul îsi dă seama la timp de greseala pe care a făcut-o si poate să o îndrepte întorcându-se la părintele său. Si ca acel care strânge comori. adică să le dorim si să le facem tot binele posibil. Din acest capitol. păzeste povata tatălui tău si nu îndemnul maicii tale” spune Înteleptul Solomon(Pilde 6:20). cât sunt în viată. pe când era pe Cruce. pentru că milostenia arătată tatălui nu va fi uitată…blestemat de Domnul este cel care mânie pe mama sa”. Dar nu trebuie respinse din start ci. cu maxim interes luate în seamă. “Fiule. as vrea să spicuiesc câteva versete care mi s-au părut reprezentative: “Cel care cinsteste pe tată se va curăti de păcat. Stiu că uneori dorintele copiilor nu coincid cu cele ale părintilor. Legea evreiască. Atât de importantă este această îndatorire a noastră. Cine nu stie Pilda Fiului Risipitor si a alegerii sale eronate de a-l părăsi pe tatăl său? Din fericire. pentru odihna sufletelor lor. ca să aibă grijă de ea(Ioan 19:26-27). -Trebuie să-i ajutăm când se află în nevoi. iar după moarte.Dar oare ce înseamnă să-i cinstim? Răspunsul ne este dat de Învătătura de credintă a Bisericii noastre: -Trebuie să-i iubim. ai îndurare si nu-l dispetui când tu esti în putere. lepăda -Trebuie să nu-i supărăm si să ne purtăm cuviincios. . înseninându-le bătrânetile. să-i mângâiem când sunt în necazuri. în legătură cu acest aspect spunea: “Cel ce va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa să fie dat mortii”(Levitic 20:9). -Nu în ultimul rând trebuie să ne rugăm pentru ajutorarea lor. sprijineste pe tatăl tău la bătrânete si nu-l mâhni”(Sirah 3:12) Cel mai bun exemplu este Iisus. “Fiule.

a doua se manifestă prin evitarea pricinuirii de supărări iar a treia prin suportarea lor. În încheiere as vrea să citez un proverb chinezesc care spune: “există trei feluri de iubire fată de părinti: cea mai înaltă este manifestată prin ajutorarea lor. Aceste învătături se adresează tuturor crestinilor.Nu acelasi final fericit îl are si puiul de prepelită din povestea lui Al. Ele sunt universal valabile si mereu actuale.Brătescu -Voinesti. de orice vârstă. neascultând-o pe mama sa este împuscat de vânător. măcar de acum în colo. care este condamnat la o moarte sigură. AMIN! . care. Finalul este tragic: mama este nevoită să-si lase puiul în urmă. Iubiti credinciosi. va fi cea mai înaltă dintre cele trei tipuri.” Si as mai vrea să sper că în toti care am fost azi aici. prin înghet.