Ajvar « Kulinarske čarolije Zlog Praseta

Page 1

Pokrstice i cvetići Arhiva

Kulinarske čarolije Zlog Praseta
Šta da jede ova fota? « Salata od tunjevine Mlaćenica (buttermilk) »

Ajvar
Sep 17th, 2010 od zloprase Odmah da vam kažem: ja ne umem, i nikada nisam pravila ajvar. Baš zbog toga sam i mislila da bi bilo zanimljivo zabeležiti kako ajvar pravi jedna prava domaćica – moja baba. Primetila sam da ovo piše na baš svakom receptu za ajvar koji sam pronašla na netu – ali ovo je stvarno najbolji ajvar koji sam ikada probala. Druga stvar, možda ćete primetiti da su fotografije za nijansu =) boljeg kvaliteta nego inače. To je zbog toga što ni njih nisam radila ja nego Giga. Hvala ti Gigo. Sad kad smo ustanovili da ni recept ni slike nemaju previše veze sa mnom, možda se pitate zašto uopšte objavljujem ovaj recept. Prvo, zato mislim daje lepo nekad ugostiti neko tuđe jelo, a drugo, te se stvari često prenose sa generacije na generaciju i dovoljna je jedna nezainteresovana generacija da se zauvek prekine tradicija pripreme zimnice kao previše komplikovana, dugotrajna ili dosadna. Tu nastupamo baba, Giga i ja i otržemo starinske recepte od zaborava.

Recept: Ajvar
Potrebno vam je:

250 mesnatih crvenih paprika 70g soli 200g šećera 300ml ulja 200ml vinskog sirćeta
Način pripreme:

Najpre je potrebno ispeći paprike. Neki to rade u rerni i mora se priznati da je to daleko čistiji i brži način, ali tradicionalna priprema ajvara zahteva pojedinačno pečenje paprika na plotni šporeta. Na žalost nisam prisustvovala ovom delu procesa pa nema ni fotogradija. Jednostavno pecite paprike sa svih strana dok ne pocrne i omeknu, zatim ih pustite da se dobro ohlade pre ljuštenja.

Ako su lepo ispečene, paprike će se lako ljuštiti.

http://zloprase.com/posno/ajvar/

9.12.2012 23:21:47

2012 23:21:47 .Ajvar « Kulinarske čarolije Zlog Praseta Page 2 Oljuštenu papriku iscepajte po dužini kako biste lakše odstranili seme i peteljke.com/posno/ajvar/ 9. http://zloprase.12.

možda čak i preko noći.com/posno/ajvar/ 9. pa će i vreme kuvanja biti kraće. Kako je pečenje i ljuštenje paprika naporan posao verovatno će vam prijati da ih na neko vreme ostavite na miru. Za to vreme će se paprike lepo ocediti.2012 23:21:47 . http://zloprase. plastičnu cediljku ili đerđef.12.Ajvar « Kulinarske čarolije Zlog Praseta Page 3 Očišćene paprike odlažite u neki sud sa rupicama.

http://zloprase.2012 23:21:47 .com/posno/ajvar/ 9. .Ajvar « Kulinarske čarolije Zlog Praseta Page 4 Paprike sameljite.12.

pa ubacite mlevene paprike. Emajlirana je malo više zagorela.2012 23:21:47 .com/posno/ajvar/ 9. http://zloprase. jednu metalnu i jednu old skul – emajliranu. Mi smo koristili dve šerpe.Ajvar « Kulinarske čarolije Zlog Praseta Page 5 U veliku šerpu sipajte dovoljno ulja da pokrije dno.12.

Page 6 U međuvremenu pripremite 7-8 tegli.Ajvar « Kulinarske čarolije Zlog Praseta Sada kuvajte papriku naredna dva do tri sata na tihoj vatri uz često mešanje. Lepo ih operite i stavite u rernu. Za to vreme začinite ajvar.2012 23:21:47 . Rernu uključite na oko 100 stepeni.12.com/posno/ajvar/ 9. Radite tako dok se količina ne smanji za oko pola. Sipajte šećer http://zloprase.

2012 23:21:47 .com/posno/ajvar/ 9.12.Ajvar « Kulinarske čarolije Zlog Praseta Page 7 sirće so http://zloprase.

com/posno/ajvar/ 9. dodajte još začina.Ajvar « Kulinarske čarolije Zlog Praseta Page 8 i ulje. Ukoliko je potrebno.12. Kada se ajvar malo prohladi vadite jednu po jednu teglu i punite ih. Prokuvajte još malo i probajte ajvar. Isključite rernu u kojoj su se tegle sterilisale. http://zloprase. a to veoma zavisi od veličine i svežine upotrebljenih paprika.2012 23:21:47 .

Kada ste upotrebili sav ajvar pokrijte tegle čistom krpom i ostavite ih da se sasvim ohlade.Ajvar « Kulinarske čarolije Zlog Praseta Page 9 Potom ih poravnavajte kašičicom.12.2012 23:21:47 .com/posno/ajvar/ 9. http://zloprase.

12.com/posno/ajvar/ 9. Lepo zatvorite tegle. veliki nos.com. kuću. možete mirno da sačekate zimu. nadimak ili dugove. obeležite ih i – ajvar je spreman. Microformatting by hRecipe.Ajvar « Kulinarske čarolije Zlog Praseta Page 10 Potom sipajte još malo ulja povrh svake tegle. Free WordPress Themes | Free Web Space http://zloprase. Ništa od Kulinarske čarolije Zlog Praseta © 2012 Sva prava zadržana. valjda da se ajvar ne bi pokvario. Ne znam zašto. Copyright © ZloPrase. Slični recepti Related Posts Slider Baba Verini mladenčići Pire od bundeve Baba Verini mladenčići Razne stvari je moguće naslediti: novac.2012 23:21:47 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful