P. 1
sejarah tingkaan 3

sejarah tingkaan 3

|Views: 78|Likes:
Published by risli

More info:

Published by: risli on Jun 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/30/2013

pdf

text

original

SENARAI KANDUNGAN

Bil 1 2 3 4 5 6

Perkara Tajuk kajian Senarai kandungan Penghargaan Objektif kajian Kaedah kajian Hasil kajian 6.1. Maklumat Asas Produk 6.2. Latar Belakang 6.3.Sumbangan/Pengaruh kepada keluarga atau masyarakat 6.4. Prospek

7 8 9

Rumusan Lampiran Rujukan

. Badrul Amin bin Ismail dan Muhamad Izan bin Muhammad yang sudi membantu saya semasa saya mengalami masalah dalam prosess menyipakan kerja kursus ini. Akhir sekali .sekalung penghargaan juga diberikan kepada kepada guru Sejarah saya iaitu Pn Rajesvary A/P Ramaya kerana beliau banyak memberi tunjuk ajar kepada saya semasa saya membuat kerja kursus ini.Penghargaan Pertama sekali.sokongan. Mereka sentiasa memberi dorongan. pengharagaan juga diberikan kepada semua responden yang sudi menjawab soalan-soalan kami dan memberi banyak maklumat kepada kami untuk menyelesaikan kerja kursus ini. saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan saya. Encik Masri bin Abdullah kerana sokongan dan galakan yang diberikan sepanjang saya melakukan kerja kursus ini. Di samping itu. Selain itu. ucapan terima kasih juga ditujukan kepada ayahanda En Roslee bin Shafie dan bonda Pn Haslina bt Harun yang amat saya hormati dan kasihi. saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Mengkuang . Tambahan lagi.galakan dan tunjuk ajar sepanjang saya melakukan kerja kursus ini sehinggalah selesai.

secara tidak langsung ini akan dapat memberi pemahaman dan melatih diri saya dalam membuatkan satu kajian yang bersifat ilmiah. Menghargai dan menanam semangat patriotisme dalam diri saya dan generasi muda yang lain. Secara tidak langsung.Objektif Kajian 1. saya akan berhubung dengan masyarakat setempat untuk mendapatkan maklumat. 2. Mengenalpasti sumber-sumber sejarah yang tepat dan benar. hubungan dalam masyarakat dapat dieratkan dan semangat kerjasama akan wujud. Dengan kajian ini. 3. Malah. akan masyarakat akan lebih menghargai institusi pentadbiran tempatan yang banyak memainkan peranan dalam membantu masyarakat. . Mengukuhkan hubungan sosial dengan masyarakat setempat. Ini disebabkan ketika menjalankan kajian ini.

Kaedah Kajian Terdapat 5 kaedah kajian yang saya lakukan bagi memenuhi keperluan melaksanakan Kerja Kursus Sejarah 2013 . Selain itu beberapa keratan akhbar berkaitan tajuk kajian seperti Harian Metro dan Berita Harian. Muat turun internet Saya turut menggunakan kemudahan ict yang terdapat dalam negara kita dengan melayari laman sesawang institusi yang dikaji malah turut memuat turun bahan yang terdapat sebagai rujukan. Banyak maklumat berguna dapat diperolehi berdasarkan pemerhatian saya di sini. Maklumat adalah seperti di bawah. Kaedah lawatan dan pemerhatian Saya telah melawat kilang perusahaan pengeluaran bahulu tersebut iaitu Wawasan Ilham Enterprise untuk mengkaji sejarah institusi berkenaan . .00 petang. Saya merujuk beberapa buku di perpustakaan.Saya juga membuat lawatan ke permis yang memasarkan bahulu ini iaitui Zana Baulu iaitu pada 7 April 2013 pada pukul 6. Majalah ilmiah. membaca beberapa majalah ilmiah seperti Majalah Wanita dan Muslimah untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan.

penulisan kajian saya tidak akan diragui akan kebenarannya.Kaedah temu bual Melalui kaedah temu ramah. . saya telah menemu bual En Zahari bin Md Akhir dari Zana Baulu untuk mandapatkan maklumat yang lebih lanjut tentang kajian ini. Kaedah analisis dokumen Saya juga turut merujuk dokumen dari Pendaftaran Perniagaan (SSM) dan proposal syarikat terlibat untuk memastikan kesahihan fakta yang ada. Dengan ini.

00 dan cara pembuatannya menggunakan kaedah tradisional iaitu telur dipukul dengan penumbuk tangan dan dibakar dengan sabut. Modal permulaanya hanyalah RM12. kaedah peralatan pemprosesan yang lebih moden digunakan. Selepas itu. Setelah kematian bapa mertua beliau. En Zahari telah mengambil alih sepenuhnya tanggungjawab sebagai pengurus pengeluaran baulu tersebut. Mohamaed Noor dan ibu mertuanya Hjh. ikan emas kecil dan besar. Maklumat asas a) Nama / jenis kegiatan ekonomi Produk yang dikeluarkan oleh pengusaha ialah makanan tradisional iaitu baulu.HASIL KAJIAN 1. Pengusaha ini mengeluarkan baulu cermai.dalam beberapa jangka masa . b) Sejarah /asal usul kegiatan ekonomi Asalnya diusahakan dalam skala keci-kecilan di rumah oleh arwah bapa mertua En Zahari iaitu Hj. Che Som bt Man. . Hasil baulu tersebut dipasarkan di kedai-kedai kopi dan kedai runcit sekitar kampung berhampiran. Bagi menampung permintaan yang kian meningkat. Mulanya oven yang kecil digunakan dan jumlahnya ditambah secara berperingkat. sambutan daripada pelanggan agak menggalakkan dan pasaran dikembangkan di merata tempat.

. Perusahaan beliau telah didaftarkan secara rasmi dengan Jabatan Pendaftaran Perniagaan pada 27 Julai 2011 di Seberang Jaya. Premis jualan hasil produk pengusaha iaitu Zana Baulu pula terletak di kawasan perumahan Taman Seri Mengkuang.c) Lokasi/tempat kajian Tempat kajian yang dilakukan oleh penulis beralamat di Nombor 2007. Bukit Mertajam Puau Pinang . Perniagaan yang dijalankan adalah atas nama Wawasan Ilham Enterprise dengan Nombor Pendaftaran PG0083920-P. Ianya terletak kira-kira 9 kilometer daripada Bandar Bukit Mertajam . d) Pihak yang mengusahakan/individu/kelompok masyarakat yang mengusahakan Produk makanan tradisinal bahulu ini telah diusahakan oleh En Zahari bin Md Akhir. Pulau Pinang. (Rujuk Lampiran). Beliau menubuhkan perusahaan makanan tradisional bahulu ini mulai tahun 1985 sehingga sekarang. Lokasi tempat kajian ini boleh dikatakan berada di kawasan luar bandar. Mukim 19 Mengkuang Titi.

00 dan baulu ikan emas pula RM11.2. Hal ini demikian telur yang dibeli di kedai atau pasar raya kadang-kadang masih terdapat kekotoran pada lapisan luar telur itu terutama najis ayam dan bulunya. Satu kotak bahulu cermai dijual dengan harga RM10. Latar Belakang a) Tujuan dijalankan Bahulu ini dijual oleh En. putu kacang dan sebagainya.. Perusahaan baulu ini dengan jenama ‘Zana’(Rujuk laporan akhbar Berita Harian Selasa 9 Ogos 2003) terus berkembang hingga ke peringkat antarabangsa di mana Kampung Mengkuang merupakan tumpuan pelancong asing yang sering ke kampung itu yang turut terkenal dengan Program Inap Desa. Keadaan ini akan menjejaskan tahap kebersihan bagi proses pembuatan makanan. Nama kedai tersebut ialah Zana Baulu Enterprise sempena jenama baulu keluaran beliau. b) Proses / cara pelaksanaan Bagi menghasilkan kuih bahulu ini. Selepas itu telur akan dipecahkan sebiji-sebiji dan telur tersebut perlulah dipukul atau digoncang menggunakan peralatan tertentu sehingga . Beliau juga telah membuka kedai sendiri untuk menjual baulu keluaran perusahaannya disamping makanan tradisional yang lain seperti kuih kapit. Azahari di beberapa kawasan di sekitar daerah Seberang Perai dan Pulau Pinang. Pegusaha membekalkan bahulu ini dalam jumlah 6000 biji dalam sehari dan meningkat hingga ke 35000 biji pada musim perayaan. Selain itu biasanya ia dijadikan juga sebagai cenderamata semasa majlis perkahwinan. pertama sekali telur perlulah dibasuh sehingga bersih.00 sekotak. Kedai tersebut terletak di deretan permis perniagaan di Taman Sri Mengkuang. Terdapat juga permintaan daripada penduduk setempat yang membuat pesanan dalam bentuk pek besar untuk majlis perkahwinan terutamanya baulu ikan emas besar.

Lidi ini digunakan kerana ia mamudahkan kerja tersebut dan tidak menyebabkan bahulu rosak . campurkan kesemua bahan tersebut. Kacau acuan tersebut dalam beberapa minit. letakkan sedikit minyak di dalam pencetak kuih supaya adunan tidak melekat. Seterusnya. Tepung pula perlulah diayak dahulu menggunakan mesin khas. Bagi mengeluarkan bahulu daripada bekasnya kita hanya memerlukan sebatang lidi yang bersih. Sementara itu. ketuhar hendaklah dipanaskan terlebih dahulu. Kemudian. pengusaha ini memerlukan peralatan seperti di bawah : a) Pemanas tepung b) Pengayak tepung c) Mesin pemukul telur (mixer) d) Ketuhar (oven ) e) Acuan bahulu Ketuhar dan acuan baulu . c) Peralatan/kaedah yang digunakan Bagi menghasilkan produk di atas. Selepas 10 minit bekas bahulu tersebut bolehlah dikeluarkan daripada ketuhar. Apabila ketuhar telah panas.kembang dan pekat bersama gula. masukkan acuan tersebut ke dalam pencetak dan bakar di dalam ketuhar selama 10 minit.

Masyarakat kampung akan bergotong royong menyediakan makanan bagi meraikan tetamu yang hadir. Beliau juga ada menerima bantuan peralatan seperti ‘oven’ dan ‘mixer’ sebagai penambahan. Sumbangan/Pengaruh kepada keluarga atau masyarakat. Secara tidak langsung ianya telah mendidik masyarakat setempat menyemai .d) Kos Pengendalian En. Pihak Perda ada menyumbang berbentuk kewangan lebih kurang RM30. Azahari serta keluarga telah memberi impak yang positif kepada masyarakat sekeliling. pihak masyarakat akan memberi sokongan penuh atas penglibatan En Azahari seperti memberi kemudahan pengangkutan untuk mengangkut peralatan kecil memproses baulu serta tenaga kerja secara sukarela. Perda dan Jabatan Pertanian. 3. Antara agensi kerajaan yang menyumbang kearah perkembangan perusahaannya ialah seperti Pejabat Daerah. Jika terdapat ekspo seperti Ekspo Usahawan Bumuputera Pulau Pinang. Zahari menggunakan modal sendiri untuk membeli peralatan memproses baulu seperti ketuhar dan pemukul telur serta bahan-bahan membuat baulu. Azahari. a) Hubungan kemasyarakatan Perlaksanaan perundustrian yang diusahakan oleh En.000 untuk mengubahsuaikan bengkelnya agar lebih sesuai dan kondusif. Hubungan kemasyarakatan sekeliling nampak lebih harmoni dimana mereka akan saling membantu apabila menerima kunjungan dari pihak luar seperti pelancong asing dan orang-orang kenamaan yang datang melawat ke bengkel En.

c) Pelancongan Kampung Mengkuang merupakan salah sebuah kampung yang diangkat martabatnya sebagai Kampung Perlancongan Desa iaitu melalui Program Inap Desa. Jepun dan sebagainya datang berkunjung di kampung tersebut. Beliau juga pada awalnya hanya menghantar produk beliau di kedai runcit dam kedai kopi sekitar Mengkuang TiTi sahaja dalam kuantiti yang sedikit. Selepas itu.nilai-nilai murni seperti menghormati dan menyanyangi orang lain. b) Prasarana/rangkaian perniagaan Keluarga EN Zahari pada awalnya hanya membuat bahulu ini apabila ada tempahan daripada kawan-kawan saja dan sebagai sumber pendapatan sampingan. Maka dengan itu ramai pelancong datang dari pelbagai negara seperti Indonesia. Secara tidak langsung bengkel perusahaan baulu En . saling membantu dan sentiasa menjaga keharmonian setempat. termasuk kunjungan orang kenamaan dari Jabatan Kementerian Luar Bandar. Pengiktiran SDSI oleh pihak Perda juga telah menaikkan nama Zana Baulu. sambutan agak menggalakkan dan beliau menerima tempahan daripada pelbagai pihak dan menerima tempahan untuk majlis perkahwinan. Singapura. Maka dengan itu produk beliau telah tersebar di merata tempat terutama kawasan utara dan Pulau Pinangj Dengan jumlah jualan yang mula bertambah kepada ribuan biji sehari menyebabkan pendapatan bulanan beliau semakin bertambah hingga mampu mencecah hingga RM2000 sehari dan RM9000 pada hari perayaan. Banyak promosi telah dibuat.

d) Peluang Pekerjaan En Zahari bin Md Akhir menjalankan perniagaan ini bersama isterinya iaitu Norhana bt Mohd Noor setelah kematian bapa mertuanya iaitu Hj.00 pagi hingga 10. Mereka juga bekerja tidak mengikut masa. Pekerja dikedai pula ialah seramai 2 orang dan waktu operasi ialah dari 10. Secara tidak langsung dapat membuka peluang pekerjaan kepada penduduk setempat terutama golongan muda atau penganggur kawasan setempat.00 malam. Kesemua pekerja adalah terdiri daripada penduduk setempat. Mohamaed Noor.Zahari menjadi salah satu lokasi utama singgahan para pelancong yang hadir. Kebanyakan pengunjung yang datang ke bengkel pasti akan tertarik dengan aroma dan merasai keenakan baulu panas yang baru dihasilkan dan yang pergi pasti akan kembali semula untuk menikmati keenakkan baulu Zana Mengkuang Titi. Mereka juga bekerja mengikut permintaan pelanggan produk mereka. Beliau mempunyai tenaga pekerja seramai 6 hingga 8 orang pada hari biasa dan bertambah 11 orang pada hari perayaan serta cuti persekolahan. .

Prospek a) Cabaran / kekangan yang dihadapi Antara masalah yang dihadapi oleh pengusaha ialah bahan-bahan yang diperlukan seperti masalah harga telur yang mula meningkat. Antara faktornya adalah. pengusaha tidak boleh mengurangkan jumlah telur bagi mengurangkan kos pembuatan bahulu tersebut. beliau sering mendapat permintaan yang memberangsangkan dari masyarakat setempat dan luar. Contohnya kegebuan dan warna bahulu tersebut. b) Penglibatan pihak luar/ galakan kerajaan atau swasta Kunjungan beberapa pihak agensi kerajaan membuktikan sokongan mereka terhadap perindustrian kampung ini. Contohnya bantuan berupa peralatan pembuatan yang lebih moden telah disumbangkan oleh pihak PERDA seperti ketuhar dan bahan pembungkusan baulu yang bernilai RM65. Pada awal penggunaan penghasilan buah baulu kurang memuaskan sehingga membawa kepada kerugian. Dengan telur sebagai bahan utama . apabila oven besar telah dibeli mereka terpaksa mencari sendiri manual penggunaannya kerana tiada pihak berkemahiran dapat membantu. Selain itu.230. Zahari sangat berpotensi untuk dimajukan dan dikembangkan. Lebih-lebih lagi apabila tiba musim .4. Jika telur dikurangkan ia akan menyebabkan mutu bahulu yang dihasilkan akan menjadi kurang . Selain itu pihak Jabatan Pertanian juga ada menyumbang peralatan berbentuk ketuhar kepada pengusaha. c) Reaksi/penerimaan masyarakat Produk makanan tradisional kuih bahulu keluaran En. Berkat kesabaran akhirnya masalah tersebut dapat diatasi dan penggunaanya berjalan dengan lancar sehingga sekarang.

Selain itu promosi besar besaran akan dibuat dimana sebelum ini perusahaan mereka banyak disiarkan di dada akhbar seperti Harian Metro. Selain itu. d) Saranan dan harapan En Azahari bersama isteri. Harapan En Azahari ialah agar suatu hari nanti perusahaan baulu kaluaran Zana ini dapat menembusi pasaran luar negara. Ini membuktikan bahawa sokongan dan penerimaan masyarakat setempat berkaitan perusahaan baulu beliau amat baik. bercadang untuk meluaskan lagi produk mereka di merata tempat. Ini membuktikan bahawa penerimaan positif masyarakat setempat terhadap produk keuaran En. Promosi dari masyarakat setempat kepada orang luar atau saudara luar mereka tentang keenakan baulu keluaran Zana Baulu.perkahwinan. mereka juga ingin memperbesarkan perusahaan mereka ini dan lebih dikenali. blog dan sebagainya. Berita Harian dan The New Straits Time. . Zahari. Melalui jalur lebar promosi akan dibuat menerusi facebook. Di tambah pula peluang pekerjaan yang dibuka sekurang-kurang dapat menyumbang kepada perkembangan ekonomi setempat. Mereka juga berhasrat untuk mendapatkan sijil halal daripada pihak JAKIM supaya produk mereka betul-betul dijamin halal dan tiada keraguan bagi pembeli untuk membeli.

Akhir kata. Melalui kajian yang saya lakukan . Kita harus merasa bersyukur kerana hidup di dalam sesebuah negara yang aman damai dan pesat membangun. Ia mengajar saya tentang tatacara penuh untuk mendapatkan bahan melalui pelbagai kaedah yang dicadangkan . Sebagai pengurus beliau yang menjadi orang sumber saya memperlihatkan sikap dan sifat ini dalam setiap tindakan dan langkah yang dilakukan .Hasil kajian yang dilakukan ini juga telah menemukan saya beberapa unsur patriotisme di dalamnya. salah satu daerah Bukit Mertajam iaitu kawasan kajian penulis. Berdasarkan pemerhatian secara tidak langsung. penyelia . hormat menghormati dan sentiasa bermuafakat dalam setiap urusan dan perkara. Kerja Kursus Sejarah ini juga telah menyedarkan saya tentang pentingnya sifat sentiasa berusaha dan tidak mudah putus asa pada setiap masa sesuai dengan proses pembuatannya yang menuntut kesabaran dan kegigihan. bekerjasama. salah satu faktor yang membawa kepada perkembangan dan kemajuan pesat perusahaan ini adalah kerana nilainilai murni yang diamalkan oleh pihak pengurusan yang terdiri daripada para pengurus . Sikap mementingkan diri boleh dikatakan tiada dalam diri setiap mereka. Di sini lahir pelbagai nilai murni seperti bersatu padu. Ia melahirkan satu bentuk perpaduan dan kekitaan yang jitu antara mereka. Pihak pengurusan yang penuh bertanggungjawab dalam setiap tindakan juga merupakan antara nilai murni yang dapat diperhatikan sepanjang kajian. staf sokongan dan juga para pekerja.Rumusan Kajian yang dilakukan selama kira-kira sebulan ini menemukan saya dengan pelbagai perkara yang baru dan bernilai. tetapi kerajaan sentiasa berusaha membantu memajukan ekonomi rakyat . . Walaupun merupakan sebuah kawasan yang terpecil atau jauh daripada kesibukan kota . bertolak ansur. Ini dapat dibuktikan dengan perkembangan yang ditunjukkan dalam Kampung Mengkuang Titi. telah melahirkan satu perasaan bangga sebagai rakyat Malaysia.

icu.bpp.http://www.my/eDirektori/?page=papar&cat_id=0&subcat_id=0&sid=720 .gov.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->