You are on page 1of 2

Sumarul proiectului: Scopul principal al proiectului NET-COM este de a stimula dezvoltarea iniiativei Convenia Primarilor (CoM).

Autoritile locale trebuie s colaboreze eficient i s nvee unele de la altele. Activitile n reea i schimbul de experien ntre autoritile locale pot stimula n mod semnificativ implementarea CoM. Proiectul NETCOM este implementat de ctre reelele europene / naionale / regionale ale autoritilor locale. Acestea vor aborda: La nivel naional / regional: lipsa de activiti n reea, cooperarea inter-instituional i de guvernare dezvoltat pe mai multe niveluri. Vor fi create platforme permanente la nivel naional / regional Platforme de Networking ale Conveniei pentru a asigura o mai bun comunicare, colaborare i coeren a aciunilor desfurate de ctre Autoritile Locale, Structuri de Suport ale Conveniei, companii i altele. La nivel european: necesitatea impunerii unor standarde de excelen, necesitatea inovrii i a mbuntirii activitilor de comunicare i networking ale reelelor autoritilor locale, la nivel regional, naional i european. Competenele vor fi mbuntite prin evaluarea comun a activitilor n reea, prin preluarea exemplelor de succes din reea i activitile de instruire. La nivel local: nevoia autoritilor locale de a i mbunti capacitatea pentru a juca rolul de reea la nivel local.

Rezultate preconizate:

Crearea unei Platforme permanente de Networking a Conveniei, la nivel naional, cu implicarea activ a Autoritilor locale i naionale / actorii-cheie de la nivel regional (de ex. ministere, agenii naionale de energie, ONG-uri etc.) Organizarea de ntlniri avnd ca tematic principal Platformele de Networking ale Conveniei Dezvoltarea a 12 Planuri de Aciune ale Conveniei la nivel naional / regional Creterea numrului de Structuri de Suport ale Conveniei pn la sfritul proiectului Dezvoltarea de liste de discuii interactive n fiecare dintre rile participante n proiect Creterea numrului de semnatari ai CoM n fiecare dintre rile participante Testarea i implementarea de metode de comunicare inovatoare Publicarea unei analize privind implementarea CoM la nivel local/naional i a unor liste de recomandri pentru o colaborare mai eficient

Grupuri int:

Semnatarii CoM i autoritile locale nesemnatare Reele ale Autoritilor Locale naionale / regionale sau europene Organizaiile care sprijin activ / potenial iniiativa CoM la nivel naional:

Ageniile Naionale de Management al Energiei Ageniile Regionale sau Locale de Energie Companii ONG-uri

Parteneri n proiect:

Klimabndnis sterreich Gemeinntzige Frderungs- und Beratungs GmbH (CAA), Austria Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (WSG), Belgia Association Municipal Energy Efficiency Network EcoEnergy, Bulgaria Turun kaupunki / Varsinais-Suomen Energiatoimisto (UBC), Finlanda Klima-Buendnis / Alianza del Clima e.V. (CA), Germania

Alleanza per il Clima Italia onlus (CAI), Italia Vereniging Klimaatverbond Nederland (VKN), Olanda Association of Municipalities Polish Network "Energie Cits" (PNEC), Polonia Orase Energie in Romania (OER), Romnia Citenergo, Slovacia Klimatkommunerna (CM), Suedia

Platforma de Networking a Conveniei n Romnia Platforma reprezint un instrument prin care autoritile locale pot colabora eficient cu actorii de la nivel naional. Scopul acesteia este de a crea i dezolata o viziune comun i de a descoperi i aplica prioritile comune de aciune n ceea ce privete descentralizarea sectorului energetic i coeziunea teritorial. Nou paradigm a autonomiei energetice i a furnizrii eficiente a energiei va fi din ce n ce mai important. Tot mai multe municipaliti abordeaz energia durabil mpreun cu politicile de "coeziune teritorial". Aceast abordare trebuie urmat pentru atingerea obiectivelor "3x20" pn n 2020. Aceste obiective reprezint motivaia NET-COM n a propune noi soluii pentru autoritile naionale i europene, ca rezultat al platformei.

Stimularea iniiativelor prin puterea networking-ului Prin angajamentele voluntare, autoritile locale ajut statele membre i UE n efortul de atingere a intelor europene privind energia i protecia mediului. n schimb, autoritile necesit condiii favorabile pentru atingerea obiectivelor la nivel local. De aceea, este esenial colaborarea strategic cu alte pri interesate de la nivel naional.

10 motive pentru a participa la Platforma de Dialog

1. Pentru a v crea sau mbunti strategia legat de obiectivele 3X20 2. Pentru a colabora n reea n scopul consolidrii parteneriatelor existente i pentru crearea unor 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

parteneriate noi Pentru a asigura coerena cu alte iniiative lansate de diferii actori din domeniu Pentru a facilita schimbul de informaii cu reprezentanii politici Pentru a obine sinergia Conveniei Primarilor cu procese similare de la nivel naional Pentru a crete nivelul de inovare i pentru a crea noi oportuniti economice Pentru a beneficia de experien practic i pentru accesul la scheme de finanare inovatoare Pentru a contribui la crearea de noi actori n domeniul energiei i noi locuri de munc Pentru a profita de oportunitatea de a contribui la mbuntirea cadrului legislativ naional i european i a msurilor guvernamentale 10. Pentru a participa workshop-uri gratuite, cu componente practice