You are on page 1of 29

Sukatan Pelajaran Kemahiran Hidup Sekolah Rendah Tahun 5

Penyampai: En. Alias Warno, SK Tanjung Aru 1, Kota

Disediakan oleh: Alfred Aning Sk Taginambur, Tamparuli

Bidang: 1. Reka Bentuk dan Teknologi Unit: 8. Ikan Hiasan ( Cadanga peruntukan masa 8 minggu ) Tajuk Pembelajaran adalah terdiri dari pengenalan, penyediaan bekas/akuarium dan pengurusan
Objektif pembelajaran: Diakhir pembelajaran ini pelajar berupaya:1. Mengenal, melebel bahagian luar ikan dan menyenarai spesis ikan hiasan tropika 2. Memilih ikan hiasan untuk dipelihara 3. Mengenal, memilih dan menanam tumbuhan akuatik dalam akuarium 4. Mengenal dan memilih ikan hiasan 5. Mengenal pasti kandungan mutu air 6. Mengenal pasti simptom penyakit biasa pada ikan hiasan 7. Menjaga tumbuhan akuatik dalam akuarium

1.8 (a) Pengenalan Mengenal dan bahagian luar ikan Sirip dorsal Sisik Mata Sirip paketoral Penutup insang Sirip anal Sirip pelvik Garisan lateral Sirip kaudal/ekor Mulut .

sirip kaudal/ekor .sirip pelvik ..NAMA BAHAGIAN LUAR IKAN Sisik FUNGSI Sebagai pelindung dari musuh kecederaan dan penyakit Pergerakan ikan di dalam air Sirip ... berundur..sirip anal ..sirip dorsal .sirip pektoral Untuk kestabilan. berpusing dan mengapung Mengesan pergerakan objek lain dan berfungsi sebagai tekinga Pernafasan Garisan lateral Insang .

Contoh-contoh ikan hiasan Ikan Tiger Barb Ikan Oscar Ikan Angel Ikan Guppy .

Mudah dipelihara . Jinak 3. Warna. Mengindahkan ruang 2.x SEBAB DAN TUJUAN MEMELIHARA IKAN HIASAN: Sebagai hobi 1. bentuk dan sisik yang menarik 2. akuatik Ikan Emas Ikan Molly CIRI-CIRI x ISTIMEWA IKAN HIASAN 1. Memberikan ketenangan 3. sirip. Berpeluang menghayati alam 4.

menarik dan mudah dipelihara xTahan terhadap perubahan mutu air xTahan terhadap penyakit NOTA Anak ikan yang dibeli dari kedai lebih jinak daripada anak Ikan yang diperolehi dari habitat semulajadi seperti sungai dan laut . xSifat ikan –jinak/liar dan pemangsa/bukan pemangsa xCantik.MEMILIH IKAN HIASAN UNTUK DIPELIHARA Kriteria pemilihan ikan hiasan xHarus sesuai dengan bekas/akuarium xHabitat – dibeli dari kedai dan bukannya diperolehi dari habitat semulajadi seperti sungai dan laut.

3. Lampu Tangki Kabenit Pam Undergravel filter Batu . 5.BAHAN-BAHAN YANG PERLU UNTUK MENYEDIAKAN SEBUAH AKUARIUM Tunggul kayu Pasir Batu Halus 1. 2. 4.

CO2 . antiklorin.LANGKAHLANGKAHLANGKAH • MEMASANG TAPAK UNDERGRAVEL FILTER • TANAM TUMBUHAN • MELETAKAN PASIR DIAKUATIK – susun yang ATAS TAPAK tinggi di belakang UNDERGRAVEL rendah di depan. baja cecair . • MENYUSUN BATU / baja / volcanic soil & • PASANG PERALATAN TUNGGUL KAYU LAIN pam. FILTER – pasir kasar. lampu pasir halus • MENGISI AIR keparas diperlukan.

.

LANGKAH-LANGKAH MENGHIAS AKUARIUM .

. Tambahkan juga dengan hiasan tumbuhan akuatik lain untuk menghasilkan satu hiasan yang menarik Letakkan beberapa ketul tunggul kayu yang telah dibersihkan. Sebagai tambahan letakkan pula tunggul kayu yang mengandungi tumbuhan akuatik di atasnya. Tunggul kayu perlu direndam selama 2 hingga 3 minggu sebelum digunakan. Tunggul kayu boleh dikutip dari kawasan tanah gambut atau dibeli terus dari kedai akuarium.askan dengan beberapa ketul batu yang dikutip dari sungai atau dibeli dari kedai akuarium pada bahagian tengah akuarium atau bahagian lain supaya menghasilkan sususan yang menarik.

Akuarium yang telah lengkap dipasang sangat cantik dan sesuai diletakkan di pelbagai sudut sebagai hiasan dalaman di rumah kita .

Contoh akuarium semula jadi (nature aquarium) yang baik .

APAKAH TUMBUHAN AKUATIK x Tumbuhan akuatik sebenar x yang mempunyai bahagian yang boleh menjalankan fotosentisis sepanjang masa atau sekurangkurangnya beberapa bulan dalam setahun x Tenggelam dalam air tawar atau terapung di permukaan air. 1974) .al. x (C00k et.

Bahagian atas tumbuhan muncul di permukaan air x TERAPUNG(Floating)Bahagian atas tumbuhan terapung dan akarnya berada di dalam air. .Berakar pada dasar dan bahagian tumbuhan tenggelam sepenuhnya. x SEPARA AKUATIK(Semi-aquatic)Tumbuhan melata di atas tanah dan boleh hidup di dalam air.KATEGORI TUMBUHAN AKUATIK x TENGGELAM(submerge d). x TERMUNCUL (emergent)-Berakar di kawasan cetek.

Berfungsi sebagai tempat persembunyian dan berlindung bagi ikan -ikan kecil dari serangan musuh Keperluan tumbuhan akuatik dalam akuarium xKarbon dioksida. Membekalkan gas oksigen kepada ikan hiasan hasil daripada proses fotosintisis 3.lampu akuarium perlu dihidupkan 10-12 jam sehari (cahaya amat perlu untuk proses fotosintisis) . (kedua-dua bahan di atas akan mendak di dasar akuarium dan akan menjadi baja kepada tumbuhan akuatik) 2.MENGENAL PASTI DAN MEMILIH TUMBUHAN AKUATIK UTK HIASAN DALAM AKUARIUM Tumbuhan akuatik penting dlm akuarium kerana tumbuahan ini:1.berbentuk cecair dan biji yg perlu ditambahkan dari semasa ke semasa ( utk proses pembesaran tumbuhan ini) xCahaya.Boleh didapati dari kedai akuarium ( penting untuk proses fotosintisis) xBaja. Akan menyerap bahan-bahan toksik hasil dari perkumuhan ikan dan sisa makanan yang tidak habis dimakan oleh ikan.

Tenggelam Terapung Tenggelam Terapung .

Lekatkan tumbuhan itu pada tunggul kayu dengan menggunakan benang yang berwarna hijau .

.- GAMBAR-GAMBAR HIASAN TUMBUHAN AKUATIK DI DALAM AKUARIUM DIAMBIL SEMASA PERTANDINGAN MENGHIAS AKUARIUM - OLEH SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH ANJURAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR DAN JABATAN PERIKANAN.

x Makanan ikan hiasan dibahagikan kepada beberapa kumpulan seperti: Makanan hidup.MENGENAL DAN MEMILIH x MAKANAN IKAN terapung danTerdapat dua jenis tenggelam x Ikan yang mempunyai bentuk mulut yang menghala ke atas dan makanan ikan hiasan iaitu HIASAN pertengahan kepala sesuai diberi makan makanan jenis terapung x Makanan tenggelam pula adalah sesuai untuk ikan yang mempunyai mulut yang menghala ke bawah x Ikan hiasan boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan utama berdasarkan jenis pemakanannya. serangga atau haiwan lain x Ikan pemakan plankton ( organisma mikro di dalam air )Memakan organisma di dalam air. makanan kering. makanan basah dan makanan rumusan. . daging haiwan atau pellet. x Ikan omnivor. x Ikan karnivor/pemangsa.Memakan tumbuhan dan tidak sesuai untuk akuarium yang ditanam dengan tumbuhan akuatik.Memakan pelbagai jenis makanan spt plankton. tumbuhan reput.memakan benda-benda hidup seperti anak ikan. x Ikan harbivor.

hati lembu sayur-sayuran seperti salad dan bayam .MAKANAN IKAN HIASAN DIBAHAGIKAN KEPADA 3 KUMPULAN Makanan Hidup x Plankton x Cacing x Ulat roti x Jejentik nyamuk x Udang dan anak ikan x Serangga dan sebagainya Makanan Rumusan x Makanan ikan yangtelah diproses dari kilang membuat makanan haiwan x Contoh: pellet. emping stick dan sebagainya Makanan kering x Makanan kering adalah makanan yang telah diawet Makanan basah x Contoh: Kerang.

CONTOH-CONTOH MAKANAN IKAN HIASAN ULAT ROTI EMPING PLANKTON PLANKTON PELLET BLOOD WORM .

Selepas seminggu dan semua sistem dalam akuarium setabil barulah ikan ikan yang telah dikenal pasti sesuai di masukkan di dalam akuarium - Danio makan di bahagian permukaan air White cloud mountainmakan di bahagian tengah akuarium Corydoras makan di bahagian bawah akuarium Golden barb makan di bahagian tengah dan bawah akuarium .

oksigen dan karbon dioksida Penjagaan Mingguan: x Air sebanyak ½ atau ¼ bahagian daripada isipadu tangki perlu diganti setiap minggu atau sekurangkurangnya 2 minggu. Contoh: Sisik kembang atau tanggal.ammonia.CARA MENJAGA AKUARIUM Penjagaan Harian: x Beri ikan makan sekali atau dua kali sehari – makanan adalah mencukupi apabila dapat dihabiskan oleh ikan dalam masa 1 hingga 2 minit x Asingkan dan berikan rawatan kepada ikan yang mempunyai tanda-tanda sakit/tidak normal. berubah warna dan sebagainya. x Ikan yang mati perlu dibuang x Pastikan semua peralatan pengudaraan. x Cantas tumbuhan akuatik yang tumbuh terlalu tinggi x Bersihkan bahagian hadapan tangki x Cuci kapas penapis dengan bersih x Tambahkan air dalam tangki sehingga paras asal x Perlu diingat supaya tidak memberi makan berlebihan kerana ini akan membahayakan ikan. . penapis dan lampu berfungsi dengan baik x Ukur kualiti air seperti nilai pH.

5 hingga 7. keadaan ini tidak ememberikan kesan kepada kehidupan ikan keranaianya telah ditukan kepada bahan makanan dan baja yang berguna kepada tumbuhan akuatik . Nilai 1= paling masam atau asidik. Suhu x Ikan dapat hidup dengan baik pada suhu pada 26ºC hingga 27ºC. x Oleh kerana sistem tangki/akuarium adalah sistem yang seimbang. Nilai 14= paling alkali. Bahan beracun x Ammonia dan nitrate biasanya wujud di dalam air ternakan x Bahan ini terhasil dari perkumuhan ikan yang dipelihara.5. pH air utk akuarium ialah 6. x Nilai pH air perlu dipastikan dari semasa ke semasa bagi mengelakkannya terlalu asidik. Kertas litmus digunakan untuk menentukan nilai pH. Suhu yang terlalu tinggi atau rendah menyebabkan ikan mati.MENGENAL PASTI MUTU AIR AKUARIUM pH air x pH air ialah kemasaman air. Diukur dari nilai 1 – 14.

pemakanan tidak sesuai atau ikan mengalami stress. Boleh dirawat dengan menggunakan antibiotik yang boleh dibeli dari pembekal ubat tempatan dengan bimbingan Pegawai Perikanan . sisik mengembang atau perut buncit.Boleh dirawat dengan menggunakan larutan methylene blue dan campuran sedikit garam biasa. x Penyakit kulat – Kulat yang kelihatan seperti kapas biasanya tumbuh di bahagian sirip. Ikan yang dijangkiti kulat perlu diasingkan dari ikan sihat x Penyakit bakteria. Penyakit ini disebabkan oleh mutu air yang tidak baik.Boleh dirawat dengan menggunakan larutan methylene blue yang dimasukkan ke dalam air atau menyapukan terus pada luka yang dijangkiti kulat itu.Ikan berubah warna menjadi pudar. mulut dan lbahagian badan yang terdapat luka.MENGENAL PASTI PENYAKIT IKAN HIASAN FAKTOR YANG MENYEBABKAN IKAN HIASAN DIJANGKITI PENYAKIT x Keadaan suhu air dalam akuarium yang terlalu sejuk x Air dalam akuarium terlalu kotor x Ikan yang luka atau cedera akibat dipindahkan ANTARA PENYAKIT IKAN HIASAN x Penyakit rintik putih – Disebabkan parasit yang melekat pada sisiknya akibat suhu air yang terlalu sejuk.

.

. PEG. TAMPARULI.MAJLIS PERASMIAN PENUTUPAN KURSUS OERANTASI SEMAKAN SEMULA KHSR TAHUN 5. PENDIDIKAN DAERAH PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH. 2004 PERINGKAT DAERAH TAMPARULI DIRASMIKAN OLEH. EN JUDIN BIN DIANA PEN.