You are on page 1of 5

SIMO - Temă din 10.03.

2009 – trebuie scrisă de mână, scanată şi pusă pe platformă (dacă nu merge aşa: trimisă pe mail asistentei de la laborator ( m_birsan2003@yahoo.com)) 1.Se dă sistemul binar A-B cu punct invariant eutectic 66 % B. a) Care este cantitatea de topitură eutectică ce se formează din: 1) M1: 75 % A 25 % B 2) M2: 66 % A 34 % B 3) M3: 50 % A 50 % B 4) M4: 25 % A 75 % B b) Plasaţi aceste amestecuri în ordinea descrescătoare a cantităţii de topitură eutectică ce se formează. c) Scrieţi etapele proceselor de topire-cristalizare. REZOLVARE (o parte din ea..): Desenezi diagrama sistemului (graficul cu o axă orizontală şi 2 verticale), alegi pe unde vrei sa treaca curba solidus (aia orizontală cu Te) şi fixezi pe ea punctul invariant eutectic (scrie în cursul 7 care e curba solidus etc.). Aici punctul invariant eutectic este la 66 % B, deci vezi pe axa orizontala unde e 66 % B şi de acolo duci o linie perpendiculară pe curba solidus (vezi linia verde) şi obţii punctul invariant eutectic (notat cu “e”).

adică sfârşitul topirii eutectice (foloseşte la problema 2).Din e duci curbele (liquidus) pe axele verticale şi obţii temperaturile de topire ale compuşilor A şi B din amestec. obţii astfel TM. Aici: Topire: T<Te: A + B T=Te: A + B + liqe Te 6 TM1: A + liq(e6lM1) T>TM1: liq Cristalizare: T>TM1: liq TM1 6 Te: A + liq(lM16e) T=Te: A + B + liqe T<Te: A + B . Plasezi amestecul pe axa orizontală. Pe curba liquidus îi corespunde lM. Din punctul respectiv duci o linie orizontală până pe axa verticală corespunzătoare (dacă amestecul pică pe partea din stânga a curbei liquidus duci linia pe axa din stânga – cea cu TA. punctul de topire al amestecului. duci verticala din punctul respectiv până pe curba liquidus (scrie în cursul 7 care e aia) şi obţii un punct. Pentru a scrie etapele proceselor de topire-cristalizare trebuie sa ştim ce şi unde avem (vezi cursul 7). iar dacă pică pe partea dreaptă linia vine pe verticala cu TB).

De exemplu dacă ai A:B=4:1 aduni 4 cu 1. 2. La astfel de calcule se pune x la compusul care se topeşte ultimul. Deci: am. M1. Determinarea grafică nu implică calcule.Calcularea cantităţii de topitură eutectică: Amestecul eutectic conţine 34 g A şi 66 g B (scrie în enunţ că punctul invariant eutectic e la 66 % B). eutectic 34 g A…………66 g B am. Deci nu calculăm nimic la asta. împarţi axa orizontală în 5 şi pui amestecul corespunzător (merge mai uşor pe hârtie cu pătrăţele). M4. Ordinea cerută: M3. La cel care se topeşte primul se pune cantitatea (în grame). Te pe verticală A şi B pe orizontală (capete) e pe curba solidus Fixezi amestecul pe grafic. 3) Pentru amestecurile de la punctul 2) să se aleagă o temperatură din prima etapă a cristalizării şi să se determine grafic proporţiile fazelor aflate în echilibru la acea temperatură. Se adună x-ul obţinut cu cantitatea de compus-care-se-topeşte-primul şi rezultă masa de topitură eutectică.8 g topitură eutectică În amestecul M1 sunt 25 g B şi 75 g A (scrie în enunţ). M2. iese 5.8 + 25 = 37. Cerinţe: 1) Diagrama sistemului 2) Pentru următoarele amestecuri: a) A:B=4:1 b) A:B=1:1 c) A:B=3:1 Să se determine grafic proporţia fazelor aflate în echilibru la sfârşitul topirii eutectice. Se desenează o diagramă pentru fiecare amestec sau una mare (şi colorată eventual) pentru toate. TB. REZOLVARE (o parte din ea…): Diagrama sistemului este graficul cu o axă orizontală şi 2 verticale + curbe liquidus şi solidus pe care pui: TA. M1 x g A…………25 g B ⇒ x= 12. . La calcul se pune x la A pentru ca se topeşte ultimul (are punctul de topire mai sus). Se dă sistemul binar A-B cu punct invariant eutectic 2/3 A şi 1/3 B.8 g A mte= 12.

AP = proporţia de B. Ducând această dreaptă se obţine pe verticală un punct. depinde cum e pus amestecul) şi TM (vezi problema 1 şi cursul 7). depinde unde – pe ce parte din curba liquidus – pică lM). Pentru 3) se face la fel. Pe AB se obţine un punct P. Temperatura trebuie aleasă între TA (sau TB. Pentru a determina grafic proporţiile fazelor aflate în echilibru la sfârşitul topirii eutectice (lM pe curba liquidus) se trasează o dreaptă care să treacă prin B şi lM (sau prin A şi lM.Pe diagramă se plasează amestecul pe AB. Exemplu: . PB = proporţia de A. Din acest punct se duce altă dreaptă care trebuie să treacă prin locul unde verticala din M (aici Ma – amestecul) întâlneşte curba solidus. Se pune punctul lM pe curba liquidus (am scris la problema 1 cum se face asta). dar dreapta nu mai trece prin lM ci prin punctul de pe curba liquidus corespunzător temperaturii alese. Nu trece nimic (nici o dreaptă) prin e (punctul invariant eutectic) deoarece sfârşitul topirii eutectice este in lM. aici notat cu O.