You are on page 1of 62

Objektif Pembelajaran Peta Konsep Gagasan Persekutuan Malaysia

Reaksi Pembentukan Persekutuan Malaysia
Perjanjian Pengisytiharan Persekutuan Malaysia

Pengukuhan

ObjektifPembelajaran:
    
  

1) Menjelaskan konsep gagasan Persekutuan Malaysia 2) Menyenaraikan idea pembentukan Persekutuan Malaysia 3) Menyatakan sebab pembentukan Persekutuan malaysia 4) Menerangkan langkah ke arah pembentukan Persekutuan Malaysia 5) Menceritakan reaksi terhadap penubuhan Persekutuan Malaysia 6) Menghuraikan kegigihan kerajaan dan rakyat menghadapi konfrontasi 7) Menjelaskan sikap toleransi semasa penggubalan Perlembagaan Malaysia 8) Membincangkan kewajaran pemisahan Singapura daripada Malaysia.

Rahman Matlamat Pembentukan Malaysia Negeri-negeri Terlibat MALAYSIA YANG BERDAULAT Reaksi Pembentukan Persekutuan Malaysia Negara-negara Jiran Negara-negara Barat Langkah ke arah Pembentukan Persekutuan Malaysia Perjanjian dan Pengisytiharan Persekutuan Malaysia Pengisytiharan Persekutuan Malaysia Konfrontasi dan Perdamaian Pemisahan Singapura .Idea Pembentukan Persekutuan Malaysia Gagasan Persekutuan Malaysia Cadangan Tunku A.

Rahman berjuang untuk membebaskan Sabah. Tunku Abd. Sarawak. Gagasan ini menjadi kenyataan dengan penubuhan Persekutuan Tanah Melayu pada 16 September 1963.7. Brunei dan Singapura.1 Gagasan Persekutuan Malaysia Idea Pembentukan Persekutuan Malaysia Setelah berjaya membebaskan Tanah Melayu daripada penjajah. Beliau mencadangkan percantuman antara PTM dengan negerinegeri berkenaan untuk membentuk Persekutuan Malaysia. Kejayaan pembentukannya adalah melalui kaedah diplomasi. .

Julai 1961. beliau membawa usul ini ke Dewan Rakyat. Tujuan JPPM untuk mengadakan rundingan dengan pemimpin wilayah-wilayah yang terlibat sebagai langkah awal ke arah merealisasikan gagasan Persekutuan Malaysia. .Cadangan Tunku Abdul Rahman Gagasan Persekutuan Malaysia telah dikemukan dalam suatu majlis makan tengah hari Persatuan Wartawan-wartawan Luar Asia Tenggara di Hotel Adelphi. Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia (JPPM) ditubuhkan. Singapura pada 27 Mei 1961 Ideanya mendapat sambutan positif daripada wilayah yang terbabit. Tiga bulan kemudian .

Sabah dan Brunei. Sarawak.MATLAMAT PEMBENTUKAN PERSEKUTUAN MALAYSIA Mempercepat Kemerdekaan Saiz Singapura dan jumllah penduduk Sarawak. Mempercepat kemerdekaan Singapura. . Sabah dan Brunei yang terlalu kecil menyukarkan usaha memperoleh kemerdekaan secara bersendirian daripada British.

.MATLAMAT PEMBENTUKAN PERSEKUTUAN MALAYSIA Keseimbangan Kaum Mengimbangi penduduk Melayu dan bumiputera dengan bukan bumiputera dalam Persekutuan Malaysia.

Sabah dan Brunei. .Memajukan Sosioekonomi Mewujudkan satu kawasan pasaran ekonomi yang lebih luas Menyatukan sumber tenaga manusia dan sumber asli dalam kalangan negeri dalam Persekutuan. MATLAMAT PEMBENTUKAN PERSEKUTUAN MALAYSIA Menghapuskan sekatan cukai dalam kalangan negeri Persekutuan Memudahkan usaha untuk menarik pemodal luar Memajukan taraf hidup rakyat Sarawak.

.MATLAMAT PEMBENTUKAN PERSEKUTUAN MALAYSIA Keselamatan dan Kestabilan negara Menyelamatkan Singapura dan Sarawak daripada jatuh ke tangan komunis.

.

PERSEKUTUAN TANAH MELAYU Menerima reaksi positif daripada parti-parti politik di negeri-negeri Melayu. Walaupun. penduduk Tanah Melayu secara umumnya menerima prinsip gagasan Persekutuan Malaysia. Parti PAS menyokong idea pembentukan Persekutuan Malaysia tetapi turut mencadangkan pembentukan Melayu raya yang merangkumi Indonesia. . terdapat perbezaan pendapat tentang cara pelaksanaannya.

Terima/ sokong Parti Tindakan Rakyat (PETIR) pimpinan Lee Kuan Yew Sebab: beranggapan pembentukan ini dapat menyelamatkan parti daripada dikuasai partiparti berhaluan kiri. Sebab: 1) Menganggap satu rancangan Britain untuk mengekalkan pengaruhnya. .Singapura Menentang pada awalnya Barisan Sosialis dan Parti Rakyat Singapura. Cara Mengatasi: Referendum diadakan bagi meninjau pendapat penduduk Singapura.

Hasil Referendum: .

.Sabah Beberapa parti politik baru ditubuhkan untuk menyalurkan pendirian rakyat terhadap gagasan Persekutuan Malaysia.

Parti Politik Di Sabah Awal Pertubuhan Kebangsaan Kadazan Bersatu (UNKO) Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO) Parti Bersatu Menyokong Pendirian Akhir Menyokong Menyokong Menyokong dengan syarat – Sabah merdeka terlebih dahulu Menyokong dengan syarat – Sabah merdeka terlebih dahulu Menyokong Menyokong Parti Demokratik Menyokong Pasok Momogun Menentang kerana Sabah Menyokong perlu bersatu dengan Sarawak dan Brunei .

PPMP Negeri Johor . Memenangi pilihan raya Majlis Daerah yang pertama pada 1962.Rumusan: Pimpinan Tun datu Mustapha bin Datu Harun.

Sarawak Parti Politik Di Sarawak Awal Parti Negara Sarawak (PANAS) Menentang Pendirian Akhir Menyokong Parti Kebangsaan Sarawak Menentang ( SNAP) Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) Barisan Rakyat Jati Sarawak (BARJASA) Menyokong Menentang kerana Menyokong Sarawak perlu bersatu dengan Sabah dan Brunei Menyokong Menyokong Menyokong Menyokong Parti Pesaka Anak Sarawak Menyokong (PESAKA) Persatuan Cina Sarawak (SCA) Menyokong .

Rumusan: Parti-parti tersebut bergabung membentuk Perikatan Sarawak bagi menghadapi Pilihan Raya Majlis Daerah 1963. . Perikatan Sarawak memenangi pilihan raya tersebut.

Sabah dan Sarawak) 1) Apabila usulnya ditolak di Majlis Undangan Negeri Brunei.Brunei Terima/ sokong Sultan Omar Ali Saifuddin Menentang Parti Rakyat Brunei pimpinan A.Azahari Sebab: 1) Brunei akan menjadi tanah jajahan jika menyertai Malaysia 2) mencadangkan penubuhan kerajaan Kalimantan Utara (Brunei. mereka melakukan pemberontakan .M.

.Sambungan: Rundingan dijalankan namun gagal di sebabkan isu: 1) Hasil minyak 2) Kekananan Sultan Brunei sebagai Yang di-Pertuan Agong Julai 1963 – Brunei menarik diri daripada menyertai Persekutuan Malaysia.

KEMUDIAN AWALNYA Menyokong PENDIRIAN Indonesia berubah kerana: 1) terpengaruh dengan dakyah PKI yang menuduh gagasan Malaysia sebagai neokolonialisme ( Penjajahan bentuk baru) 2) Bertentangan dengan hasrat Presiden Soekarno untuk menyatukan Indonesia dengan Tanah Melayu bagi membentuk Indonesia Raya.

Dr. Subandrio, menteri Luar Indonesia pernah mengucapkan tahniah.

MENENTANG

Sebab: Mendakwa Sabah adalah sebahagian daripada wilayah kesultanan Sulu.

Tidak dihiraukan oleh British kerana tidak berasas dan laporan Suruhanjaya Cobbold dan Suruhanjaya PBB mengesahkan rakyat Sabah bersetuju menyertai Persekutuan Malaysia.

Sarawak. Kerana: 1) Mempercepat kemerdekaan Sabah.Gagasan Persekutuan Malaysia mendapat sokongan kerajaan Britain dan Amerika Syarikat. Brunei dan Singapura 2) Menyekat pengaruh komunis .

.

.

1962 Ogos 1962 Referendum Singapura Jawatankuasa Antara Kerajaan (JAK) Matlamat: Membincangkan hak dan kepentingan Sabah. Rahman Hasil Laporan: Rakyat Sarawak dan Sabah bersetuju menyertai Persekutuan Malaysia . Matlamat: Meninjau pendapat penduduk Singapura Hasil Laporan: Penduduk Singapura bersetuju menyertai Persekutuan Malaysia Ogos 1963 Suruhanjaya PBB Matlamat: Meninjau semula pandangan penduduk Sarawak dan Sabah atas permintaan Indonesia dan Filipina Hasil Laporan: Penduduk Sarawak dan Sabah berhasrat menyertai Persekutuan Malaysia Julai 1961 P E M B E N T U K A N M A L A Y S I A 1 6 S E P T 1 9 6 3 27 Mei 1961 Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia (JPPM) Matlamat: Memberi penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah Hasil Laporan: Penubuhan Suruhanjaya Cobbold Matlamat: Meninjau pandangan penduduk di Sarawak dan Sabah Gagasan Persekutuan Malaysia dicadangkan oleh Tunku Abd.Langkah ke Arah pembentukan Persekutuan Malaysia FebApr 1962 Suruhanjaya Cobbold Sept. sarawak dan Brunei untuk dimasukkan dalam perlembagaan Hasil Laporan: Rakyat Tuntutan 20 perkara Sabah ( dipersetujui Sarawak) dicadangkan dan dimasukkan dalam perlembagaan.

RUMUSAN PERLEMBAGAAN MALAYSIA Berasaskan Perlembagaan Persekutuan tanah Melayu Hasil memorandum rakyat Sabah dan Sarawak tentang Tuntutan 20 .

Menunjukkan semangat toleransi yang tinggi dan keikhlasan kerajaan Tanah Melayu untuk merealisasikan gagasan Persekutuan Malaysia .

Perjanjian Persekutuan Malaysia Tarikh : 9 Julai 1963 Tempat : Malborough House. . London.

Bahasa Melayu merupakan bahasa kebangsaan tetapi bahasa Inggeris dan bahasa lain masih boleh digunakan. Sarawak dan Sabah diberikan kuasa mengawal hal ehwal imigresen dan perkhidmatan awam Rakyat Bumiputera Sarawak dan Sabah mendapat taraf yang sama dengan orang Melayu di Persekutuan Tanah Melayu. . Bagi Sarawak dan Sabah. bahasa Inggeris kekal sebagai bahasa rasmi sehingga 10 tahun selepas pembentukan Persekutuan Malaysia.ISI PERJANJIAN PERSEKUTUAN MALAYSIA Semua urusan hal ehwal luar adalah menjadi tanggungjawab kerajaan Persekutuan Agama Islam merupakan agama rasmi Persekutuan kecuali Sarawakdan Sabah tetapi agama lain bebas diamalkan.

. Tunku Abdul rahman selaku Perdana Menteri Malaysia telah membacakan Deklarasi Penubuhan Persekutuan Malaysia di Stadium Merdeka. Sabah dan Sarawak sama – sama mencapai kemerdekaannya. Kuala Lumpur.16 September 1963. Pada masa yang sama. Singapura. sebanyak 101 das tembakan meriam dan teriakan “MERDEKA” sebanyak tujuh kali telah dilaungkan dengan penuh semangat. Sebaik sahaja deklarasi selesai dibaca.

.

.

PERSEKUTUAN MALAYSIA INDONESIA Memutuskan hubungan diplomatik FILIPINA Tentera Indonesia telah menceroboh beberapa kawasan di Semenanjung. . Sabah dan Sarawak.

.

Usaha ke Arah Perdamaian Malaysia .Indonesia Rundingan Tidak Rasmi di Tokyo (Mei 1963) Rundingan antara Tunku Abdul Rahman dengan Presiden Sukarno menghasilkan persetujuan untuk membawa isu konfrontasi ke sidang kemuncakk di Manila .

Usaha ke Arah Perdamaian Malaysia . . Filipina dan Indonesia) ditubuhkan dengan tujuan meningkatkan hubungan persahabatan negara anggota.Indonesia Sidang Kemuncak di Manila (30 Julai – 5 Ogos 1963 MAPHILINDO (Malaysia. • Menuntut wakil PBB membuat tinjauan semula terhadap pendapat rakyat Sarawak dan Sabah untuk menyertai Persekutuan Malaysia.

. Subandrio.Indonesia Persidangan di Bangkok (Februari 1964) Malaysia diwakili Tun Abdul Razak dan Indonesia oleh Dr. Kedua-dua gagal mencapai kata sepakat berkenaan gencatan senjata.Usaha ke Arah Perdamaian Malaysia .

Usaha ke Arah Perdamaian Malaysia . .Indonesia Persidangan di Tokyo (Jun 1964) Persidangan ini gagal kerana Indonesia enggan mengundurkan tenteranya dan menuduh Malaysia membelakangkan kkeputusan Sidang Kemuncak Manila.

Indonesia Malaysia membuat bantahan rasmi terhadap pencerobohan tentera Indonesia kepada PBB Diwakili Tun Dr. Rahman Menteri Keselamatan Dalam Negeri PBB tidak dapat bertindak kerana dihalang kuasa veto Rusia (Rusia mempunyai hubungan baik dengan Indonesia) . Ismail bin Abd.Usaha ke Arah Perdamaian Malaysia .

Usaha ke Arah Perdamaian Malaysia . Untuk mempertahankan negara daripada pencerobohan tentera Indonesia.Indonesia Kerajaan menyusun semula Pasukan Pertahanan Tempatan (PPT)/ Askar Wataniah. .

Usaha ke Arah Perdamaian Malaysia .Indonesia Malaysia juga mendapatkan sokongan negara-negara Komanwel untuk mendapatkan bantuan ketenteraan. Antaranya Britain. Australia. New Zealand dan Kanada .

kita perlu terus menjalin hubungan baik dan tidak mencampuri urusan dalaman negara lain demi keamanan serantau.IKTIBAR Tindakan Indonesia memutuskan hubungan diplomatik dan melancarkan ancaman ketenteraan sepatutnya tidak berlaku. Sebagai jiran. Rundingan merupakan cara terbaik untuk menyelesaikan sebarang pertelingkahan yang berlaku. .

.

.

Masalah Ekonomi Singapura menuntut keistimewaan cukai daripada kerajaan pusat .

Konsep Malaysian Malaysia Singapura menuntut hak sama rata untuk semua rakyat tanpa mengira kaum Singapura menafikan institusi raja dan menentang hak istimewa orang Melayu dan bumiputera .

Pertikaian Parti Perikatan -PETIR PETIR menuduh MCA tidak mewakili kepentingan kaum Cina PETIR bertanding menentang parti Perikatan dalam pilihan raya pada tahun 1964 di Semenanjung Malaysia .

Rusuhan Kaum Banyak kenyataan yang diekluarkan oleh pemimpin PETIR membangkitkan sentimen perkauman Rusuhan kaum yang berlaku di Singapura menggugat keselamatan negara .

Sebab lain PETIR (Lee Kuan Yew) sering mempertikaikan peruntukan yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia. Lee Kuan Yew berhasrat mengambil alih peranan parti MCA yang mewakili kaum Cina .

TINDAKAN MALAYSIA Pengisytiharan Singkiran Singapura daripada Persekutuan Malaysia dibuat pada : Tarikh : 9 Ogos 1945 Tempat: Di Parlimen .

… jika kita tidak berpisah. sudah pastilah akan berlaku pembunuhan yang menggerunkan…” .

Borneo Utara (Sabah) dan Singapura dalam Persekutuan Malaysia. . Sarwak.RUMUSAN 1) Penubuhan Malaysia memperlihatkan pandangan jauh Tunku Abdul Rahman. 2) Justeru. Sabah. Sarawak dan Singapura. 3) Semangat kerjasama. setia kawan dan sikap toleransi antara pemimpin dengan rakyat teah membawa penggabungan Persekutuan Tanah Melayu. beliau digelar “Bapa Kemerdekaan Malaysia” kerana kejayaannya memerdekakan Tanah Melayu.

.KITA JAWAB SOALAN….

Tarikh Ogos 1966 Perjanjian Pemulihan Hubungan antara Malaysia dengan Indonesia Tokoh Jawatan Tun Abdul Razak Adam Malik Timbalan Perdana Menteri Menteri Luar Indonesia Apakah tujuan perjanjian di atas ditandatangani? 2005 A Meningkatkan ekonomi B Menamatkan konfrontasi C Memantapkan pertahanan D Mengatasi ancaman komunis B .

Lee Kuan Yew : Kami mahukan hak yang sama bagi semua kaum Tunku Abdul : Kita harus patuh kepada perkara Rahman yang termaktub dalam Perlembagaan Dialog di atas mungkin berlaku selepas penubuhan Malaysia pada tahun 1963. Dialog tersebut menunjukkan Tunku Abdul Rahman seorang yang 2005 A kuat semangat B gigih berusaha C tegas pendirian D bijak merancang C .

Pilihan Raya Umum 1964  Parti Tindakan Rakyat (PETIR) berkempen menentang Parti Perkatan  PETIR mencetuskan isu perkauman Apakah tindakan Tunku Abdul Rahman bagi menangani masalah di atas? A B C D Mengisytiharkan darurat di Singapura Menentang pemimpin politik di Singapura Menyingkir Singapura daripada Malaysia Memberikan autonomi imigresen kepada Singapura C .

II.1966 Peristiwa Ancaman Komunis Konfrontasi Indonesia Apakah langkah yang diambil oleh kerajaan British untuk mengatasi ancaman di atas? I II III IV A.Tarikh 1948 – 1960 1963 . C. dan IV B . II. III. dan III I. dan IV I. III. dan IV II. D. B. Mengadakan rundingan damai Mendapat kerjasama rakyat Memutuskan hubungan dengan negara luar Membentuk sistem pertahanan yang mantap I.

 Menubuhkan Pasukan Pertahanan Tempatan  Mendapatkan bantuan ketenteraan dari Australia dan new Zealand  Membuat bantahan rasnmi kepada Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu Maklumat di atas menerangkan tentang tindakan yang diambil oleh pemimpin negara kita. Azahari Tuntutan Filipina ke atas Sabah Ancaman Parti Komunis Malaya A . Mengapakah Malaysia mengambil tindakan tersebut? A B C D Pencerobohan Indonesia Pemberontakan A.M.