P. 1
48109279-Sistemul-flexibil-de-fabricaţie

48109279-Sistemul-flexibil-de-fabricaţie

|Views: 9|Likes:
sisteme de fabricatie
sisteme de fabricatie

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Simon Roxana Iuliana on Jun 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2014

pdf

text

original

Sistemul flexibil de fabricaţie.

Definiţie, structură, funcţii

S.F.F. - reprezintă un grup de masini unelte cu comandă numerică (M.U.C.N.) legate între ele printr-un sistem automat de transport si manipulare a piselor si sculelor,comandat de calculator, care realizează prelucrarea automată în serii mici si mijlocii a oricărei piese aparținând unei familii de piese cu asemănări morfologice si/sau tehnologice, în limitele unei capacități si ale unui algoritm de fabricație prestabilite. Structura generală a unui S.F.F ., sub forma schemei bloc (fig. 1.4) permite evidențierea funcțiilor generale ale sistemului: - funcția de prelucrare automată a pieselor; - funcția de depozitare, transport si manipulare automată; - funcția de comandă autoamtă a tuturor componentelor sistemului si de supraveghere, control si diagnostic automate.

1

4) si mijloacele de manipulare a pieselor si sculelor. schimbarea automată a poziției piesei în dispozitivul de centrare/fixare. Pot fi incluse aici si posturile de spălare automată si masinile automate de măsurat.F. Realizarea acestei funcții presupune alimentarea automată cu piese si scule a masinii. optimizarea procesului de aschiere pe masina unealtă.. prelucrarea propriu-zisă în comandă numerică si. 2 . Posturile de lucru PL pot fi si posturi pentru montarea automată.Funcția de prelucrare automată se realizează în cadrul subsistemului tehnologic al S.eventual. având în componență posturile de lucru PL (fig.F.

controlul automat al pieselor prelucrate etc.furnizează întregului sistem informațiile tehnice si organizatorice necesare pt comanda procesului de prelucrare pe MU si pt comanda operativă a producției (comanda depozitelor de pese si scule.supravegherea desfăsurării fabricației. control si diagnosticare realizează monitorizarea S. . sculelor si disp. . automate programabile la sistemele de manipulare si transport.supravegherea procesului de prel pe MU. si se transmit. transport si manipulare automată se referă la fluxul automat al materialelor în S.manipulare pieselor. microcalculatoare pt comanda depozitelor automate etc. încărcarea MU etc. al informațiilor de supraveghere. dispozitivelor si materialelor auxiliare între depozite si masini. 3 . sculei. în mod automat. Funcția de comandă automată se realizează cu ajutorul unuia sau mai multor calculatoare ce lucrează în timp real si al unităților locale de comandă (echipamente CNC la MU. . si include mai multe funcții parțiale: .Funcția de depozitare.supravegherea stării sculelor. etc. comanda sist.).F. sculelor. senzori. supraveghere. . Informațiile pentru realizarea acestor subfuncții sunt obținute din sistem cu ajutorul unor traductoare. Funcția de comandă. si poate include mai multe funcții: .F. mărimea si succesiunea seriilor de prelucrare. dispozitivelor si materialelor auxiliare. în sens invers. către calculatorul de proces. în depozite. control si diagnostic. control si diagnostic dintr-un S. al informațiilor de comandă si sensul invers. spraveghere. Condiția principală în funcionarea subsistemului de depozitare si transport este ca transferul materialelor să se efectueze totdeauna la locul si momentul potrivit.colectarea si evacuarea aschiilor si lichidelor de răcire-ungere utilizate din sistem. este realizată de subsistemul informațional prin fluxul informațional care se transmite în 2 sensuri: sensul direct. Funcția de comandă.F. . -supravegherea funcționării masinilor si celorlalte componente fizice si diagnosticarea diverselor defecțiuni.F.căutarea si livrarea în sistem a pisei.F. de transport.transportul automat al pieselor. tipul pieselor în lucru.înmagazinarea automată a pieselor. aparate de măsură etc.). Programele de calculator. disp. . . sculelor.F.

.se realizează legătura exterioară între masinile unelte ale sistemului. mai mult sau mai puțin asemănătoare ca formă si proces tehnologic. în cadrul unor programe de producție prestabilite. Timpul de prelucrare pe diferite masini nu depinde de tactul de lucru al S.F. EDITURA ALMA MATER BACAU 2007 4 . constau în următoarele: .F. care însă pot fi corectate automat în funcție de starea reală de funcționare a sistemului la un moment dat BIBLIOGRAFIE CHIRIŢĂ BOGDAN – SISTEME FLEXIBILE DE FABRICAȚIE( NOTE DE CURS ŞI APLICAŢII).F.permit realizarea coordonării prelucrării informațiilor de ordin tehnic si a celor organizatorice. Diferența dintre timpii de prelucrare pe masini si tactul sistemului se compensează prin amplasarea depozitelor descentralizate de piese.F. .Caracteristicile principale ale unui S. . fără reglaje suplimentare la trecerea de la prelucrarea unei piese la alta sau cu efectuarea unor reglaje ale dispozitivelor componente sau parametrilor de lucru. . prin care semifabricatul poate trece de la o masină la alte pe diverse căi.se poate realiza prelucrarea succesivă sau în paralel a diverse piese.prelucrarea se realizează cu aceleasi MU. mărimea seriilor de fabricație putând diferi foarte mult.permit trecerea la producția neasistată de operatori datorită sistemelor automate de transport si alimentare automată si datorită existenței depozitelor centrale ce asigură rezerva de piese si scule pe durata a cel puțin unui schimb.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->