You are on page 1of 13

com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet .LEBAI MALANG NAMA KELAS : : SEKOLAH : www.zoom-a.

com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet 1 .” kata orang itu. “Saya hendak jemput Pak Lebai datang ke rumah saya esok. seorang penduduk kampung datang ke rumah Lebai Malang.zoom-a.Pada suatu hari. www. Saya buat kenduri kahwin. Saya sembelih kerbau.

www. “Rumah saya terletak di hulu sungai. Terima kasih!” ujar Lebai Malang. “Baiklah! Saya akan datang.com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet 2 .” jawab orang itu.zoom-a.“Di manakah rumah kamu?” Lebai Malang ingin tahu.

www.” kata orang itu.Kemudian. datang orang lain pula. “Saya hendak jemput Pak Lebai datang ke rumah saya esok.com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet 3 . Saya buat majlis bercukur untuk anak saya.zoom-a.

” jawab orang itu.zoom-a. www.“Di manakah rumah kamu?” Lebai Malang ingin tahu. “Baiklah! Saya akan datang.com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet 4 . Terima kasih!” ujar Lebai Malang. “Rumah saya terletak di hilir sungai.

Lebai Malang hendak pergi ke tempat jemputan.zoom-a. www.Keesokan harinya. “Tempat mana dulu harus aku pergi?” dia cuba berfikir.com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet 5 .

” fikirnya lagi.com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet 6 .“Kalau aku pergi ke tempat kenduri tentu enak dapat makan daging kerbau. Kalau aku pergi ke tempat majlis bercukur. mungkin makan lempeng sahaja.zoom-a. www.

com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet 7 . dia terpaksa berkayuh melawan arus sungai. Dia pergi dengan sampan. Dia mahu makan daging kerbau. dia lambat sampai.zoom-a. www. Oleh yang demikian. Namun.Lebai Malang lalu ingin pergi ke tempat kenduri di sebelah hulu.

Ketika dia sampai. “Malang sungguh nasibku!” Lebai Malang mengeluh.zoom-a. majlis kenduri sudah selesai.com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet 8 . Hidangan lauk juga sudah habis. www.

Lebai Malang pergi pula ke tempat majlis bercukur di sebelah hilir. www.zoom-a. Dia tidak perlu berkayuh kerana air sungai mengalir ke sebelah hilir.com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet 9 .

com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet ketika Lebai Malang sampai. www. dia cepat sampai.Oleh yang demikian. Tetapi selesai. majlis bercukur juga telah 10 .zoom-a.

Terpaksalah dia pulang dengan perut lapar. Itulah akibatnya. Orang tamak selalu rugi. www.com Pembelajaran Interaktif Melalui Internet 11 .“Malang sungguh nasibku!” dia mengeluh.zoom-a. jika tamak.