OSTEOPOROZA

CE ESTE OSTEOPOROZA?
Fiind o boala osoasa care demineralizeaza osul, fragilizandu-l, osteoporoza detine un record absolut: este cea mai importanta cauza de fracturi la persoanele de peste 50 de ani, fiind vinovata de aproape 80% din totalul lor. Va puteti imagina ce urmeaza de aici: durere, spitalizare, interventii chirurgicale, posibile complicatii si o lunga perioada de recuperare, cheltuieli s.a.m.d.

Osteoporoza inseamna descresterea masei osoase.
Aceasta descrestere a masei osoase face ca osul sa fie fragil si in anumite conditii sa se fractureze. Termenul de 'porosis' inseamna poros si descrie foarte bine structura macroscopica a osului osteoporotic. Osul normal are gauri mici la interior, pe cand la cei afectati de osteoporoza aceste gauri sunt mult mai mari.

CAUZE ALE APARITIEI OSTEOPOROZEI
1.Menopauza si andropauza: Menopauza, prin deficitul de estrogeni, joaca un rol important in aparitia osteoporozei, fie daca menopauza a fost spontana sau indusa chirurgical (in urma histerectomiei cu anexectomie pentru diferite afectiuni ginecologice, cel mai frecvent pentru fibroame uterine). In concluzie, femeile aflate la mai mult de 5 ani de la menopauza ar trebui sa se investigheze pentru osteoporoza.

2-Hiperparatiroidismul Hiperparatiroidismul, fie el primar sau secundar, este implicat in aparitia osteoporozei. Paratiroidele sunt glandele endocrine implicate in mentinerea unui nivel adecvat de calciu in organism. Mentinerea nivelului calciului se realizeaza cu ajutoul hormonului paratiroidian (PTH). Daca exista o glanda paratiroidiana care secreta PTH in exces , atunci se pune diagnosticul de adenom paratiroidian iar examenele de laborator vor indica hipercalcemie cu calciurie si o valoarea crescuta a PTH-ului

cu extirparea glandelor paratiroidiene hiperfunctionale! .Singura cale de rezolvare a adenomului paratiroidian este cea chirurgicala.

3-Hipocalcemia ( scaderea calciului din sange ) Un aport alimentar neadecvat de calciu ( < 400 mg/zi ) duce la hipocalcemie ( scaderea nivelului sanghin de calciu ). . cu activarea secundara a hormonului paratiroidian ( PTH ). Astfel se va reface concentratia normala de calciu. PTH-ul va activa osteoclastele. cu distructie secundara osoasa si cu eliberarea de calciu in sange.

cu aparitia osteoporozei. . implicit precursorii medulari ai osteoblastelor . astfel incat sinteza osoasa este mult scazuta.4-Alcoolismul cronic: Alcoolismul cronic afecteaza maduva osoasa.

Deficitul de vitamina D determina hipocalcemie si hiperparatiroidism secundar. Activarea vitaminei D .5-Deficitul de vitamina D (hipovitaminoza D) Vitamina D este implicata direct in metabolismul calciului. care in final vor duce la aparitia osteoporozei. Bolile de ficat sau de rinichi impiedica activarea vitaminei D.

Osteoporoza post-medicamentoasa O serie de medicamente sunt implicate in aparitia osteoporozei.6. Cele mai importante medicamente sunt reprezentate de corticosteroizi ( care se folosesc mai ales in tratamentul bolilor autoimune ). . anticonvulsivantele ( sunt inductoare enzimatice si inactiveaza metabolitii activi ai vitaminei D ). heparina ( prin afectarea hidroxilarii renale a vitaminei D ) si litiul . chimioterapicele ( prin afectarea precursorilor medulari ai osteoblastelor) .

7.Osteoporoza din alte boli endocrine In boala Cushing. Tireotoxicoza este implicata in aparitia osteoporozei prin turnover-ul metabolic crescut . osteoporoza rezulta din inhibarea osteoblastelor si prin scaderea absorbtiei de calciu. . de asemenea este suprimata si functia ovariana. cu scaderea nivelului estrogenului. unde exista un nivel crescut de cortizol plasmatic.

Sarcoioza si amiloidoza sunt boli asociate mai rar cu osteoporoza. Bolile hematologice asociate cu osteoporoza sunt mielomul multiplu.8. sindromul Marfan. Bolile genetice cel mai des asociate cu osteoporoza sunt reprezentate de osteogeneza imperfecta. hemocromatoza si porfiria.Alte cauze implicate in aparitia osteoporozei Sindroamele de malabsorbtie si de malnutritie determina hipocalcemie si hipovitaminoza D . siclemia si hemofilia. .

Diagnosticul de osteoporoza se pune cand scorul T este mai mic sau egal cu 2. iar de osteopenie – cand acest scor se gaseste intre -1 si -2.5.5. scorul T fiind cel mai important. Masoara indici specifici.CUM DIAGNOSTICAM OSTEOPOROZA? Cea mai buna metoda de diagnosticare a osteoporozei in momentul de fata este osteodensitometria prin absorbimetrie cu raze X. .

OSTEOPOROZA SE CLASIFICA IN: Osteoporoza secundara  Osteoporoza idiopatica juvenila  Osteogeneza imperfecta  .

copiii si adultii si apare cel mai frecvent ca urmare a unei boli sistemice cronice sau ca reactie secundara la diverse tratamente.OSTEOPOROZA SECUNDARA Osteoporoza secundara poate afecta. . in egala masura.

se numara: . medicamentele sau comportamentele individuale ce implica un risc (mai mult sau mai putin ridicat) de aparitie a osteoporozei. . diabetul zaharat .artrita reumatoida juvenila. sindromul de malabsorbtie. patologie renala. sindromul Cushing. anorexia nervoasa.Printre bolile.

consum abuziv de alcool. anticoagulante. expunere la metale grele . antidiabetice -comportamente cu risc :fumat. dieta inadecvata .-medicamente:antiepileptice. corticosteroizi.agenti imunosupresori. litiu. imobilizare prelungita la pat sau perioada lunga de inactivitate. .

cu demineralizarea in special a regiunilor diafizare din jurul articulatiilor afectate de procesul reumatoid. atat prin prezenta bolii in sine.Artrita reumatoida juvenila reprezinta un bun exemplu de patologie cronica ce determina aparitia osteoporozei secundare. Exista studii care au demonstrat ca un foarte mare procent din copiii cu artrita reumatoida au si un indice de masa osoasa mult mai redus decat in mod normal. . cat si prin medicatia pe care pacientul este nevoit sa o ia o perioada foarte lunga de timp.

dozele medicamentului incriminat ar trebui reduse cat mai mult posibil. Daca osteoporoza a aparut ca urmare a unui anumit tratament. . primele etape in procesul ameliorarii si eventual vindecarii lui sunt reprezentate de identificarea corecta si tratarea bolii de baza.TRATAMENT In momentul in care un copil a fost diagnosticat cu osteoporoza secundara.

O parte importanta in tratamentul copiilor cu osteoporoza secundara este reprezentata de regimul alimentar. care ar trebui sa fie cat mai bogat in Calciu si vitamina D si de exercitiile fizice regulate .Se poate lua in considerare chiar si inlocuirea medicamentului daca exista o varianta cu eficienta terapeutica dovedita si in care medicul are incredere.

.OSTEOPOROZA IDIOPATICA JUVENILA Osteoporoza idiopatica juvenila este o afectiune primara de origine necunoscuta. al carei diagnostic se pune. de obicei. compozitia si echilibrul mineral al osului si prin prezenta fracturilor. prin excluderea altor boli si/sau efecte adverse ale unor terapii ce modifica structura.

Intervalul este destul de larg: 1. in mod tipic. aceasta forma de osteoporoza are caracter autolimitant si in cele mai multe situatii se remite de la sine.13 ani.Aceasta forma foarte rara de osteoporoza apare. in cazul copiilor aparent sanatosi si se pare ca debutul ei este caracteristic anilor prepubertari (inainte de instalarea pubertatii). pe masura ce se instaleaza pubertatea. De obicei. .

. cand procesul patogen este destul de evoluat si a afectat deja arhitectura osului. Printre primele semne de osteoporoza idiopatica sunt: durerea in regiunea vertebro-lombara joasa. la nivelul bazinului si membrelor inferioare. boala facandu-si simtita prezenta relativ tarziu.SEMNE SI SIMPTOME Adesea. osteoporoza idiopatica juvenila este muta din punct de vedere simptomatic. acompaniata de durere la mers care jeneaza si limiteaza mult activitatea fizica a pacientului.

Unele din aceste malformatii au caracter reversibil daca tratamentul este prompt si corect si daca varsta pacientului nu este inaintata in momentul remiterii osteoporozei idiopatice. -asimetria in lungime a membrelor inferioare cu aparitia consecutiva a schiopatatului. -deformari ale sternului si cutiei toracice. -tasarea corpurilor vertebrale cu scaderea semnificativa in inaltime.DEFORMARI FRECVENTE SUNT: -cifoza (accentuarea curburii cervicale a coloanei). .

se vor efectua: . pacientul va fi supus unor investigatii paraclinice specifice acestei patologii.Radiografii osoase . Pe langa examenul fizic atent si complet si anamneza riguroasa. cand apar deja fracturi sau dureri intense ce impun prezentarea copilului la medic si investigarea amanuntita a starii sale de sanatate.DIAGNOSTIC Diagnosticul de osteoporoza idiopatica juvenila se face adesea tarziu. Astfel.Tehnici imagistice cu sensibilitate crescuta: osteodensitometria DXA. DPA (osteodensitometria cu absorbtie duala de fotoni) si CAT (computer tomografie axiala) .

5: osteoporoza. .sub -2. situatie ce precede osteoporoza) .peste -1.Scorul obtinut in urma acestei determinari poate fi interpretat astfel: .intre -1.0 si -2.0: normal .5: osteopenie (densitate osoasa mica.

specialistii recomanda diagnosticarea cat mai rapida a osteoporozei juvenile si tratamentul suportiv. in scopul evitarii aparitiei acestor complicatii . caracter remisiv (dispare spontan).TRATAMENT Nu exista o schema terapeutica precisa si specifica osteoporozei juvenile. aceasta avand in multe cazuri. Datorita complicatiilor de natura ortopedica pe care aceasta afectiune le asociaza (fracturi de oase lungi sau corpi vertebrali).

MASURILE TERAPEUTICE .fizioterapie. utilizarea carjelor . . calcitonina.administrarea de medicamente de tipul bifosfonatilor Alte medicamente utile sunt: calcitriol.adoptarea unei diete bogate in Calciu si vitamina D .

toleranta individuala a pacientului pentru diversele proceduri terapeutice. tratamentul trebuie adresat bolii de fond. antecedentele medicale. In cazul osteoporozei secundare. Alte recomandari terapeutice includ: scaderea in greutate sau reducerea cantitatii de cafeina din dieta . extinderea bolii. starea generala de sanatate. tinand seama de varsta pacientului.Tratamentul acestei boli va fi stabilit de medicul curant.

Defectul caracteristic acestei boli este la nivelul sintezei colagenului de tip 1 . Auchh! .OSTEOGENEZA IMPERFECTA Osteogeneza imperfecta este o boala genetica rara. ce se caracterizeaza prin fragilitatea oaselor. care devin susceptibile la fracturi (in absenta unor leziuni traumatice).

.tipul I: usoara (colagenul este normal structural. iar colagenul este normal cantitativ. dar se produce in cantitati insuficiente).EXISTA MAI MULTE TIPURI DISTINCTE DE OSTEOGENEZA IMPERFECTA.tipul II: severa si adesea letala in perioada perinatala. .tipul III: are caracter progresiv si deformant. . cu colagen prost calitativ si insuficient cantitativ. AVAND DIVERSE INTENSITATI . dar anormal din punct de vedere al structurii.

Pacientii au colagen in cantitate necorespunzatoare si de calitate inferioara celui normal. iar structura oaselor este osteoporotica. . Majoritatea copiilor cu osteogeneza imperfecta nu ating nici in stadiul de adult o masa osoasa normala.

gri sau mov . -sclere colorate in albastru.PRINTRE CELE MAI FRECVENTE ACUZE ALE PACIENTILOR CU OSTEOGENEZA IMPERFECTA SE NUMARA: -fragilitate osoasa excesiva cu fracturi nontraumatice.laxitate ligamentara (articulatii mobile) si slabiciune musculara (musculatura atona). .

in special in tipul IV..hipoacuzie.dantura imperfecta.statura mica.probleme respiratorii . sfaramicioasa. fragila (dentinogeneza imperfecta). . . . torace in forma de butoi. -exoftalmie usoara.

probleme stomatologice recurente si talie mica. .DIAGNOSTIC DIFERENTIAL CU OSTEOPOROZA JUVENILA IDIOPATICA Cea mai importanta diferenta intre osteogeneza imperfecta si osteoporoza idiopatica juvenila este reprezentata de antecedentele heredo-familiale (istoricul familial) de osteogeneza imperfecta (aceasta boala avand transmitere autozomal dominanta individul o primeste de la un parinte) asociat cu o coloratie anormala a sclerelor. Diferenta intre cele 2 boli se face de certitudine prin efectuare testelor genetice sau a biopsiei osoase.

TRATAMENT Osteogeneza imperfectă nu se poate trata cu medicamente. Fragilitatea oaselor poate fi redusă în anumite condiţii prin administrarea magneziului. Frecvenţa fracturilor poate fi redusă prin intermediul gimnasticii medicale speciale. Previziunile intervenţiilor chirurgicale de reparare a fracturilor sunt proaste. structura lor fiind imperfectă. . deoarece oasele sunt deosebit de fragile. Tratarea fracturilor osoase este o sarcină dificilă. exerciţiilor fizice atente de tonifiere a musculaturii.

menita sa relanseze activitatea hormonala.ALIMENTATIA IN OSTEOPOROZA Tinand cont ca dupa varsta de 30-35 de ani scade dramatic secretia de hormoni estrogeni si progesteron s-a aratat insa ca acest deficit de hormon estrogen poate fi compensat de o alimentatie reintineritoare. .

pe baza unor cercetari facute in mai multe tari. . Recomandarile pentru doza zilnica de calciu sunt diferite. 1. iar scheletul actioneaza ca un rezervor de calciu. OMS. 1.Calciul este un component structural major al tesutului osos. in 2002.000 mg/zi intre 19-65 de ani.300 mg/zi dupa 65 de ani.300 mg/zi intre 10-18 ani. pentru a mentine nivelul calciului in sange. a stabilit doza recomandata de 500-700 mg/zi in timpul copilariei.300 mg/zi la femei la menopauza) si 1. (1.

Lactatele si alte produse alimentare pe baza de lapte sunt printre cele mai bogate si la indemana surse de calciu din dieta. . Lactatele mai sunt importante deoarece constituie o sursa importanta de proteine si alte vitamine si minerale. Doua sau trei portii de lactate pe zi sunt suficiente pentru un aport adecvat de calciu.

dr. directorul Institutului de Cercetari Alimentare.Potrivit prof. heringul. . macroul. cu lant de carbon lung. care contin cantitati apreciabile de calciu. alte alimente recomandate pentru sanatatea sistemului osos sunt sardelele. Gheorghe Mechinicopschi. dar si vitamina D si acizi grasi esentiali. somonul salbatic.

Depasirea acestei valori modifica echilibrul acido . . dar fara a se depasi 1g proteina /kg corp/zi.bazic.Acizii grasi esentiali cu lant omega 3 au si un rol important in diminuarea inflamatiilor provocate de poliartrita reumatoida. crescand calciuria. oua. Sunt recomandate proteinele de origine animala si vegetala cu valoare biologica ridicata din carne slaba. peste.

cuverturi de ciocolata). fibre si vitamine. acizi grasi esentiali. (fara glazuri de zaharuri. fier. alunele.Alte alimente recomandate sunt painea de secara. . minerale. Nucile. care sunt surse de magneziu. migdalele sunt surse de proteine vegetale valoroase. cereale integrale minimal procesate.

Bananele si prunele contin potasiu si magneziu. acestea sunt bogate in fosfor si cofeina. reechilibrand balantele calciu-fosfor-magneziupotasiu. Nu sunt recomandate bauturile care contin cola. iar la copii si adolescenti scade rata fixarii calciului. determinand accelerarea pierderii de calciu la adulti. reducand densitatea osoasa. .

acesta fiind in special pe baza de grasimi vegetale. pateurile si conservele din carne contin fosfati ce accentueaza pierderea calciului si acidifica mediul intern. nitriti care genereaza metaboliti toxici. Efectul poate fi contracarat prin adaos de putin lapte in cafea.Cafeaua reduce semificativ absorbtia calciului. . dar nu creamer. carnatii. conservanti. Mezelurile. contin grasimi saturate.

tinand cont ca sarea se afla ascunsa in cantitati apreciabile in majoritatea alimentelor industriale. Mechinicopschi recomanda un consum sub 6 g sare pe zi.In ceea ce priveste sarea de bucatarie. . dr. Prof. aceasta descreste absorbtia calciului si creste excretia acestuia.

la care se adauga cerealele nedecorticate. pe baza de legume si fructe proaspete.sunt o adevarata sursa de hormoni naturali. de obicei in combinatie cu miere.Trebuie preparata asa numita hrana vie.maslinele negre consumate ca atare si uleiul din masline. pentru a le da un gust mai placut. . semintele oleaginoase si leguminoasele. Iata cateva dintre ele: . Se consuma 2-3 linguri pe stomacul gol. obtinut prin presare la rece -germenii de grau .

La magazinele apicole specializate acest produs se gaseste dizolvat in miere sau sub forma de drajeuri (asa numitul laptisor de matca liofilizat).-laptisorul de matca . dupa care se face o pauza de patru saptamani.5-2 ml pe zi din acest produs apicol extrem de puternic.se iau 0. . O cura cu laptisor de matca se tine doua saptamani.

-soia boabe si mai ales germenii de soia -fulgii de ovaz. -miezul de nuca -semintele de floarea-soarelui neprajite -susanul pasta si sub forma de seminte neprajite.ALTE ALIMENTE ESENTIALE PENTRU RELANSAREA ACTIVITATII HORMONALE SUNT: -radacina de telina cruda si frunzele verzi de telina. -Tinctura de marar .

-Semintele de marar au un efect estrogen redutabil. au un efect extraordinar de stimulare a glandelor sexuale si suprarenale. -Semintele de telina. dar si in cresterea sanilor si combaterea hirsutismului .SEMINTELE SI FLORILE UNOR PLANTE APARENT BANALE AU NISTE EFECTE HORMONALE CARE I-AU UIMIT PUR SI SIMPLU PE OAMENII DE STIINTA. Efecte exceptionale si in reglarea ciclului menstrual. de pilda. -Florile morcovului sunt un reglator hipofizaro-gonadotrop exceptional.

.-Tinctura de seminte de marar este foarte eficienta si potrivita in tratamentul osteoporozei din mai multe motive: .este tolerata si in cazul persoanelor cu predispozitie spre afectiuni tumorale benigne sau maligne (spre deosebire de remediile cu efect estrogen foarte puternic).poate fi luata in cure de lunga durata.este foarte usor de administrat si este asimilata imediat de catre organism. care este de regula de lunga durata. . . de ordinul lunilor element extrem de important in tratamentul osteoporozei.

Aceasta vitamina este mai departe transformata in vitamina D activa in ficat si rinichi.EXPUNEREA LA SOARE. Rolul ei este de a creste absorbtia calciului la nivelul intestinului. . Sub influenta razelor ultraviolete. de a reduce eliminarea calciului in urina si de al fixa in oase. pielea poate produce provitamina D..

In perioada noiembrie-februarie.Pentru a asigura necesarul zilnic de vitamina D este suficienta o expunere de 15 minute a pielii fetei si mainilor de 3-4 ori / saptamana in intervalul martieoctombrie. aportul din aceasta vitamina va fi asigurat din suplimente vitaminice .

osul trebuie sa fie solicitat. pentru a fi mentinut. .EXERCITIUL FIZIC SI OSTEOPOROZA Exercitiul fizic este o componenta importanta a profilaxiei si tratamentului. Marele adevar este ca. Exista numeroase studii care arata ca nivelul de incarcare a osului influenteaza pozitiv cresterea si remodelarea osoasa.

tenisul. exercitiile cu greutati. schiatul sunt foarte indicate. Eficienta exercitiilor este mai buna atunci cand sunt repetate cu regularitate (zilnic!). voleiul. . badmintonul. urcatul pe munte.Pentru persoanele care inca nu sufera de osteoporoza. alergarea. sunt indicate sporturile de impact si exercitiile cu purtare de greutate. gimnastica aerobica. Astfel. de durata scurta si suficient de intense pentru a produce tensiune la nivelul osului. baschetul. Mai puteti lua in considerare urcatul scarilor.

Mersul pe jos timp de 45 de minute de trei ori pe saptamana sau 30 de minute zilnic este foarte indicat pentru mentinerea densitatii minerale a membrelor inferioare si bazinului. Totusi exercitiile supravegheate. progresive. pot creste densitatea minerala chiar si la pacientii osteoporotici.Pentru pacientii deja afectati de osteoporoza. . exercitiile „de impact” sunt contraindicate datorita cresterii riscului de fractura si tasare. usor rezistive.

Desi nu sunt osteogenetice. Un loc special trebuie oferit evitarii pozitiilor care accentueaza cifoza si acelor exercitii care pot preveni deformarea coloanei vertebrale. . inotul si ciclismul pot fi indicate pentru mentinerea in forma si dezvoltarea fortei musculare. precum si celor care pot dezvolta echilibrul si coordonarea.

multe guverne nationale nu trateaza osteoporoza ca pe o prioritate majora de sanatate si nu angajeaza resurse adecvate pentru detectie si tratament.Stiati ca:     intre 12 si 20% dintre pacienti mor in primul an care urmeaza unei fracturi de sold. chiar daca este cost-eficient sa procedeze asa. . se estimeaza ca 80% dintre cei aflati la risc inalt de osteoporoza si care au suferit deja cel putin o fractura nu sunt nici identificati. nici tratati pentru osteoporoza. multe scheme de asigurari de sanatate (private sau publice) nu acopera costurile diagnosticului si tratamentului inainte de aparitia primei fracturi.

ac.shef.Cu ocazia Zilei Internationale a Osteoporozei (20 octombrie 2008 )s-a lansat instrumentul FRAX aplicabil prin computer si disponibil gratuit pe site-ul www. Ridica-te si pledeaza pentru un sistem osos sanatos!!! . Intra si tu si fa-ti testul online.uk/FRAX.

Anca Mihaly Cozmuta .ing.dr. Coordonator:prof.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful