P. 1
tehnici proiective 7

tehnici proiective 7

|Views: 5|Likes:
Published by Dumitru Mihaela
/
/

More info:

Published by: Dumitru Mihaela on Jun 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2015

pdf

text

original

TEHNICI PROIECTIVE CURS 7

TESTUL SZONDI(A L PULSIUNII)

Testul Szondi constă din fotografiile unor bolnavi mintali care,după Szondi, au proprietăţi evocatoare,suscitând în subiect anumite reacţii afective prin care putem evalua anumite instincte sau trebuinţe fundamentale care îi dirijează existenţa. Teoria care stă la baza testului Szondi = medic endocrinolog. El a introdus conceptul de destin( alegeri fundamentale pe care le facem în principalele domenii ale vieţii: iubire,prietenie,alegerea profesiei,alegerea bolii,moartea). Aceste alegeri sunt determinate genetic în mare parte,le moştenim de la ascendenţi  inconştientul familial al persoanei Individul recompensează destinul unui ascendent al său. Tendinţele genetice se manifestă în plan psihologic prin trebuinţele(pulsiunile) pe le avem. Conceptul de pulsiune a fost preluat de la Freud. Caracteristicile pulsiunilor:
1

de a elimina tensiunea.de a distruge sau chinui.putem afla informaţii importante despre personalitatea individului.de a domina. 4) hy =ISTERICItrebuinţa de a-ţi exprima sau ascunde emoţiile şi dorinţele. Dacă cunoaştem intensitatea şi modul de manifestare a pulsiunilor organismului. 3) Are un anumit scop – de a satisface.cele 8 dintr-o serie conţin fiecare o anumită boală mentală: 1) h = HOMOSEXUALImăsoară nevoia de tandreţe 2) s =SADICInevoia de a acţiona direct asupra modului de a lua iniţiativa. 2) Are o anumită intensitate(tensiunea trebuinţei). 2 . Sunt 48 de fotografii.iar inversnevoia de a-ţi reprima furia şi ostilitatea. 3) e =EPiLEPSIA nevoia de a-ţi controla furia şi ostilitatea. 4) Are un obiect – se satisface prin intermediul obiectului.împărţite în 6 serii de câte 8. Szondi afirma că testul lui este capabil să măsoare pulsiunile organismului.de a fi incisivi.arătându-ne anumite caracteristici esenţiale ale destinului unui om.1) Orice pulsiune are o sursă( modificări ale organismului).

pe acelea care vă plac cel mai mult şi pe acelea care vă displac foarte mult. Alegeţi două persoane care vă plac cel mai mult/ Alegeţi două persoane. 7) d = DEPRESIE  nevoia de a căuta sau de a păstra obiecte.î. 6) p = PARANOIAtrebuinţa Eu-lui de a-şi conştientiza şi de a-şi mentaliza celelalte trebuinţe.umanizată.VI).5) k = CATATONIE nevoia de a-şi gestiona prin refulare sau introiecţie modul de manifestare a celorlalte trebuinţe .II.  Se spune prima serie( seriile sunt notate cu cifre romane: (I. 8) m = MANIEnevoia de ataşament şi de a obţine satisfacţie şi plăcere din relaţiile cu obiectele lumii.  Cu cât individul are o trebuinţă mai nesatisfăcută din cele 8. a.IV. 3 .cu atât va reacţiona afectiv mai puternic la fotografia care reprezintă acea trebuinţă. să le confere o formă socializată.V.cele mai antipatice→alegeţi încă două persoane antipatice”. Instrucţiuni de aplicare Instructaj : „Alegeţi din toate fotografiile prezentate.stimuli sau centre de interes pe care să le investească afectiv.III.

s A e.P S→simpatice A→antipatice A2→antipatice alese a doua oară 4 .k + - h s x x x e x hy x k p d m x x  Profilul pulsional grafic se numeşte Profil de faţadă = V.serie de fotografii Exemplu : O persoană care are foarte mare nevoie de senzualitate.G. Dacă are nevoie de independenţă.h e.m A 2 d.tandreţe. hy h. Serii S I II III IV V VI m. Apoi i se pun a II. ataşament şi suport „m”.erotism alege „ h” transmite mesajul „ am nevoie de mângâiere”.s hy.

fără A2. Exemplu: h s x x x x x x x x x 5 + VGP e hy k p .  Principiul general de interpretare: cât mai multe cruciuliţe pe o trebuinţă. Există 4 coduri: 1) Scorul „+”→se acordă dacă pe trebuinţă avem cel puţin 2 alegeri simpatetice dar maxim una antipatică( sau deloc). Pentru a interpreta mai precis se apelează la coduri(scoruri). Alegerile simpatetice sunt notate cu „+” Alegerile respinse sunt notate cu „-„.Pentru VGP ne interesează doar A şi S.

x x x x x x x +! ! - x x x x x x x x ± 0 + ± Când apar mai mult de trei alegeri S se acordă „!” Reacţia „+”Subiectul îşi acceptă trebuinţa respectivă în forma naturală.la toxicomani şi alcoolici). h+→ reacţie întâlnită des h+!!→frustrări în plan sexual 2) Scorul „-„ se acordă când pe o anumită trebuinţă ai cel puţin două alegeri antipatice dar maxim 1S. Exemplu: m+→subiectul îşi acceptă nevoia de ataşament dependenţă şi teama de a nu pierde obiectul susţinerii( apare frecvent la femei.să o reprime → 6 .încercă să o nege. Reacţia „-„ subiectul nu îşi acceptă trebuinţa respectivă în starea ei naturală.

S P Sch C S(H+S) 7 .e. Exemplu: hy O+ subiectul a avut o ieşire isterică.trebuinţa tinde să se reprime în comportament prin disimulare.camuflare şi inversat.pe o trebuinţă apar cel puţin 2S şi cel puţin 2A.m→Factori pulsionali(care se grupează doi câte doi în vectori pulsionali). subiectul trăieşte un conflict între nevoia de a-şi accepta şi a-şi respinge trebuinţa. geloziei. 4) Scorul „O”reacţie nulă.d.k. Testul Szondi este un test motivaţional.hy.ostilităţii.exprimată într-un anumit mod în comportament.se acordă atunci când pe o trebuinţă ai maximum 1S/1A.s.victimizată.pasivă.cu vocaţia durerii. Trebuinţa este descărcată.p. Conflictul duca la o stare de tensiune internă şi blochează eficienţa dinamică a trebuinţei. 3) Scorul „±” reacţie ambivalentă→ se acordă atunci când. Oscilaţia între e+ şi e -persoană etică ce caută să-şi controleze furia/ tendinţa de acumulare a urii.măsoară nişte trebuinţe universal-umane: h. Scorul „-!”persoană masochistă.

al activismului şi agresivităţii. Ne dă informaţii despre intensitatea trebuinţelor erotice şi agresive. s+!  Dorinţa de a-i domina. h-! Un proces forţat de a-şi nega senzualitatea.sublimate.de sadism( în limbajul psihanalitic=nevoia de afirmare falică a propriei 8 . Factorul s s= factorul masculinităţii.chinui sau distruge pe cei din jur sau obiectele externe.frustrare sexuală a subiectului h-Îşi respinge şi nu recunoaşte nevoia de senzualitate şi de tandreţe.despre ideile psihosexuale ale subiectului. Acumulare de agresivitate.dar şi despre capacitatea individului de a-şi sublima/socializa aspiraţiile sexuale sau agresive.de a exercita o priză directă asupra obiectelor şi persoanelor. s= sadism s+Îşi acceptă nevoia de activism. Factorul h h+ Îşi acceptă şi îşi recunoaşte nevoia respectivă h+! Acumulare de erotism. Energia erotică activă sau agresivă în relaţie cu obiectele lui.o respingere a laturii feminine şi o refulare puternică a sexualităţii(frigiditate.umili.impotenţă). Apare mai des la intelectuali→acea energie erotică refuzată o poate exprima asupra unei activităţi mai abstracte.de a lua iniţiativa.oroare de atingere.

depresie. e+ Îşi acceptă nevoia de a-şi controla în mod etic furia şi ostilitatea.uneori obedient şi adesea tinde să-şi canalizeze această energie activă spre activităţi mai sublimate.virilităţi).de activism sau de a acţiona direct asupra obiectelor şi persoanelor.atitudine foarte pasivă.mai sofisticate.orientat spre concret. Este o 9 . Apare mai des în tulburările nevrotice: sentimente de incapacitate. s-Îşi respinge nevoia de masculinitate. Sunt persoane mai controlate.orientând-o asupra propriei persoane. Este o trăsătură a personalităţii care apare mai des la persoanele intelectuale. În test ne arată cât de Factorul e e(epilepsie)Cât de bine îşi controlează emoţiile ostile( furia sau ura).de neputinţă. În relaţie cu alte semne din test→atac distructiv asupra celorlalţi apare în general la indivizii cu un nivel de instruire mai redus. Apare mai des la indivizii antisociali.altruiste. s-! Persoana se străduieşte intens să-şi reprime agresivitatea.masochistă şi autodistructivă. P( VECTORUL PAROSIXMAL)  Energia investită de subiect pentru a-şi putea controla exprimarea emoţiilor. Tinde să fie pasiv.cu un Supraeu bine fixat. Individul poate investi această energie în activităţi mai simbolice. si cei care prestează munci dure.

iritarea şi lasă să se acumuleze în el acest gen de emoţii.trăsătură care apare mai des la indivizii cu un nivel superior de instruire. hy- individul îşi respinge tendinţele exibiţioniste şi simte nevoia de a-şi masca/controla reacţiile 10 . Exemplu: politicieni. Factorul hy hy(isterie)= nevoia de a se evidenţia. Ură.de a se remarca.exigent.sunt cei cărora „ li se pune pata”. e + !→ individul se străduieşte să-şi nege/ mascheze ostilitatea.furia. ulceroşii.cei cu acţiuni bruşte de furie.fotomodele. e -individul nu doreşte să-şi nege furia. Unii dintre ei îşi aleg anumite profesii prin care să îşi poată manifesta aceste tendinţe.ostilitate.de a seduce. Este o trăsătură care apare mai des în nevroze. sau fac eczeme.etc.iritare. În test apare asociată cu s+!(acumulare de sadism). e -! subiectul este pe cale să explodeze.din cauza unui Supraeu sadic.nevoia de exibiţionism. Această trăsătură apare des la indivizii antisociali.naivă sau provocatoare propriile emoţii.invidie. Exemplu : persoanele care se irită la piele.într-o criză de furie. h+! O nevoie exagerată de a se da în spectacol.gelozie.precum şi în unele tulburări psihosomatice. hy + îşi accentuează tendinţa de a se da în spectacol şi de a-şi exprima într-o formă cât mai directă. Sunt indivizi care adoră audienţa – adoră să joace un rol.reprimând aceste emoţiiPuternice sentimente de culpabilitate.

pentru că semnifică o fixaţie pe concret şi o valorizare a obiectelor tangibile.foarte puternică de a-ţi ascunde emoţiile: pudoare.de a nu putea fi „citit” de ceilalţiapare la populaţia adultă. Este o reacţie care apare foarte des în bulimie şi anorexie.genul „ Mi-e ruşine cum arăt”.să schimb cât mai multe obiecte şi relaţii pe care să le investesc afectiv.spre lumea obiectelor . hy-! O dorinţă extremă. Apare mai des în tulburările anxioase: este un proces de inhibiţie emoţionalăcomplexe de inferioritate. C( VECTORUL DE CONTACT)  Energia investită de subiect obiectele lui investite afectiv.teama de a fi privit.apare mai des la indivizii cu un nivel de instruire mai redus.să găsesc. în relaţia În test ne stabile şi obiectuale cu dă de ale Factorul d d(depresie)nevoia de a căuta/ de a păstra relaţii d+ „Am nevoie să caut.de schimbare.afective . Apare mai des la copii pentru că ne arată o orientare extravertă. Este o reacţie a „ infidelităţii” – dorinţa de noutate.apare mai des la indivizii inconstanţi din punct de vedere al investiţiei lor relaţionale. informaţii despre cât de satisfăcătoare sunt relaţiile individului. 11 .jenă exagerată.sentimente de inferioritate faţă de propria imagine corporală.

la alcoolici . individul se simte singur.de frustrare orală. anxietatea subiectului de a nu pierde obiectul respectiv(nevroză de abandon. Teama.de natură orală pentru aşi apăra tendinţa lor de abandon.adică nevroză de separaţie).de a conserva o relaţie sau un obiect investit afectiv→ o reacţie a „ fidelităţii”.mai ales la grupurile de indivizi cu un nivel mai ridicat de instruire sau educaţie. m+! O dorinţă frustrată. Factorul m m(manie) Trebuinţa de ataşament şi de dependenţă→trebuinţele orale ale subiectului. sau.este o perspectivă optimistă a subiectului. apare des la toxicomani.ci şi asupra prietenilor. m+Indivizii îşi acceptă nevoia de a obţine plăcere. m-! Individul nu mai speră sau şi-a refulat tendinţele lui de ataşament .a constanţei şi apare mai des la indivizii adulţi(începând cu adolescenţa).în general.satisfacţie şi siguranţă în relaţiile cu ceilalţiîşi acceptă nevoia de ataşament şi dea avea un suport afectiv. Exprimă capacitatea subiectului de s e bucura de relaţiile lui cu lumea.fără suport afectiv.la indivizii care apelează des la comportamente compulsive. Se poate orienta nu numai asupra partenerului. nesatisfăcută.d- Dorinţa de a păstra . La adulţi: un sentiment de 12 . intensă de a găsi un suport afectiv→dependenţă. Apare în special la femeile tinere .familiei.în bulimie.

î.tristeţe şi de dezamăgire. Este o reacţie care apare foarte des la copii şi adolescenţii din orfelinate.de a le mentaliza. SCH( VECTORUL SCHIZOFREN SAU VECTORUL EU-LUI)  Exprimă energia investită de subiect pentru a controla. În test ne arată cât de complex şi de puternic este Eul subiectului pentru a-şi gestiona instinctele într-un mod adaptativ. Apare mai frecvent la tineri şi mai ales la studenţi.fără să conştientizeze ce se întâmplă cu elapare des la 13 .î.la oamenii străzii.mai curând neverbalizabil. Eul să le poată satisface în viitor într-o formă mai socializată. sub forma unei tensiuni difuze.a.transforma sau a gestiona celelalte trebuinţe a. să asigure un compromis între satisfacerea lor şi supravieţuirea organismului.la maniacalii turbulenţi şi la indivizii antisociali . Apare foarte frecvent la persoane cu un nivel superior de instruire.în stările de depresie. Factorul p p(paranoia): tendinţa subiectului de a-şi conştientiza propriile instincte sau dorinţe.iritante. p+Capacitatea individului de a lua o priză de conştiinţă asupra propriilor dorinţe şi de a o forma un ideal sau strategie prin care individul să le poată realiza la nivel social.mai culturalizată. Exemplu: hobby sau profesie. p-Individul tinde să-şi resimtă instinctele sau dorinţele la un nivel.

egocentrice. să-şi Exemplu: h+ s – →→→p – (astfel de persoane tind să proiecteze asupra celorlalţi propriile instincte sau dorinţe pe care nu le recunoaşte). identificare psihosexuală feminină(homosexualitate latentă)tendinţa paranoidă.care nu se conformează şi dau frâu propriilor tendinţe sau roluri pe care ele preferă să le adopte. k+capacitate foarte mare de identificare a subiectului.care îşi proiectează în exterior propriile dorinţe fără să ştie.cel puţin. apare mai frecvent la copii decât la adulţi. Apare foarte des la persoanele narcisice. Factorul k k→capacitatea subiectului de a frâna sau de a bloca manifestarea unei trebuinţese manifestă într-o formă mai subtilă prin identificarea cu un model care corespunde trebuinţelor/instinctelor subiectului. p- Apare la indivizii cu un nivel slab de verbalizare şi mentalizare.o anumită dorinţă sau 14 .indiferent de constrângerile realităţii fizice/ sociale.persoane care nu pot sau nu doresc conştientizeze anumite impulsuri sau dorinţe.momentan.apare la acei indivizi cu o gândire magică.iraţională. k- Apare cel mai frecvent în populaţia generală.exprimă tendinţa subiectului de a-şi reprima. Interpretează mediul din perspectiva acestei proiecţii.

inclusiv social şi un bun contact cu realitatea. Este o tendinţă la conformism. 15 .la un interval de 24 h – la un singur subiect→pentru a evidenţia problemele stabile de personalitate şi care sunt adevăratele probleme de comportament. în clinică şi în psihologia judiciară.instinct pentru a se supune dorinţelor realităţii.!Nevoia de senzualitate şi de erotism este reprimată de către subiect.  Pentru o singură priză(un singur test) este necesar să avem şi alte informaţii despre subiect. k-! Tendinţa masivă a subiectului de a-şi reprima/ refula instincteleputernice sentimente de inhibiţie şi de constrângere( Reacţia fundamentală a nevrozei).dar nu exclusiv.  Pentru a putea pune un diagnostic de structură( cu trăsături stabile) este necesar ca proba să se aplice de cel puţin şase ori.  Este un test care se foloseşte în principal. h+! k . El poate sesiza anumite disfuncţii sau dezechilibre în trebuinţele subiectului.  O singură testare a subiectului oferă numai o imagine parţială sau de moment a tendinţelor lui pulsionale. Se întâlneşte la 65% dintre adulţi. OBSERVAŢII  O interpretare adecvată a testului presupune corelaţia sau corelaţii între factorii testului.

16 . Una din principalele erori de interpretare : să se pună prea mult accent pe etichetele psihologice(adică cei 8 factorii din test).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->