ÎNVĂŢAREA

 Multe dintre comportamentele oamenilor se învață prin imitare și modelare. 1925…)  O persoană nu învață numai atunci când este recompensată sau pedepsită. ci și atunci când privește o altă persoană care este recompensată sau pedepsită.Teoria social-cognitivă a învățării (Bandura.  Teoria învățării observaționale – o persoană poate învăța un comportament prin simpla observare a unui model care realizează acel comportament. .

profesor la Universitatea Stanford (SUA) .(Albert Bandura. 1925…) Renumit psiholog de origine canadiană.

 Învățarea este rezultatul interacțiunii dintre:  Factorii de personalitate  Mediu (factorii sociali) Comportament  .

procese biologice) Comportament (C) Mediu (M) Modelul tridimensional al interacţiunii reciproce (Bandura.Factori personali (P) (cogniţii. 4) . p. afecte. 1982.

  Funcție de întărire a comportamentului – conștientizarea legăturii care există între un comportament și efectele sale întărește acel comportament. Funcție de motivare – experiența trecută creează așteptări privind beneficiile sau efectele negative pe care le poate aduce o anumită acțiune. .Funcțiile consecințelor pozitive și negative ale unei acțiuni realizate de persoană?  Funcție de informare – persoana deduce care este acțiunea cea mai potrivită într-o anumită situație.

de a planifica Capacitatea de a învăța prin observarea modelelor Capacitatea de autoreglare Capacitatea de autoreflecție     .Capacitatea de autodeterminare a ființei umane  Capacitatea de simbolizare – transpunerea experiențelor în modele interne Capacitatea de anticipare – de a-și stabili scopuri.

Se prezintă copiilor de grădiniță (36 băieți și 36 fete) un film în care un model (femeie sau bărbat) este agresiv/nu este agresiv cu o păpușă.   . Social Learning and his Bobo Doll experiment. fie pedepsit. Pentru acest comportament modelul este fie recompensat. 1961.Cum se învață comportamentele agresive?  Albert Bandura. fie nu suportă nici o consecință (1963).

Factori personali  Scopurile Sentimentul eficienței personale Atribuirile realizate Procesele de autoreglare    .

Factori de mediu  Modelele Instruirea (strategiile de învățare oferite) Feedback-ul primit   .

Comportamentele  Urmărirea progresului Motivarea   Comportamentele de învățare .

Ce învățăm prin modelare (observarea modelelor)?  Comportamente motorii Comportamente sociale Comportamente verbale Reguli și principii morale Răspunsuri emoționale     .

Există o serie de factori care favorizează învățarea observațională.Învățarea prin observare și modelare (Bandura) Aprendizaje vicario Bandura (Experiența vicariantă .   O mare parte a învățării se produce prin expunerea la modele de viață reală.  .care substituie experiența proprie)  Oamenii învață deseori numai observându-i pe ceilalți.

Condiții/ factori care favorizează învățarea observațională  Atenția – observatorul trebuie să fie atent la acțiunile modelului.   . Întăririle (pozitive sau negative) primite de model sunt importante pentru învățarea unui comportament – Sunt imitate comportamentele modelului care au fost recompensate și nu cele care au fost pedepsite. Similaritatea dintre observator și model – Sunt imitate modelele pe care observatorul le crede asemănătoare cu sine în anumite privințe.

Condiții/ factori care favorizează învățarea observațională  Motivația realizării comportamentului  Sunt imitate mai des modelele cu statut superior decât cele cu statut inferior. Sunt imitate mai curând comportamentele modelelor competente decât cele ale modelelor incompetente. Interacțiunea pozitivă dintre model și observator facilitează imitația.    .

A analizat comparativ consecințele trăite ale comportamentului și cele vicariante.Implicații educaționale ale teoriei social cognitive  A evidențiat rolul modelelor în educație și a identificat condițiile în care acestea sunt eficiente pentru învățare. A explicat dezvoltarea ierarhică a factorilor motivaționali. A explicat rolul subiectului în întărirea propriilor comportamente (contribuții la dezvoltarea teoriilor autoreglării)    .

. A subliniat importanța conștientizării de către subiect a relațiilor dintre comportamente și consecințe – profesorul trebuie să creeze astfel de contingențe.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful