Nama:siti zawiah binti abd halid No matrik:001526 Diploma pem.

perubatan

.atau mengakibatkan kerosakan yang lebih besar jika masuk kedalam aliran darah dan diangkut ke bahagian-bahagian anggota lain dalam tubuh.Definisi racun  Bahan kimia yang berbahaya boleh mencederakan salur pencernaan.

Rawatan awal 1-Buatkan mangsa keracunan muntah melainkan jika beliau dalam keadaan tidak sedar diri atau mengalami sawan 2-Dapatkan nasihat doktor jika hendak membuatkan mangsa keracunan muntah 3-Berikan campuran arang teraktif dengan sedikit air 4-Berikan air dan susu pada ketika ini juga 5-Jiruskan air ke bahagian mata atau kulit jka terkena racun 6-Gunakan julap .

7-Berikan campuran satu sudu teh natrium bikarbonat dalam 1/2 gelas air 8-Rawat kejutan 9-Terapkan dengan air sejuk 10-Pernafasan bantuan diberikan jika perlu .

sebelum memasuki ke tempat yang mungkin dipenuhi asap atau gas. Bergantung kepada jenis racun yang dihidu. Selain nama gas yang tercatat pada tong gas. Pintu dan tingkap harus dibuka dengan luas. Namun begitu. pastikan ia selamat. sakit kepala dan rasa lemah badan. . Ini memerlukan maklumat tentang gas yang terbabit.Jenis-jenis rawatan  RACUN YANG DIHIDU  Mangsa keracunan akibat terhidu gas atau asap mempunyai tanda amaran seperti pening kepala. sesak nafas ataupun maut. bau dan warna gas tersebut mungkin dapat membantu dalam mengenalpasti dan menilai risiko pendedahan. Mangsa ini perlu dibawa keluar ke kawasan lapang dengan segera. mangsa boleh mengalami batuk.

kepala dan dada mereka perlulah diangkatkan sedikit untuk memudahkan pernafasan. . Bagi pesakit yang sedar. Jika mangsa tidak dapat bernafas dengan baik. Mangsa keracunan gas hendaklah diuruskan dengan hati-hati supaya badannya tidak bergoncang. Mangsa keracunan gas hendaklah dipindahkan ke tempat yang berudara bersih/segar. pakaian yang ketat hendaklah dilonggarkan dan pernafasan bantuan diberikan sebelum mendapatkan bantuan lanjut.

 RACUN YANG TERKENA PADA KULIT  Dalam keadaan di mana mangsa terkena racun pada bahagian kulit. bahagian yang terkena racun perlu dicuci dengan sabun (jika kulit tidak melecur) dan dijirus dengan air sebelum mendapatkan rawatan lanjut di hospital. Kemudian. tindakan segera perlu dilakukan untuk menanggalkan pakaian yang tercemar dan membasuh kulit dengan air sebanyak mungkin selama sekurangkurangnya 10 minit. .

jangan pula dipaksa pesakit membuka kelopak mata. Pesakit hendaklah disuruh mengelipkan-ngelipkan mata seberapa banyak kali yang boleh.`  RACUN YANG TERKENA PADA MATA  Mata yang terkena bahan racun hendaklah dicuci dengan menuangkan air suam dari bekas (gelas) pada jarak 2 hingga 3 inci dari mata. pesakit hendaklah dibawa ke hospital dengan segera untuk mendapatkan penilaian dan rawatan seterusnya. Semasa matanya dibasahi dengan air. Langkah ini hendaklah diulangi sekurang-kurangnya 15 minit. . Selepas keadaan ini selesai.

sehingga nasihat keracunan tersebut diperolehi terlebih dahulu. RACUN YANG DITELAN  Jika bahan tersebut terdiri daripada kumpulan ubat- ubatan. Jika bahan . elakkan memberi apa-apa melalui mulut.

Sekian terima kasih…(^_^) .