You are on page 1of 5

Marmelada od ogrozda 2 kg zrelih ogrozda 2 kg eera za eliranje 2-3 liice nekog aromatinog alkoholnog pia (rum, konjak, trenjevaa,

maraskino) Plodovima odstranimo peteljke i donji crni dio. Oprano i ocijeeno voe izgnjeimo i sameljemo. Vonu kau izmijeamo sa eerom za eliranje i kuhamo 4 minute. Neprestano mijeamo. Dodamo alkohol. Vruom marmeladom do ruba napunimo ugrijane staklenke i zaveemo celofanom umoenim u alkohol ili rakiju.

MARMELADA OD BRESAKA Pripremiti 1 kilogram zrelih bresaka (najbolje vinogradskih) i 500 grama eera. Breskve oprati, zatim ih pasirati ili isjei u manje komade, pa posipati eerom i poklopljene ostaviti nekoliko sati (23). Nakon toga ih na jaoj vatri kuhati oko 30 minuta. Vruu marmeladu sipati u zagrijane prokuhane staklenke i povezati celofanom.

MARMELADA OD GULJENIH LJIVA S RUMOM est kilograma zrelih ljiva madarki oprati, oguliti i samljeti na stroju za mljevenje mesa. Mljevene ljive staviti u erpu, iscijediti sok od 1 limuna i na jakoj vatri kuhati 20 minuta, a tek potom dodati 1 1/2 kilogram eera i 2 ipke vanilije. Marmeladu za vrijeme kuhanja stalno mijeati, a kad bude gusta kao svaki pekmez, skinuti je sa tednjaka i dodati 2 decilitra dobrog jakog ruma. Marmeladu dobro izmijeati s rumom i jo vrelu sipati u zagrijane staklenke, a zatim je staviti u mlaku penicu da bi se uhvatila korica. Hladnu marmeladu povezati celofanom i ostaviti na mjesto gdje i ostala zimnica stoji.

MARMELADA OD JAGODA Sasvim zrele jagode otrijebiti i oprati. Uzeti veliku erpu, staviti u nju otprilike 2 kilograma jagoda, pa ih zasuti kristal-eerom, i to koliko jagoda toliko eera. Pokriti i ostaviti na hladno mjesto da jagode sa eerom prenoe. Sutradan staviti erpu s jagodama na tednjak i u poetku erpu ne stavljati na jaku vatru ve samo postupno zagrijavati. Nakon toga kuhati ih na jakoj vatri kao svako slatko. Ovako skuhana marmelada nita nee biti loija od pravog slatka, osim to e zrele jagode biti malo rasplinutije. U jagode staviti limuntos a ili limuna, sipati odmah u zagrijane staklenke i ostaviti ih u mlakoj penici da prenoe. Sutradan vezati staklenke celofanom. Sluiti ovu marmeladu uz aj ili kao nadjev najboljih torti.

MARMELADA OD MARELICA Pripremiti 1 kilogram marelica i 500 grama eera. Sasvim zrele marelice oprati, zatim ih pasirati (ili samljeti na stroju za mljevenje mesa), staviti u porculansku posudu, posuti eerom, pokriti i ostaviti na hladnom mjestu 23 sata. Nakon toga marelice kuhati na jaoj vatri, otprilike 2030 minuta. Ova marmelada treba da ima lijepu zlatnoutu boju.

MARMELADA OD LJIVA Pripremiti 2,5 kilograma oienih ljiva, 1 kilogram eera i koricu od cimeta. Zrele ljive oprati, izvaditi ih kotice, pa ih kuhati u vlastitom soku na jaoj vatri. Kada malo omekaju, dodavati im postupno eer i umijeati koricu od cimeta. Kuhati uz stalno mijeanje. Gotovu marmeladu staviti u zagrijane staklenke, povezati i ostaviti da se ohlade.

Marmelada od bresaka i dinja 1,20 kg bresaka bez kotica 80 dag dinja sok od 1 limuna 2 kg eera za eliranje Lijepe, ne prevelike breskve poparimo, operemo hladnom vodom, ogulimo, raspolovimo, izvadimo kotice i sameljemo. Oguljene dinje nareemo na kocke i sameljemo, izmijeamo s breskvama, dodamo eer za eliranje i limunov sok. Neprestano mijeajui kuhamo 4 minute. Vruom marmeladom napunimo ugrijane staklenke. Odmah zaveemo celofanom umoenim u rakiju ili alkohol.

MARMELADA OD LJIVA S NARANOM Pripremiti 1,5 kilogram zrelih ljiva, sok od 1 limuna i 1 narane, koricu od 1/2 limuna i 1/2 narane, 100-150 grama suhog groa i 500 grama eera. Opranim ljivama izvaditi kotice, samljeti ih na stroju za mljevenje mesa, zatim dodati sitno naribanu koricu od limuna i narane. Kuhati ljive prvo u vlastitom soku, pa postupno dodavati eer. Kada je marmelada ve dosta gusta, dodati oprano i osueno suho groe, kao i sok od limuna i narane. Vrelu marmeladu sipati u zagrijane staklenke i povezati.

Marmelada od grejpa i ananasa 1 ananas 3 dl svjeeg soka od grejpa 1 kg eera za eliranje 2 aice ruma ili likera od narane Ananas paljivo ogulimo. Meso bez tvrde sredine nareemo na 1/3 cm debele listie. (Potrebno je 1/2 kg oienog ploda.) Ananas zalijemo sokom od grejpa, dodamo eer i neprestano mijeajui, kuhamo na jakoj vatri 5 minuta (ne dulje). Staklenke zaveemo celofanom namoenim u rakiju ili isti alkohol.

Marmelada od jabuka na 1 kg jabune kae: 50 dag eera 2 limuna Oprane i raspolovljene jabuke (nekoliko manje zrelih) stavimo u posudu, dodamo nekoliko lica vode da prekrije dno, te sok i koru od 1 limuna. Pirjamo da jabuke omekaju a zatim ih protisnemo. Kau ponovo ugrijemo i kada se pone zgunjavati postepeno dodajemo eer. Na kraju dodamo sok i koru od drugog limuna. Dovoljno gustu marmeladu stavimo u ugrijane staklenke i odmah zaveemo. Limun daje marmeladi bolji okus i titi je od kvarenja.

MARMELADA OD KUPINA I DRENJINA Dva kilograma kupina propasirati kroz sito, a 1 kilogram drenjina oprati, naliti samo vodom i kuhati ih dok ne budu sasvim mekane. Potom ih propasirati i pomijeati sa pasiranim kupinama, pa na 1 kilogram pasiranog voa dodati 2/4 kilograma eera. Staviti u veliku erpu i kuhati stalno mijeajui. Marmelada e biti dobra kad se zgusne. Sipati je u tople staklenke i staviti u mlaku penicu, da se odozgo uhvati korica. Staklenke povezati pergament-papirom ili celofanom.

Marmelada od malina Zrele, oiene maline dobro propasirati. Koliko ima kilograma pasiranih malina, toliko treba staviti kilograma eera. Sve kuhati na jakoj vatri oko pola sata, uz neprestano mijeanje. Jo vrue preliti u iste i zagrijane staklenke. Staklenke prekriti preko noi istom pamunom krpom a sutra ujutro zatvoriti staklenke celofanom ili hermetiki zatvoriti odgovarajuim poklopcima.

Marmelada od marelica sa sokom od narane 1 kg zrelih marelica bez kotica 75 dag eera 6 lica naraninog soka Marelice nareemo na komadie i stavimo kuhati. Za vrijeme kuhanja postupno dodajemo eer i neprestano mijeamo. Zgusnutoj kai dodamo naranin sok i ostatak eera. Dobro prokuhamo. Napunimo ugrijane staklenke i odmah ih zatvorimo celofanom.

Marmelada od narani 1 kg narani 2 limuna 1 kg eera za eliranje 1 dl naraninog likera ili drugog estokog pia Tri narane tanko ogulimo. Odstranimo bijelu koicu. utu koru nareemo na rezance. Dodamo pola alice vode (oko 1 dl) i kuhamo etvrt sata dok voda ne ispari. Preostale narane i limune iscijedimo, sok pomijeamo sa eerom za eliranje i kuhanom na rezance narezanom korom. Ostavimo da kipi 5 minuta a zatim dodamo liker ili rakiju. Vruom marmeladom napunimo manje ugrijane staklenke i odmah zatvorimo celofanom, koji smo prethodno namoili u rum ili rakiju

MARMELADA OD RAZLIITOG VOA Za ovu marmeladu potrebno je nabaviti 1 kilogram jabuka, 1 kilogram bresaka, 1 kilogram kruaka, 1 kilogram ljiva, 1 kilogram rajica, 1 kilogram groa i 1 dinju od 1 kilograma. Jabuke, kruke, breskve i ljive oguliti a zatim isjei na sitne komade. Rajice takoer isjei, a groe rukom izgnjeiti. Sve staviti u erpu i kuhati dok voe dobro ne odmeka. Sad voe propasirati. Najzad uzeti dinju, oguliti joj koru i oistiti sjeme pa i nju propasirati. Na kraju sve voe pomijeati. Na ovu masu dodati 1 kilogram eera, staviti na tednjak i kuhati kao svaku marmeladu. Mijeati stalno da ne bi zagorjela. Da je marmelada gotova znaemo po tome to e za povuenom kuhaom po dnu ostati ist trag. Vruu marmeladu sipati u zagrijane staklenke zatim staviti u mlaku penicu da uhvati koricu. Sutradan staklenke povezati celofanom i ostaviti. Ova marmelada je vrlo dobra, kako za nadijevanje tako i za djecu, moe se dugo odrati.

Marmelada od ribizla 1 kg ribizla 70 dag eera Ribizle operemo i ocijedimo, otrgnemo peteljke i probrane stavimo u posudu. Kada bobice popucaju, postupno dodajemo eer. Marmelada je vrlo brzo kuhana jer ribizli sadre velike koliine pektina. Kuhanu marmeladu provjerimo kapanjem na tanjur, napunimo ugrijane staklenke i odmah zatvorimo.

Marmelada od ribizla 2 Zrele, oiene ribize dobro propasirati. Koliko ima kilograma pasiranih malina, toliko treba staviti kilograma eera. Sve kuhati na jakoj vatri oko pola sata, uz neprestano mijeanje. Jo vrue preliti u iste i zagrijane staklenke. Staklenke prekriti preko noi istom pamunom krpom a sutra ujutro zatvoriti staklenke celofanom ili hermetiki zatvoriti odgovarajuim

Marmelada od sirovih vianja sa sredstvima za eliranje


1 kg probranih zrelih vianja 1 kg eera za eliranje Vinje paljivo operemo, odstranimo peteljke i mijeamo elektrinom mijealicom 8-10 minuta. Dodamo eer za eliranje i mijeamo jo 20-25 minuta da se eer povee s voem. Napunimo dobro oprane i sterilizirane staklenke i odmah zaveemo celofanom namoenim u alkohol ili rakiju. Staklenke zamotamo u tamni papir da marmelada pod utjecajem svjetlosti ne promijeni boju. Ovako se pripremljena marmelada moe sauvati oko 4 mjeseca.

Marmelada od sirovih borovnica sa sredstvima za eliranje


1 kg probranih zrelih borovnica 1 kg eera za eliranje Borovnice paljivo operemo, odstranimo peteljke i mijeamo elektrinom mijealicom 8-10 minuta. Dodamo eer za eliranje i mijeamo jo 20-25 minuta da se eer povee s voem. Napunimo dobro oprane i sterilizirane staklenke i odmah zaveemo celofanom namoenim u alkohol ili rakiju. Staklenke zamotamo u tamni papir da marmelada pod utjecajem svjetlosti ne promijeni boju. Ovako se pripremljena marmelada moe sauvati oko 4 mjeseca.