UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ NAPOCA CENTRUL UNIVERSITAR NORD DIN BAIA MARE ASISTENTA SI INCLUZIUNEA SOCIALA A VARSTNICILOR

SI PERSOANELOR CU DIZABILITATI

Studiu de caz Modul in care sunt implementate managementul de caz si supervizarea intr- o institutie

Masterand: Nac Diana Cristina Anul I

Pentru realizarea studiului de caz am ales sa evaluez o persoana varstnica cunoscuta mie si pentru care. 230. 1935 Locul nasterii: Sat Tamasesti. 03. A. Nr. STUDIU DE CAZ 1. Motivele pe care primaria impreuna cu asistentul social le invoca sunt acelea ca acesta inca mai are rude in viata care ii pot oferi sprijinul necesar redresarii sale. urmand ca la finalul acestuia sa descriu si modul in care sunt implementate managementul de caz si supervizarea problemelor sociale in cadrul primariei comunei Arinis. Judetul Maramures . Asistentul social s. In continuare voi prezenta studiul de caz realizat. Pentru realizarea studiului de caz am ales sa utilizez ca siinstrument de analiza ancheta sociala. in ciuda faptului ca se afla intr-o situatie extrem de precara.a deplasat la domiciliul domnului Petre Ilut si a realizat o ancheta sociala. DATE DESPRE PERSOANA EVALUATA Nume si prenume: Petre Ilut Data nasterii: 12. inca nu s-au luat masuri din partea serviciilor sociale desi cazul a fost adus in vizorul primariei comunei Arinis. insa nu s. Comuna Arinis.au luat deciziile finale privind situatia acestuia. In urma anchetei mele proprii am propus o serie de solutii pentru rezolvarea acestui caz. De asemenea am ales sa descriu si modul in care sunt implementate managemetul de caz si supervizarea de catre asistentul social din cadrul primariei comunei Arinis.

Imobilul este format din 5 camere. iar acesta a dobandit. avand un cuantum de 650 RON. Conform celor mentionate de domnul Petru Ilut a reiesit faptul ca locuinta a fost construita in anul 1925. 2. ferestrele lipsind partial iar unul dintre peretii . decedata in anul 2003. Racordarea la sistemele de apa rece si gaze nu a fost posibila intrucat satul nu dispune de aceste sisteme. Incalzirea locuintei se realizeaza pe baza de combustibil solid. Din casatorie au rezultat 3 copii: Florentin Ilut. Petre Ilut locuieste singur. EVALUAREA SOCIALA a) Evaluarea locuintei La adresa mentionata mai sus.o stare extrema de degradare. intr. 3.Domnul Petre Ilut a absolvit Scoala de Arte si Meserii si a lucrat ca si tamplar in cadrul Ministerului economiei forestiere si materialelor de constructii. Ca urmare a discutiei purtate cu vecinele Floroi Ileana si Sabau Cornelica. Mircea Ilut si Ion Ilut.un imobil. precum si a efectuarii verificarilor a rezultat faptul ca locuinta nu este racordata la sistemul de energie electrica. cu o suprafata de 150 mp.o in anul 1963. Din discutiile purtate cu acesta a reiesit faptul ca beneficiaza de pensie pentru limita de varsta. respective lemne. in curte proprietate personala. STAREA CIVILA Domnul Petre Ilut a fost casatorit cu Cornelia Ilut. Este foarte important de precizat faptul ca locuinta se afla intr.

In curte exista cantitati mari de deseuri si resturi menajere. precum si fier vechi si alte obiecte fara intrebuintare. 33 de ani. are un copil si locuieste in Franta. Judetul Maramures.Florentin Ilut. Cele doua vecine sustin ca domnul Ilut isi cheltuie toata pensia . precum si 5 caini in curtea acestuia. 40 de ani. Judetul Salaj. precum si la vecini. . pline de deseuri si resturi menajere. Din afirmatia domnului Petru Ilut: “ Nu arunc nimic pentru ca sunt vremuri grele” . De asemenea. are un copil si locuieste in orasul Baia Mare. Intrebat fiind despre copii sai. la randul lor. domnul Ilut a spus ca nu doreste sa auda de el iar cele doua vecine mentionate mai sus au declarant ca acestia nu il sprijina deloc material si financiar. 37 de ani. decedata in anul 2003. reiese faptul ca si in prezent acesta colecteaza deseuri. c) Comportamentul social Din discutiile purtate cu vecinele petentului. casatorit.corespunzatori partii estice ale imobilului se afla in pericol de surpare. are 2 copii si locuieste in orasul Zalau. casatorit. . Cele 5 camere ale imobilului sunt. casatorit. a reiesit faptul ca acesta consuma zilnic alcool si are numeroase datorii la magazinul din sat.Mircea Ilut. in una din camerele imobilului erau adapostite un numar de 7 pisici. Din aceasta casatorie au rezultat 3 copii: .Ion Ilut. b) Reteaua de familie Petru Ilut a fost casatorit cu Cornelia Ilut.

Prin urmare putem constata ca acesta a dezvoltat o serie de probleme si carente psihice care necesita ingrijiri si tratamente de specialitate. in sensul ca locuieste intr. REZULTATELE EVALUARII In urma vizitei intreprinse la domiciliul domnului Petru Ilut.pe bauturi alcoolice. Doamna Floroi Ileana a mai declarant ca acesta are un comportament violent. locuinta acestuia fiind transformata intr. 5.o procura cateodata din gunoaiele vecinilor. iar cand nu mai are bani. 6. s. carora uneori li se mai face mila de dansul si ii mai aduc ei insisi mancare. rezulta ca domnul Ilut are un comportament violent. antisocial si se afla in litigiu permanent cu acestia. mancarea si.economica a acestuia este deosebit de grava.un adevarat focar de infectie. Domnul Ilut prezinta tulburari grave de comportament si aduna in curtea imobilului numeroase deseuri si gunoaie. 4.un imobil care nu intruneste conditiile minime si normale de igiena. EVALUAREA STARII DE SANATATE Din declaratiile vecinelor.a constatat faptul ca situatia socio. cere cu imprumut sau bea “pe datorie” la barul din sat. CONCLUZII SI PROPUNERI . de obicei atunci cand este refuzat la cererea cu imprumut de bani sau cand proprietarul barului refuza sa ii mai vanda bauturi alcoolice sau sa ii dea “pe datorie”.

De asemenea. acesta va putea sa isi petreaca restul batranetii intr. Ca si propuneri aditionale la rezolvarea situatiei domnului Petru Ilut mentionez posibilitatea repartizarii sale intr. republicata in mai 2010. in lipsa acestora. conditiile de locuit. capacitatea de a se gospodari si de a indeplini cerintele normale ale vietii cotidiene. cu acceptul unui alt membru de familie. (2) din Legea nr. partial sau integral. 7/ 2000. decizia de ia de serviciul social al consiliului local sau de directia de asistenta sociala din cadrul directiilor generale de munca si protectie sociala. statul intervine prin acordarea de beneficii de asistenta sociala si servicii sociale adecvate nevoilor strict individuale ale persoanei varstnice. 292/2011 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice. (Legea Nr. in situatia in care starea de sanatate a persoanei varstnice nu permite obtinerea consimtamantului acesteia. pentru acordarea ingrijirilor prevazute. precum si veniturile effective sau potentiale considerate minime pentru asigurarea satisfacerii nevoilor curente ale vietii. (3) .un centru pentru varstnici. pe baza anchetei sociale si a recomandarilor medicale fscute de medicul de familie. (7) . alin. Domnul Petru Ilut este o persoana varstnica cu grave probleme psihice care necesita tratament si asistenta medicala acordata in centre de specialitate neuropsihiatrice.un mediu propice tuturor nevoilor sale firesti. din Legea nr. Astfel. . prin consultarea si a medicului specialist. 17/ 2000 republicata in mai 2010) . alin. cu accetul rudelor de gradul I ale persoanei respective sau. conform art. ingrijirea si intretinerea acesteia. nevoile persoanelor varstnice se evalueaza prin intermediul anchetei sociale elaborate pe baza datelor privitoare la: afectiunile ce necesita ingrijiri special. in situatia persoanei varstnice singure sau a carei familie nu poate sa asigure.Conform prevedrilor legale in vigoare. dupa ce acesta va fi fost supus tuturor tratamentelor necesare imbunatatirii starii sale psihice si comportamentale. (93) . Conform art.

Incontinenta ocazionala Necesita ajutor Se realizeaza numai cu ajutor Se realizeaza numai cu ajutor 3 Mananca singur Se realizeaza numai cu ajutor Incontinent Grabatar 4 5 Autonom Autonom 6 Autonom Se deplaseaza cu ajutor partial Nu se deplaseaza fara ajutor 7 Autonom Se deplaseaza cu ajutor partial Nu se deplaseaza fara ajutor 8 Utilizare normala a mijloacelor de comunicare Nu utilizeaza in mod spontan mijloacele de comunicare Incapabil de a utilize mijloacele de comunicare . fructe. scaun rulant etc) Deplasare in exterior ( deplasarea in exteriorul locuintei fara mijloace de transaport) Comunicare ( utilizarea mijloacelor de comunicare la distanta in scopul de a alerta: telefon. de a se hrani singur) Igiena eliminarilor ( continenta) Mobilizare ( trecerea de la o pozitie la alta. intima. asezat.culcat etc. – si miscarea dintr.ridicat. cu sau fara baston.un sens in altul) Deplasare in interior ( deplasarea in interiorul camerei in care traieste. 1 2 Evaluarea statusului functional Activitati de baza ale vietii de zi cu zi Igiena corporala (toaleta generala.asezat. alarma. de a se dezbraca. de a avea aspect ingrijit) Alimentatie ( posibilitatea de a se servi.7. sonerie etc) 0 1 2 Autonom Autonom Ajutor partial Autonom si/sau partial autonom pentru imbracat. trebuie incaltat Ajutor pentru taiat carne. I. speciala) Imbracat/ dezbracat ( posibilitatea de a se imbraca. paine etc. GRILA NATIONALA DE EVALUARE A NEVOILOR PERSOANELOR VARSTNICE Criterii de incadrare in grade de dependenta Nu necesita supraveghere sau ajutor Necesita supraveghere temporara si/sau ajutor partial Necesita supraveghere permanenta si/sau ajutor integral Evaluarea autonomiei A A. cadru.

bugetul. a lucra manual etc. indiferent de activitate Incapabil de a. etc. in taxi sau in masina Nu realizeaza si nu participa la astfel de activitati 6 7 Activitati pentru timpul liber (persoana are activitati culturale. – solitare sau in grup) Evaluarea statusului sensorial si psihoafectiv Acuitate vizuala B 1 Suficient de buna pentru a citi. dar nu . a scrie.A. Aude bine Distinge fetele. spalatul hainelor.si gestiona bunurile si de a utiliza banii Incapabil de a face cumparaturi 2 Activitati de menaj ( efectuarea de activitati menajere: intretinerea casei. II. intelectuale. fara participare spontana Efectueaza singur cumparaturile 5 Ia medicamentele in mod correct (dozaj si ritm) Utilizeaza mijloacele de transport public sau conduce propria masina) Le realizeaza in mod curent Incapabil sa ia singur medicamentele Se deplaseaza putin numai insotit. fizice. spalatul vaselor etc) 3 4 Gestiunea si administrarea bugetului si a bunurilor (gestioneaza propriile bunuri. prepara si serveste mesele in mod normal Efectueaza singur activitatile menajere Necesita ajutor partial pentru prepararea si servirea mesei Efectueaza partial activitati usoare Masa ii este preparata si servita de alta persoana Incapabil sa efectueze activitati menajere. vede suficient pentru a se orienta si a evita obstacolele Aude numai vocea puternica sau aude Vede numai umbre si lumini: cecitate 2 Acuitate auditiva Surditate sau aude sunetele. stie sa foloseasca banii etc) Efectuarea cumparaturilor (capacitatea de a efectua cumparaturile necesare unui trai decent) Respectarea tratamentului medical ( posibilitatea de a se conforma recomandarilor medicale) Utilizarea mijloacelor de transport ( capacitatea de a utilize mijloacele de transport) Gestioneaza in mod autonom finantele proprii Necesita ajutor pentru operatiuni financiare mai complexe Poate efectua un numar limitat de cumparaturi si/ sau necesita insotitor Ia medicamentele daca dozele sunt preparate separat Utilizeaza transportul in comun numai insotit Le realizeaza rar. 1 Activitati instrumentale Prepararea hranei (capacitatea de a-si prepara singur mancarea) Prevede.

voce de substitutie. se deplaseaza la domiciliul persoanei care este in cauza urmand .numai cu proteza 3 4 Deficienta de vorbire Orientare Fara Orientat in timp si spatiu Fara tulburari de memorie Intacta Pastrata in totalitate Normal Disfazie. ajutat si de alti angajati ai primariei atunci cand este necesar. maligne Grav alterata Incoerenta Prezinta tulburari grave Depresie majora 5 Memorie 6 7 8 Judecata Coerenta Comportament 9 Tulburari afective (prezenta depresiei) Fara B. Atunci cand intampina un caz social ce trebuie urmarit si solutionat asistentul social.am purtat atat cu primarul cat si cu asistentul social am reusit sa trag anumite concluzii legate de modul in care implementarea managemetului de caz si a supervizarii decurge in cadrul acestei institutii. benigne Diminuata Pastrata partial Prezinta tulburari medii( hipoactiv. altele Dezorientat in timp Prezinta tulburari medii. asistentului social revenindu-i sarcinile de a se ocupa si de aceste aspecte. Din discutiile pe care le. Personalul specializat pe management de caz si supervizare lipseste. MODUL IN CARE SUNT IMPLEMENTATE MANAGEMENTUL DE CAZ SI SUPERVIZAREA Comuna Arinis este o comuna mica iar in cadrul primariei exista un singur asistent social care preia toate cazurile sociale. hiperactiv etc) Depresie medie intelege cuvintele Afazie Dezorientat in spatiu si/ sau fata de alte persoane Prezinta tulburari severe.

Cazul domnului Petru Ilut este inca in curs de procesare. in cazul domnului Ilut Petru nu s.a oprit aici pe motiv ca petentul inca are rude in viata care il pot ajuta. Dupa cum am mentionat la incepututl acestei lucrari. De asemenea asistentul social cere opinia primarului in cadrul proceslui de monitorizare al procesului de asistenta pentru a vedea efectele si rezultatele obtinute pe parcursul acestui proces. iar in cel mai scurt timp se vor lua niste decizii in ceea ce priveste situatia acestuia. desi acestea au refuzat cu vehementa orice contact cu domnul Petru Ilut.sa ii evalueze in cel mai bun mod posibil nevoile.au luat niste decizii concrete. Implementarea managementului de caz si a supervizarii au inceput prin realizarea anchetei sociale asupra cazului insa aceasta s. . Urmatoarea etapa este aceea de a intocmi planul individualizat de ingrijire si asistenta unde acesta coreleaza resursele clientului si ale servicului de asistenta in raport cu situatia acestuia astfel incat procesul sa duca la rezolvarea problemei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful