P. 1
manualpemohonhaluskasar31.pdf

manualpemohonhaluskasar31.pdf

|Views: 48|Likes:
Published by Abdul Waffle
Manual pemohon evetting
Manual pemohon evetting

More info:

Published by: Abdul Waffle on Jun 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/06/2014

pdf

text

original

TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Klik pada butang “Simpan”. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Contoh: 831115015462. .MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Masukkan juga emel. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar.

· Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. Klik pada butang “Log Masuk”. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. . Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. · Sila klik pada pilihan menu “Lantikan SPP”. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar.· Setelah butang “Simpan” diklik. Klik “OK”.

. Isi kesemua butiran yang diminta. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. Sekiranya maklumat telah dihantar. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. Untuk mengemaskini maklumat.

Selepas Hantar maklumat.· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai. log keluar dari sistem Klik butang “OK” . sila klik pada butang “Simpan” atau “Hantar”.

Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Masukkan juga emel. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. . Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. · Setelah butang “Simpan” diklik. Klik pada butang “Simpan”. Contoh: 831115015462.

· Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. Kementerian. Gred Perkhidmatan. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. · Setelah kesemua ruangan diisi. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. Bahagian/Unit. Jabatan. dan Tarikh Lantikan. . klik pada “Lantikan SPA”. Klik pada butang “Log Masuk”. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. · · · Seterusnya. klik butang “Seterusnya”. Klik “OK”. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. Jawatan. Untuk tapisan halus. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. · Jika ruangan wajib tidak diisi.

(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) . nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .

· Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Klik butang “Simpan”.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. dan “Simpan”. dan “Simpan”. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. .

Contoh: Bapa. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang . · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Contoh: Bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. . · Klik butang “Simpan”. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga.· Pilih Hubungan. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Klik butang “Simpan”. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. Contoh: Suami.

· Klik butang “Simpan”. dan “Simpan”. Persatuan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. . Pertubuhan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Persatuan. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Pertubuhan. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. . Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. NGO.

· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. · Klik butang “Simpan”. dan “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”.· · Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. dan “Simpan”.

Isi kesemua ruangan. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. .· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Pengadil 1 dan Pengadil 2. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar.

* Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. Klik butang “Hantar”. * Sekiranya permohonan telah dihantar.<ID Permohonan>. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status . di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. . sudah tidak boleh dikemaskini lagi.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan.

Nombor telefon untuk dihubungi: 1. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. Norlaili Bt. Pn. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. En. En.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->