You are on page 1of 7

Arhitectura orientului Antic Egiptul Arhitectura la egipteni are character religios.

Piramidele sunt monumente funerare care adapostesc corpul faraonului introdul in sartofac din piatra.Trupul faraonului este mumificat.camera mortuala adaposteste sartofagul si ofrandele(bijuterii,mobilier scump,obiecte de cult…).piramida este construita la interior din blocuri de granit si ultimul invelis este din blocuri de piatra din calcar. In complexul mortual de la El Gyzeh exista peste 30 de piramide. Mormintele=mostabale Mostabale=loc de popor spre taramul lui Osiris.Cele mai importante piramide sunt ale lui Keops,Mikerinos,Kefrem.Templele sunt plasate in locurile Luxor si Carnac.Piramida lui Keops are 138 merti inaltime si latura bazei 237 metri. Mesopotamia Materialul de constructive este caramida arsa in cuptor.Regele Nabucunalasa al 2 a realizat gradinile suspendate ale semiramidei,turnul balul si zigurate. Arhitectura si harta in Grecia Antica In sec. 6,5 I.Hr toata greaca pornea de la axioma ca omul este masura tuturor lucrurilor.Din aceasta cauza artistii greci isi propuneau sa prezinte un om generic sau idealul de frumusete umana..Conducatorul unei scoli sofistice Protagaros sustinea ca omul este punctual cel mai inalt l creatiei.Arta,sculptura se axeaza de opotriva trupului si sufletului. Artistul face din opera sa un act de civism.el exprima sentimental si aspiratiile celorlalti. Sec 5,4 I.Hr in bazinul de rasarit al Mediteranilor intr-o localitate Helicarnos pe coasta Asiei Mici a fost ridicat un temple intitulat mousoleul inchinat eroilor neamului.

In epoca hemorica educatia era militarizata. Cladirile erau din marmura cu bolta si cupola. Educatia era centrata pe valori educationale dedicate bunii functionary ale societatii.a lipsurilor comportamentul military si social era standardizat .arta plastic.Victoria fara aripi.Coloseum construit in anii 70-80 dupa Hr.In perioada clasica rolul statului a devenit covarsit in raport cu omul.Hadrion .eroi si reitati. Fetele si mamele aparau cetatea cu armele in mana in absenta barbatilor plecati la razboi.Ei au creat viaducte si bai terme.disciplina de fier.Acceptarea privatiunilor. Valuori ale educatiei Modele si valori in educatie Vechii Greci aveau preocupari de morala politica. Arta si arhitectura la Romani Imparatii romani (Augustus.Acrul de triumph.placate din fildes lipite aur si piatra pretioasa dar cea mai splendida constructive greceasca se afla in centrul Atenei pe Acropolis. .scurt.Marcus Aurelius)si-au adus contrubutia la sistematizarea Romei.arta razboiului.Apolada a construit un pod peste dunare pt a construe dacia.tinerii mangau fugal.Exista un cult pentru stramosi.Sculptorul Proxiteles a realizat statuia Afriditer din knidos lucrat din marmura.bazat pe ascultarea ordinilor.Traian. Altarul pacii(arapacis).Cu timpul oriental cultural sa largit.La Sparta deopotriva valoarea suprema era razboiul .:Pathenon Ferehteion.Modul de adresare era laconic.La Atena individual era liber sa aleaga sis a exprime conducatorul . Pathenon sau oaza tuturor zeilor romani.au construit columna lui Traian.cultivarea fortelor fizice a soldatilor.Nero.

educatia era centrata pe om.Statutul social al unui Spartan era dar de forta fizica .Se cultiva spiritual de echipa. Orasul dat Sparta era o adevarata cazarma.Teatrul si comedia nu aveau trecere la Sparta.abilitati militare.inteligenta .Incepand cu varsta de 14 ani individual invata scrisul . Scolile erau organizate pe cicluri de invatamant:primare.fiind internati in cazarme. Patria si Cultul pentru eroi Cea mai inalta scoala ateniana era Academia lui Platon. .a socatit o antitate superioara.Meritul Grecilor este ca au calatorit foarte mult si au invatat mult. Stiinta si filosofia la vechii Greci Grecii au lasat ca mostenire Romei si Europei o splendida stralicuta cultura. Scolile militare se numeau efelia.Academia lu Platon a supravietuit timp de 1000 ani. La Atena baietii invatau rhetoric.Platon era discipolul lui socrate si magistrul lui Aristotel.Initiativele individului erau descurajate. frumusetea fizica.religie pe alta parte.spiritual artistic.Grecii au facut o delimitare intre stiinta si filozofie pe o parte . Barbatul era un commandant al familiei.Aceasta este idealul cetatii Ateniene .o sinteza intre perfectiunea fizica.secundare superioare si apoi educatia continua in institutii politice unde omul devenea zooma politica .cititul socotitul.Ramaneau in scoala pana la 18-20 de ani apoi alcatuiau niste grupe de prieteni numite fratii unde individual invata sa se sprijine reciproc la nevoie.Baietii paraseau familia la o varsta fragile.educatia si stiinta erau abundente si deopotriva.iar baietii numiti efeli.frumusetea fizica.Cultura.stiinta si filozofia Greaca a fost o sinteza a tot ceea ce sa dovedit mai pretios in culturile orientului Antic.

Meritul sau este ca a fundamentat o lagica formala. Platon spunea ca ideile noastre sunt mai reale decat pietrele sic a aadevarata lume este a edeilor.Geometria a fost stralucit ilustrata de Pytagora.Hesiat a scris Munci si zile-viata grea a taranilor.Este omul care a gandit trasand liniile de vogoare a stiintelot pentru urmatorii 2000 de ani.drumurilor pietrite.Omul este perfectiunea lumii vii.Tehnica a permis contructia de corabii cu 8 etaje. Socrate este primul mare filozof grec care a introdus indoiala metodica. Homer a scris Iliada si Odiseia . Elevul lui Platon=Aristotel.Problema fundamentala a cugetarii filozofice a fost problema principiului (inceputul lumii) Thales si Milet punea la baza lumii principiul Apa era cea mai buna si abundenta Avneme principiul este Aerul Pitagora principiul lumii erte numarul Democrit s[unea ca lumea este formata din atomi In secolul 5 prima scoala filozofica a fost scoala Sofista in frunte cu Protagoras.Tot grecii au dat lumii un alphabet cu 24 de litere. Filozofia Greaca In Grecia a functionat mai multe scoli filozofice.FIzica a fost reprezentata de Arhimede.Euclid.Urmasul lui a fost Platon.Istoria a fost reprezentata de Helodot si Tucidide.Ei au introdus relativitatea in cunoastere.masinid e razboi.Cea mai mare virtute a omului este cunoasterea autentica pe calea ratiunii.Grecii au inventat teatrul.Thales .El a pus bazele unei metode rationale de cunoastere pe care o coimpara cu o lanterna.constructia oraselor si a templelor. .

Urmasul lui Saul a fost David.Erau rasa alba cu parul rosu.Ei erau pastori nomazi.Moartea lui a dus la ruperea Istraelului in Istrael de N si Istrael de S.DEsi erau chinuiti in calitate de robi ei s-au inmultit pana au devenit un popor numit Subegipteni.Daca valoarea faptului unui om este superioara atunci sirul reincarnarilor poate fi oprit si odata si nastrerea atunci sufletul este salvat si reincarnate in absolut.Iluminarea de la Benarestcand I s-au aratat cele 4 adevaruri despre suferinta umana: 1)Adevarul despre natura. . Intemeietorul budismului este Budhe.O costa de preoti care sustine ca toti oaminii trebuie sa articipe la calea zeilor.Hr.Soloman devine faimos pentru intelepciunea sa.Peste ei au venit Asienii.Un evreu vestit pentru intelepciunea sa a fost Iacob.boli. Budismul a aparut in india pe calea Indusului in launtrul asa numitelor triburi de traule.care i-au supus pe Davidieni.Sufletul omului este distinct de trupsi trece de la stramosi prin reincarnare dintr-un trup in altul.Aceasta karma se prelungeste pe parcursul a mai multor vieti cu scopul evolutiei.ulterior a fost scris noul testament dupa Messia.batranete.Arienii s-au ttransformat in Brahmani.Este o zeitate.Una din cartile fundamentale a fost vechiul testament.El a avut 12 fii iar urmasii acestora au cazut in robie la Egipteni.Hr conducatorul Evreilor a fost Saul .Iudaismul a influientat si alte religii funfamentale cum ar ficrestin ismul si Iudaismul.La varsta de 35 de ani I s-a intamplat sa traiasca o experienta .Legatura dintre poporul lui Istrael si Dumnezeu este pastrat in chivotul legii . Pe la 1025 I.Pe la 1300 I.Marile religiii ale lumii Antice Iudaismul este una din primele religii monoteiste si a apartinut poporului Evreu.Hr Evreii au fost binecuvantati de Moise care i-a eliberat pe Evrei.Din momentul nasterii fiecare om primeste o karma adica un destin sau o soarta indifferent de vointa si stiinta sa.Cei mai vechi evrei sau Semiti vin de pe coasta vestica a orientului apropiat din Mesopotamia pe la 2200 I.Ajung in tara cananului supranumita tara fagaduintei.parte a absolutului.nastere. Ei traiau in jurul orasului Ur Uruc Nipur din Mesopotamia.niste triburi formate din razboinici stapani .

Ioan relateaza fapte exemplare din viata mantuitorului:Cristos este Messia fiul lui Dumnezeu si a Mariei prin duh Sfant nascut in cea mai mare saracie in ieslea de la Bethleem in frigul iernii dar primind daruri de la magi. La varsta de 30 de ani Isus a fost botezat in raul Iordan de Sfantul ioan.Astfel evreii anuntau prin profeti venirea lui Messia.dupa 3 zile mormantul a fost gasit gol raspandinduse vestea de invierea domnului. Acolo a fost ispitit de diavol apoi a revenit alaturi de cei 12 Apostoli alaturi de care sa adresat multimii pe care lea vindecat de boli. Crestinismul reprezinta un syncretism intre valorile vechi ale lumii grecesti si cele ale semitilor orientali de la care s-au preluat idei si simboluri religioase.ultimul mare profet al lumii.2)Adevarul despre reincarnare 3)Dorinta omului pentru bogatie si placer trupesti 4)Adevarul despre indepartarea suferintei Invataturile lui s-au transformat intr-o religie populara apoi o filozofie morala si practica:daca omului I se reveleaza cauzele suferintei atunci se poate elibera din sirul reincarnarilor .La inceput nu avea cult dar cu timpurile au aparut in Tilet renasterile.Venirea mantuitorului coincide cu inceputul imperiului lui Dumnezeu.Mohamed s-a nascut intr-o familie dar a ramas orfan de mic de ambii parinti si a fost adoptat de o ruda bogata si devine negustor de camilemotiv pentru care calatoreste foarte mult .fiul lui Dumnezeu care mantuie poporul evreu. Islamul-religia islamica s-a nascut la inceputul evului mediu a dus un nou idea si o noua vitalitate lumii arabe si in secolul 7 Mohamed a recuperate pentru Ihla templul Koaba sau Piatra neagra de la mecka.Isus a petrecut 40 de zile in pustiu.Preotii l-au tradat si l-au predate pe Isus su Pilat Di Pont care in joia mare de pastele Evreilor Isus sa fie crucificat de soldatii Romani apoi familia dia luat mortul si la depus intr-un mormant a carei intrare a fost pazita.

Musulmanii sunt obligati sa respecte regulule Islamului.Postul de ramadam. .In 632 Mohamed moare si preia conducerea Alah.In Islam Credinciosii nu ai luber albitru.CAranul este cartea sfanta si izvor de drept penttru Islam.Urmeaza 3 zile de sarbatoare numite bairam.O alta regula este citirea profesiunii de credinta fata de Alah.Meeka devenind Sppidala spiritual a intregii lumi Islamice.Una din reguli este rugaciunea comuna cu fata spre Meeka de 5 ori pe zi.Alah este dumnezeeul unic.Islam=supunere.Islamul este narateism.oamenii sunt predestinati unii la mantuire altii la pierzanie.Musulmanii+supusul lui Alah.Hr Mohamed purifica Meeka de toate zeitatile pagane.La 629 I.