Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara - Bucuresti Departamentul de Studii pentru Invatamant la Distanta Anatolie Costin Anul I Mocanu

AGROMETEOROLOGIE Caracterizarea climatica a unei zone sau regiuni cu localizarea geografica Trasaturile principalelor elemente climatice Riscuri climatice, argumente in favoarea cultivarii anumitor specii Climatul se manifesta la diverse scari spatiale. Dupa intinderea zonei geografice luata in considerare, se disting mai multe scari climatice: 1. Scara marcroclimatului: se aplica unei zone geografice foarte intinse. La aceasta scara climatul este conditionat de: - distributia energiei radiante solare; - circulatia generala a atmosferei;
1/8

artificial sau al unei cantitati naturale sau artificiale.controastele uscat – apa. ..invelisul vegetal. Notiunile de fitoclimat sau bioclimat sunt folosite pentru a desemna climatul natural sau artificial al mediului in care se dezvolta plantele. Scara mezoclimatului: corespunde caracteristicilor climatice ale unei regiuni naturale de dimensiuni limitate. Pedoclimatul desemneaza climatul solului. Aici mai intervin si caracteristicile geomorfologice . 3. Scara microclimatului: microclimatul reprezinta structura fina a stratului atmosferic adiacent unei suprafete limitata ca intindere si suficient de omogena. regionale. 2. La fiecare din scarile climatice enumerate apar probleme particulare. Criptoclimatul se refera la spatiul restrans. capabile sa modifice bilantul energetic si sa perturbeze circulatia aerului: . 2/8 .natura suprafetei subiacente.topografia. .

Variabilitatea climatului Corespunde dispersiei statistice si se traduce. ca rezultat al unor cauze naturale sau al activitatii umane. abateri ce persista cel putin 3 saptamani. climatelor are ca drept scop stabilirea principalelor tipuri de clima si determinarea limitelor raspandirii 3/8 . diferite unele de altele. Tendinta climatica Este definita ca evolutia lenta si progresiva a climatului. functie de domeniul caruia i se adreseaza.criteriul botanic.criteriul astronomic. Dupa criteriile folosite amintim: . printr-un sir de anomalii climatice particulare.criteriul hidrologic. O anomalie climatica corespunde aparitiei de abateri fata de medie ale valorilor temperaturii aerului. De la ecuator catre poli se disting 5 tipuri principale de clima: A – climat tropical ploios fara iarna. . Literatura de specialitate ofera mai multe clasificari climatice care au la baza criterii diferite. Lasificarea lor pe glob. . intr-o regiune data.

ploios.B – climat uscat. D – climat boreal. cu ierni calde. ocupa doua zone. cu ierni reci. E – climat polar. C – climat temperat. ploios. ocupa doua zone complete. 4/8 .

temperatura medie a celei mai calde luni sub 18°C. temperatura medie anuala sub 18°C. Df – climatul boreal cu ierni umede. k’ iarna rece. temperatura celei mai calde luni este sub 22°C. temperatura celei mai calde luni depaseste 10°C. Aw – climatul savanelor. Dw – climatul boreal cu ierni secetoase. Et – climatul tyundrelor. numai una pana la patru luni pe ani temperatura medie este peste 10°C. iarna rece. a.Fiecare tip principal se imparte la randul sau in subtipuri principale: Af – climat tropical ploios si calduros. Cf – climatul temperat umed. ne indreptam atentia numai asupra celor intalnite la clasificarea climatelor din regiunea geografica unde se afla situata tara noastra. Ef – climatul inghetului permanent. Literele de rang 3 si 4 fiind numeroase. Cw – climat temperat cu ierni secetoase. Bs – climatul de stepa. b. 5/8 . Cs – climatul temperat cu veri secetoase. Bw – climatul de desert. k. c.

riscuri radiative.Riscul climatic Este considerat acel „fenomen” care prin actiunea lui in afara limitelor normale.in perioada vegetativa. intr-o anumita etapa de viata.in perioada de vegetatie activa. . .in timpul criptovegetatiei. .in perioada de vernalizare .riscuri termice. determinand in final pierderi „partiale sau totale ale capacitatii lor biologice”. 2. aceste riscuri sunt specifice fiecarei culturi: . . functie de cerintele bioclimatice ale plantelor cultivate. 6/8 . In functie de faza de vegetatie in decursul careia actioneaza. . ale speciilor forestiere sau ale animalelor de ferma.riscuri hidrice. .riscuri combinate. provoaca distrugeri violente sau progresive. Clasificarea riscurilor climatice se poate face in functie de mai multe criterii: 1. In functie de factorul meteorologic perturbator: .riscuri mecanice.

inghetul corespunde temperaturilor suficient de scazute pentru a provoca leziuni lae materialului vegetal. In agricultura. notiunea de risc climatic trebuie insotita de notiunea de prag de risc admisibil. 7/8 . masurata in adapostul meteorologic.riscuri severe/puternice/moderate/slabe. Temperatura la care se va produce va depinde de sensibilitatea plantelor la frig. . In agrometeorologie riscul de inghet este rezultatul combinarii probabilitatii de aparitie a temperaturilor negative cu probabilitatea ca vegetatia sa fie sensibila la astfel de temperaturi. Pentru a putea fi utila. Ca urmare.riscuri dezastruoase. Pragurile termice de sensibilitate a vegetatiei variaza astfel in limite foarte largi. In climatologie inghetul apare cand temperatura aerului. Dupa gradul de severitate al actiunii factorilor perturbatori deosebim doua mari categorii de riscuri si anume: . riscul climatic la o specie trebuie privind in corelatie cu evolutia in timp a sensibilitatii plantei. mugurii pot rezista in perioada de iarna la temperaturi de –20 ° C sau chiar de –30° C. Pentru pomii fructiferi din regiunile temperate.3. coboara.

referat.Regionarea riscurilor climatice pentru culturile de interes se realizeaza prin suprapunerea hartilor zonarii agroclimatice cu hartile vulnerabilitatii culturilor la factorii de risc.ro/ cel mai complet site cu referate 8/8 . Powered by http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful