Din capul locului, trebuie spus ca parerile sunt impartite.

Daca e sa-l intrebi pe Dragos Patraru, de la Prahova TV, predicator autorizat de teoria jurnalismului, n-ai ce sa cauti in profesia asta daca nu ai studii indelungate, temeinice si constante in domeniu. Daca-l intrebi pe Dragos Vasilescu, de la Alpha TV, poti sa ai studiile facute in Tara Jurnalismului, daca ti-e lene si nu esti dispus sa pleci din redactie la 10 noaptea, poti sa te duci acasa. Si, eventual, sa te impusti.

Cei doi, de mai sus, sunt atat de mandri ca practica meseria asta la un nivel peste medie, incat gresesc la fel de mult cand se uita la incepatori. Nu studiile te fac jurnalist, ci spiritul de observatie, cheful de scris, cheful de a-ti citi confratii de meserie si capacitatea de a discerne intre bine si rau. Nici munca de ocnas nu ajuta: poti sa stai peste program in fiecare zi, daca esti inapt pentru meseria asta, stai degeaba.

Si atunci, de unde stii daca esti bun de jurnalist? Raspuns: nu stii pana nu incerci. Asta chiar daca ai facut studiile de profil in prealabil. Exista, totusi, cateva indicii care te pot ajuta sa-ti dai seama daca merita sa-ti bati capul. Mai exact, daca in lista de mai jos, poti sa raspunzi numai cu "Da", esti pe drumul cel bun.

1. Esti dispus sa faci asta gratis? Adica, sa nu fii platit deloc, vreo doua luni, si alte doua sa fii platit la nivelul unei cusatorese dintr-un infern calduros, de la Mizil?

2. Ai curaj sa semnezi ce-ai scris? Adica sa-ti asumi niste epitete mai tari, niste comparatii mai dure, sau niste concluzii deloc bune pentru altcineva?

3. Esti cat de cat la curent cu ce se intampla in jurul tau?

4. Exista vreun domeniu de interes public in care tu sa fii macar un miniexpert? Orice, de la medicamente la cauciucuri de iarna.

5. Te face ceva sa vibrezi, in afara de o pizda (daca esti barbat), sau o geanta

asculta posturile de radio si urmareste posturile tv din judet. destul de usor. Ei bine. Iar colegii tai . evident. Si cand termini. Apoi citeste-i pe toti oamenii din subordinea lor. Apoi traverseaza cate o bucata de oras. pe care nu le mai vad. e doar o chestiune de timp. Toti pleaca de-acasa. curvele si interlopii.ei bine. iar textele tale mai bune. O sa incepi sa vezi fracturile de logica din relatarile de presa si minciunile din discursul public al vedetelor zilei. despre asta este vorba. Despre modul in care asimilezi informatie si o difuzezi mai departe. De prosti. cu atat filtrul tau va deveni mai performant. O sa-ti ia minim un an sa ajungi sa vezi Ploiestiul prin ochii unui jurnalist. Iar cand numarul celor care te citesc este de macar 50 de ori mai mare decat numarul de persoane din tine. cand se schimba sistemul. Sau s-o scrii. ca tu puteai sa spui cutare chestie mai bine. intr-o zi. site-urile institutiilor locale. De fapt.Hermes (daca esti femeie)? Ai raspuns cu da? Continua sa citesti. personal. Apoi . la fiecare patru ani. cineva te va citi. te apuci sa scrii. desi nu vei fi. Petrec timp intr-un trafic de cacat din motive pe care ei le-ar putea afla. Mai ai de descoperit blogurile. sa stii ca esti inca un nimic. cumpara-ti ziarele locale. lumea culturala locala. spre serviciu. fie de acolo vin banii de salarii. in avantaj. O sa stii. Asadar. daca in acest moment. oamenii. citeste-i pe cei doi. Daca scrii bine. esti si mai aproape de profesia de jurnalist. esti jurnalist. neaparat. contactele . dar ei nu le mai vad. De aici. Apoi intra pe toate site-urile locale de stiri. Partea buna. in aventura asta profesionala. Din pacate. in multe redactii locale se face inca jurnalistul ala de lemn. pana la angajarea intr-o redactie locala. mustind de viata si de lucruri care se intampla. fie sefii tai din redactie sunt genul de cretini crescuti pe acolo.ei sufera de lipsa de stiri. centrat pe Casa Alba si pe sediul Politiei. stupid. sportivii. descrisi mai sus. iti iei nasul la purtare. politicienii. Cu cat citesti si te informezi mai mult. Asta pentru ca. surzi la dramele care se aud dintre peretii blocului in care locuiesc. Cand termini asta. apuca-te sa scrii. este ca dupa cateva saptamani. Stirile sunt pretutindeni. prin filtrul tau. vedetele mondene.

Te vor trage inapoi. In toata schema asta. chiar inaintea presei specializate.in Casa Alba. alesi de public. unde dracu' in alta parte.unde dracu'in alta parte . Afara. cel mai probabil. Bloggerii. vei ajunge sa vibrezi si la altceva in afara de o pizda (daca esti barbat). Mass-media s-a intors. despre lucrurile la care te pricepi. incurajat de feedback-ul pozitiv. spre visul lor meschin. purtatori de cuvant. nu jurnalistii care au frecat usile institutiilor publice din domeniul sanatatii.. Si. ca un ciorap. si nu absolventi de Facultati de Blogging. trebuie doar sa scrii cu onestitate. Iti va face placere. cumva. si vei incerca sa fii cat mai la curent cu ce se intampla in jurul tau. E un trend specific romanesc. In Casa Alba. Apoi. nici indrumatori. La ei. de a deveni. si. ocupate. La CNN sunt preferate filmarile video facute de amatorii prezenti in zona de conflict. sau o geanta Hermes (daca esti femeie). vei avea curajul sa semnezi. simtul stirilor s-a atrofiat complet.ajung in redactie si se apuca sa sune . pe dos: publicul este rugat sa se specializeze in ceva si sa foloseasca platformele consacrate de jurnalism pentru a deveni cunoscuti.. de specialisti. dupa cateva zeci de agende umplute cu prostii. pentru ca sunt mai credibile. daca nu cumva te plictisesti. ci o specie in sine. la inceput. care se adreseaza unui public tot mai avizat. Nu-ti vor fi nici buni colegi. jurnalistul nu mai este o "rasa" de muncitor in comunicare. tot mai frecvent. Medicii ajung sa scrie anchetele despre sanatate. cu zeci de rase. sunt cei care testeaza produsele noi. . Diversitatea de titluri de presa a generat o concurenta uriasa si a facut loc diversitatii de nişe. nu va conta ca o faci gratis.. dar si pentru ca platforma sa-si pastreze prospetimea si relevanta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful