You are on page 1of 6

Universitatea Tehnica Cluj-Napoca Centrul Universitar Nord din Baia Mare

Simbolul Focului
În mitologie, focul este un element primordial, la fel ca apa cu care se află într-o permanentă opoziție. Este un element complex, care a generat multe întrebări, dar și un element schimbător, având trei ipostaze complet diferite: 1. Focul sacru sau focul purificator; această flacără are origine celestă, fiind un simbol al puterii zeilor, o manifestare a acestora. În multe temple existau torțe cu ajutorul cărora se celebra cultul zeilor. În Grecia Antică, flacăra olimpică avea o semnificație importantă. Se spunea că nu se stinge niciodată, iar în timpul Jocurilor Olimpice se organizau curse cu torțe aprinse cu acea flacără, închinate Atenei. Zeii focului sacru: Agni - mitologie vedică Atar (Atesh) - mitologie persană Chou Yong - mitologie chineză Hestia - mitologie greacă Vesta - mitologie romană 2. Focul uman sau al meșteșugurilor este focul prieten omului pe care acesta îl cunoaște și îl folosește în meșteșugurile sale. Multor zei care guvernează asupra metalurgiei sau a fecundității li s-a atribuit și acest foc. Mai
Coman Cristina Claudia LLR, III

Se spune că odată creat.mitologie nordică Focul văzut în mitologia persană În mitologia persană. au fost instituite după anul 500 î. numele lui însemnând chiar "flacără" în limba persană veche. În multe mitologii. Este un element malefic al naturii. ca niște zei ai focului. ca zeitate a vetrei. chiar câțiva zei ai războiului au primit aceleași atribuții. "dadgah".Universitatea Tehnica Cluj-Napoca Centrul Universitar Nord din Baia Mare târziu. Mitologia greacă are chiar o legendă legată de acest proces. de a distruge. focul este unul din primele lucruri create de Dumnezeu (Allah). Zeii focului demonic: Loki .mitologie romană 3. Focul văzut în religia islamică În islamism. III . faptă petru care este crunt pedepsit. focul era venerat înainte de Zoroasru. Titanul Prometeu este cel ce fură focul din ceruri și îl aduce oamenilor. Zeul Atar sau Atesh este personificarea focului. focul s-a dezlănțuit cu furie și a cerut să îi fie trimiși lui toți Coman Cristina Claudia LLR. Zeii focului uman: Hephaistos .mitologie greacă Njord .mitologie nordică Rosemerta . Focul demonic sau focul mistuitor pune în evidență proprietatea focului de a arde. Templele focului. De multe ori Infernul sau Lumea morților sunt văzute ca spații ale acestui foc.Hr.mitologie celtică Vulcan . care era ținută arzând și era asociat purității și dreptății. focul uman este de fapt foc sacru adus pe pământ și adaptat de oameni.

Când cântă îi cad din plisc perle. el reprezintă deschiderea. care a devenit mândru de originile sale (focul era element al purității). constientul. șeitanii și Iblis s-au răsculat împotriva lui și nu au vrut să i se mai supună. AER. în egală măsură. jar-ptița) este o pasăre miraculoasă. La miezul nopții. Se spune că o singură pană din ale ei poate lumina o cameră întreagă. FOCUL este considerat ca fiind cel mai nobil din cele patru elemente fundamentale: FOC. strălucind ca o mie de luminițe. Pasărea de Foc (жар-птица. a dragostei matrimoniale si a armoniei familiale. străluceste. (spirite de foc).Un foc care arde linistit în vatră este o evocare a căminului conjugal. El încălzeste. transformă. luminează.Universitatea Tehnica Cluj-Napoca Centrul Universitar Nord din Baia Mare păcătoșii pentru a-i pedepsi. căldura inimii. În vise evocă nevoia de sacrificiu dar si promisiunea de noi oportunităti. Focul poate consuma dar si curăta. Simbol al energiei masculine. frumusețe și nemurire. care îi conferă tinerețe. ea se arată în grădini și pe câmpuri. 1 . în islam avem un exemplu al transformării focului sacru în foc demonic. Pasărea de Foc mănâncă mere de aur . În mitologia rusă. PĂMÂNT. Tot din foc a fost creat și demonul Iblis. Astfel. Este cel mai reprezentativ simbol al energiei vitale care actionează în centrul existentei noastre psihice. la fel ca ceilalți șeitani. III . trilul ei putând să însănătoșească pe cei bolnavi și să le redea vederea celor orbi. La început slujitori credincioși ai lui Allah. APĂ. pozitivul. Este un simbol creator care reprezintă dragostea. cu penele strălucitoare ca aurul și ca argintul și cu privirea sclipitoare asemenea cristalului. Coman Cristina Claudia LLR.

3 . 5 . O scânteie de întelegere se iveste în subconstient. exprimă teama noastră de a fi " arsi " de pasiuni. 7 .Aprinderea unui foc pentru a ne încălzi si lumina.Focul care se stinge semnalează o pierdere sentimentală sau o jenă financiară. Coman Cristina Claudia LLR.Un foc mic si luminos este anuntul unui cald sentimentalism.Incendierea în scop de distrugere. al unei spiritualităti prospere. 6 . 9 . 8 . III . 10 . în vis.Un foc arzând cu flacără înaltă. prezice sănătate si noroc.Focul care împrăstie întunericul indică protectie în situatii grele.Focul care se transformă în incendiu semnifică necesitatea de a ne controla mai bine pasiunile sau ambitiile mistuitoare. printr-o mai bună stăpânire de sine.Universitatea Tehnica Cluj-Napoca Centrul Universitar Nord din Baia Mare 2 . 4 .Un foc rosu în noapte semnifică preocupări sentimentale pe care nu le putem evita.Frica de foc.Dacă în vatra sobei nu arde focul. de perturbări. 13 . a stinge un foc poate evoca o domolire a pasiunii si impactului emotiilor asupra vietii noastre sufletesti. 11 . cu ajutorul vointei si ratiunii. 12 . sau care cade din cer.Functie de contextul visului. o posibilitate de deces. defineste inamici puternici si sus plasati.Un foc mare sau un foc rosu este un semn de neplăceri. iar dacă în casă este un bolnav. avizează că vom suporta consecintele urii pe care o semănăm în jurul nostru. atunci dragostea si pasiunea lipsesc din casa si din viata noastră. Nevoia de iubire va fi împlinită.

Dacă focul izbucneste în beci. căci ele ard mocnit sub aparenta noastră mască de civilitate si bună educatie. vointa de a domina. ) reprezintă un pericol pentru echilibrul nostru emotional. ne avertizează asupra pericolului iminent care ne amenintă sănătatea mentală. o crestere a nivelului nostru de constiintă. sau chiar spirituală ( când nu suntem încă suficient de evoluati ). iubirea acaparatoare. cu intentia de a face lumină. atunci visul ne spune că trăirile noastre afective refulate ( pasiunile. 16 . etc. 14 .Un incendiu care izbucneste sub acoperisul unei case.Dacă ne visăm că suntem pe cale de a aprinde un foc într-o atmosferă destinsă. atunci visul semnifică o ameliorare. dorintele primitive. III . răzbunarea. materială ( ca de pildă patima jocului de noroc ). Coman Cristina Claudia LLR. sau dacă podeaua casei a luat foc si arde. 15 .Universitatea Tehnica Cluj-Napoca Centrul Universitar Nord din Baia Mare Acestea pot fi de natură sexuală ( de cele mai multe ori ). ura.

Universitatea Tehnica Cluj-Napoca Centrul Universitar Nord din Baia Mare Simbolul focului Coman Cristina Claudia LLR. III .