You are on page 1of 77

Microsoft Word (procesor de text)

Microsoft Excel (analiză de business și calcul tabelar)

Microsoft PowerPoint (program pentru prezentări grafice)

Microsoft Access (program pentru baze de date)

Microsoft Outlook (agendă și client de poștă electronică)

,

Microsoft Frontpage (editor vizual de pagini web) Microsoft Photo Editor (editor fotografic)  .

DE PROCESORUL TEXTE WORD Un produs software reprezentativ de birou este MS OFFICE. POWER POINT. şi funcţiunile care asigură serviciile INTERNET. cu componentele WORD. . EXCEL.

.Aplicaţiile componente oferă o interfaţă comună de utilizator. Sistemul asigură acces rapid la celelalte aplicaţii ale pachetului.

De exemplu. una dintre metode este copierea – se copiază date din aplicaţia sursă în aplicaţia destinaţie.Datele se pot utiliza în comun. .

aranjarea în pagină. încadrarea între marginile foii şi numerotarea paginilor. ce permite introducerea şi corectarea unui text. .WORD este un procesor de texte specializat.

.

MS Word sau doar Word. În 1985.docx( extensia ".doc. Microsoft Word a fost lansat și pe (atunci noua) platformă Apple Macintosh.Numele întreg este Microsoft Office Word deși popular se numește Microsoft Word. Formatul nativ a fost . iar în 1989 pentru Windows. Prima lui versiune datează din 1983 fiind inițial disponibil sub numele de Multi-Tool Word pentru Xenix systems.docx" este folosită în noul standard internațional Office Open XML pentru documentele Office). Microsoft continuând să suporte ambele platforme până astăzi. Versiunea cea mai recentă este Word 2007 pentru Windows. atât pe arhitectură Intel cât și PowerPC). respectiv Word 2008 pentru sisteme Macintosh (folosind Mac OS X. MS Word este liderul de piață în domeniul procesoarelor de text WYSIWYG (What You See Is What You Get). Microsoft a oferit și o versiune de Word pentru sisteme Unix (mai precis distribuția SCO). doar pentru MS DOS (ultima versiune MS-DOS fiind 6 în 1993). . În 1992-1993. de la versiunea 1 până la Word 2003 devenind de la Word 2007 . Concurentul principal al Microsoft Word este Open Office Write. ofertă care însă a fost de foarte scurtă durată.

permite alegerea tipului dorit de caractere pentru scrierea textului. etc. . a stilului de scriere.De asemenea. a mărimii literelor.

ştergerea. .El oferă posibilităţi de lucru cu blocuri mari de text (ce vor trebui mai întâi selectate). încadrarea în chenar. mutarea. cum ar fi: copierea.

în WORD se realizează grafice pentru care utilizatorul alege formatul. culoarea. plasarea în pagină. etc. Pe baza datelor numerice selectate dintrun tabel. .WORD permite şi lucrul cu tabele.

dacă există memorat dicţionarul de cuvinte al acesteia. WORD poate primi fişiere de la alte procesoare non-Windows .WORD are facilităţi legate de verificarea şi corectarea unui text într-o altă limbă. . Poate avea în interfaţă tabele EXCEL.PAINT. WRITE.

Referat.Documentul WORD are următoarele caracteristici definitorii: . .doc.numele sub care a fost salvat şi care reprezintă numele de prelucrare pe calculator: ex.

. .formatul de editare şi listare pe imprimantă: ex. pagini şi capitole. A4. envelope. secţiuni.structura sub formă de linii. paragrafe (aliniate).. B5.

imagini. grafice. etc. casete. .-conţinut informaţional. care poate cuprinde: text. scheme. tabele. formule matematice. figuri.

medical).în domenii de specialitate (sportiv.în afaceri curente. . .pentru acte cu caracter financiarcontabil. juridic.pentru documente ştiinţifice şi tehnice.pentru afişe artistice sau informative. El oferă următoarele posibilitatea procesării de texte: . . .• Word for Windows este considerat cel mai puternic procesor de texte disponibil astăzi pe calculatoarele personale. .

PROCESORUL DE TABELE EXCEL .

Istoric 1982: Microsoft Multiplan 1985: prima versiune pentru Apple Macintosh urmare la Microsoft Multiplan 31 octombrie 1987: Excel 2.0 14 decembrie 1993: Excel 5.0) .0) 12 septembrie 1990: Excel 3.0 (sistemul de operare Windows 3.0 – prima versiune pentru IBM-kompatible PC (sistemul de operare DOS 3.0 sau Windows 2.0 14 decembrie 1994: Excel 5.x) 1 aprilie 1992: Excel 4.0 pentru Windows NT – prima versiune pe 32 de biți 27 iulie 1995: Excel 95 (versiunea 7.

0) 2001: Excel:mac 2001 (ultima versiune pentru Mac OS 8 și 9) 2001: Excel 2002 (versiunea 10. parte a Office XP) 2001: Excel:mac v.0.1997: Excel 97 (versiunea 8.0) 1998: Excel 98 pentru Macintosh 1999: Excel 2000 (versiunea 9.X (prima versiune pentru Mac OS X) 21 octombrie 2003: Office Excel 2003 (versiunea 11.0) iunie 2004: Excel:mac 2004 – ultima versiune pentru PowerPC Mac noiembrie 2006: Office Excel 2007 (versiunea 12) ianuarie 2008: Excel:mac 2008 – versiune actuală pentru PowerPC și Intel-Mac .

PROCESORUL DE TABELE EXCEL .O foaie de calcul tabelar sau un tabel în Excel reprezintă un mod de structurare a datelor. astfel încât ele să poată fi dispuse şi apoi gestionate prin intermediul facilităţilor Excel.

.

Un registru de calcul poate conţine: . care conţin reprezentări grafice ale datelor introduse.foi de calcul în care se introduc datele. Fiecare foaie dintr-un registru de calcul Excel are o etichetă.foi de diagrame. . ce permite trecerea de la o foaie la alta şi organizarea lor. .

-analiza datelor (ce se dă. . trebuie parcurse următoarele etape: .enunţarea corectă şi completă a problemei. .proiectarea grafică.Pentru crearea unui tabel. ce se doreşte calculat/analizat şi în ce format trebuie afişat rezultatul). pentru rezolvarea unei probleme de evidenţă concretă.structurarea datelor într-un tabel. având în vedere analiza realizată. .

.folosirea formulelor de calcul în tabel.interpretarea rezultatelor obţinute.. acolo unde există date care se pot calcula pe baza datelor iniţiale sau anterior calculate. .

.

Microsoft PowerPoint (program pentru prezentări grafice) .

.diapozitive electronice sau pot fi elaborate prezentări electronice. caz în care asupra textului pot fi aplicate efecte și animație pentru captarea atenției auditoriului.Aplicația Power point este utilizată pentru realizarea unor prezentări având la bază folii de proiector.

folosește entități și concepte specifice. usurand procesul de învățare a operării cu interfața aplicației. altele decât cele folosite de aplicațiile studiate din setul de programe Microsoft Office. produs de Microsoft care face parte din suita de programe Microsoft Office. Aplicația PowerPoint. El are următoarele avantaje: Are același tip de interfață ca și celelalte aplicații din set și aceeași organizare a sistemului de meniuri și a barelor cu instrumente. Permite integrarea într-o prezentare a informațiilor create cu aplicațiile Word și Excel. fiind orientată pe prelucrarea unor documente specifice (prezentările).Microsoft PowerPoint este un program de birotică. . utilizat pentru efectuarea unor prezentări grafice.

.

Microsoft Access (program pentru baze de date) .

care face parte din suita de programe Microsoft Office. produs de Microsoft. .Microsoft Access este un program pentru crearea și administrarea unei baze de date relaționale.

Acest lucru permite apelarea datelor existente cele mai recente date. dBase . MySQL. FoxPro . neînglobate. Paradox . în formatele: Microsoft Excel.text. . ODBC conforme cu containerele de date. Paradox. SQL Server . etc. dBase. interogare. . Microsoft Outlook. editare. HTML. XML. Liste SharePoint. ASCII . ODBC . și de raportare. Oracle. cum ar fi Excel .având aceleași posibilități de utilizare aceasta pentru vizualizare. Se pot efectua operații de join SQL între seturile de date de diferite formate. inclusiv: Microsoft SQL Server. Oracle . Outlook . Alte caracteristici includ: importul și exportul de date de mai multe formate.Conceptul original de Acces a fost pentru utilizatorii finali să poată să "acceseze" date din orice sursă. De asemenea. PostgreSQL. Lotus 1-2-3. Access are și posibilitatea de a folosi baze de date externe. stocate pe diferite platforme.

MEMO – text simplu. Este o caracteristică avansată. NUMBER – destinat pentru valori întregi sau fracționare. exceptând faptul că nu stabilești o lungime maximă de câmp.Tabele Tipuri de date Datele din tabele sunt de următoarele tipuri: TEXT – secvență simplă de caractere care poate include cifre. CURRENCY – un număr formatat ca o valoare monetară. TRUE/FALSE sau ON/OFF. Componentele unei baze de date Access . imagine). așa că poți tasta aproape orice cantitate de text (64. pentru fiecare înregistrare. Un câmp text poate conține până la 255 de caractere. AUTONUMBER – Access îl completează automat cu numere consecutive. HYPERLINK – o legătură la o locație Web. obișnuit. DATE/TIME – o dată calendaristică sau o oră. OLE OBJECT – câmp capabil a primi ca valoare un obiect (ex. YES/NO – poate primi valori logice de tipul YES/NO.000 de caractere). litere și simboluri. obiectul poate fi legat sau inserat. LOOKUP WIZARD – îți permite să creezi o listă selectând o valoare din alt tabel sau lista de valori într-o casetă combinată. pentru fiecare înregistrare.

Microsoft Outlook (agendă și client de poștă electronică) Microsoft Outlook este un client de poștă electronică și face parte din Suita Office dezvoltată de compania Microsoft. .

.

.

. În 1998 a fost lansată și varianta pentru Macintosh. MS FrontPage aparține categoriei de Editoare HTML. front page se traduce "pagina întâia". de exemplu a unui ziar) este un editor HTML WYSIWYG realizat de Microsoft pentru sistemul de operare Microsoft Windows.Microsoft FrontPage (cuvânt englez artificial. După 2006. Microsoft FrontPage a fost înlocuit de Microsoft Expression Web și Microsoft Sharepoint Designer. Între 1997 și 2003 a făcut parte din suita Microsoft Office.

executii specifice . . navigare în structura site-ului Navigation.Tasks. vizualizarea hiperlegaturilor Hyperlinks. reflectate prin butoane specifice: operatii asupra paginilor .Microsoft Front Page (versiunea Office 2000) ofera mai multe moduri de vizualizare si gestiune a site-urilor.Folders.Page. raportari asupra fisierelor si hiperlegaturilor Reports. organizarea fisierelor în foldere .

Microsoft Photo Editor este o aplicație de editare de imagini găsite în Microsoft Office XP 97-versiuni pentru Windows, clasificate ca fiind unul dintre Microsoft Office Tools. Acesta a fost înlocuit de Picture Manager Microsoft Office , deși multe caracteristici Photo Editor nu sunt disponibile în Picture Manager.

.

Microsoft OneNote 2010 reprezintă cel mai avansat loc de stocare și partajare de text. . idei și informații la îndemână. imagini. Partajați și editați blocnotesuri cu alte persoane în rețeaua dvs. note video și audio pentru a păstra gânduri. online – și permiteți accesul la acestea de pe aproape orice dispozitiv conectat.

astfel încât să poate gestiona supraîncărcarea cu informații și să lucreze împreună cu alții mai eficient. . cu beneficiile suplimentare ale capacităților de căutare puternice pentru a găsi ceea ce căutați mai repede.Microsoft OneNote 2010 este un blocnotes digital care furnizează un singur loc unde vă puteți aduna toate notele și informațiile. notebook-uri partajate. plus usor de utilizat.

.

Microsoft Publisher .

.0 apărut în 1995 a fost cunoscut și cu denumirea de „Publisher for Windows 95”. numai pentru platforma Windows. Ultima versiune este Microsoft Office Publisher 2007 pentru Windows XP Service Pack 2.Programul Microsoft Office Publisher este programul pentru machetare (aranjare în pagină) Prima dată a fost scos pe piață în 1991. Microsoft Publisher 3.

.

. Utilizatorii din orice locație cu o conexiune la internet pentru a rămâne conectat cu alții și să lucreze împreună.Lync 2010 oferă un acces simplu și atractiv pentru diverse instrumente de comunicare printr-o singură interfață simplificată.

.

.

distribuirea.Microsoft Office InfoPath este o aplicație software pentru proiectarea. completarea și transmiterea electronică de formulare care conțin date structurate .

.

puteți sincroniza librăriile și listele SharePoint computerului dvs. Căutați cu usurință prin copiile locale de conținut. Accesați librăriile document SharePoint ca și cum acestea ar fi fost fișiere Windows locale. Cu doar câteva click-uri. oricând. și oriunde accesul la siteurile echipei Microsoft SharePoint. folosind o integrare puternică a Windows Search. noul nume pentru Microsoft Office Groove.Microsoft SharePoint Workspace 2010. extinde limitele de colaborare. . permițând rapid.

Microsoft SharePoint Workspace vă permite să accesați conținutul dvs. SharePoint indiferent dacă sunteți sau nu conectat la serverul SharePoint sau lucrați offline. modificările pe care le efectuați la spațiul de lucru sunt depozitate în memoria cache locală. Când sunteți conectat la serverul SharePoint. toate modificările sunt sincronizate automat. Când nu sunteți conectat. Următoarea dată când vă conectați la serverul SharePoint. toate actualizările de conținut de pe server și din spațiul de lucru sunt sincronizate automat. Ce este SharePoint Workspace .

.

.

.

.

Virușii informatici .

Ce este un virus informatic? Virusul info este un program de mici dimensiuni. . creat cu scopul declarat de a distruge datele sau echipamentele altui calculator.

care se găsesc pe calculator.Viruşii sunt programe invizibile cu mijloace uzuale ale sistemului. fie ataşaţi unor programe. caz în care se numesc "paraziţi". . fie ca un fişier executabil.

Ei sunt capabili să se "infiltreze" în zone ce rămân ascunse utilizatorului obişnuit. şi să producă modificări distructive asupra datelor ce se află pe discuri sau asupra altor componente ale calculatorului. .

-Viruşi Software: afectează fişierele şi programele aflate în memorie sau pe disc. .Viruşii se clasifica în: -Viruşi Hardware: sunt cei care afectează hard discul. floppy-discul şi memoria. inclusiv sistemul de operare sau componente ale acestuia.

care duce la imposibilitatea citirii informaţiei de pe disc. d) distrugerea tabelei de alocare a fişierelor. b) modificarea dimensiunii fişierelor. .Efectele pe care le generează viruşii software sunt: a) distrugerea unor fişiere. c) ştergerea totală a informaţilor de pe disc.

e) diverse efecte grafice / sonore inofensive. La rândul lui. . f) încetinirea vitezei de lucru a calculatorului până la blocarea acestuia. care aduc date de la un alt calculator. Cele mai multe dintre calculatoare se contaminează la citirea USB-urilor. purtătoare de viruşi. modemul a devenit un instrument camuflat de transmitare a viruşilor.

În fiecare an se semnalează sute de mii de infectări şi. . un număr egal sau chiar mai mare nu sunt publicate. probabil că.

• Programele antivirus sunt create să: . .să dezinfecteze sau să şteargă fişierele infestate.detecteze viruşii .să prevină infectarea. prin supravegherea acţiunilor din memorie. .

.

000 de dolari. Îţi dezactivează antivirusul şi îţi blochează updateurile la Windows. E cel care a stat la baza atacului cibernetic asupra reţelei de computere care gestionează programul nuclear al Iranului. Acţionează de pe memory stick.un mail care te anunţă că sunt probleme cu adresa ta. S-a transmis prin mail. plasaţi în funcţie de interesul hackerilor. Apoi. 2010.  Contificker. 1999. Cel care l-a creat. 2010. E capabil să culeagă date de pe computere şi reţele care nu sunt conectate la internet. După aproximativ un an a fost eliberat. A afectat peste 50 de milioane de computere din întreaga lume.  Mydoom. a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi amendat cu 5. . Ajunge în PC prin intermediul memory stick-urilor infectate. conţinea un document şi părea că vine de la un prieten. Storm Worm. PC-ul devenea sursă de mesaje spam. A trimis mesaje spam până în urmă cu 2 ani. să blocheze complet serverele de mail ale celor de la Intel şi de la Microsoft. iar când deschideai fişierul îţi infecta computerul. pentru scurt timp. Este la rândul său un purtător de diverşi alţi viruşi. David Smith. Flamer.  Stuxnet. Melissa. 2007. 2004. A fost creat de un rus şi era trimis printr. 2008. când memory stick-ul este introdus într-un calculator cu conexiune la net trimite imediat toate informaţiile colectate. A reuşit.

evitarea folosirii software-ului neînregistrat. .realizarea periodică a operaţiei de scanare. .• Principalele metode împotriva infectării cu viruşi: . .păstrarea unor copii de siguranţă ale aplicaţiilor şi fişierelor importante.

.Locul 1 BitDefender: Internet Security 2012 BitDefender a înregistrat o rată de protecție de 99.6% si cel mai mic număr de alarme false.

Locul 2 G Data Software AG este o companie a tehnologiei informației de securitate. Mici neplăceri mai pot fi cauzate şi de ocazionale alarme false.cu sediul principal la Bochum.Germania. Impactul mediu asupra performanţelor sistemului este evaluat la 13 secunde.5/6. ce pot duce la blocarea accesului către aplicaţii legitime sau download de fişiere neinfectate. aplicaţia se face remarcată prin eficienţa bună motorului de scanare. . puţin peste media generală de 10 secunde. Soluţie antivirus produsă în Statele Unite.Fondată în anul 1985.cât şi cea a funcţiei de curăţare şi reparare a stricăciunilor lăsate în urmă de infecţiile cu viruşi primind la ambele capitole o notă de 5.

Locul 4 .PC Tools Internet Security 2011 Locul 5 .Locul 3 - Kaspersky Internet Security 2011 Kaspersky Internet Security 2011 a reuşit să atingă spre finalul anului 2010 un nivel de protecţie de peste 90%.AVG Internet Security 2011 Locul 6 .Avira AntiVir Premium Locul 7 .Panda Internet Security 2011 .F-Secure Internet Security 2011 Locul 8 . primind o notă de 5.G Data Internet Security 2011 Locul 9 .5/6 din partea AV-Test. combătând cu succes programele mallware folosite pentru atacuri de tip 0-day venite prin internet.org. sau e-mail.

disponibilă numai pentru utilizatorii din România chip. . Compania a fost fondată și este deținută de Florin Talpeș.ro/stiri/17993-antivirus-gratuit-doarpentru-utilizatorii-din-România. Începând cu noiembrie 2011. există și o versiune free. În noiembrie 2010.BitDefender este o companie românească producătoare de software. unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori IT din România. BitDefender controla circa 40% din vânzările de produse de securitate informatică din România. în special antiviruși.