You are on page 1of 5

Shkrimi antik nga Osinchani , Shkup.

Maqedoni Shkrimi i pare ne gjuhen e te pareve tone
Poster 2:

http://www.slideshare.net/bajramdoka5/illyrian-conference-poster-presentationillyrianlanguages?fb_action_ids=151891391657988&fb_action_types=slideshare%3Aupload&f b_source=og_snowlift_photo_robotext Trakianet njiheshin me emra te ndryshem, ne zona te ndryshme te atij rajoni, por te gjithe ata kishin sherbesa te njejta ne secilin aspekt , perjashtuar Gjetjanet dhe Trauset, dhe atyre qe jetonin me siper se Populli i Kreshtianeve. Book V, Chapter 2-4 (their costums), page 217. Crestians: http://archive.org/stream/historyherodotu00unkngoog#page/n232/mode/2up (page 217)
##

Herodoti thote: qe Greqia ne lashtesi ka qene e quajtur “Pellazgji”, me te njetin emer te perbashket - Pellazgji ishin perfshire, Athinasit, Arkadiasit, Jonianet e Azise se Vogel, Lemnosit , Samothakasit dhe Kreshtianet.
http://archive.org/stream/historyherodotu00unkngoog#page/n558/mode/2up Page 543
##

Ne legjendat shqiptare te perfshira ne folklorin shqiptar dhe sot e kesaj dite kendohen kenget e kreshnikeve (Kreshtianet) , por dhe per fiset e Yllit, Illit, Hyllit apo Ylljanet qe jane permendur po ashtu dhe ne shkrimet e historianeve qe nga lashtesia e deri ne ditet tona. LISI. – Emër: Po keshtu me kete emer thirresh ne lashtesi edhe fisi ilir qe banonte rreth Lisusit te lashte. Me kete emer njihet edhe druri i lisit (dru i forte) qe simbolizon qendresen, ndersa , po ashtu per “gjethet e lisit” i gjejme te pershkruara tek legjendat e orakulli te Dodones pellazge. Pellazget. Shtrirja gjeografike e tyre percaktohet ne Jug te thrakeve dhe Ilireve. http://archive.org/stream/historyherodotu00unkngoog#page/n558/mode/2up Essay II . The narrow use most proper. Page 545 (Herodotus. History. Book V) Pellazget ne kohe shume te lashta (precided) krijuan nje popull Ilir ne Maqedoni. Me poshte ne f.5 do te gjeni edhe alfabetin mbi te cilin eshte bazuar traskriptimi I ketij inscripti.
1

Shih: Inscriptin e Osinchanit.Doka duke vleresuar secilin simbol .Ilyov) ne: http://www. datuar 7000. LANGUAGE AND CULTURE OF THE ANCIENT MACEDONIANS (by Vasil Ilyov) Kjo tabele eshte hartuar nga B. nga Vasil Ilyov. jashte atyre qe ndodhen ne inscriptin perkates .mk/ancient-macedonians/osincani_a.htm Po ashtu ne Internet ne: DISCOVERIES ABOUT THE LITERACY.Paraqitja dhe analizat gjuhesore ne keto shkrime te lashta (inscripte) paraqesin edhe lashtesine e shkrimit te gjuhes te pareve tone. gje. 2 .com. pa shtuar simbole te tjere .6600 vjet para Krishtit (datimi i paraqitur nga V.unet. LANGUAGE AND CULTURE OF THE ANCIENT MACEDONIANS. qe do te ndryshonte katerciperisht kuptimin dhe vlerat e ketij Scripti. Kurse referuar analizave te paraqitura ne: DISCOVERIES ABOUT THE LITERACY.

Atehere..ajo eshte gjetja e tij ? ! Le te shohim me poshte se si Ilyov mbivendos ne kete Skript edhe simbole te tjera qe nuk ekzistojne aty dhe kjo behet gjithnje vazhdimisht mbi textin e tij deri sa ai e nxjer ate tekst ne formen e meposhteme. Nese flitet per kerkime shkencore ato duhet te bazohen ne analiza dhe ekspertize te gjithaneshme . ku Anglishtja preferohet si gjuhe e pare. V. E kam ndjere per detyre qe ti ç’faq keto punime dhe gjetje edhe ne Anglisht per arsye se auditoriumi per te cilin i kam pregatitur eshte nje auditorium multiliguistik-shume gjuhesh. Ilyov. me tej verehet verehet edhe mungesa ne paraqitjen e simboleve qe shperhin fjalen LIS ( jane ato simbole qe une kam vendosur ne kolonen e gjashte te tabeles se mesiperme).Ilyov nxjerr perfundimin se ky shkrim i perket gjuhes Sllavo-maqedonase. nr. Sipas afabetit ne faqen 5. ndersa B. qe permbush deshiren e tij. Ne shkence . por eshte L . Ketyre analizave une po jua e le vendin ne forumet shkencore perkatese.Doka) nuk eshte S . ate te meposhtemen: крескај се си во љет само со сонце. eshte e padobishme kur “dikush” mendon te influencoje apo patronizoje faktet apo analizat duke te vene perpara “busullen e tij” qofte edhe me qellimin e “mire” duke te treguar se si dhe ne ç’far drejtimi duhet te shkruhet historia e “RE” . 3 .Doka: крешт се ли улт с’ лис је : KRESHT SE LI YLLT SI LIS JE Le te veshtrojme ne analizen e Ilyovit per kete Script. duke i dhene me pas perseri nje forme . ne detaje akoma me te te imta gjuhesore qe kane kaluar ne kuadrin e shpikjes.Ilyovit. germa e ngjyrosur ne kolonen e trete. V. kjo analize mund te vazhdohet akoma edhe me tej.No-1 крешт се си лт улт с иљу V. me tej shikojme se konstatojme se ka nje perzierje dhe mungese te nje serie simbolesh qe mungojne edhe si vlera vokale qe me mungesen e te cilave do te s’ka asnje dyshim qe do te deformohet edhe leximi ne trankriptimin e Scriptit ne fjale. No-2 крескај се си вољет сал со иљу V. Kjo mungese vleresimi e ketyre simboleve rrezikon vlerat autoktone te atij shkrimi dhe e tjeterson ate ne deshifrimin e V. Ndersa ndarja e simboleve njeri-nga tjetri.Ilyov (me ngjyre jane germat qe ai ka shtuar). Deshirat ne shkence shpesh here nuk perputhen me faktet dhe realitetin historik. ne tabelen e transkriptimit te simboleve (nga B. ai ne ç’do moment e flak tej secilin “dru te shtrembur” te futur tinezisht ne arshivat dhe dokumentat perkates. pasi elementi “kohe” ne histori eshte i pameshirshem. Keshtu pra. 2 !.Ilyov Keshtu pra. e. Nga kjo perzierje.

edhe juve mundesisht beni leximet tuaja ne keto Scripte. Ju lutem.Nese gjate leximit gjate diskutimeve tuaja gjeni ndonje veshtirsi interpretimi ju lutem drejtuhuni tek E-maili im dhe une do te mund tju ofroj per Posterat e mij me nje guide akoma edhe me te thjeshte e me te detajuar ne ato kontekste qe ju e shikoni te arsyeshme. Me respet 4 . aty ku jane gjetur dhe paraqitur Inscriptet ne fjale. Ky material eshte pjese-guide e studimit shkencor Epigrafik mbi leximet e mesazheve te civilizimeve te se kaluares dhe nuk ka qellim te preke krijimin e etnive apo etniteteve te reja qe u krijuan apo krijohen ne zonat e rajonit.

5 .