You are on page 1of 2

Apa itu Video?

ELEMEN VIDEO DALAM MULTIMEDIA Video ialah kombinasi audio dan siri bingkai imej dalam bentuk digital secara selari yang berasaskan masa. Menyediakan kaedah penyaluran maklumat yang amat menarik serta merupakan elemen atau media yang paling dinamik serta efektif dalam menyampaikan sesuatu maklumat. Ia juga sebagai penyimpan maklumat dan sumber rujukan yang berkesan. Video di TV ialah video analog direkod secara magnetik dalam pelbagai tape format seperti VHS. Signal analog berasal daripada proses encoding serta piawaian untuk signal vedio ialah encoding dan decoding oleh NTSC. Video menyediakan sumber yang meluas dan berguna untuk aplikasi multimedia. Teknik pemampatan video menggunakan dua teknik asas iatitu interfram, mampatan berlaku antara fram dan intrafram, mampatan berlaku dalam fram. Terdapat 5 jenis video yang digunakan sebagai objek pautan dalam aplikasi multimedia iaitu : 1) Live Video Feeds Merupakan objek masa nyata yang menarik sebagi pautan dalam aplikasi multimedia. Diambil dalam masa yang nyata dan sama. Contoh, Perlawanan bola sepak secara langsung 2) Video Tape Penggunaan yang kurang meluas pada masa kini – 2003. Memerlukan satu pemain CVR untuk dimainkan dan banyak dijual atau disewa di kedai-kedai. Boleh dijadiakn sebagai objek pautan multimedia.Terdapat 2 faktor limitasi iaitu secara linear dan pemain video tape bukan kawalan komputer.

3) Videodisc Format bagi videodisc ini terbahagi kepada 2 iaitu CAV dan CLV. CAV boleh menyimpan data sehingga 54,000 fram pegun. CLV boleh menyimpan data sehungga beberapa jam video untuk setiap permukaan disk serta mempunyai capaian rawak yang cepat dan keperluan minima untuk dicapai oleh komputer multimedia. 4) Digital Video Digunakan pada rangkaian komputer.Pemprosesan yang berkeupayaan tinggi boleh memainkan video denagn skrin penuh tanpa alatan sokongan lain. Kualiti filem lebih baik. 5) Hipervideo Mempunyai soundtrack dan dimainkan berulang kali.Video dibenarkan untuk dimainkan secara selari dengan persembahan multimedia, dirujuk sebagai hipervideo

UK.50 field / saat 4) HDTV .Ratio 16. Australia.Ada memori dan berwarna . Afrika Selatan dan Asia .Imej dipapar menerusi 2 passess ( setiap passess selama 1/60 saat) .9 ( 1280 x 720 ) .Digunakan di Perancis dan Rusia .Piawaian video terbahagi kepada 4 iaitu : 1) NTSC .Digunakan di US dan Jepun Terdapat dua medan .50 field / saat .625 garisan / frame 3) SECAM .625 garisan / fram .Monitor komputer gunakan teknologi ‘progressive-scan’ 2) PAL .Berbeza dengan PAL dan NSTC pada teknologi dan teknik penyiaran .Digunakan di Eropah.25 fram / saat .Merupakan teknologi baru .