You are on page 1of 5

NUMMER 21 - JAARGANG 10 - ZOMER 2013

ZANDLOOPKEVER
zoekboekje

ZENO

Parken in De Wijers: weer genieten in ‘t groen
ega tis to ng !
17 u t o t 3 ur

gra

van 1

www.rllk.be
Beringen I Bocholt I Halen I Ham I Hamont-Achel I Hechtel-Eksel I Heusden-Zolder I Houthalen-Helchteren I Leopoldsburg I Lommel I Lummen I Neerpelt I Overpelt I Tessenderlo I Zonhoven

VOORWOORD

PARKEN IN DE WIJERS

www.dewijers.be www.rllk.be www.wandeleninlimburg.be www.duizenjarigeeik.be www.landschapssterren.be www.plantvanhier.be

ga s toe i t a r g

ng !
ot 17 n 13 t uur

va

dwig Vandenhove Gedputeerde Lu

HENGELHOEF
13u: start PicknickFestijn met natuurmarkt en doorlopend kinderanimatie Picknicken kan op de aangegeven plaatsen, breng zelf je -al dan niet gevulde- picknickmand en dekentje mee. Fruit, groenten, kaas, honing, appelsap, boekweitkoek, bio-kledij, Oxfam-biofairtrade producten en zelfs natuurlijke sieraden zijn te koop op de natuurmarkt. Ook de cafetaria van het bezoekerscentrum is doorlopend geopend. * 13u30 tot 16u30: Workshop bellenblazen * 15u tot 16u: Workshop dans op live folkmuziek * 14u30: Ontdek het Regenboogpad met gids * Bezoek de heidetentoonstelling en de bijententoonstelling in het bezoekerscentrum en op de site * Optredens folkband Botswing

D

e afgelopen drie jaar kregen drie grote parken in De Wijers - Bovy, Kelchterhoef en Hengelhoef - een flinke opknapbeurt dankzij een groot Programma Document voor Plattelandsontwikkeling (PDPO)-project met financiële steun van de Europese Gemeenschap, het Vlaams gewest en de provincie Limburg. Op zondag 12 mei 2013 heropende domein Bovy in Heusden-Zolder. 30 juni 2013 is het de beurt aan Kelchterhoef en Hengelhoef met een groots PicknickFestijn. Het project ‘Parken in De Wijers’ heeft als doel de natuurlijke rijkdom van de parken te verhogen en hun belevingswaarde te vergroten met respect voor het historische erfgoed van de eeuwenoude parkdomeinen. Het project kwam tot stand via een intense samenwerking tussen het gemeentebestuur van Heusden-Zolder, het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren, het Agentschap voor Natuur en Bos, Limburgs Landschap vzw, de beheerders van domein Bovy en het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) vzw. Het resultaat mag er zijn: de parken zijn prachtige plekjes geworden waar zowel toeristen als Limburgers graag zullen vertoeven. Zij vormen een ideaal project dichtbij de burger en dat is precies een van de taken van de regionale landschappen in samenwerking met gemeenten en andere partners. Zo zorgen groen en natuur mee voor de economische ontwikkeling van Limburg. Hopelijk mogen we ook u binnenkort in één van deze prachtige parken ontmoeten! Gedeputeerde voor leefmilieu en natuur, voorzitter Regionaal Landschap Lage Kempen vzw, Ludwig Vandenhove

KELCHTERHOEF
13u: start PicknickFestijn met streekproductenmarkt en doorlopend kinderanimatie. Picknicken kan op de aangegeven plaatsen, breng zelf je -al dan niet gevulde- picknickmand en dekentje mee. Op de streekproductenmarkt kan je ambachtelijke producten uit Houthalen-Helchteren kopen: Terdolenbier en -kaas, Buva-paté, ‘Houthaler-brood’ van bakker Snoks, huisbereide vleeswaren van slagerij Peeters, graan-, fruitjenevers & likeur van Massy, versgedraaid ijs van Hoeve Sonnisheide en honingproducten van imkerij ‘Op ’t Sonnis’. Versgebakken taart uit de traditionele bakoven kan je bij een drankje proeven bij Hoeve Jan en bij de Oxfamstand zijn er fairtrade-frisdrankjes. 14 tot 17u: • Vlaamse toppers en vergeten Nederlandstalige nummers door Joe Hardy • Natuurwandelingen • Natuurzoektocht • Ontdek het Beestige Bomenpad met Norbert de Eik • Verteltent voor kinderen • Workshop snoeparmbanden maken • Kindergrime • Mini-Vlaamse kermis met Angry Bird-werpstand i.s.m. fotoclub Tele 3530 19u: bij gunstige weersomstandigheden stijgt de warme luchtballon op

Even praktis ...

Volgende uitgave winter 2013 V.U. Ludwig Vandenhove, Grote Baan 176, 3530 Houthalen-Helchteren Oplage: 43.600 ex. Gedrukt op milieuvriendelijk papier. Redactie en foto’s: RLLK, Joerko Rozak, Limburgs Landschap, Frans Van Bauwel.
Tekeningen: Geert De Sutter.

Het PicknickFestijn is gratis! Vanaf 14u30 pendelt er elk half uur een gratis oldtimerbus tussen Kelchterhoef en Hengelhoef. De eerste bus vertrekt om 14u30 in Hengelhoef en om 15u00 in Kelchterhoef. De pendelbus rijdt tot 17u30. Hengelhoef: Bezoekerscentrum Limburgs Landschap vzw, Hengelhoefdreef 6, 3530 Houthalen-Helchteren. E314, afrit 30 Park Midden-Limburg – volg Hengelhoef bezoekerscentrum. Parkeren doe je langs het wit kasteeltje. Met de fiets? Het bezoekerscentrum ligt tussen fietsknooppunt 74 en 75. Kelchterhoef: Evenementenweide Kelchterhoef, 3530 Houthalen-Helchteren. E314, afrit 30 Park Midden-Limburg – volg Kelchterhoef. Met de fiets? Kelchterhoef ligt aan fietsknooppunt 75. Opgelet: op de picknickplaatsen zijn honden niet toegelaten. Aan de leiband zijn ze in de rest van de parken welkom.
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Europa investeert in zijn platteland.

Vormgeving: www.seegersgombeer.be, druk: Moderna Wettelijk depot 2013/10.676/3

Het landschapsnieuws is een uitgave van Regionaal Landschap Lage Kempen. Het wordt 2x per jaar breed verspreid. Abonneer je op het landschapsnieuws door een e-mail met je gegevens te sturen naar info@rllk.be

milieu goed voor jou en t
H sjok in outhalen op

Kom met de fiets

ren lchte He

2

Beringen I Bocholt I Halen I Ham I Hamont-Achel I Hechtel-Eksel I Heusden-Zolder I Houthalen-Helchteren I Leopoldsburg I Lommel I Lummen I Neerpelt I Overpelt I Tessenderlo I Zonhoven

3

Ontdek het nieuwe
DOSSIER
Kelchterhoef bestaat al sinds de 13e eeuw, toen de Norbertijnen van Floreffe er de plak zwaaiden. Vandaag is het een heerlijk wandelpark met bossen en vijvers. Dankzij het PDPO-project “Parken in De Wijers” staat Kelchterhoef weer helemaal op de kaart, met een prachtige speeltuin en tal van manieren om het water van De Wijers ten volle te beleven! Op het kaartje ontdek je wat er de laatste jaren allemaal veranderd is.

Loop via het vlonderpad over de vijver tot aan hoeve Mieneke, waar je heerlijk kan uitrusten op de golvende boombank. Of neem een picknick mee en lunch op het water! Een knuppelpad doorheen het natte moerasbos houdt je voeten vanaf nu droog.

Twee visvlonders aan de vijver van de Abdijhoeve geven vissers een mooi en rustig plekje tussen het riet. Maar ook kinderen kunnen in het water kijken vanaf de rand.

Breng je picknick mee en installeer je op het picknickeiland op de vijver aan de Abdijhoeve. (klaar najaar 2013)

De nieuwe dubbele brug over én door het water zorgt zeker en vast voor veel plezier tijdens je wandeling. Trek je schoenen uit en krijg lekker natte voeten!

Aan de Plas werd ruimte gemaakt voor heideherstel.

Ook aan de honden werd gedacht. In dit stukje ‘Hondenlosbos’ kan je trouwe viervoeter lekker speuren en snuffelen zonder leiband.

Hier, tegenover de Abdijhoeve, start je bezoek aan Kelchterhoef met duidelijke infoborden en mooie houten wegwijzers. Norbert de Eik gidst de allerkleinsten via het Beestige Bomenpad doorheen het domein. Volg de groene route!

Wist je dat dit gebied prima beheerd wordt door de gemeente HouthalenHelchteren en het Agentschap voor Natuur en Bos?

witte hoeves verscholen

KelchterhoefTen Haagdoorn tussen

statige bomen

Wandelroutes op domein Kelchterhoef :
2,1 km
ca 30 min.

Beestige Bomenpad

3,9 km
ca 1u

Blauwe route

Aan hoeve Jan kunnen kinderen naar hartenlust spelen. Terwijl mama en papa genieten van een streekbiertje op het terras ontdekken ze de mooie houten speeltuin en het speelbos.

4

Adres: Domein Kelchterhoef, Kelchterhoefstraat 7, Houthalen-Helchteren

Verspreid over het domein vind je 5 gemozaïekte buurtsofa’s met ontwerpen van lokale kunstenaars en kinderen van de Academie voor Beeldende Kunsten.

De bakoven werd gereconstrueerd door de VDAB via een kleinschalige opleidingswerf. Nu kan hier terug taart en brood gebakken worden op ambachtelijke wijze!

De eeuwenoude kastanjedreef werd verzorgd, nieuwe kastanjebomen geplant en de bestaande bomen beschermd met hekwerk. Er werd een natuurlijk verhard pad aangelegd door de dreef tot aan de Abdijhoeve. In één van de bomen werd een boomtrapje gemaakt, zodat je in de kruin en de holte van de boom kan gluren.

Houthalen-Helchteren

2,5

Ontdek Kelchterhoef al wandelend: koop de wandelkaart via www.rllk.be of bij VVV-Toerisme Houthalen-Helchteren
5

© Joerko Rozak

Welkom in heerlijk
DOSSIER
Het open karakter van het bezoekerscentrum werd extra in de verf gezet door de toegangsdeur van ramen te voorzien, waardoor er meer daglicht binnenvalt. Aan de ingang van het bezoekerscentrum registreert een wandelteller de bezoekers. We weten nu dat jaarlijks meer dan 20 000 mensen de site bezoeken.

Hengelhoef is niet alleen een groot vakantiepark met subtropisch zwembad. Het is ook een prachtig natuurgebied, dat beheerd wordt door Limburgs Landschap vzw. In het bos schuilt een prachtig boswachtershuisje dat de voorbije jaren werd omgetoverd tot een gezellig bezoekerscentrum. Weg van de drukte is het hier heerlijk vertoeven. Aan de voorkant van het bezoekerscentrum kwam een heideveldje, symbool voor het thema van het bezoekerscentrum. Ernaast komt een vlinder- en insectentuin met middenin een plaggenhut van heide.

De Wijers is een uniek gebied in Vlaanderen met meer dan 1.000 vijvers, in het hartje van de provincie Limburg. Het gebied spreidt zich uit over de gemeenten Diepenbeek, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Zonhoven. Het is niet alleen een streek waar veel mensen wonen en werken, maar ook een woonplaats voor heel wat zeldzame dier- en plantensoorten. De streek heeft ook veel cultuurhistorische en toeristische troeven. Namen als Bokrijk, Hengelhoef, Kelchterhoef, Domein Bovy, Herkenrode en het Circuit van Zolder zijn maar enkele topattracties in De Wijers. Kortom: het is een streek waar we trots op mogen zijn!

De imkerij werd gerenoveerd. Naast de bijenhal vind je nu ook een bijententoonstelling en workshopruimte. Limburgs Landschap organiseert hier leuke activiteiten, zoals kabouterwandelingen of natuurzoektochten. Je vind de kalender op www.limburgslandschap.be. De boomgaard werd opgewaardeerd en er werden nieuwe fruitbomen aangeplant.

Wist je dat dit gebied zo mooi is dankzij de goede zorgen van Limburgs Landschap vzw?

De geitenstal, het kippen- en konijnenhok kregen een opknapbeurt. De schapenstal kreeg een groot raam, zodat kinderen ook in de stal kunnen binnenkijken. Ontdek de mooiste plekjes van Hengelhoef: koop de wandelkaart via www.rllk.be of in het bezoekerscentrum!
HengelhoefTen Haagdoorn
heidevlakten

groene oase tussen paarse

De toegangsweg werd beplant met jonge beuken en er werd verlichting voorzien, zodat niemand in het donker naar huis moet. De boskapel werd volledig hersteld en ingezegend door de pastoor op 15 april 2012.

6

Adres: Bezoekerscentrum Hengelhoef, Hengelhoefdreef 1, Houthalen-Helchteren

Houthalen-Helchteren

2,5

© Frans Van Bauwel

Rondom het bezoekerscentrum werden alle afrasteringen in kastanjehout gemaakt. Tegelijk werden er ook nieuwe poorten gehangen en klinkers gelegd. Wandelwegen werden hersteld en oude borden vervangen.

7

WEDSTRIJD

WIN ÉÉN VAN DE EXCLUSIEVE BOEKJES VAN ZENO ZANDLOOPKEVER

In de Lommelse Sahara verschuilt zich een klein kevertje. Met een groen schild dat glinstert in de zon en harige pootjes loopt hij razendsnel over de zandvlakte. Zijn naam? Zeno Zandloopkever. In dit gloednieuwe boekje ga je op stap met Zeno en beleef je op elke bladzijde wel iets: kijk als een kever met het insectenoog, ga op zoek naar kriebelbeestjes met het vergrootglas of doe de geurtest. Neem het boekje én je picknick mee naar de Lommelse Sahara, want onderweg kom je leuke picknicktafels tegen. Hier daagt Zeno Zandloopkever je uit om samen spelletjes te spelen ... Dit boekje is niet in de winkel te koop, je kan het enkel winnen!

WIN
Wat moet je daarvoor doen? Maak een foto, gedicht of tekening van jouw favoriete plekje in Bosland en stuur het naar info@rllk.be of RLLK, Grote Baan 176, 3530 Houthalen-Helchteren. Doe dit vóór 20 juli 2013. De 400 meest originele tekeningen, gedichten of foto’s mogen een gratis Zeno Zandloopkeverboekje afhalen bij het Regionaal Toeristisch Bezoekersonthaal, Dorp 14, Lommel (elke werkdag open van 9-17u, in het weekend van 10-17u). Toerisme Lommel geef je daarbij een extra verrassing! Winnaars worden persoonlijk verwittigd. Nog meer in het zand bijten? Kom naar de beroemde Dag van het Zand op 25 augustus of naar Limburg speelt op 12 juli in de Sahara! Loop tijdens je bezoek even binnen in het toeristisch infokantoor op het marktplein en ontdek alles wat Lommel en Bosland te bieden hebben. Meer informatie vind je op www.toerismelommel.be
Bosland is een avontuurlijk rijk waar kinderen naar hartenlust kunnen ontdekken. Het omvat Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt. Voor kinderen is Bosland één groots avonturenbos: ravotten in de speelbossen, graven in de grootste zandbak van Vlaanderen,… Meer info vind je op www.bosland.be

8

Related Interests