P. 1
50242555 Bengkel Aktiviti Penulisan Mekanis

50242555 Bengkel Aktiviti Penulisan Mekanis

|Views: 63|Likes:
Published by Loh Li Yi
50242555-BENGKEL-AKTIVITI-PENULISAN-MEKANIS.pdf
50242555-BENGKEL-AKTIVITI-PENULISAN-MEKANIS.pdf

More info:

Published by: Loh Li Yi on Jun 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/20/2013

pdf

text

original

BENGKEL AKTIVITI PENULISAN MEKANIS

DISEDIAKAN OLEH: SHAMIMI BINTI ZAINI FADZIL BADARIAH BINTI ABDUL KADIR KALA A/P SALAMBA DURAI

mp4 .MARI MENYANYI Alphabet Song from WWW.ThatsMEonTV-com.

PERINGKAT ² PERINGKAT PENGAJARAN MENULIS PRATULISAN TULISAN MEKANIS MENULIS UNTUK PERALIHAN .

mengeja. kemahiran belajar dan membentuk makna Merupakan peringkat kedua yang patut didedahkan kepada murid murid Objektif utama penguasaan kemahiran menulis mekanis atau tulisan tangan ialah supaya mudah dibaca. tanda baca. Kemahiran ini termasuklah kecekapan dalam menulis mekanis. huruf. .PENULISAN MEKANIS Teknik Pengajaran Pemulihan Kemahiran Menulis asas Hammil dan McNut (1981) melaporkan bahawa kemahiran menulis mempunyai kaitan rapat dengan bacaan.

PERINGKAT ² PERINGKAT AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

Di bawah latihan menulis terkawal dari mula hingga ke lembaran satu garis itu. kawalan tulisan perlu dilakukan. . Ia harus bermula daripada garisan lebar hingga kepada lembaran satu garis. Contoh aktiviti latihan membentuk bulatan dan garis lurus dalam keadaan terkawal.menulis huruf di atas kertas bergaris dua. menulis huruf di atas kertas bergaris satu dan lmembentuk lambang tulisan dengan cara yang betul.Murid membentuk huruf di atas kertas kosong yang tidak mempunyai sebarang garisan Setelah didapati memuaskan barulah dilatih membentuk huruf pada halaman yang bergaris Apabila murid mula membentuk huruf-huruf pada kertas bergaris.

CONTOH AKTIVITI PENULISAN MEKANIS .

. murid dikehendaki menulis huruf besar dan huruf kecil berdasarkan contoh yang diberikan. dua dan satu. k Kemudian.AKTIVITI 1 MENULIS HURUF KECIL DAN HURUF BESAR k Murid diberikan kertas berkotak. k Guru perlu membimbing murid semasa aktiviti dijalankan. tiga. bergaris empat.

k Guru perlu membimbing semasa aktiviti dijalankan. murid diminta untuk memadankan huruf ² huruf tersebut dengan betul.AKTIVITI 2 MEMADANKAN HURUF BESAR DAN HURUF KECIL k Murid diberikan latihan memadankan huruf besar dan huruf kecil dalam bentuk lembaran kertas. . k Kemudian.

earobics.MARI BERMAIN!! http://www.html .com/gamegoo/gooey.

k Murid tersebut dikehendaki untuk mencari pasangan huruf besar dengan pantas lalu memasukkannya ke dalam poket huruf.AKTIVITI 3 ´MENCARI JODOHµ k Murid dibahagikan kepada lima kumpulan. k Setiap kumpulan diminta untuk menghantar seorang wakil untuk tampil ke hadapan. . k Kumpulan yang paling cepat dan tepat memadankan huruf tersebut akan dikira sebagai pemenang.

AKTIVITI 4 MENYAMBUNG TITIK AKTIVITI 5 MENGISI TEMPAT KOSONG DENGAN HURUF YANG TERTINGGAL .

AKTIVITI 6 LATIHAN MENULIS SUKU KATA DAN PERKATAAN BU + KU I + KAN BUKU IKAN .

AKTIVITI 7 MEMBINA AYAT TUNGGAL BERDASARKAN GAMBAR .

.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->