You are on page 1of 31

Sa revisteta

Edita: Ceip Castell de Santa Àgueda FERRERIES http://c07001149.eduwebs.caib.es/ Curs: 2.012-2.013 Número 29

1

index
Pàg. 1 ………………………………Portada Pàg. 2 ………………………………Índex Pàg. 3 ………………………………Editorial Pàg. 4-5 ……………………………Notícies breus Pàg. 6-7 ……………………………Festes Pàg. 8-9 ……………………………Setmana cultural Pàg. 10 …………………………….Els moixets Pàg. 11-12 …………………………Els bombers i els taurons Pàg. 13-14………………………….Els planetes i els científics Pàg. 15 …………………………….Els alumnes de 1er.A Pàg. 16 …………………………….Els alumnes de 1er.B Pàg. 17……………………………..Els alumnes de 2n. Pàg. 18 …………………………….Els alumnes de 3r. Pàg. 19-20 ………………………...Els alumnes de 4rt.A Pàg. 21-22………………………….Els alumnes de 4rt.B Pàg. 23 ……………………………..Els alumnes de 5è Pàg. 24 ……………………………..Els alumnes de 6è Pàg. 25 ……………………………..La biblioteca Pàg. 26-27 ………………………….L’aula de suport Pàg. 28………………………………L’aula d’anglès Pàg. 29 ……………………………...L’assemblea de delegats Pàg. 30 ……………………………...Opinió Pàg. 31 ………………………………L’APIMA

DIPÒSIT LEGAL : PM 728-2011 Imprimeix : CEIP CASTELL DE SANTA ÀGUEDA

2

EDITORIAL
I ja ha passat un nou curs!
Un curs ple d’emocions, d’aprenentatges, de creixements personals i de grup,…ple també de coses feixugues, de moments grisos,…però sempre acaba sortint el sol. Al llarg d’aquest curs per infantil hem tingut moixets , taurons i bombers , planetes i científics . Ens han anat omplint el dia a dia de l’escola amb els seus aprenentatges i les seves il·lusions, feis una volta per l’escola i ho podreu comprovar! A primària hem tingut de tot! Artistes per Xalubínia, recitals de poesia per a la fundació de l’esclerosi múltiple, contacontes dels més grans als més petits, treballs exposats a la sala d’exposicions del centre sociocultural, visita d’un pintor famós, que ens va dibuixar una dona blava a una paret ( encara falta que sigui blava!), hem estudiat plantes i roques,etc., etc., etc. Mentre a l’escola el dia a dia anava fent i fluïen il·lusions, ganes d’aprendre, de divertir-nos, de jugar, de llegir,…des de fora ens arribaven ordres, no gaire agradables ja que venien de forma imposada, sense acords ni informacions prèvies, i sense implicació per part dels qui duim aquest dia a dia tan emocionant. Aquesta ordre farà que a partir del curs vinent, les llengües a l’escola siguin tractades de forma distinta al que hem fet fins ara ( TIL, tres lletres que haureu vist que no volen dir res més que Tractament Integrat de Llengües). Veurem si de veritat aquesta nova ordre s’ha fet per “aprendre” més anglès o no! També ens preocupa aquesta nova llei d’educació LOMQE, ja que també està feta de forma unidireccional, sense demanar ni consultar a experts, una llei que deixa de banda a les famílies, que ha creat molt rebuig en la comunitat educativa i que en cap moment s’ha aturat per a dir: reflexionem! Pensem! Arribem a acords! Veurem què passarà… El que si que és segur, és que a la nostra escola SEGUIREM fent feina perquè els nostres alumnes s’il·lusionin, aprenguin, creixin, pensin, investiguin, descobreixin,…també SEGUIREM treballant perquè les famílies continuin participant en aquesta tasca tan engrescadora que és l’educació dels nostres fillets i filletes, i també continuarem treballant perquè la nostra escola( mestres, alumnes, pares i mares, bidell, desadores,…) sigui una escola oberta, on tothom hi tengui cabuda, respectuosa amb tothom i per tothom, i una escola alegre, on hi passam moltes hores i ho feim contents de poder-hi ser! Desitjam amb totes les forces que passeu un molt bon estiu, i que el setembre vingueu carregats d’energia positiva!

3

NOTICIES BREUS
ENHORABONA AGRAÏMENT

Enhorabona a na Marta, mestra
d’anglès i tutora de primer de la nostra escola, que durant aquest curs ha tingut a n’Aina, una filleta preciosa !!!

Des de l'escola del Castell de Santa Àgueda
volem agrair molt sincerament a n'Àngels Martí, alumna de sisè de la nostra escola, i al seu pare, per haver-nos regalat aquest PENELL. Des de l'escola diem idò ben fort: GRÀCIES!!!!!!

GRÀCIES ALS PARES I MARES DE L’APIMA n any més els pares i mares de l’Apima han contribuït econòmicament per a la millora de la nostra escola i del alumnes. Aquest curs ens han regalat una pissarra digital i també han fet una donació al diferents cicles i especialistes per invertir amb material didàctic a les aules. També han contribuit abaratant la quota dels socis que s’adhereixen al programa de reutilització de llibres. I fent una donació als alumnes socis de sisè per al viatge de final de curs. Tambés són els responsables de l’organització de les activitats extraescolars i l’escola d’estiu. A més de tot açò sempre col·laboren en totes les festes que celebram a l’escola. Moltes gràcies per la vostra disponibilitat i ajuda.

U

ALUMNES PREMIATS

Enhorabona als alumnes de la nostra escola
que han estat premiats en el concurs de Sant Bartomeu d’aquest any: - Premis de dibuix: n’Agnès de primer, na Neus de segon, na Mercè de quart i n’Ona de sisè. També felicitem a n’Eric de sisè, per haver aconseguit el primer premi de dibuix de l’illa de Menorca organitzat pel Parlament Balear. El dia 27 de Maig es va fer entrega dels trofeus i el nostre company va rebre una fantàstica bicicleta.

4

NOTICIES BREUS
ANADES I VINGUDES EXPOSICIÓ “SOM COM SOM”

Volem aprofitar aquestes pàgines
per acomiadar-nos de n’ Ainhoa mestra d’audició i llenguatge de la nostra escola que el proper curs se’n va a una escola d’Eivissa. Així mateix també donem la benvinguda a na Pili Vidal que vindrà a la nostra escola en el seu lloc. MOLTA SORT A TOTES DUES!!! L’ESCOLA SURT AL CARRER

A partir d’un treball d’aula de l’assignatura
de català, els alumnes de sisè han muntat una exposició molt interessant que han anomenat “SOM COM SOM”. A través de fotografies que ha fet una mare i els treballs dels alumnes, cadascún d’ells s’expressa tal com és. Enhorabona al·lots!!!

La nostra escola juntament amb els
demés centres educatius del poble vam exposar a la plaça algunes de les activitats que feim a l’escola. També vam aprofitar aquesta jornada per manifestar les nostres preocupacions, envers l’educació.

AGRAÏMENT AL PINTOR MARC JESÚS

Els alumnes de quart i d’infantil 4 anys han
duit a terme durant aquest curs un projecte sobre l’obra del pintor Marc Jesús Des d’aquí li volem agrair l’ajuda que ha donat a les mestres i la “dona blava” que ens va dibuixar a una paret de l’escola el dia que ens va visitar. Moltes gràcies!!!
5

FESTES I CELEBRACIONS
SA BUNYOLADA ia 31 d’Octubre vam celebrar la festa de Tots Sants amb una bunyolada. Aquell dia tots els alumnes de l’escola vam berenar de bunyols, i què bons!!! Havíem convidat a algunes mares i àvies d’alumnes d’infantil i primer cicle perquè ens mostrassin com fan elles els bunyols. I entre tots van fer la pasta i van fregir els bunyols. Des d’aquí us donem les gràcies i us esperem el proper curs!!! FESTES DE NADAL

D

Nadal és temps de festes i celebracions:
Aquest curs hem fet tallers amb pares i mares. També vam fer una jornada de portes obertes per celebrar el Nadal amb les famílies. Una altra activitat va ser la visita dels patges reials, ben carregats de regalets per a totes les aules. I per acabar el darrer dia vam anar a cantar nadales pel carrer.

6

FESTES I CELEBRACIONS
CARNAVAL SANT ANTONI

Vam celebrar el Carnaval a l'escola.
Aquest any la temàtica era: "Les etapes de la vida". Els alumnes, utiltizant peces de roba i complements que tenien per casa es van disfressar de nens, joves, pares, avis i àvies. I mireu, mireu,.... quines disfresses més originals i divertides !!!

Dimecres dia 16 de gener els pares i
mares de l'APIMA ens van convidar a berenar de pa amb sobrassada per celebrar Sant Antoni .

EL DIA DE LA NO VIOLÈNCIA I LA PAU

El dia 30 de gener es celebra el dia de
" la no violència i la pau". A l'escola vam fer moltes activitats i per acabar el dia vam cantar cançons tots junts.

7

SETMANA CULTURAL
XXII SETMANA CULTURAL

Tirurirurit…amb el so de les notes del flabiol, juntament amb l’entrega de la bandera als delegats i delegades de l’escola i l’himne de Ferreries, va començar la setmana cultural nombre vint-i-dos, que aquest any anava dedicada a Sant Bartomeu, festes patronals del nostre poble. Cada cicle va dur a terme activitats relacionades amb les festes de Ferreries, que van ser ben variades…( conèixer els protocols, indumentària dels caixers, rebosteria de les festes, manualitats inspirades en els cavalls i ornaments que duen per les festes,…). Per finalitzar la setmana cultural, ens vam dirigir tots junts al picadero de’n Joan i na Consuelo i allà ens van oferir un espectacle de dalt de tot per poder així donar cloenda a les festes de sant Bartomeu de l’escola. Ara només esperar a que, l’agost, poguem disfrutar d’unes festes de dalt de tot! Volem agrair des d’aquí a totes les persones que ens van venir a ajudar a donar a conèixer les nostres festes!

8

SETMANA CULTURAL

9

ELS MOIXETS
ED. INFANTIL 3 ANYS

10

ELS BOMBERS i els taurons
ED. INFANTIL 4 ANYS

UN DIA ESPECIAL

Els fillets i filletes de 4 anys, el segon trimestre del curs, vam iniciar una activitat
que vam titular “ Un dia especial”. Aquesta activitat ha consistit en que cada fillet/a ha exposat a la classe una situació, experiència o activitat que ha estat important per ell/a (per exemple: un aniversari, una sortida, una visita de familiars, activitat de piscina,...). Aquesta tasca s'ha preparat a casa amb ajuda de la seva família; per tal de preparar bé aquesta exposició i que el fillet/a recordi el que ha de dir i els altres tenguin un suport visual cada fillet ha fet dibuixos, posat fotografies i descrit el que vol comunicar a la resta de companys.

L'objectiu d'aquesta activitat ha estat conèixer un poc més les nostres preferències i aficions, així com començar a ser capaços d'explicar de forma oral vivències, en situació de gran grup, de forma clara i entenedora seguint un fil de la història coherent.
11

Aquesta activitat s'ha realitzat un dia per setmana. Cada setmana dos fillets/es han estat els encarregats d'explicar el seu dia especial als altres companys/es.

Això és el que en pensen els fillets i filletes de les classe dels taurons i de la classe dels bombers d'aquesta activitat: ENS A EGREDAT DU SE FEINA E SESCOLA PERCE U VEGIN ES NOSTRUS EMICS. ENS A EGREDAT ESCULTA ES ALTRES. ENS A EGRADAT FE SE FEINE E CASE I CE ENS EJUDESIN ES PARES. A ELGUNS, ENS A CUSTAT ESPLICA ES DIE ESPESIAL PERCE ENS EM EMPEGEIT UN PUCET.

12

ELS planetes i els cientifics
ED. INFANTIL 5 ANYS

I AVIA UNA VEGADE UN BON GRUP DE FIETS I FIETES DE 5 I 6 ANYS CA VAN ENA DESCURSIO E DURMI E SANTA ULARIETA.

ELLA VAN TRUBA UN FULLET EMIC SEU CE ELS VA ESPLICA MOLTES COSES SOBRA ECALL LLOC I ELS VA PRUPUSA MOLTS DE JOCS. VAN FE UN JOC DE PISTAS, VAN PINTA UNA CAMISETA, VAN FE JOCS TREDISIUNALS I VAN JUGA MOLT PELS VULTANTS DE LES CASES.

13

EL SOL ES VA CUMENSA E PONDRE I ACELLS FIETS AS VAN PREPERA PER SUPA I PER FE UNE GRAN BALADA EM ACTUASIONS MUSICALS, CANSONS, VAIS, ACUDITS, JOCS DE MAJA... I...CAP A DURMI TOTS COM ENJALETS !! SSS...BONA NIT!!!. A LENDAMA MATI, TOTS AXICATS I BEN ACLARITS, VAN BARANA, I VAN ENLLASTI ECELLAS CASES TAN XULES. ES VAN ACUMIADA DEL FULLET, I VAN PARTI CAP EL SEU POBLA, FARRERIAS.

SU AVIAN PASAT MOLT BE, I AVIAN APRAS MOLTAS, MOLTAS COSAS TOTS JUNS !!. CONTA CUNTAT... CONTA ACABAT!!!
14

ELS alumnes de 1ra
COM PODEM FER UN FÒSSIL

15

ELS alumnes de 1rB

16

ELS alumnes de 2n.

17

ELS alumnes de 3r.
SORTIDA A L’ALZINAR

Dia 3 de maig, com que estavem estudiant les plantes, els alumnes de 3r vam anar
a s'Alzinar. Allà, amb l'ajuda de'n Toni Melià, vam investigar les plantes. Ens va explicar moltes coses sobre les plantes:com són, la seva alimentació, alguns noms (botó d'or, xuclamel,...). També ens explicà la diferència que hi ha entre un arbust i un arbre. Amb cintes mètriques vam medir el diàmetre d'un pi i una alzina; també pintàrem la seva escorça. Amb una lupa vam mirar unes plantes aferrades a una pedra (les molses). En Toni ens explicà que hi ha un arbust que fa fruits, el murtó, i que es poden menjar i que quan era petit en menjaven. També vam tenir temps per a l'aventura, ja que dins una coveta que trobàrem imaginàvem que erem cavernícoles i troglodites. VA SER MOLT DIVERTIT!!

18

ELS alumnes de 4rt A
Aquest curs els alumnes d’educació infantil 4 anys i els de quart
hem fet un projecte col·laboratiu sobre un pintor, en Marc Jesús. Tot va començar el mes de gener quan les nostres mestres ens van mostrar uns quadres amb unes dones blaves!!!! Quina cosa més rara!! Sempre ens havien dit que havíem de pintar les persones de color carn i ara les volien blaves!!!!!! Vam veure molts de quadres d’en Marc Jesús i després en petits grups o parelles vam anar dibuixant, pintant, …

El projecte va acabar amb dues activitats ben xules. La primera va ser que en Marc Jesús ens va venir a veure i … no vos ho creureu!!! Ens va dibuixar una dona a una paret!!! Ara noltros l’hem de pintar de color blau!!! La segona i darrera activitat va ser anar d’excursió a Ciutadella, tots junts, amb un bus de dos pisos. Vam anar a veure una galeria d’art on hi ha quadres d’en Marc Jesús i vam aprofitar també per visitar la plaça des peix. Vam xalar molt!!

19

PROJECTE MARC JESUS

Hola, amb els dos P4 i els dos 4t hem fet el projecte d´en Marc Jesus .
En Marc Jesus es un pintor molt conegut a Ciutadella, que pinta dones blaves i colcuna de marron i fa escultures de ferro. Hem fet quatre murals amb na Tonia,na Cata,na Pili i na Rita un mural tenia taronjes,un altre estrelles ,un altre papellones i el darrer flors. Al darrer dia vam anar a sa galeria d'arts de Ciutadella.

Alba Juaneda i Aixa Amengual

DEIX FERRERIES

Hola sóc en Martí de quart A i us he de dir una cosa: M'en vaig a viure a València. Despres d'estar vivint tota la meva vida a Ferreries ara hem de deixar-vos i partir cap a la terra dels meus pares.
El que mes m'ha agradat de l'escola es jugar i treballar amb els meus amics i amigues que sempre hem anat junts a l'escola. De Ferreries sempre m'han agradat ses festes de sant Bartomeu i pasetjar pels seus carrers. ADEU! Marti Arnau Castillo

20

ELS alumnes de 4rt B
INVENTAM NOTÍCIES !!!!!
LA FI DEL MÓN L’APOCALIPSIS NOTÍCIES ARAL

Divendres que ve s’acabarà el món a les 11
del vespre. Caura un meteorit gegant a Ferreries. Però tranquils, en sort no serà res. Tothom esta molt asustat. Sa gent no surt de casa estan tapats amb mantes i no mengen. Ses cases estan cobertes de plàstic i sa gent du vuit manegues encara que sigui estiu. Els nens estan davall les taules per si cau. Pobres nens, son divendres a les 10 del vespre, sa gent està aterroritzada domes i falta 1h per que caigui el meteorit!!! Són les 12 del vespre, al final no ha estat res, tot una mentida. Ho us perdeu les proximes noticies de ARAL. Arnau i Alba P.

Esteim a Perú avon les vaques es
mengen a les persones, els peixos volen, les aus neden i es mengen a les persones, cauen llapisos del cel i altres coses d’oficina i els ordinadors són aliens que ens venen a matar! Les armes es tornen loques i maten a les persones. Cauen meteorits amb gel! L’escola s’ha incendiat, per els fillets és un parais! Els hipis ens ataquen amb flors i papallones! És la inversa del món. LA VIDA A LA TERRA S’HA ACABAT!!!!! David i Ayram

L’ESQUIROL QUE VOLAVA EL DINOSAURE VIVENT n guarda boscos ahir va descubrir un esquirol que volava i xerrava!! Entre els arbres del bosc van descubrir un niu de l’esquirol volador. El guarda bosc ho va poder saber perque les rames i l’arbre eren d’OR, fins i tot els fruits secs que havia dins. El guarda bosc no s’ho podía creure, va telefonar als bombers, van tardar una hora per arribar, quan van arribar resulta que era una familia d’esquirols voladors i es van quedar amb la boca oberta. I els esquirols voladors ara viuen feliços a es zoo de centre el parc. I perque no enyoresin es bosc els amollaven un dia de la setmana. Olga i Yeison

U

A les cinc de la tarda un senyor va anar
a pastorar bens, mentres descansava va fiar veure un dinosaure però va pensar que era una il·lusió. (Entrevista al senyor que va veure el dinosaure) -Que creu voste d’aquest dinosaure? - Jo crec que era una il·lusió però quan vaig tornar al poble hi era, si, hi era el dinosaure, que rompia les cases, la gent corria per tots els puestos. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr! Açò va passar al Sahara el 1.200.000. Marina i Júlia

21

PLUJA DE GLOBUS DIARI ROJU

UN PAGÈS PLANTA UNA LLETUGA

Dia 16 de Juny a Ferreries, un poble de
Menorca hi està havent una pluja de globos. Però lo més increíble es que quan exploten els globos surt espuma, semblen una pinyata! Els científics ho han estat investigant i diuen que provenen d’un núvol de colors. La pluja ha començat aquest matí. (Entrevista) Hola, bon dia, que li pareix aquesta pluja de globus? – Uff, una mica estrany i també un poc molest perquè els fillets juguen a explotar globos tot el dia i aquest poble semblarà d’espuma. Més informació a l’ultima hora. Juliana i Rosa

La lletuga creix i creix i torna molt grosa!
Perque la rega masa. Es més grosa que una casa. El pages per la matinada veu que es porc se menja sa lletuga i quant pasen 3 segons, explota el porc. Hi ha trosos de lletuga i de porc per tot. El pages està molt trist perquè ha mort el porc. Si voleu més informació, a s’ultima hora Menorca. Marta i Andreu

NOTICIES IB MIGDIA S’HA TROBAT UNA ESCOLA A MART na vaca de colors va anar a l’espai volant. Per descansar es va aturar a Júpiter i volant se va trobar una escola a Mart. Va entrar a aquella escola i quan va entrar va veure moltes persones com nosaltres però no xerraven el mateix idioma. Els Mestres eren uns marcians i escrivien amb boli i borraven amb llapis. A la pissarra escrivien amb bolis i borraven amb xoc. La vaca va tornar a la terra i li va contar les seves aventures per l’espai a tota la seva família. Roser, Oscar i Nicole imecres 23 de Gener de 2013 al poble de Ferreries una manada de mescla de lleons i ossos ataquen tot el poble. Tot queda fet una catastrofe i els científics investiguen quins són aquests tipus d’animals. L’escola queda suspesa per un segon i tots els fillets estan tristos. Aquests animals tenen el cap de lleó i el cos d’ós. De moment els tindran tancats dins un laboratori, però estan pensant dur-los al zoo. Tots els habitants estan tancats dins casa seva i tenen por de sortir. Les mares dels infants no deixen sortir els fillets per anar a l’escola ni per anar a altres llocs. L’escola es farà de nou en mig segon i els infants podran tornar anar a l’escola. A l’hospital Mateu Orfila, a Maó hi podeu trobar malalts. N’hi ha a punt de morir. Els científics troben que es pel verí que tenen els animals. Aina i Mercè

D

U

22

ELS alumnes de 5è
SES DUES SETMANES D’ESCACS A SA CLASSE DE CINQUÈ

Aquest any els alumnes de cinquè, durant dues setmanes del segon trimestre hem
tingut un mestre d'escacs i mos ha mostrat a jugar molt bé. Feiem una hora cada matí. Mos ho passàvem molt bé!!! El mestre era genial, simpàtic, divertit... i sempre mos contava historietes que li contava el seu professor d'escacs. Durant aquelles dues setmanes, vam apendre molt!!!!!! Aquest joc mos va ajudar a pensar un poc més. El darrer dia el mestre ens va fer una prova, de el que haviem après i qui encertes més de nou exercisis bé tenia un premi, un mes d'escacs gratis!!!

LECTURAS DE CUENTOS

En nuestra clase, hacemos grupos de cuatro o de cinco alumnos y nos preparamos un cuento. Lo que hacemos es: durante una semana vamos dos días con la maestra a practicar el cuento, porque parece muy fácil pero tenemos que: hacer gestos, vocalizar y hablar en voz alta. Los primeros días nos costaba mucho pero al final nos salió bien. Los últimos días, hacíamos dibujos de cada trozo que nos tocaba leer. ¡¡¡¡¡Era muy divertido!!!!! Para hacer los gestos mejor, teníamos un atril que sujetaba los papeles. Íbamos a leer a niños des de primero hasta tercero.
23

ELS alumnes de 6è
Aquest any, 6è, hem fet activitats interessants i qualcuna d'avorrida o que no ens
ha agradat gens ni mica. Hem anat dues vegades d'excursió : un dia vam visitar el far de Favàritx i s'escola Tramuntana, i un altra dia a la Basílica de Torelló i la cala Canutells (de Sant Climent). A Català hem fet una feina que ens ha agradat molt, li hem posat de nom SOM COM SOM. En un quadern hem anat escrivint records de quan érem més petits, allò què ens agrada ara, què esperam del futur...I a més a més hem fet de models! Sa mare de'n Tomeu ens ha fet unes fotos xulíssimes. Encara que a noltros ens fa molta vergonya, sa mestra diu que estem molt bé i que ses fotos són una “passada”. Per acabar-ho ben bé hem fet una exposició al local Sociocultural i en Francesc, es cosí de n'Ona, ha fet el cartell. Molta feina però ha estat “guai” Hi ha una cosa que no agrada a ningú, sabeu quina? Idò mirau bé : SLE SLORTNOC!!!! Segur que ho heu endevinat. També estem un poc trists perquè n'Elena Mª va a viure a un poble d'Andalusia i el proper curs no estarà amb noltros. Segur que seguirem sent amics i amigues. Volem despedir-nos de tothom, s'ha acabat la Primària i ha arribat el moment d'anar cap a l'IES. Hi anam tots i amb molta il·lusió. Ses mestres i es mestres de s'Escola diuen que si seguim com ara ens anirà bastant bé. Vos deixam una fotografia perquè no ens oblideu.

Drets i d'esquerra a dreta: Irene, Eric, David, Lluís, Aina, Gemma, Ona ,Andrea, Michel, Llúcia, Ana, Adrià i Àngels. Asseguts:Pere, Daniel, Joel, Laura, Elena Mª, Aida, Elena Sierra, Marta, Paula, Tomeu i Denis
24

La biblioteca
SETMANA DEL LLIBRE A LA BIBLIOTECA El dia 23 d’abril, dia de Sant Jordi, es celebra el dia del llibre, i per a poder-ho conmemorar a l’escola, es van fer un seguit d’activitats a la biblioteca on hi van participar tots els cursos del centre. Les activitats que es van fer van ser al voltant dels llibres. Es van fer contacontes a diferents cursos: “El drac del cul vermell”, un conte on hi ha un rei molt maleit on un dia un drac li crema el cul, “Els petons de la Marta” un llibre on explica la importància de ser un mateix i fer el que tu trobes i no el que diuen els altres, “ La caputxeta vermella” ,“Els tres porquets” i “La rateta presumida”,tres contes populars que es van contar als més petits, una versió de La Caputxeta vermella i la SuperLola,… També es van presentar les novetats de la biblioteca: contes, narracions, poesia,… Pels més grossets i també alguns de petits, es van fer lectura de fragments de llibres de Roald Dahl i de les històries del Petit Nicolàs ( un cas aquest Nicolàs!). Dels llibres de Roald Dahl vam llegir fragments de: “El superzorro”( on surten tres grangers un poc peculiars, en Benito, en Bufón i en Buñuelo), “La meravellosa medicina de’n Jordi” ( vam poder ensumar les medicines n.1 i la n.2 del Jordi. Quina pudor que feien!) i “Charlie i la fàbrica de xocolata” ( vam menjar xocolata del senyor Wonka i tot!). També vam poder passar una bona estona amb les lectures de poemes en castellà que ens van fer els i les alumnes de sisè. Poemes que havien fet ells mateixos a la classe de castellà! El dia 23, dimarts, el primer cicle va dur a terme una lectura de textos i poesies del poeta Miquel Martí i Pol. Va ser un acte de suport a l’associació d’esclerosi múltiple de Menorca. Els fillets de primer van recitar dues poesies de menjar: “Arròs blanc” i “ Pa amb xocolata” i els de segon un poema d’un mes de l’any “Juny”. Després vam llegir el conte “Joan silencis” també de Miquel Martí i Pol. I entre tots els que van voler participar es va fer un mural preciós a la paret de la biblioteca amb el títol: “ Vull recomanar un llibre!”.

25

L’AULA DE SUPORT
Des de l'equip de suport, l'AL de l'escola, ens ha fet aquest document per donar
pistes i ajudar a que els nostres fills i filles adquireixin un llenguatge oral sense dificultats: ORIENTACIONS PER A AFAVORIR UN ADEQUAT DESENVOLUPAMENT DEL LLENGUATGE A L'ETAPA D'INFANTIL A continuació vos exposem una sèrie d'orientacions i suggeriments per a afavorir i enriquir el desenvolupament del llenguatge del vostres fills i filles.

Referents als hàbits higiènics i alimentaris:

És important que els nins deixen d'emprar el xumet i el biberó a partir dels dos anys ja que l'ús prolongat d'aquests pot produir deformació de la boca (dents i paladar), impedir una bona respiració i articulació dels fonemes. Així, hem d'evitar també qualsevol altre tipus de succió (xuclar-se el dit, un llapis...) Hem de mostrar als nins a mocar-se i dur un seguiment mèdic si observem que el nin està molt refredat, respira per la boca o pateix d'otitis. Hem de xerrar amb un to de veu adequat, evitant els crits. A partir dels 4 anys els nins haurien de dur una alimentació totalment normalitzada. És important que els fillets mengen aliments tipus pomes, pa dur...per a millorar el to de la musculatura de la boca i afavorir la masticació.

Referents a la musculatura i mobilitat facial i bucal:

És convenient realitzar exercicis de manera lúdica per a treballar la musculatura de la cara i la boca. Podem jugar amb els nostres fills a obrir i tancar els ulls, tancar només un, inflar les galtes, portar la llengua al nas, a la barbeta, llepar-se els llavis, llepar-se les dents, bufar espelmes, bufar paperets, fer carotes, fer petons...Tots aquests exercicis els ajudaran en la correcta articulació dels fonemes.

Referents a l'expressió i comprensió orals

El llenguatge és una habilitat que s'aprèn de manera natural, escoltant i parlant amb els altres. És per això que hem d'aprofitar qualsevol moment per a parlar amb els nostres fills. De fet, les situacions de la vida diària són ideals per a posar nom a les coses i narrar en veu alta tot el que fem (l'hora del berenar, de dutxar-se, de vestir-se, de dinar...).

26

És important que el fillet conegui el vocabulari del món que l'envolta per a poder expressar els seus sentiments, emocions i necessitats. Per aquest motiu hem d'evitar conformar-nos amb que el nen assenyali les coses que necessita, empri un vocabulari infantilitzat ( “anem a momir” en compte de “anem a dormir”) o paraules com allò, això (substituint al nom concret de l'objecte o la cosa que vol). La nostra funció serà posar nom a les coses i no corregir. Simplement donar un model correcte. Per exemple, si el fillet té gana i diu “papa” nosaltres li hem de demanar “Què tens gana? Vols menjar?. Anem a dinar”. O si el fillet mira un conte i al narrar la imatge ens diu “Aquí hi ha això”, nosaltres li podem respondre “Sí, en aquesta plaça hi ha una palmera”. Tampoc no els hem de forçar a articular correctament els fonemes que encara no dominen ja que podem provocar frustracions i nerviosisme en els fillets. Hem de parlar al nen mirant-li als ulls i procurar que ell també ho faci així com emprar un llenguatge senzill i clar perquè els fillets ens puguin entendre. Recordeu que hem de tenir paciència, no riure si el fillet diu una paraula malament ni intentar anticipar-nos o acabar per ell les paraules o frases que vol dir. Per últim, vos exposem una sèrie de jocs i activitats que podeu fer a casa: -Escoltar i contar contes * -Canviar parts dels contes tradicionals -Introduir petites errades en els contes tradicionals ( La Caputxeta verda, els quatre porquets...) -Fer hipòtesi seguint les imatges d'un conte. Què passaria si...? -Memoritzar i cantar petites cançons. -Joc del veig veig. -Elaborar frases cercant paraules que rimen ex: Un vaixell carregat de galetes, raquetes, maquetes, carpetes, jaquetes... -Picar en síl·labes els noms dels companys. -Cercar paraules que comencin per les mateixes lletres que els noms dels companys de classe. -Endevinalles i embarbussaments. - Articulació d'onomatopeies ex: Som un gall que canta: quiquiriqui,som un gat enfadat: fffffff, som una serp: sss... * A l'hora de treballar els contes podeu demanar als vostres fills/filles que siguin ells els qui narrin la història. Mirant els dibuixos ells poden anar explicant qui hi ha, què hi ha, què fan... Eviteu que emprin paraules com allò, aquí, açò donant-li els referents correctes. Quan ells hagin acabat de narrar el conte, vosaltres el podeu tornara contar i fer preguntes sobre la història. Ainhoa Martínez Mestra d'Audició i Llenguatge
27

L’AULA D’ANGLES
Cançons, contes, pel·licules, jocs,…….. És la manera com aprenen anglès els més
petits de l’escola. I què bé ho fan !!! Diu n’Adiz, la seva mestra

28

L’ASSEMBLEA DE DELEGATS
Al llarg d’aquest curs hem tornat a posar en marxa l’assemblea de delegats.
Aquesta és un bon òrgan de participació dels alumnes en el funcionament de l’escola. És allà on els alumnes del centre, representats pels seus delegats, poden expressar, opinar, proposar, reflexionar,…sobre temes de l’escola. Surten coses tan variades com: la música d’entrada i sortida de l’escola, problemes en el funcionament diari dels banys de l’escola, coses diverses de pati, passadissos,… En aquestes reunions és on s’aprèn el funcionament d’una escola, s’han d’arribar a acords, les propostes que es fan s’han de resoldre entre tots,…Aprenem a ser conscients que les coses no “cauen” del cel i que hem de fer ús de les “eines” que tenim o de les que podem disposar, per a donar solució o sortida a les propostes realitzades. Al llarg d’aquest curs s’ha proposat fer una millora dels patis, ja que des de les diferents reunions duites a terme s’ha expressat que aquestes zones són les que estan més malament de l’escola. Conscients de què és una cosa a llarg termini el que vam fer va ser enviar una carta al batle de Ferreries, sol·licitant una millora del paviment dels patis. I a la vegada es va enviar una carta a l’APIMA de l’escola, que sempre ens ajuda, per demanar que ens pintessin les parets del pati. I així, a la llarga, poder anar millorant tan visualment com de funcionament ( millora dels jocs i mobiliari de pati, propostes d’activitats diverses a l’hora del pati,…) les hores d’esbarjo de cada dia.

29

opini0
ESTIM LA MEVA LLENGUA, MENORQUINA-CATALANA

Darrerament els temes lingüístics han pres una volada important en les nostres converses diàries, en les tertúlies de casa, de carrer, de mitjans de comunicació, de xarxes socials, etc., tant és així que sembla que algunes postures, en un sentit o un altre, es vagin radicalitzant i/o distanciant entre elles, sembla, fins i tot, que són irreconciliables. El tema que més debats encesos provoca entre la gent més propera nostra és la dicotomia entre si menorquí és català o no és català, toca l'orgull d'algunes persones que la parauleta "català" de marres sembla que ens vulgui tapar aquest orgull de ser menorquí que tots sentim. Jo ho entenc, perquè així ho sentia quan la nostra llengua començava a despertar i a tenir una certa importància a la nostra vida diària, cultural.. quin sentit tenia parlar i viure en una llengua si no l'apreníem a escriure i a utilitzar en la nostra vida social? menorquí em sentia i en menorquí havia d'escriure, pensava. I així ho vaig començar a fer. La vida en el Club parroquial i en l'Escoltisme em va ajudar al despertar de la vida en tots els sentits, em va ajudar a l'estima de valors tan importants com l'amistat, el companyerisme, la fe, l'estima per la terra, pel poble, per Menorca, per la cultura i també l'estima per la meva llengua menorquina, res sabia de si menorquí era català o no era català, allò important era l'estimació pel meu xerrar menorquí. El decurs de la vida em va dur a fer un canvi radical en la meva vida professional quan vaig decidir d'anar a estudiar la carrera de magisteri. En la vida d'estudiant vaig descobrir que la dimensió del meu menorquí estimat s'obria a nous horitzons, el cercle s'eixamplava i el meu menorquí se diluïa entre una mar més gran que s'anomenava català, sense deixar de ser mai menorquí. El meu "procés lingüístic" ha estat aquest, i encara segueix, i el defens perquè és el millor perquè perduri i prevalgui durant molts anys davant d'altres llengües importants al món, el meu menorquí és molt més fort si entra dins la dimensió de català, no comporta cap renúncia al menorquí voler i saber en català. Perquè jo estim la meva llengua menorquinacatalana.

30

L’apima
EN QUÈ HEM INVERTIT LES VOSTRES APORTACIONS • • • • ACTIVITATS EXTRAESCOLARS PISSARRA DIGITAL AULA SEGON CICLE MATERIAL DIDÀCTIC PER A LES AULES PROGRAMA REUTILITZACIÓ DE LLIBRES

Col·laboració a les festes escolars: • Portes obertes Nadal • Patge • Sant Antoni • Festa final de curs Conferències -XERRADES. Al cole i conjunta Excursió -EXCURSIÓ DE CALA GALDANA (prop de 200 persones, no està malament)

UNA APIMA COMPROMESA • • Escola surt al carrer Reivindicació contra les retallades

NOUS PROJECTES • • S'està estudiant la viabilitat de posar en marxa el menjador escolar. Pintura del patí i reparacions.

AGRAIMENT GENERAL ALS PROFESSOR I ESPECIALMENT A L'EQUIP DIRECTIU EN AQUESTOS TEMPS TAN COMPLICATS ( i els que vindran...)

31