You are on page 1of 31

Sa revisteta

Edita: Ceip Castell de Santa gueda FERRERIES http://c07001149.eduwebs.caib.es/ Curs: 2.012-2.013 Nmero 29

index
Pg. 1 Portada Pg. 2 ndex Pg. 3 Editorial Pg. 4-5 Notcies breus Pg. 6-7 Festes Pg. 8-9 Setmana cultural Pg. 10 .Els moixets Pg. 11-12 Els bombers i els taurons Pg. 13-14.Els planetes i els cientfics Pg. 15 .Els alumnes de 1er.A Pg. 16 .Els alumnes de 1er.B Pg. 17..Els alumnes de 2n. Pg. 18 .Els alumnes de 3r. Pg. 19-20 ...Els alumnes de 4rt.A Pg. 21-22.Els alumnes de 4rt.B Pg. 23 ..Els alumnes de 5 Pg. 24 ..Els alumnes de 6 Pg. 25 ..La biblioteca Pg. 26-27 .Laula de suport Pg. 28Laula dangls Pg. 29 ...Lassemblea de delegats Pg. 30 ...Opini Pg. 31 LAPIMA

DIPSIT LEGAL : PM 728-2011 Imprimeix : CEIP CASTELL DE SANTA GUEDA

EDITORIAL
I ja ha passat un nou curs!
Un curs ple democions, daprenentatges, de creixements personals i de grup,ple tamb de coses feixugues, de moments grisos,per sempre acaba sortint el sol. Al llarg daquest curs per infantil hem tingut moixets , taurons i bombers , planetes i cientfics . Ens han anat omplint el dia a dia de lescola amb els seus aprenentatges i les seves illusions, feis una volta per lescola i ho podreu comprovar! A primria hem tingut de tot! Artistes per Xalubnia, recitals de poesia per a la fundaci de lesclerosi mltiple, contacontes dels ms grans als ms petits, treballs exposats a la sala dexposicions del centre sociocultural, visita dun pintor fams, que ens va dibuixar una dona blava a una paret ( encara falta que sigui blava!), hem estudiat plantes i roques,etc., etc., etc. Mentre a lescola el dia a dia anava fent i fluen illusions, ganes daprendre, de divertir-nos, de jugar, de llegir,des de fora ens arribaven ordres, no gaire agradables ja que venien de forma imposada, sense acords ni informacions prvies, i sense implicaci per part dels qui duim aquest dia a dia tan emocionant. Aquesta ordre far que a partir del curs vinent, les llenges a lescola siguin tractades de forma distinta al que hem fet fins ara ( TIL, tres lletres que haureu vist que no volen dir res ms que Tractament Integrat de Llenges). Veurem si de veritat aquesta nova ordre sha fet per aprendre ms angls o no! Tamb ens preocupa aquesta nova llei deducaci LOMQE, ja que tamb est feta de forma unidireccional, sense demanar ni consultar a experts, una llei que deixa de banda a les famlies, que ha creat molt rebuig en la comunitat educativa i que en cap moment sha aturat per a dir: reflexionem! Pensem! Arribem a acords! Veurem qu passar El que si que s segur, s que a la nostra escola SEGUIREM fent feina perqu els nostres alumnes sillusionin, aprenguin, creixin, pensin, investiguin, descobreixin,tamb SEGUIREM treballant perqu les famlies continuin participant en aquesta tasca tan engrescadora que s leducaci dels nostres fillets i filletes, i tamb continuarem treballant perqu la nostra escola( mestres, alumnes, pares i mares, bidell, desadores,) sigui una escola oberta, on tothom hi tengui cabuda, respectuosa amb tothom i per tothom, i una escola alegre, on hi passam moltes hores i ho feim contents de poder-hi ser! Desitjam amb totes les forces que passeu un molt bon estiu, i que el setembre vingueu carregats denergia positiva!

NOTICIES BREUS
ENHORABONA AGRAMENT

Enhorabona a na Marta, mestra


dangls i tutora de primer de la nostra escola, que durant aquest curs ha tingut a nAina, una filleta preciosa !!!

Des de l'escola del Castell de Santa gueda


volem agrair molt sincerament a n'ngels Mart, alumna de sis de la nostra escola, i al seu pare, per haver-nos regalat aquest PENELL. Des de l'escola diem id ben fort: GRCIES!!!!!!

GRCIES ALS PARES I MARES DE LAPIMA n any ms els pares i mares de lApima han contribut econmicament per a la millora de la nostra escola i del alumnes. Aquest curs ens han regalat una pissarra digital i tamb han fet una donaci al diferents cicles i especialistes per invertir amb material didctic a les aules. Tamb han contribuit abaratant la quota dels socis que sadhereixen al programa de reutilitzaci de llibres. I fent una donaci als alumnes socis de sis per al viatge de final de curs. Tambs sn els responsables de lorganitzaci de les activitats extraescolars i lescola destiu. A ms de tot a sempre collaboren en totes les festes que celebram a lescola. Moltes grcies per la vostra disponibilitat i ajuda.

ALUMNES PREMIATS

Enhorabona als alumnes de la nostra escola


que han estat premiats en el concurs de Sant Bartomeu daquest any: - Premis de dibuix: nAgns de primer, na Neus de segon, na Merc de quart i nOna de sis. Tamb felicitem a nEric de sis, per haver aconseguit el primer premi de dibuix de lilla de Menorca organitzat pel Parlament Balear. El dia 27 de Maig es va fer entrega dels trofeus i el nostre company va rebre una fantstica bicicleta.

NOTICIES BREUS
ANADES I VINGUDES EXPOSICI SOM COM SOM

Volem aprofitar aquestes pgines


per acomiadar-nos de n Ainhoa mestra daudici i llenguatge de la nostra escola que el proper curs sen va a una escola dEivissa. Aix mateix tamb donem la benvinguda a na Pili Vidal que vindr a la nostra escola en el seu lloc. MOLTA SORT A TOTES DUES!!! LESCOLA SURT AL CARRER

A partir dun treball daula de lassignatura


de catal, els alumnes de sis han muntat una exposici molt interessant que han anomenat SOM COM SOM. A travs de fotografies que ha fet una mare i els treballs dels alumnes, cadascn dells sexpressa tal com s. Enhorabona allots!!!

La nostra escola juntament amb els


dems centres educatius del poble vam exposar a la plaa algunes de les activitats que feim a lescola. Tamb vam aprofitar aquesta jornada per manifestar les nostres preocupacions, envers leducaci.

AGRAMENT AL PINTOR MARC JESS

Els alumnes de quart i dinfantil 4 anys han


duit a terme durant aquest curs un projecte sobre lobra del pintor Marc Jess Des daqu li volem agrair lajuda que ha donat a les mestres i la dona blava que ens va dibuixar a una paret de lescola el dia que ens va visitar. Moltes grcies!!!
5

FESTES I CELEBRACIONS
SA BUNYOLADA ia 31 dOctubre vam celebrar la festa de Tots Sants amb una bunyolada. Aquell dia tots els alumnes de lescola vam berenar de bunyols, i qu bons!!! Havem convidat a algunes mares i vies dalumnes dinfantil i primer cicle perqu ens mostrassin com fan elles els bunyols. I entre tots van fer la pasta i van fregir els bunyols. Des daqu us donem les grcies i us esperem el proper curs!!! FESTES DE NADAL

Nadal s temps de festes i celebracions:


Aquest curs hem fet tallers amb pares i mares. Tamb vam fer una jornada de portes obertes per celebrar el Nadal amb les famlies. Una altra activitat va ser la visita dels patges reials, ben carregats de regalets per a totes les aules. I per acabar el darrer dia vam anar a cantar nadales pel carrer.

FESTES I CELEBRACIONS
CARNAVAL SANT ANTONI

Vam celebrar el Carnaval a l'escola.


Aquest any la temtica era: "Les etapes de la vida". Els alumnes, utiltizant peces de roba i complements que tenien per casa es van disfressar de nens, joves, pares, avis i vies. I mireu, mireu,.... quines disfresses ms originals i divertides !!!

Dimecres dia 16 de gener els pares i


mares de l'APIMA ens van convidar a berenar de pa amb sobrassada per celebrar Sant Antoni .

EL DIA DE LA NO VIOLNCIA I LA PAU

El dia 30 de gener es celebra el dia de


" la no violncia i la pau". A l'escola vam fer moltes activitats i per acabar el dia vam cantar canons tots junts.

SETMANA CULTURAL
XXII SETMANA CULTURAL

Tiruriruritamb el so de les notes del flabiol, juntament amb lentrega de la bandera als delegats i delegades de lescola i lhimne de Ferreries, va comenar la setmana cultural nombre vint-i-dos, que aquest any anava dedicada a Sant Bartomeu, festes patronals del nostre poble. Cada cicle va dur a terme activitats relacionades amb les festes de Ferreries, que van ser ben variades( conixer els protocols, indumentria dels caixers, rebosteria de les festes, manualitats inspirades en els cavalls i ornaments que duen per les festes,). Per finalitzar la setmana cultural, ens vam dirigir tots junts al picadero den Joan i na Consuelo i all ens van oferir un espectacle de dalt de tot per poder aix donar cloenda a les festes de sant Bartomeu de lescola. Ara noms esperar a que, lagost, poguem disfrutar dunes festes de dalt de tot! Volem agrair des daqu a totes les persones que ens van venir a ajudar a donar a conixer les nostres festes!

SETMANA CULTURAL

ELS MOIXETS
ED. INFANTIL 3 ANYS

10

ELS BOMBERS i els taurons


ED. INFANTIL 4 ANYS

UN DIA ESPECIAL

Els fillets i filletes de 4 anys, el segon trimestre del curs, vam iniciar una activitat
que vam titular Un dia especial. Aquesta activitat ha consistit en que cada fillet/a ha exposat a la classe una situaci, experincia o activitat que ha estat important per ell/a (per exemple: un aniversari, una sortida, una visita de familiars, activitat de piscina,...). Aquesta tasca s'ha preparat a casa amb ajuda de la seva famlia; per tal de preparar b aquesta exposici i que el fillet/a recordi el que ha de dir i els altres tenguin un suport visual cada fillet ha fet dibuixos, posat fotografies i descrit el que vol comunicar a la resta de companys.

L'objectiu d'aquesta activitat ha estat conixer un poc ms les nostres preferncies i aficions, aix com comenar a ser capaos d'explicar de forma oral vivncies, en situaci de gran grup, de forma clara i entenedora seguint un fil de la histria coherent.
11

Aquesta activitat s'ha realitzat un dia per setmana. Cada setmana dos fillets/es han estat els encarregats d'explicar el seu dia especial als altres companys/es.

Aix s el que en pensen els fillets i filletes de les classe dels taurons i de la classe dels bombers d'aquesta activitat: ENS A EGREDAT DU SE FEINA E SESCOLA PERCE U VEGIN ES NOSTRUS EMICS. ENS A EGREDAT ESCULTA ES ALTRES. ENS A EGRADAT FE SE FEINE E CASE I CE ENS EJUDESIN ES PARES. A ELGUNS, ENS A CUSTAT ESPLICA ES DIE ESPESIAL PERCE ENS EM EMPEGEIT UN PUCET.

12

ELS planetes i els cientifics


ED. INFANTIL 5 ANYS

I AVIA UNA VEGADE UN BON GRUP DE FIETS I FIETES DE 5 I 6 ANYS CA VAN ENA DESCURSIO E DURMI E SANTA ULARIETA.

ELLA VAN TRUBA UN FULLET EMIC SEU CE ELS VA ESPLICA MOLTES COSES SOBRA ECALL LLOC I ELS VA PRUPUSA MOLTS DE JOCS. VAN FE UN JOC DE PISTAS, VAN PINTA UNA CAMISETA, VAN FE JOCS TREDISIUNALS I VAN JUGA MOLT PELS VULTANTS DE LES CASES.

13

EL SOL ES VA CUMENSA E PONDRE I ACELLS FIETS AS VAN PREPERA PER SUPA I PER FE UNE GRAN BALADA EM ACTUASIONS MUSICALS, CANSONS, VAIS, ACUDITS, JOCS DE MAJA... I...CAP A DURMI TOTS COM ENJALETS !! SSS...BONA NIT!!!. A LENDAMA MATI, TOTS AXICATS I BEN ACLARITS, VAN BARANA, I VAN ENLLASTI ECELLAS CASES TAN XULES. ES VAN ACUMIADA DEL FULLET, I VAN PARTI CAP EL SEU POBLA, FARRERIAS.

SU AVIAN PASAT MOLT BE, I AVIAN APRAS MOLTAS, MOLTAS COSAS TOTS JUNS !!. CONTA CUNTAT... CONTA ACABAT!!!
14

ELS alumnes de 1ra


COM PODEM FER UN FSSIL

15

ELS alumnes de 1rB

16

ELS alumnes de 2n.

17

ELS alumnes de 3r.


SORTIDA A LALZINAR

Dia 3 de maig, com que estavem estudiant les plantes, els alumnes de 3r vam anar
a s'Alzinar. All, amb l'ajuda de'n Toni Meli, vam investigar les plantes. Ens va explicar moltes coses sobre les plantes:com sn, la seva alimentaci, alguns noms (bot d'or, xuclamel,...). Tamb ens explic la diferncia que hi ha entre un arbust i un arbre. Amb cintes mtriques vam medir el dimetre d'un pi i una alzina; tamb pintrem la seva escora. Amb una lupa vam mirar unes plantes aferrades a una pedra (les molses). En Toni ens explic que hi ha un arbust que fa fruits, el murt, i que es poden menjar i que quan era petit en menjaven. Tamb vam tenir temps per a l'aventura, ja que dins una coveta que trobrem imaginvem que erem caverncoles i troglodites. VA SER MOLT DIVERTIT!!

18

ELS alumnes de 4rt A


Aquest curs els alumnes deducaci infantil 4 anys i els de quart
hem fet un projecte collaboratiu sobre un pintor, en Marc Jess. Tot va comenar el mes de gener quan les nostres mestres ens van mostrar uns quadres amb unes dones blaves!!!! Quina cosa ms rara!! Sempre ens havien dit que havem de pintar les persones de color carn i ara les volien blaves!!!!!! Vam veure molts de quadres den Marc Jess i desprs en petits grups o parelles vam anar dibuixant, pintant,

El projecte va acabar amb dues activitats ben xules. La primera va ser que en Marc Jess ens va venir a veure i no vos ho creureu!!! Ens va dibuixar una dona a una paret!!! Ara noltros lhem de pintar de color blau!!! La segona i darrera activitat va ser anar dexcursi a Ciutadella, tots junts, amb un bus de dos pisos. Vam anar a veure una galeria dart on hi ha quadres den Marc Jess i vam aprofitar tamb per visitar la plaa des peix. Vam xalar molt!!

19

PROJECTE MARC JESUS

Hola, amb els dos P4 i els dos 4t hem fet el projecte den Marc Jesus .
En Marc Jesus es un pintor molt conegut a Ciutadella, que pinta dones blaves i colcuna de marron i fa escultures de ferro. Hem fet quatre murals amb na Tonia,na Cata,na Pili i na Rita un mural tenia taronjes,un altre estrelles ,un altre papellones i el darrer flors. Al darrer dia vam anar a sa galeria d'arts de Ciutadella.

Alba Juaneda i Aixa Amengual

DEIX FERRERIES

Hola sc en Mart de quart A i us he de dir una cosa: M'en vaig a viure a Valncia. Despres d'estar vivint tota la meva vida a Ferreries ara hem de deixar-vos i partir cap a la terra dels meus pares.
El que mes m'ha agradat de l'escola es jugar i treballar amb els meus amics i amigues que sempre hem anat junts a l'escola. De Ferreries sempre m'han agradat ses festes de sant Bartomeu i pasetjar pels seus carrers. ADEU! Marti Arnau Castillo

20

ELS alumnes de 4rt B


INVENTAM NOTCIES !!!!!
LA FI DEL MN LAPOCALIPSIS NOTCIES ARAL

Divendres que ve sacabar el mn a les 11


del vespre. Caura un meteorit gegant a Ferreries. Per tranquils, en sort no ser res. Tothom esta molt asustat. Sa gent no surt de casa estan tapats amb mantes i no mengen. Ses cases estan cobertes de plstic i sa gent du vuit manegues encara que sigui estiu. Els nens estan davall les taules per si cau. Pobres nens, son divendres a les 10 del vespre, sa gent est aterroritzada domes i falta 1h per que caigui el meteorit!!! Sn les 12 del vespre, al final no ha estat res, tot una mentida. Ho us perdeu les proximes noticies de ARAL. Arnau i Alba P.

Esteim a Per avon les vaques es


mengen a les persones, els peixos volen, les aus neden i es mengen a les persones, cauen llapisos del cel i altres coses doficina i els ordinadors sn aliens que ens venen a matar! Les armes es tornen loques i maten a les persones. Cauen meteorits amb gel! Lescola sha incendiat, per els fillets s un parais! Els hipis ens ataquen amb flors i papallones! s la inversa del mn. LA VIDA A LA TERRA SHA ACABAT!!!!! David i Ayram

LESQUIROL QUE VOLAVA EL DINOSAURE VIVENT n guarda boscos ahir va descubrir un esquirol que volava i xerrava!! Entre els arbres del bosc van descubrir un niu de lesquirol volador. El guarda bosc ho va poder saber perque les rames i larbre eren dOR, fins i tot els fruits secs que havia dins. El guarda bosc no sho poda creure, va telefonar als bombers, van tardar una hora per arribar, quan van arribar resulta que era una familia desquirols voladors i es van quedar amb la boca oberta. I els esquirols voladors ara viuen felios a es zoo de centre el parc. I perque no enyoresin es bosc els amollaven un dia de la setmana. Olga i Yeison

A les cinc de la tarda un senyor va anar


a pastorar bens, mentres descansava va fiar veure un dinosaure per va pensar que era una illusi. (Entrevista al senyor que va veure el dinosaure) -Que creu voste daquest dinosaure? - Jo crec que era una illusi per quan vaig tornar al poble hi era, si, hi era el dinosaure, que rompia les cases, la gent corria per tots els puestos. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr! A va passar al Sahara el 1.200.000. Marina i Jlia

21

PLUJA DE GLOBUS DIARI ROJU

UN PAGS PLANTA UNA LLETUGA

Dia 16 de Juny a Ferreries, un poble de


Menorca hi est havent una pluja de globos. Per lo ms increble es que quan exploten els globos surt espuma, semblen una pinyata! Els cientfics ho han estat investigant i diuen que provenen dun nvol de colors. La pluja ha comenat aquest mat. (Entrevista) Hola, bon dia, que li pareix aquesta pluja de globus? Uff, una mica estrany i tamb un poc molest perqu els fillets juguen a explotar globos tot el dia i aquest poble semblar despuma. Ms informaci a lultima hora. Juliana i Rosa

La lletuga creix i creix i torna molt grosa!


Perque la rega masa. Es ms grosa que una casa. El pages per la matinada veu que es porc se menja sa lletuga i quant pasen 3 segons, explota el porc. Hi ha trosos de lletuga i de porc per tot. El pages est molt trist perqu ha mort el porc. Si voleu ms informaci, a sultima hora Menorca. Marta i Andreu

NOTICIES IB MIGDIA SHA TROBAT UNA ESCOLA A MART na vaca de colors va anar a lespai volant. Per descansar es va aturar a Jpiter i volant se va trobar una escola a Mart. Va entrar a aquella escola i quan va entrar va veure moltes persones com nosaltres per no xerraven el mateix idioma. Els Mestres eren uns marcians i escrivien amb boli i borraven amb llapis. A la pissarra escrivien amb bolis i borraven amb xoc. La vaca va tornar a la terra i li va contar les seves aventures per lespai a tota la seva famlia. Roser, Oscar i Nicole imecres 23 de Gener de 2013 al poble de Ferreries una manada de mescla de lleons i ossos ataquen tot el poble. Tot queda fet una catastrofe i els cientfics investiguen quins sn aquests tipus danimals. Lescola queda suspesa per un segon i tots els fillets estan tristos. Aquests animals tenen el cap de lle i el cos ds. De moment els tindran tancats dins un laboratori, per estan pensant dur-los al zoo. Tots els habitants estan tancats dins casa seva i tenen por de sortir. Les mares dels infants no deixen sortir els fillets per anar a lescola ni per anar a altres llocs. Lescola es far de nou en mig segon i els infants podran tornar anar a lescola. A lhospital Mateu Orfila, a Ma hi podeu trobar malalts. Nhi ha a punt de morir. Els cientfics troben que es pel ver que tenen els animals. Aina i Merc

22

ELS alumnes de 5
SES DUES SETMANES DESCACS A SA CLASSE DE CINQU

Aquest any els alumnes de cinqu, durant dues setmanes del segon trimestre hem
tingut un mestre d'escacs i mos ha mostrat a jugar molt b. Feiem una hora cada mat. Mos ho passvem molt b!!! El mestre era genial, simptic, divertit... i sempre mos contava historietes que li contava el seu professor d'escacs. Durant aquelles dues setmanes, vam apendre molt!!!!!! Aquest joc mos va ajudar a pensar un poc ms. El darrer dia el mestre ens va fer una prova, de el que haviem aprs i qui encertes ms de nou exercisis b tenia un premi, un mes d'escacs gratis!!!

LECTURAS DE CUENTOS

En nuestra clase, hacemos grupos de cuatro o de cinco alumnos y nos preparamos un cuento. Lo que hacemos es: durante una semana vamos dos das con la maestra a practicar el cuento, porque parece muy fcil pero tenemos que: hacer gestos, vocalizar y hablar en voz alta. Los primeros das nos costaba mucho pero al final nos sali bien. Los ltimos das, hacamos dibujos de cada trozo que nos tocaba leer. Era muy divertido!!!!! Para hacer los gestos mejor, tenamos un atril que sujetaba los papeles. bamos a leer a nios des de primero hasta tercero.
23

ELS alumnes de 6
Aquest any, 6, hem fet activitats interessants i qualcuna d'avorrida o que no ens
ha agradat gens ni mica. Hem anat dues vegades d'excursi : un dia vam visitar el far de Favritx i s'escola Tramuntana, i un altra dia a la Baslica de Torell i la cala Canutells (de Sant Climent). A Catal hem fet una feina que ens ha agradat molt, li hem posat de nom SOM COM SOM. En un quadern hem anat escrivint records de quan rem ms petits, all qu ens agrada ara, qu esperam del futur...I a ms a ms hem fet de models! Sa mare de'n Tomeu ens ha fet unes fotos xulssimes. Encara que a noltros ens fa molta vergonya, sa mestra diu que estem molt b i que ses fotos sn una passada. Per acabar-ho ben b hem fet una exposici al local Sociocultural i en Francesc, es cos de n'Ona, ha fet el cartell. Molta feina per ha estat guai Hi ha una cosa que no agrada a ning, sabeu quina? Id mirau b : SLE SLORTNOC!!!! Segur que ho heu endevinat. Tamb estem un poc trists perqu n'Elena M va a viure a un poble d'Andalusia i el proper curs no estar amb noltros. Segur que seguirem sent amics i amigues. Volem despedir-nos de tothom, s'ha acabat la Primria i ha arribat el moment d'anar cap a l'IES. Hi anam tots i amb molta illusi. Ses mestres i es mestres de s'Escola diuen que si seguim com ara ens anir bastant b. Vos deixam una fotografia perqu no ens oblideu.

Drets i d'esquerra a dreta: Irene, Eric, David, Llus, Aina, Gemma, Ona ,Andrea, Michel, Llcia, Ana, Adri i ngels. Asseguts:Pere, Daniel, Joel, Laura, Elena M, Aida, Elena Sierra, Marta, Paula, Tomeu i Denis
24

La biblioteca
SETMANA DEL LLIBRE A LA BIBLIOTECA El dia 23 dabril, dia de Sant Jordi, es celebra el dia del llibre, i per a poder-ho conmemorar a lescola, es van fer un seguit dactivitats a la biblioteca on hi van participar tots els cursos del centre. Les activitats que es van fer van ser al voltant dels llibres. Es van fer contacontes a diferents cursos: El drac del cul vermell, un conte on hi ha un rei molt maleit on un dia un drac li crema el cul, Els petons de la Marta un llibre on explica la importncia de ser un mateix i fer el que tu trobes i no el que diuen els altres, La caputxeta vermella ,Els tres porquets i La rateta presumida,tres contes populars que es van contar als ms petits, una versi de La Caputxeta vermella i la SuperLola, Tamb es van presentar les novetats de la biblioteca: contes, narracions, poesia, Pels ms grossets i tamb alguns de petits, es van fer lectura de fragments de llibres de Roald Dahl i de les histries del Petit Nicols ( un cas aquest Nicols!). Dels llibres de Roald Dahl vam llegir fragments de: El superzorro( on surten tres grangers un poc peculiars, en Benito, en Bufn i en Buuelo), La meravellosa medicina den Jordi ( vam poder ensumar les medicines n.1 i la n.2 del Jordi. Quina pudor que feien!) i Charlie i la fbrica de xocolata ( vam menjar xocolata del senyor Wonka i tot!). Tamb vam poder passar una bona estona amb les lectures de poemes en castell que ens van fer els i les alumnes de sis. Poemes que havien fet ells mateixos a la classe de castell! El dia 23, dimarts, el primer cicle va dur a terme una lectura de textos i poesies del poeta Miquel Mart i Pol. Va ser un acte de suport a lassociaci desclerosi mltiple de Menorca. Els fillets de primer van recitar dues poesies de menjar: Arrs blanc i Pa amb xocolata i els de segon un poema dun mes de lany Juny. Desprs vam llegir el conte Joan silencis tamb de Miquel Mart i Pol. I entre tots els que van voler participar es va fer un mural precis a la paret de la biblioteca amb el ttol: Vull recomanar un llibre!.

25

LAULA DE SUPORT
Des de l'equip de suport, l'AL de l'escola, ens ha fet aquest document per donar
pistes i ajudar a que els nostres fills i filles adquireixin un llenguatge oral sense dificultats: ORIENTACIONS PER A AFAVORIR UN ADEQUAT DESENVOLUPAMENT DEL LLENGUATGE A L'ETAPA D'INFANTIL A continuaci vos exposem una srie d'orientacions i suggeriments per a afavorir i enriquir el desenvolupament del llenguatge del vostres fills i filles.

Referents als hbits higinics i alimentaris:

s important que els nins deixen d'emprar el xumet i el biber a partir dels dos anys ja que l's prolongat d'aquests pot produir deformaci de la boca (dents i paladar), impedir una bona respiraci i articulaci dels fonemes. Aix, hem d'evitar tamb qualsevol altre tipus de succi (xuclar-se el dit, un llapis...) Hem de mostrar als nins a mocar-se i dur un seguiment mdic si observem que el nin est molt refredat, respira per la boca o pateix d'otitis. Hem de xerrar amb un to de veu adequat, evitant els crits. A partir dels 4 anys els nins haurien de dur una alimentaci totalment normalitzada. s important que els fillets mengen aliments tipus pomes, pa dur...per a millorar el to de la musculatura de la boca i afavorir la masticaci.

Referents a la musculatura i mobilitat facial i bucal:

s convenient realitzar exercicis de manera ldica per a treballar la musculatura de la cara i la boca. Podem jugar amb els nostres fills a obrir i tancar els ulls, tancar noms un, inflar les galtes, portar la llengua al nas, a la barbeta, llepar-se els llavis, llepar-se les dents, bufar espelmes, bufar paperets, fer carotes, fer petons...Tots aquests exercicis els ajudaran en la correcta articulaci dels fonemes.

Referents a l'expressi i comprensi orals

El llenguatge s una habilitat que s'aprn de manera natural, escoltant i parlant amb els altres. s per aix que hem d'aprofitar qualsevol moment per a parlar amb els nostres fills. De fet, les situacions de la vida diria sn ideals per a posar nom a les coses i narrar en veu alta tot el que fem (l'hora del berenar, de dutxar-se, de vestir-se, de dinar...).

26

s important que el fillet conegui el vocabulari del mn que l'envolta per a poder expressar els seus sentiments, emocions i necessitats. Per aquest motiu hem d'evitar conformar-nos amb que el nen assenyali les coses que necessita, empri un vocabulari infantilitzat ( anem a momir en compte de anem a dormir) o paraules com all, aix (substituint al nom concret de l'objecte o la cosa que vol). La nostra funci ser posar nom a les coses i no corregir. Simplement donar un model correcte. Per exemple, si el fillet t gana i diu papa nosaltres li hem de demanar Qu tens gana? Vols menjar?. Anem a dinar. O si el fillet mira un conte i al narrar la imatge ens diu Aqu hi ha aix, nosaltres li podem respondre S, en aquesta plaa hi ha una palmera. Tampoc no els hem de forar a articular correctament els fonemes que encara no dominen ja que podem provocar frustracions i nerviosisme en els fillets. Hem de parlar al nen mirant-li als ulls i procurar que ell tamb ho faci aix com emprar un llenguatge senzill i clar perqu els fillets ens puguin entendre. Recordeu que hem de tenir pacincia, no riure si el fillet diu una paraula malament ni intentar anticipar-nos o acabar per ell les paraules o frases que vol dir. Per ltim, vos exposem una srie de jocs i activitats que podeu fer a casa: -Escoltar i contar contes * -Canviar parts dels contes tradicionals -Introduir petites errades en els contes tradicionals ( La Caputxeta verda, els quatre porquets...) -Fer hiptesi seguint les imatges d'un conte. Qu passaria si...? -Memoritzar i cantar petites canons. -Joc del veig veig. -Elaborar frases cercant paraules que rimen ex: Un vaixell carregat de galetes, raquetes, maquetes, carpetes, jaquetes... -Picar en sllabes els noms dels companys. -Cercar paraules que comencin per les mateixes lletres que els noms dels companys de classe. -Endevinalles i embarbussaments. - Articulaci d'onomatopeies ex: Som un gall que canta: quiquiriqui,som un gat enfadat: fffffff, som una serp: sss... * A l'hora de treballar els contes podeu demanar als vostres fills/filles que siguin ells els qui narrin la histria. Mirant els dibuixos ells poden anar explicant qui hi ha, qu hi ha, qu fan... Eviteu que emprin paraules com all, aqu, a donant-li els referents correctes. Quan ells hagin acabat de narrar el conte, vosaltres el podeu tornara contar i fer preguntes sobre la histria. Ainhoa Martnez Mestra d'Audici i Llenguatge
27

LAULA DANGLES
Canons, contes, pellicules, jocs,.. s la manera com aprenen angls els ms
petits de lescola. I qu b ho fan !!! Diu nAdiz, la seva mestra

28

LASSEMBLEA DE DELEGATS
Al llarg daquest curs hem tornat a posar en marxa lassemblea de delegats.
Aquesta s un bon rgan de participaci dels alumnes en el funcionament de lescola. s all on els alumnes del centre, representats pels seus delegats, poden expressar, opinar, proposar, reflexionar,sobre temes de lescola. Surten coses tan variades com: la msica dentrada i sortida de lescola, problemes en el funcionament diari dels banys de lescola, coses diverses de pati, passadissos, En aquestes reunions s on saprn el funcionament duna escola, shan darribar a acords, les propostes que es fan shan de resoldre entre tots,Aprenem a ser conscients que les coses no cauen del cel i que hem de fer s de les eines que tenim o de les que podem disposar, per a donar soluci o sortida a les propostes realitzades. Al llarg daquest curs sha proposat fer una millora dels patis, ja que des de les diferents reunions duites a terme sha expressat que aquestes zones sn les que estan ms malament de lescola. Conscients de qu s una cosa a llarg termini el que vam fer va ser enviar una carta al batle de Ferreries, sollicitant una millora del paviment dels patis. I a la vegada es va enviar una carta a lAPIMA de lescola, que sempre ens ajuda, per demanar que ens pintessin les parets del pati. I aix, a la llarga, poder anar millorant tan visualment com de funcionament ( millora dels jocs i mobiliari de pati, propostes dactivitats diverses a lhora del pati,) les hores desbarjo de cada dia.

29

opini0
ESTIM LA MEVA LLENGUA, MENORQUINA-CATALANA

Darrerament els temes lingstics han pres una volada important en les nostres converses diries, en les tertlies de casa, de carrer, de mitjans de comunicaci, de xarxes socials, etc., tant s aix que sembla que algunes postures, en un sentit o un altre, es vagin radicalitzant i/o distanciant entre elles, sembla, fins i tot, que sn irreconciliables. El tema que ms debats encesos provoca entre la gent ms propera nostra s la dicotomia entre si menorqu s catal o no s catal, toca l'orgull d'algunes persones que la parauleta "catal" de marres sembla que ens vulgui tapar aquest orgull de ser menorqu que tots sentim. Jo ho entenc, perqu aix ho sentia quan la nostra llengua comenava a despertar i a tenir una certa importncia a la nostra vida diria, cultural.. quin sentit tenia parlar i viure en una llengua si no l'aprenem a escriure i a utilitzar en la nostra vida social? menorqu em sentia i en menorqu havia d'escriure, pensava. I aix ho vaig comenar a fer. La vida en el Club parroquial i en l'Escoltisme em va ajudar al despertar de la vida en tots els sentits, em va ajudar a l'estima de valors tan importants com l'amistat, el companyerisme, la fe, l'estima per la terra, pel poble, per Menorca, per la cultura i tamb l'estima per la meva llengua menorquina, res sabia de si menorqu era catal o no era catal, all important era l'estimaci pel meu xerrar menorqu. El decurs de la vida em va dur a fer un canvi radical en la meva vida professional quan vaig decidir d'anar a estudiar la carrera de magisteri. En la vida d'estudiant vaig descobrir que la dimensi del meu menorqu estimat s'obria a nous horitzons, el cercle s'eixamplava i el meu menorqu se dilua entre una mar ms gran que s'anomenava catal, sense deixar de ser mai menorqu. El meu "procs lingstic" ha estat aquest, i encara segueix, i el defens perqu s el millor perqu perduri i prevalgui durant molts anys davant d'altres llenges importants al mn, el meu menorqu s molt ms fort si entra dins la dimensi de catal, no comporta cap renncia al menorqu voler i saber en catal. Perqu jo estim la meva llengua menorquinacatalana.

30

Lapima
EN QU HEM INVERTIT LES VOSTRES APORTACIONS ACTIVITATS EXTRAESCOLARS PISSARRA DIGITAL AULA SEGON CICLE MATERIAL DIDCTIC PER A LES AULES PROGRAMA REUTILITZACI DE LLIBRES

Collaboraci a les festes escolars: Portes obertes Nadal Patge Sant Antoni Festa final de curs Conferncies -XERRADES. Al cole i conjunta Excursi -EXCURSI DE CALA GALDANA (prop de 200 persones, no est malament)

UNA APIMA COMPROMESA Escola surt al carrer Reivindicaci contra les retallades

NOUS PROJECTES S'est estudiant la viabilitat de posar en marxa el menjador escolar. Pintura del pat i reparacions.

AGRAIMENT GENERAL ALS PROFESSOR I ESPECIALMENT A L'EQUIP DIRECTIU EN AQUESTOS TEMPS TAN COMPLICATS ( i els que vindran...)

31

You might also like