Nilai dan etika dalam sukan

Oleh

Pengenalan
O Suatu panduan peranan peserta,

penonton, jurulatih, kumpulan sorak, pegawai, pengurus dan juga pentadbir sukan.
O Untuk menangani insiden negatif dalam

sukan seperti caci mencaci, pergaduhan, rusuhan dan tingkahlaku lain tidak beretika.

Pengenalan
Maksud Etika :
O Etika merupakan PRINSIP MORAL atau nilai

akhlak atau tingkah laku yang menjadi PEGANGAN seseorang individu atau sesuatu kumpulan. Prinsip moral dan kesedaran akhlak ini tidak boleh dicapai oleh seseorang tanpa menjalin perhubungan sosial dengan orang lain. ( Shukri Ahmad & Razali Mat Zin, 2001-Adab & Etika Kerja dalam Organisasi )

Pengenalan Maksud Etika : O Sains dan prinsip-prinsip moral O Falsafah tingkahlaku manusia dilihat dari aspek lahiriah dan batiniah O Disiplin dan peraturan yang menentukan semua perbuatan itu baik atau jahat O Dikaitkan dengan nilai moral dan estetika .

1991 ) . keadilan dan iktidal ( temperance merupakan nilai-nilai utama masyarakat. ) O Mengikut kajian sejarah.Pengenalan Maksud Nilai : O Nilai adalah ditakrifkan sebagai KEPERCAYAAN YANG MENDORONG seseorang atau institusi untuk BERTINDAK mengikut pemilihan yang berasaskan nilainilai utama masyarakat. kebijaksanaan. (Nilai dan Etika dalam Perkhidmatan Awam INTAN. ilmu.

Permaina n Bersih Salahgun a Bahan Nilai dan Etika Ganggua n Keganasa n .

O Manakala ‘unfairplay’ pula merujuk kepada permainan yang tidak adil dan ada unsur penipuan dan kekasaran didalam sesuatu permainan. . O ‘Fairplay’ bermaksud satu situasi permainan yang bersih dan adil.PERMAINAN BERSIH (FAIR PLAY) O Fairplay biasanya dikaitkan dengan sesuatu permainan dalam bidang sukan.

Permainan Bersih (Fair Play) O Amalan Permainan Bersih perlu ada pada :    Peserta Jurulatih & Pegawai Sukan Penonton .

Etika PESERTA O Mematuhi semua peraturan dan undangO O O O undang permainan Mematuhi keputusan pengadil Mematuhi arahan jurulatih Menjaga disiplin dan maruah diri semasa perlawanan Menjaga imej dan nama baik keluarga dan sekolah .

Etika PESERTA (sambungan) O Menghormati pasukan lawan O Bermain dengan tenang dan tidak mengikut emosi O Bermain dengan adil dan berlaku jujur O Elak daripada bermain kasar O Bermain sebagai satu pasukan .

Etika PENONTON O Menghormati keputusan pengadil O Menghormati pemain dan pegawai pasukan lawan O Mematugi peraturan tempat pertandingan O Menghormati arahan pegawai pertandingan dan pegawai keselamatan O Menjaga disiplin dan maruah diri .

Etika PENONTON (sambungan) O Menjaga imej dan nama baik keluarga O O O O dan sekolah Menjaga kebersihan padang atau tempat pertandingan Menjaga harta awam atau peralatan di tempat pertandingan Menghormati perasaan penyokong pasukan lawan dan penonton lain Sentiasa tenang dan tidak mengikut emosi .

Etika JURULATIH & PEGAWAI SUKAN O Mematuhi peraturan dan undang-undang O O O O O permainan setiap masa Menerapkan semangat kesukanan dalam diri semua atlit Memastikan keselamatan dan kebajikan pemain terjaga Sentiasa menjaga disiplin pemain Menghormati pasukan lawan Mengamalkan permainan yang bersih .

KESAN Permainan Bersih Pengadil & Pegawai Sukan  Kelancaran perlawanan dan pertandingan  Mengurangkan jumlah pemain yang dikenakan tindakan disiplin  Mewujudkan keharmonian dan keselesaan pemain dan penonton .

KESAN Permainan Bersih Pemain O Mengelakkan daripada berlaku kecederaan O Merapatkan hubungan pemain dengan pasukan lain O Mengajar nilai-nilai penting seperti semangan kesukanan O Meningkatkan imej pasukan .

KESAN Permainan Bersih Penonton O Menjadikan aktiviti sukan satu aktiviti yang menyeronokkan O Meningkatkan minat penonton terhadap sesuatu acara sukan O Meningkatkan jumlah penonton .

. O Permainan positif seperti taktif menyerang. pecutan permainan. 1 mata akan ditolak dari setiap kad kuning dan 3 mata jika mendapat kad merah.Kriteria Pemilihan Pasukan ‘FAIRPLAY’ Sesebuah pasukan dinilai berdasarkan : O Kad kuning dan kad merah: jika tiada sebarang kad diberikan. Mata daripada 1 -10. kesungguhan terhadap masa tambahan.pasukan mendapat 10 mata.

O Sikap penyokong. Mata maksimum 5. O Hormat terhadap pengadil. O Sikap pengurus pasukan. .Kriteria Pemilihan Pasukan Permainan Bersih (sambungan) O Hormat terhadap pasukan lawan seperti membantu skrnya ada cedera.

Mengapa ia boleh berlaku?? O Pengadilan yang berat sebelah.panas menyebabkan pemain panas baran Padang yang tidak memuaskan. Kurang suntikan semangat dan galakan.. Disiplin pemain kurang. O Musuh tradisi contoh jepun vs china O O O O Malaysia vs Indonesia vs Thailand Cuaca . .

Pihak penganjur perlu memberikan insentif kepada pasukan ‘fairplay’ contohnya EUFA.Langkah-langkah mengatasi O Meningkatkan mutu pengadilan seperti mengenakan tindakan terhadap pengadil itu sendiri. O Mengenakan insentif dan hadiah kepada para pemain. .Portugal 2004. Pemain perlu bersikap lebih profesional. O Mengenakan denda kepada pemain ikut kesalahan (kad merah/kuning) O Rasa hormat antara pemain dan pemain lawan.

PENYALAHGUNAAN BAHAN DALAM SUKAN O Menggunakan bahan atau kaedah terlarang dalam aktiviti sukan yang bertujuan untuk meningkatkan prestasi seseorang secara sengaja atau tidak sengaja. akan menyebabkan perubahan dalam badan. O DOPING adalah penggunaan bahan atau kaedah yang diharamkan untuk meningkatkan prestasi sukan oleh atlit. O DRUG atau DADAH merupakan sesuatu bahan (selain daripada makanan) yang apabila diambil. O Contohnya adalah seperti penyalahgunaan dadah dan doping. .

penembak O Diuretics ~ kurangkn kadar air dlm bdn (lose weight) .jenis dadah yg diharam O Anabolic Steroids ~ kuatkan otot .tinju.lontar peluru. mendayung O Benzedrine (emphatamine) ~ kurang dalam membuat penilaian ~ rela mengambil lebih byk risiko .pecut O Beta ~ kurangkn tekanan darah .

BENZEDRINE O Nama lain ialah amphetamine O Council of Europe mengatakan bhw ia pertama kali muncul dlm Berlin Olympics pd tahun 1936 O Ia dihasilkan pd thun 1887 O Amphetamine mengurangkan keupayaan utk membuat penilaian dan meningkatkan kerelaan utk mengambil risiko ~ dalam sukan. membolehkan seseorg itu memberi persembahn yg jauh lebih baik O Pernah digunakn secara halal sbg ‘slimming aid’ .

O Kelab mendakwa amphetamine tiada kesan sampingan. Kami dibenarkan utk mengambil sebyk mana yg kami suka.walau kami tak diwajibkn utk mengambilnya. Ia digunakan spjg musim 1961-62.ramai drpd kami yg ambil. tapi Dunlop mengatakn dia telah mengalami ketagihan . Kemudiannya. Pada musim perlawanan. Tapi ia sering diagih2kan dlm ‘dressing room’. ramai drpd pemain ini tidak dpt bermain langsung tanpa amphetamine ini. kami diberikan amphetamine ini sbg penambah tenaga.O Kata Dunlop: Sy tak ingat bagaimana ia mula2 ditawarkn kpd kami.

O November 1942 .pelumba basikal Itali.‘the Danish rider’ Knud Enemark telah rebah semasa perlumbaan 100 km team time trialdi Olympic Games di Rome dan kemudiannya disahkn meninggalkn di hospital .autopsi menunjukkn bhw dia telah mengambil amphetamine dan sejenis dadah Ranicol yg boleh merosakkn salurah darah . Fausto Coppi mengambil tujuh paket amphetamine utk memecah rekod dunia trek O 1960 .

.. ..CONTOH KES O Marion Jones (pelari pecut AS) O Ben Johnson (pelari pecut Kanada) O Lance Armstrong (berbasikal US) O Festina team (berbasikal) O Alberto Contador (berbasikal) O Nina Kraft O Floyd Landis O David Miller O Roberto Heras dan banyak kes lagi.

Sesetengah drug adalah haram dan dengan itu penggunaannya adalah dilarang dalam sukan.Banyak bahan boleh menyebabkan kesan yang tidak baik terhadap kesihatan jika tidak digunakan dengan betul.Di dalam sesetengah keadaan bahanbahan dan kaedah-kaedah yang diharamkan boleh meningkatkan tahap keupayaan atlit melebihi tahap biasa. O Etika .Mengapakah sesetengah bahan dan kaedah diharamkan?? O Kesihatan . . O Undang-Undang .

Polisi penyalahgunaan dadah di Malaysia O Pencegahan O Pembasmian : O Salah laku dan penyalahgunaan dadah O Sikap dan kebiasaan yang cenderung ke arah doping O Memantau : O Ujian doping di luar pertandingan O Parameter latihan dan tahap keupayaan .

Disiplin pemain yang kurang. Mental dan emosi yang terganggu.ada pemain tenis yang mematahkan raketnya dalam permainan. Faktor dalaman-masalah peribadi di kalangan pemain di bawa ke padang permainan.contoh pemain tenis yang terganggu oleh tekanan dari penonton.KEGANASAN DALAM SUKAN O FAKTOR O Kurangnya semangat kesukanan – luntur O O O O semangat akibat ahli pasukan yang lemah menyebabkan keganasan berlaku. Pengadil yang berat sebelah dalam permainan. .

O Pandangan masyarakat yang negatif. O Mutu sukan yang rendah. .Kesan.kesan O Kecederaan berlaku – ada sesetengah pemain bola yang sanggup mengasari pemain lawan.

. Tingkatkan lagi disiplin dalam diri setiap pemain. Memupuk semangat kesukanan Mempertingkatkan mutu pengadilan setiap perlawanan. Setiap pemain hendaklah tidak mencampur adukkan masalah peribadi dalam permainan.Cara mengatasi O Memperbanyakkan lagi kem-kem motivasi di O O O O kalangan pemain-pemain.

gangguan faktor semula jadi. O Gangguan dalam sukan boleh dikategorikan dalam beberapa jenis seperti gangguan emosi bagi pemain. gangguan kemudahan. . dan gangguan sesama manusia.objek atau proses menjadi terbantut dan tergendala.GANGGUAN DALAM SUKAN O Gangguan bererti sesuatu yang membuat seseorang .

/Gangguan seksual /Sorakan peminat . cahaya.O Gangguan emosi O *Tekanan perasaan /Gangguan psikologi O O O O /Pengurusan EQ Gangguan faktor semula jadi *Faktor cuaca /Fizikal pihak lawan /Bunyi. *Pihak lawan. pengadil.warna /Keadaan padang dan tapak permainan Gangguan sesama manusia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful