P. 1
Kertas Konsep Program Mentor

Kertas Konsep Program Mentor

|Views: 3|Likes:
Published by Chloe

More info:

Published by: Chloe on Jun 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/12/2014

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA PANDUAN PELAKSANAAN PROGRAM MENTOR

1.0 PENGENALAN Kementerian Pelajaran Malaysia berusaha melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketerampilan , berakhlak mulia, bertanggungjawab, dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri. Program mentor mentee merupakan satu proses interaksi antara guru dan murid melibatkan tindakan seperti membimbing, menyokong dan memberi nasihat . Mentor bukan sahaja menitikberatkan individu ( mentee) dan perhubungan psikologi menteenya, tetapi juga membimbing, memberi penghargaan, kasih sayang dan mengasah kemahiran -kemahiran lain seperti membuat keputusan, menghadapi masalah atau mengatasi tekanan dan berusaha membimbing menteenya menjadi individu yang berguna kepada masyarakat dan negara. 2.0 KONSEP

Membangun Penyayang.

Sahsiah

Diri

Murid

Melalui

Budaya

Amalan

3.0

RASIONAL 3.1 Setiap murid mempunyai kebolehan membangun potensi diri bagi meningkatkan pencapaian sahsiah diri melalui bimbingan dan panduan mentor. 3.2 Murid masa kini terdedah dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi tuntutan remaja yang sudah pasti amat memerlukan sokongan, bimbingan, mereka panduan menikmati dan perhatian dengan bagi lebih membolehkan kehidupan

optimis dan menyeronokkan. 1

1 Program dilaksanakan kepada semua murid sekolah rendah dan menengah 5. a. Selepas waktu persekolahan. c. Waktu kokurikulum. Mengamalkan budaya penyayang dan saling menghargai Membina keyakinan diri dalam menghadapi masalah.4.2 4.0 PELAKSANAAN 5. 5.0 OBJEKTIF Melalui program ini.3 Perjumpaan adalah berdasarkan Modul Pelaksanaan Mentor Mentee yang mengandungi pengisian dari aspek.2 Perjumpaan diadakan sekurang-kurangnya 10 kali setahun . hasil dari bimbingan dan sentuhan dari mentor yang sentiasa mengambil berat (caring) terhadap kebajikan mereka antara satu sama lain. b. Pembangunan Sahsiah Diri Murid 2 .1 4. Waktu perhimpunan rasmi . 5. Jangka masa perjumpaan adalah antara 30 hingga 40 minit dan 1 kali dalam sebulan. murid diharapkan dapat. 4.3 Mewujudkan semangat kekeluargaan yang kukuh dan saling hormat-menghormati antara mentor dan mentee. 5.2 Melaksanakan program mentor mentee sebagai aktiviti rasmi sekolah mengikut kesesuaian masa seperti: a.

5 Pengagihan mentee. Pelantikan mentor dibuat secara rasmi( bertulis). b.modul dan senarai mentee.6 Tugas Mentor a. Perjumpaan diadakan di dalam kelas atau mengikut kesesuaian sekolah.1 Mengadakan taklimat penerangan tentang konsep. Mentee adalah terdiri daripada murid di dalam kelas. d. a.b. objektif dan kepentingan perlaksanaan kepada murid dan guru. 6. b. 6. Setiap kelas mempunyai sekurang-kurangnya 2 orang mentor. Melaksanakan disediakan. 6. c.2 6. peranan. 6 Peningkatan Disiplin Murid Psikososial dan Kesejahteraan Mental dan Perkembangan Kerjaya STRATEGI PELAKSANAAN 6. 6. Mengambil tahu dan menjaga kebajikan mentee. 3 aktiviti mengikut modul yang telah . c. c. Mengendalikan sesi perjumpaan dengan mentee di dalam kelas.4 Pelantikan mentor a. Semua guru dilantik menjadi mentor. b.3 Mengadakan majlis penyerahan mentee kepada mentor. Setiap mentor diberikan senarai tugas.

di samping dapat mewujudkan perasaan kasih sayang.0 PENUTUP Program ini diharap akan dapat meningkatkan pembangunan sahsiah diri murid dan secara tidak langsung akan dapat mengeratkan hubungan guru dan murid. e. Mengisi borang pertemuan mentor mentee. selamat dan sejahtera dalam kalangan murid. f. 4 . selesa. 7.d. Mengambil kehadiran mentee. Membantu mentee yang memerlukan perhatian.

: Guru Penolong Kanan Ko Kurikulum : Guru Penolong Kanan Petang. Guru Bimbingan dan Kaunseling 5 . : Guru Kanan Matapelajaran / ketua panitia. : Guru Bimbingan dan Kaunseling 2. : Guru Bimbingan dan Kaunseling 1. : Guru Penolong Kanan Tingkatan 6. Penyelaras tingkatan/tahun/ guru tingkatan. : Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid : Guru Penolong Kanan Akademik.JAWATANKUASA MENTOR MENTEE Pengerusi Timbalan Pengerusi Naib Pengerusi 1 Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Naib Pengerusi 4 Setiausaha Penolong setiausaha AJK : Pengetua/ Guru Besar.

CARTA ALIRAN PROSES PELAKSANAAN PROGRAM MENTOR MENTEE Mul a Menyediakan kertas cadangan Membentangkan kertas cadangan dalam mesyuarat pengurusan Menentukan pemilihan mentor dan mentee Taklimat pelaksanaan Penyerahan mentor kepada mentee Pelaksanaan program Laporan Tam at 6 .

Falsafah : 1. 3. Soal jawab dan sumbang saran tentang bagaimana untuk meningkatkan kebolehan diri dan membaiki kelemahan diri.CONTOH MODUL MENTOR MENTEE TAHUN ENAM Tajuk Objektif : : Potensi Diri – ‘Aku Boleh!’ Pada akhir aktiviti. 3. Mentee yang sukarela menyatakan kelebihan dan kelemahan diri sendiri. Anggaplah kebolehan sebagai batu loncatan mencapai kejayaan dan kelemahan sebagai peluang untuk membaiki diri. Setiap individu mempunyai kebolehan dan kelemahan masingmasing. Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah : : : : 30 minit Tahun 6 Tiada 1. Mengetahui cara-cara untuk meningkatkan kebolehan diri serta membaiki kelemahan diri. Mentor membuat rumusan . Menyenaraikan kebolehan dan kelemahan diri. mentee dapat : 1. 7 . Mentee diberi masa oleh mentor untuk berfikir tentang kelebihan dan kelemahan diri sendiri. 4. Setiap orang tidak seharusnya merasa rendah diri terhadap kelemahan yang ada. 2. 2. 2.

Mentee membuat mimik muka gembira. Segala emosi yang dihadapi akan mematangkan diri kita jika kita berjaya menanganinya secara positif. marah dan sedih untuk menggambarkan situasi emosi yang dialami. apabila Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah : : : : 30 minit Tahun 6 Tiada 1. Menyatakan apa yang menyebabkan emosinya terganggu. 3. Mentee bersoal jawab tentang aktiviti 1. 2. mentee dapat : 1. 8 . 2. Kita mestilah bijak bertindakbalas terhadap emosi yang dialami.CONTOH MODUL MENTOR MENTEE TAHUN ENAM Tajuk Objektif : : Kawal Diri Pada akhir aktiviti. Mentor membuat rumusan. 2. Mentee menyatakan emosi yang dialami dan tindakan yang perlu dilakukan sekiranya berada dalam situasi tersebut. 4. Mengetahui bagaimana untuk mengawal emosi berdepan dengan situasi yang menganggu emosinya. Falsafah : 1.

AHMAD A = Amanah A = Akhlak H = Hormat D = Dedikasi M = Mulia 9 . IV. Mentor menunjukkan contoh dan menyatakan setiap abjad pada nama mempunyai nilai positif. III. Mentor meminta setiap mentee menulis nilai positif mengikut abjad nama. Memanfaatkan potensi atau fitrah diri secara sihat. Falsafah : Setiap individu unik dan keunikan dirinya membentuk diri yang cemerlang. mentee dapat: I. Langkahlangkah : I. II. Menghargai kelebihan diri. II. Contoh. V.CONTOH MODUL MENTOR MENTEE TINGKATAN EMPAT Modul 3 Objektif : : Harga Diri Ku Pada akhir aktiviti. Mentor bertanya makna dan kelebihan nama setiap mentee. Mentor membuat rumusan. Mentor meminta beberapa mentee secara sukarela menjelaskan nilai positif diri berdasarkan abjad nama.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->