ÎNDRUMĂTOR: Șef lucrări: Cristina Semeniuc

STUDENȚI: Chiriță Elena Comșa Oana Hîngan Alina Nașca Laura

Introducere Definție Clasificare Tipuri de bacteriocine Efectele produse Nisina Studiu de caz – lacticin 3147 .

. Astfel ei optează pentru beneficiile aduse sănătății de către produsele naturale și tradiționale. Una dintre alternative pentru a satisface această cerere sunt bacteriocinele. prelucrate fără adaos de conservanți chimici. consumatorii sunt conștienți de problemele de sănătate în ceea ce privește aditivii alimentari.În prezent.

Bacteriocinele sunt substanţe proteice bactericide produse de numeroase specii bacteriene şi active asupra altor tulpini ale aceeaşi specii sau asupra speciilor înrudite. Producerea bacteriocinelor este determinată plasmidic (plasmide Col). .

-conțin aminoacizi rari.molecule de 2-2. extrem de stabile la temperatură . de dimensiuni mari si sunt puțin stabile .6kDa .2-42kDa. cum sunt lantionina și sunt denumite lantibiotice .Bacteriocinele sunt clasificate în funcție de masa moleculară proteică și peptidica . complexe . mică sau mare: ● bacteriocine cu greutate moleculară mică . pH și acizi organici. ● bacteriocine cu masă moleculară mare de 6.

● colicine (secretate de Escherichia coli) ●corinecine(Corynebacterium) ●vibriocine(Vibrio) ● piocine(Pseudomonas) .

.Efectele produse de bacteriocinele: -sunt utilizate ca și bioconservant -prelungesc termenului de valabilitate -au acțiune antimicrobiană clinică și de control al microflorei de fermentare.

prezintă un spectru larg de acțiune antimicrobiană împotriva Listeria monocytogenes. . Bacillus cereus și alți agenți patogeni. sosuri și conserve. .studiile toxicologice au arătat că aportul nisină nu produce nici un efect toxic pentru oameni având doza letala estimata de 6950 mg / kg -este una dintre acele bacteriocine ce se în industria alimentară ca agent antibotulinic în brânză și ouă lichide. Staphylococcus aureus.

Colonii deLactococcus lactis subsp.generarea. . Fig1.Obiectivul studiului: . lactis DPC3147pe o placă de agar care prezintă zone de inhibiție din cauza prezenței de bacteriocine lacticin 3147. caracterizarea și exploatarea unei game de bacteriocini ce produc culturi starter pentru a îmbunătăți atât siguranța’cât și calitatea produselor lactate fermentate.

147 a fost folosite pentru a verifica non-starterul bacteriilor lactice în brânza Cheddar în timpul procesului de maturare.lacticin 3147 este un bacteriocin care inhiba o gama larga de bacterii gram-pozitive. . inclusiv lactobacili. -lacticin 3. . ambele fiind necesare pentru o activitate biologica.Concluzii: . clostridia și Listeria.s-a dovedit a fi compus din două peptide. -lacticin 3147 au fost folosită pentru a controla Listeria monocytogenes patogene de pe suprafața brânzei mucegăite maturată.

ibiol. Pages 101–116 http://www.International Journal of Food Microbiology Volume 80.ro/ http://www.teagasc. Pages 134–142. Heterologous production of bacteriocins by lactic acid bacteria.ie .Novel biotechnological applications of bacteriocins. July 2013. Volume 32. 25 January 2003.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful