You are on page 1of 5

Consideratii generale

:
Vitaminele sunt molecule organice necesare organismului in cantitati variabile (de la cateva micrograme la cateva miligrame), pentru mentinerea starii de sanatate, a functiei reproductive si pentru o buna crestere. Vitamina D (calciferol) apartine unei familii de compusi care contribuie la prevenirea si tratarea rahitismului la copil sau a osteomalaciei la adult. Aceste 2 patologii sunt responsabile de demineralizarea tesutului osos, ca urmare a unei insuficiente fixari a calciului si fosforului la nivelul matricei proteice osoase. 1. Exogena – spre deosebire de alte vitamine, sursa majora de vitamina D in organism nu este cea alimentara. In alimentatie sunt prezente doua forme principale: vitamina D3 (colecalciferol) – origine animala (pestele gras sau uleiul de peste, oua, diverse lactate, ficat) si vitamina D2 (ergocalciferol) – origine vegetala. 2. Endogena – reprezinta sursa majora (50 – 70%) de vitamina D3, fiind sintetizata de celulele profunde ale epidermei sub actiunea razelor ultraviolete, din 7-dehidrocolesterol.

Rol in organism:
1. Este esentiala in mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, regland absorbtia si utilizarea calciului si fosforului in organism 2. Asista sistemul imun, contribuind la producerea monocitelor (grup de celule albe care lupta impotriva infectiilor) si are un efect imunoreglator (avand si functie imunosupresiva si imunostimulatoare) 3. Contribuie la cresterea si dezvoltarea normala a organismului, regland utilizarea calciului la nivelul celulelor

SURSE NATURALE

Exista 5 forme de vitamina D, numerotate de la 1 la 5, insa cele mai active forme sunt vitamina D2 si vitamina D3. Prima dintre ele se gaseste la nivelul plantelor, in timp ce vitamina D3 se sintetizeaza la nivelul organismului uman. Foarte putine surse naturale contin o cantitate semnificativa de vitamina D. Cele mai bogate in vitamina D sunt uleiurile din ficat de peste (de exemplu o lingura de ulei de cod contine 1360 UI vitamina D), apoi pestii precum somon, macrou, sardine, ton, tipar. Ouale, mai exact galbenusurile sunt o sursa de vitamina D, insa cantitatea de vitamina D este relativ scazuta (20

Expunerea la soare asigura organismului necesarul de vitamina D. fontanelele se inchid tarziu. a poluarii si a factorilor de protectie solara aplicati tegumentar. Sinteza vitaminei D prin expunerea la ultraviolete depinde de anotimp. bratelor sau picioarelor permite sinteza unei cantitati adecvate de vitamina D. prezenta norilor. latitudine. oasele lungi se curbeaza.15 minute de doua ori pe saptamana a fetei. poate creste riscul de fractura a soldului la varsta adulta 2. momentul zilei. asigurarea acestei protectii se impune. cu atat sinteza de vitamina D este blocata. . spatelui. deformari osoase. In cazuri severe de tetanie se descriu convulsii. cauzeaza osteomalacie si slabiciune musculara.UI/ou). Soarele este poate cea mai importanta sursa de vitamina D pentru organismul uman. In viata intrauterina si in copilarie – deficit de crestere. insa in vederea prevenirii cancerelor cutanate si a arsurilor solare. Se considera ca o expunere de 10 . creste riscul de aparitie a fracturilor Carenta severa de vitamina D determina: • La copii: rahitism – mineralizarea osoasa si cresterea oaselor sunt afectate. La adulti – precipita sau exacerbeaza osteopenia si osteoporoza. Cu cat factorul de protectie solara aplicat la nivel cutanat este mai mare. Deficienta de vitamina D poate duce la: 1. cutia toracica se deformeaza.

infectii si boli cardiovasculare. datorita expunerii mai scazute la radiatia ultravioleta a celor din urma 2. artrita reumatoida si scleroza multipla. de san. lupus. Mai apoi. O prima ipoteza a fost pronuntata prin corelarea ratei scazute a bolilor neoplazice la indivizii ce traiesc in latitudinile sudice. prostatic. au demonstrat asocierea deficitului de vitamina D cu diabetul de tip I. hipercalciurie Demineralizare osoasa Constipatie Slabiciune musculara Calculi renali Conform unor studii recente. circulante. 4. prin cercetari de laborator. boala Crohn. ci arata ca majoritatea celulelor si tesuturilor organismului prezinta receptori pentru acesta vitamina.• La adulti: osteomalacie si osteoporoza – la adulti apare demineralizarea osoasa. s-a evidentiat rolul vitaminei D asupra culturilor de celule canceroase – le-a incetinit rata de crestere si a determinat apoptoza (moartea) celulelor neoplazice 3. joaca un rol important in scaderea riscului unor boli cronice. precum si echipamentul enzimatic necesar transformarii formei primare. ce au utilizat secventierea ADN-ului. fata de nordici. cu dureri musculare si osoase si risc crescut de fracturare Excesul de vitamina D poate duce la: 1. 2. Vitamina D si bolile autoimune: Studii de biologie moleculara. boli autoimune. Studii observationale ulterioare au aratat ca indivizii cu o dieta bogata in vitamina D au un risc scazut de a dezvolta cancer colorectal. Hipercalcemie. Vitamina D si reducerea riscului de cancer: 1. . cum ar fi diversele neoplasme. Mai mult. 5. 3. pancreatic si alte tipuri rare de neoplazii. pentru a determina locul elementelor receptoare ale vitaminei D fata de unele gene implicate in etiologia bolilor autoimune. rolul vitaminei D in organism nu se limiteaza doar la cele descrise mai sus. leucemie limfatica cronica. a vitaminei D (25-hidroxivitamina D) in 1.25-dihidroxivitamina D.

Vitamina D si reducerea riscului de boli cardiovasculare: Datorita faptului ca receptorii pentru vitamina D au o larga distributie tisulara. inclusiv la nivelul structurilor cardiovasculare. grasimile imbunatatesc absorbita vitaminei D. Doza Zilnica INTERACTIUNI Vitamina A. calcificari ale coronarelor. fenobarbitalul. calciul. Urmatoarele medicamente cresc metabolismul vitaminei D si determina scaderea concentratiei sale plasmatice: • • • • • Fenitoina. izoniazida (antituberculoase) Barbituricele Heparina Medicamente hipocolesterolemiante (colestiramina. colestipolul). hipertrofie ventriculara stanga. suplimentele de vitamina D trebuie luate la masa. Pentru o absorbtie optima. fosforul. in combinatie cu alti factori de risc cardiovascular. uleiuri minerale . vitamina C. carbamazepina (antiepileptice) Rifampicina. studii clinice au aratat o corelatie intre nivele scazute de vitamina D si hipertensiune.

Vitamina D2 (ergocalciferol) este produsă într-un mod similar cu ajutorul ergosterolului din drojdie sau ciuperci ca materie primă. La temperatura camerei. transformarea previtaminei D3 în vitamina D3 dureaza aproximativ 12 de zile pentru a fi finalizata. 7-dehidrocolesterolul.Sinteza Vitamina D3 (colecalciferol) este produsă industrial prin expunerea 7dehidrocolesterolului la radiatie ultravioleta. Sinteza previtaminei D3 În piele. . urmată de purificare. un derivat al colesterolului. este supus fotosintezei in prezenta radiatie ultraviolete. Sinteza vitaminei D3 Previtamina D3 izomerizeaza spontan la vitamina D3 (colecalciferol).