BAB 3 :KESELAMATAN AM

3.1 Pengenalan

Kemalangan adalah satu insiden yang berkemungkinan berlaku dan boleh menyebabkan berlakunya kecederaan mahupun kematian di tempat kerja. Kebiasaannya insiden ini berlaku adalah disebabkan oleh kecuaian pekerja itu sendiri. Walaupun insiden ini tidak boleh dielakkan, namun, ia dapat dicegah dengan mengambil berat faktor-faktor keselamatan dan menjalankan etika kerja dengan penuh berdisiplin. Kesimpulan yang jelas dapat dipelajari dari kemalangan adalah, kemalangan dapat dielakkan sekiranya faktor keselamatan dan etika kerja diamalkan dengan baik. Keselamatan semasa ditempat kerja adalah perkara yang amat penting dan perlu diambil serius. Ini dapat menjamin keselamatan diri sendiri, orang lain, peralatan, dan mesin semasa kerja dijalankan. Justeru itu, bidang kejuruteraan telah menetapkan peraturan yang wajib dipatuhi dan diikuti ditempat kerja bagi menjamin kesalamatan.

28

segeralah bertanya kepada Jurutera atau rakan-rakan yang tahu mengenainya. 3. ii. berikut :i. v. iii. iii. iv. iv. Penyelenggaraan alat-alat mestilah dijalankan mengikut jadual.3. vi.2 KESELAMATAN KELENGKAPAN Seseorang pekerja mestilah mengikut semua peraturan atau kod keselamatan yang telah ditetapkan. Antaranya ialah : i. 29 Beberapa langkah keselamatan kelengkapan adalah seperti . ii.1. Padamkan suis mesin setelah selesai membuat kerja. Mesin atau alat-alat yang rosak dan berbahaya hendaklah ditandakan dengan label “ROSAK” atau “SEDANG DIBAIKI”. Sekiranya tidak tahu menghidupkan sesebuah mesin atau jentera atau tidak faham tentang sesuatu kerja yang hendak dilakukan. Pekerja hendaklah memakai pakaian bengkel yang kemas dan sesuai semasa bekerja. Kerosakan alat-alat dan mesin-mesin mestilah dilaporkan dengan segera kepada pihak yang berkenaan untuk tindakan selanjutnya. v. Tumpukan sepenuh perhatian terhadap kerja yang hendak dilakukan. Pastikan alat-alat tangan dan mesin yang hendak digunakan berkeadaan baik dan selamat digunakan.1. sebaliknya hendaklah bersikap serius sewaktu bekerja. Pemeriksaan mingguan dan harian mestilah dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan. Mesin dan peralatan kerja mestilah disimpan di tempat asal selepas digunakan.1 KESELAMATAN DIRI Sesuatu kemalangan boleh dielakkan jika seseorang itu mengutamakan keselamatan diri semasa melakukan kerja. Elakkan tabiat suka bergurau dengan rakan-rakan.

Walaubagaimanapun kejadian yang tidak diingini boleh dielakkan jika langkah berjaga-jaga diambil. Sedikit kecuaian sahaja boleh membawa maut.1. Pastikan alat pengatur oksigen dan asetelina ditutup selepas digunakan dan lakukan pelegaan pada kedua-dua hos tersebut. Pendawaian elektrik mestilah diperiksa dari semasa ke semasa. 30 . kerja-kerja dilakukan kebanyakannya berkaitan dengan penggunaan elektrik. Pemeriksaan pendawaian elektrik dan sambungannya mestilah dilakukan sekerap mungkin dan pastikan wayar bumi berada dalam keadaan baik. Sebarang penyambungan wayar yang dilakukan mestilah betul menggunakan penyambungan yang betul dan baik.4 KESELAMATAN KEBAKARAN DAN LETUPAN Kebakaran dan letupan merupakan kemalangan yang lazim berlaku di tempat kerja. Oleh yang demikian perkara-perkara yang boleh menyebabkan kebakaran dan letupan mestilah didedahkan. iv.3 KESELAMATAN ELEKTRIK Diantara kebanyakan bidang. Jangan bekerja berhampiran dengan pendawaian elektrik. 3. ii. khususnya bidang teknikal. Berikut adalah langkah-langkah keselamatan elektrik : i. iii. vi.1. Sebarang pengubahsuaian komponen elektrik mestilah dibuat dengan betul dan diperiksa oleh Juruteknik yang berdaftar sah. Antara langkah-langkah mencegah masalah tersebut ialah : i. Bekasnya mestilah sentiasa ditutup rapat. ii. Pastikan bahan-bahan mudah terbakar seperti minyak petrol tidak diletakkan di merata-rata tempat. iii. Pastikan setiap wayar berada dalam keadaan baik. Pastikan tangan tidak basah semasa menggunakan alat elektrik. v.3.

v. Apabila menggunakan bahan mudah terbakar. langkah menghadapi kemalangan haruslah di ambil berat. Sediakan peti pertolongan cemas dengan kelengkapannya yang lengkap. Sediakan pengesan asap kecemasan (smoke director) pada setiap bangunan atau bilik. Antaranya langkah tersebut ialah : i.2 PERSEDIAAN MENGHADAPI KEMALANGAN Terdapat banyak kemungkinan berlakunya kemalangan terhadap seseorang pekerja semasa melakukan sebarang bentuk kerja. 31 . Oleh yang demikian. iv. Sediakan alat pemadam api dan hos pancutan api di tempat-tempat yang mudah dilihat atau diambil. vi. Kayu atau kertas yang tidak dikehendaki hendaklah dibuang ke dalam tong sampah dan jangan letakkan bahan mudah terbakar berhampiran dengan tempat menjalankan kerja-kerja mengimpal dan memateri. 3.iv. v. pastikan bahan tersebut jauh dari api.Penggera kebakaran hendaklah dibunyikan sekiranya berlaku kebakaran. Pastikan hos-hos bomba sentiasa berada dalam keadaan baik. iii. ii. Sediakan loceng kecemasan bagi memudahkan isyarat kecemasan. Setiap pekerja haruslah diberi kursus atau latihan persediaan menghadapi sebarang bentuk kebakaran dan rawatan pertolongan cemas.

Faktor Peralatan dan Mesin Peralatan dan mesin juga boleh mempengaruhi berlakunya kemalangan. Sikap yang boleh menyebabkan kemalangan seperti bergurau senda. 3.3 FAKTOR-FAKTOR MENYEBABKAN KEMALANGAN 3. menggunakan alat yang tidak diservis atau diperiksa mengikut jadual dan sebagainya.3. 3. kurang sihat dan kurang pengetahuan dalam pengendalian kerja serta tidak mengutamakan keselamatan sewaktu bekerja. Contohnya alat atau mesin yang digunakan tidak sesuai dengan kerja yang dilakukan.3.3. lantai yang licin dan kurang cahaya.1.3.3. masih menggunakan alat yang tidak sempurna atau rosak.2. kurang tumpuan semasa bekerja. Faktor Tempat Kerja Kawasan atau persekitaran tempat kerja juga boleh menyebabkan kemalangan berlaku. 32 . Contohnya tempat kerja yang bersepah. penuh dengan sampah sarap. Faktor Kemanusiaan Sikap sewaktu melakukan kerja adalah penting untuk mengelakkan daripada berlakunya sebarang kemalangan.

3. Memakai selipar atau kasut (bukan kasut getah).5. 3. antaranya ialah :- 3. memakai tali leher dan memakai baju atau seluar yang nipis. disiplin dan etika kerja yang baik.4. 3. Pakaian yang tidak sesuai Memakai pakaian yang labuh.4. lalai semasa melakukan kerja di dalam bengkel.1.3.3. menggunakan tenaga yang tidak kuat atau menggunakan sepana sebagai penukul. Kejahilan Ianya bermaksud tidak faham atau malu bertanya tentang sesuatu perkara yang tidak diketahui. Terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya kemalangan. 3. amalan. Peralatan yang tidak sempurna Menggunakan peralatan yang tidak sempurna seperti menggunakan sepana tidak mengikut saiz.4. berlengan panjang seperti kemeja dan tidak kemas.4.4. Kecuaian Iaitu tidak menumpukan sepenuh perhatian terhadap kerja yang dilakukan contohnya seperti berangan-angan.2.4 PUNCA KEMALANGAN Kemalangan merupakan tragedi yang dapat dicegah melalui sikap. 33 . Keadaan bengkel yang kotor Bengkel yang kotor dan berminyak serta tidak tersusun rapi boleh menyebabkan berlanggar sesama sendiri atau tergelincir semasa bekerja.4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful