P. 1
Giardia - Prezentare generala

Giardia - Prezentare generala

|Views: 3|Likes:
Published by x_emanuel_y
prezentare generala giardie
prezentare generala giardie

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: x_emanuel_y on Jun 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/21/2013

pdf

text

original

Giardia

Protozoaroarele Protozoarele sunt cele mai simple organisme eucariote. Sunt unicelulare, ele fiind cuprinse în regnul Protista. Sunt monoenergide sau polienergide. Pot fi solitare sau coloniale. Când sunt coloniale uneori pot exista în colonie indivizi specializați pentru o anumită funcție, aceștia pot acționa în interdependență, colonia acționând ca un întreg. Acest tip de colonie poarta denumirea de „colonie individ”: celula reprezintă individul și realizează toate funcțiile. Mărime Marea majoritate au dimensiuni microscopice, dimensiunile variază între 10-20 µ, unele pot fi chiar vizibile cu ochiul liber, așa cum este de exemplu specia Amoeba proteus care poate ajunge până la 500 µ. Alte specii pot avea până la 3 mm cum este Spirostomum ambiguum sau chiar 6 cm Collozoum sp. Există și protozoare mult mai mari cum ar fi numuliții. Aceștia ating dimensiunile cele mai mari din cadrul protozoarelor. Astfel Neusina agassizi ajunge până la 19 cm diametru. Cele mai mici protozoare sunt leishmaniile și sporozoarele. Astfel sporozoarul Theileria parva are doar 1-2,5 µ.[1] Organizare Organisme unicelulare, protozoarele au corpul format dint-o singură celulă care este formată din plasmalemă la exterior, citoplasmă la interior, unul sau mai mulți nuclei. Plasmalema Plasmalema este formată din macromoleculele stratului superficial al citoplasmei. Aceste macromolecule sunt orientate mai mult sau mai puțin perpendicular pe suprafața celulei. Grosimea acestei plasmaleme variază. Astfel la amibă ea are câteva sute de Å. Citoplasma Aspectul fizic: are o refringență mai mare decât a apei și o structură coloidală, citoplasma prin această structură coloidală permițând trecerea între gel și sol.

de rezistenta a parazitului in mediul extern. euglena) sau cilii la ciliate (de ex.Caracteristici biologice Hrănirea Ele se hrănesc în principal cu substanțe organice sau cu alge unicelulare. Importanță Protozoarele sunt importante în studiul teoretic pentru că ele fac legătura dintre plante și animale. care este eliminat tot prin membrana celulei. Forma chistica reprezintă forma de înmulțire.un protozoar flagelat . Structura giardiei Giardia lamblia . parameciul). sunt deci organisme heterotrofe. mai ales la nivelul duodenului. cum ar fi flagelul la flagelate (de ex. in urma cărora rezultă energia necesară vieții si a dioxidului de carbon. Locomoția Locomoția protozoarelor se realizează cu ajutorul organitelor specializate. Reproducerea Se realizează prin diviziune (longitudinală sau transversală). Excreția Se realizează cu ajutorul vacuolelor contractile sau pulsatile. Respirația In citoplasma au loc arderi.este agentul etiologic al giardiozei. deci autotrof. Unele din consecințele practice ale existenței lor într-un ecosistem sunt: curăță mediile acvatice în care trăiesc și reprezintă hrană pentru alte animale. dar unele grupe (de exemplu euglenele) în prezența luminii se hrănesc prin fotosinteză. Mediu de viață Protozoarele sunt foarte numeroase. si in același timp stadiul infectant. Digestia se realizează cu ajutorul vacuolelor digestive. Amiba se deplasează cu ajutorul pseudopodelor. Pe măsura ce fluxul intestinal poarta formele . Foarte multe sunt acvatice iar unele sunt edafice ( traiesc in sol ). adaptate la cele mai variate medii și moduri de viață. Parazitul prezinta doua forme: vegetativa si chistica si se localizează in intestinul subțire.

Scaunele persoanelor bolnave pot conține urme de sânge. de aceea pentru ca examinarea sa fie concludentă este nevoie de examinări repetate (cel puțin trei). eructatii. oboseală excesiva. uneori. Daca luați metronidazol. Examenul lichidului duodenal. Diagnosticarea Diagnosticul bolii se pune prin examinarea probelor de scaun la microscop. extras prin tubaj duodenal este o metoda folosita in special in trecut pentru depistarea parazitului. voma intermitenta. care poate detecta numai chisturile intacte. crampe abdominale. unde se pot detecta chistii ori chiar trofozoiții. începe procesul de închistare. disconfort epigastric. Metoda imuno-enzimatica de detectare a antigenului Giardia in fecale prezinta avantajul de a detecta si chisturile distruse. In prezent se folosesc metode moderne de depistare a antigenului in scaun. a alimentelor si apei contaminate. Se administrează de obicei de 3 ori pe zi. anorexie. de la balonări abdominale pana la mal-absorbție cronica. Efectele secundare pot include un gust metalic in gura sau greața. timp de 5-10 zile. . ce duc in final la pierderea severa in greutate. spre deosebire de examenul microscopic. eliminarea de materii fecale si gaze urat mirositoare.vegetative (rezultate din desfacerea chisturilor ingerate) către porțiunile terminale ale intestinului. precum si in apa cu clor. nu trebuie sa consumați alcool. Acest medicament nu ar trebui sa fie luat in timpul sarcinii. in cazurile grave. Infecția Se realizează pe cale digestiva prin intermediul mâinilor murdare. Tratament Giardioza este de obicei tratata cu un medicament numit metronidazol. Eliminarea parazitului prin scaun este intermitenta. fiind asociate si cu malabsorbția grăsimilor si zaharurilor. Simptomatologia generala a bolii este dominata de diaree. Semnele acute se pot manifesta 1-3 săptămâni. Simptome Boala poate fi asimptomatica sau se poate manifesta prin diferite simptome digestive. Chisturile sunt eliminate odată cu materiile fecale si sunt foarte rezistente in condiții de temperatura si umiditate scăzute.

cel mai bine este sa se trateze întreaga familie in același timp. In cele mai multe cazuri. medicul va dori sa verifice o mostra de scaun după tratament pentru a fi siguri daca medicamentul si-a făcut efectul. dar acesta nu trebuie administrat la copii mai mici de 1 luna. De obicei. .Copii cu vârsta sub 5 ani pot fi tratați cu furazolidon. Acest medicament are mai puține efecte secundare si este sub forma lichida. Uneori poate fi necesar sa mai luați medicamentul pentru o perioada mai lunga. pentru ca giardioza este atât de ușor de răspândit. sau medicul poate dori sa luați un alt medicament pentru o vindecare completa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->