You are on page 1of 3

Cele mai eficiente 10 diete

Din seria celor 10 diete am vorbit, în articolul precedent despre dieta Jenny Craig. Această dietă, pe scurt, presupune respectarea a trei faze şi se bazează pe consumul de produse semipreparate, care condiţionează consumul de calorii. Astfel, pierederea în greutate este garantată. Dintre cele 10 diete, astăzi ne vom opri asupra dietei DASH, o dietă echilibrată cu beneficii semnificative asupra sănătăţii. Această dietă a fost mai întâi concepută pentru scăderea tensiunii arteriale, dar s-a dovedit a fi şi un program bun pentru slăbit. Ba chiar numele acestei diete face trimitere la efectele benefice pe care le are asupra sănătaţii "Dietary Approaches to Stop Hypertension"/"Modalităţi/Abordări Dietetice pentru Stoparea Hipertensiunii". Ce este dieta DASH? Dieta DASH propune, mai degrabă, respectarea unor principii nutriţionale, decât respectarea unui regim alimentar strict. Principiile nutriţionale, fundamentele acestei diete, pe lângă faptul că ajută la pierderea kilogramelor nedorite, au efecte consistente/semnificative asupra sănătaţii celor care aleg să o urmeze. În special, asupra sănătaţii celor care suferă de hipertensiune. În ce constă dieta DASH? Dieta DASH se bazează pe anumite grupe de alimente care contribuie la pierderea în greutate, dar şi la îmbunătăţirea sănătaţii: fructe, legume, produse lactate degresate, peşte, leguminoase, seminţe ş.a. Aceste alimente trebuie consumate în anumite proporţii, conform www.diet.com: - dulciuri (5 pe săptămână): iaurt cu fructe degresat, sirop de arţar, zahăr sau gem; - fasole, nuci şi seminţe (1 pe săptămână) - ulei, maioneză, sos pentru salată (2-3 pe zi) - produse lactate degresate (2-3 pe zi) - fructe de mare, peşte, carne de pasăre, carne slabă (2 porţii pe zi sau mai puţin pe zi); - cereale, în special cele integrale (7-8 porţii pe zi): pâine, cereale uscate, orez gătit sau paste ş.a.; - fructe şi legume (7-8 porţii pe zi): fructe uscate, suc de fructe, compot, salată ş.a.; Programul alimentar al dietei este reprezentat vizual sub forma unei piramide a alimentelor

myhousecallmd.Sursa foto: www.com Cum funcţionează dieta DASH? Cei care au urmat dieta DASH şi sufereau de hipertensiune au observat schimbări semnificative încă din primele două săptămâni potrivit www.diet. De .com.

dieta DASH este proiectată să fie menţinută pe termen lung. programul pe care această dietă îl propune duce la pierderea kilogramelor în plus. de Marla Heller.diet. Precauţii Potrivit www. De asemenea. Trebuie să consultaţi medicul specialist înainte de a decide să urmaţi o dietă! . Dieta constă în consumul de legume şi fructe cu un conţinut scăzut de calorii.org. Totodată.com alimentele cu un conţinut de fibre bogat ar trebui incluse treptat în alcătuirea meselor. Beneficii După cum am spus mai sus.asemenea. Cei care doresc să urmeze această dietă şi au probleme cu rinichii ar trebui să limiteze nivelul de potasiu regăsit. în consumul cât mai redus de carbohidraţi şi bogat în proteine.com. Astfel.diet. în fructe şi în legume. conform site-ului oficial al dietei www. "The Dash Diet Weight Loss Solution". aportul mare de fibre ar trebui susţinut prin creşterea consumului de lichide. dar şi în programul de exerciţii detaliat în cartea dietei DASH. dieta DASH are beneficii multiple asupra sănătaţii. mai ales. principalul ei beneficiu îl reprezintă combaterea hipertensiunii. Însă.dashdiet. conform www. pierderea în greutate este inerentă dietei.