You are on page 1of 3

Cultura ecologica de zmeur Pagina 1 din 2

Zmeurul este un arbust fructifer solicitat tot mai mult pe piata produselor ecologice. Este cultivat de mii de ani deoarece fructele au proprietati medicinale, iar ultimele cercetari au scos la iveala efectul anticancerigen si antioxidant al acestora. Zmeurul produce incepand din al doilea an de la plantare. Zmeura de cultura din soiuri ameliorate este de dimensiuni mai mari, poate sa fie pastrata 1-2 zile si se preteaza la congelare. Cultivatorii de zmeur pot obtine venituri substantiale si sigure de la un an la altul deorece, se poate obtine preturi avantajose. Cheluielile sunt mici atat la infiintare cat si la intretinerea plantatiei. Zmeurul este o planta perene cu o durata de exploatare de 10 -14 ani. Zonare  -zona foarte favorabila - zona molidului si subetajul fagului;  -zona favorabila: se poate cultiva si in zonele de campie;  -zona nefavorabila: zonele cu temperaturi scazute si vanturi puternice. Soiuri  -GRADINA: 10 t/ha; recoltare in iulie;  -WILLAMETTE: 6-10 t/ha; recoltare iulie;  -RUBIN BULGARESE: 7-10 t/ha; recoltare iunie-iulie;  -RUVI: 8-10 t/ha; recoltare iulie;  -CITRIA: 9-11 t/ha; recoltare iulie;  -STAR: 8-10 t/ha; recoltare iulie;  -LORD GEORGE: 13 t/ha; recoltare iunie.  Amplasare  -Zonele foarte favorabile: soluri mijlocii bine structurate, bogate in humus, nisipoase, aerisite, suficient de umede;  -Zonele nefavorabile: solurile grele, reci, cu exces de umiditate. Sistemul de conducere  -pe spalier in benzi;  -gard fructifer;  -evantai.

marcotaj. arderea buruienilor. Protectia fitosanitara Se realizeaza prin selectarea unor soiuri reziste la boli si daunatori.  -drajonii de prisos se inlatura.  -primavara se suprima de la baza tulpinile uscate (de doi ani) care au rodit.  -platarea se face ori toamana ori primavara. pentruca inbogateste terenul in humus. se va tine cont de orientarea randurile. si se aplica produse pe baze de plante. uleiuri vegetale aromatice si anumite pesticide clasice pe baza de sulf sau cupru. lasanduse 18-20 tulpini la 1 metru liniar de banda lata de 50 cm. garduri naturale).  -se fertilizeaza cu must de gunoi 3-4 l/planta (1 parte must si 4 parti apa). Pentru a se infiinta o plantatie comerciala de zmeur trebuie luate in considerare urmatoarele criterii economice financiare: .  -tulpinile anuale se raresc. asezate in ladite de tip olandez.  -distanta de plantare este de 2.50 kg. butasi de radacina.5. Intr-o ora se pot recolta 3-4 kg de catre o persoana. Pagina 2 din 2 Infiintarea plantatiei  -se seaman un amestec de graminee perene pentru fan: cultura va fi infiintata in perioda de conversie de 3 ani.  -se traseaza drumurilor principale si parcelarea.Producerea materialului saditor Zmeurul se inmulteste prin: drajoni (metoda cea mai folosita).5-3 m intre randuri si 0. soiurile de zmeur nu au nevoie de polenizatori. Materialul inmultit pentru planta provin de la plante cultivate dupa metode ecologice si trebuie sa detina certificat de calitate.25-0.  -dimensiunea gropilor este de 30/30/30 cm. find autofertile. Se recolteaza in cocosulete de plastic de 0.1 m pe rand. se va incorpora odata cu aratura adanca si 30 de tone/ha de igrasamant organic provenit de la o ferma ecologica de cresterea animalelor. care se face pe directia nord -sud sau pe terase.  -la 2 ani se aplica 3/4kg gunoi de graj la metru patrat. Recoltarea Recoltarea fructelor se face la 3-4 zile. protectia organismelor in mod normal daunatorii (locuri pentru cuibarit. Lucrari de intretinere  -solul se intretine ca ogor negru. de aproximativ 7-8 ori.  -in perioada secetoasa este inecesar udatul.

 -beneficiarii productiei. -productia de fructe estimata la ha. .) Pentru a se putea lucra cu familia la principalele lucrari din ferma se poate infiinta exploatatii familiare de 0. etc. tractorul viticol cu utilaje.5 ha in apropierea marilor orase.  -cheltuielile de investitii (terenul. Cei care detin suprafete mari pot face plantatii pe 5-20 ha.  -necesarul de forta de munca.2-0.  -modul de valorificare. sursa de apa. suprafata de depozitare.