Pengurusan Sistem Respiratori

Respiratori mukosa Trek respirasi atas Trek respirasi bawah

RESPIRASI MUKOSA

Mukosa (Lendir) - Memerangkap partikel/zarah.

Cilia(Silia) - Gerakkan zarah ke arah pharynx.

TREK RESPIRASI ATAS

 Udara yang dihirup melalui hidung akan mengalami tiga proses :  Dihangatkan  Disaring  Dilembabkan .

.

. ► Bahagian eksternal terletak pada permukaan muka. ► Bahagian internal pula terletak di atas mulut dan di antara dua kaviti orbit. Ia terbentuk daripada tulang dan rawan yang berbentuk rangka penyokong.► Bahagian hidung boleh terbahagi kepada dua iaitu bahagian internal dan bahagian eksternal. ► Septum hidung membahagi hidung kepada bahagian kanan dan kiri. ► Membran mukus yang melapisi kaviti hidung dipenuhi dengan pembuluh darah. ► Rangka hidung ini dilitupi oleh kulit di bahagian luar dan membran mukus di lapisan dalamnya. ► Lubang hidung atau nares eksternal adalah dua bukaan yang terdapat di bawah hidung eksternal.

 Untuk menghidu * Lapisan mukus pula memerangkap debu dan mikroorganisma.  Membantu * Membran mukus menerima bekalan darah yang banyak dan berfungsi untuk mengawal udara yang masuk menjadi hampir sama dengan suhu badan dan melembapkannya. .* Bulu hidung menapis debu dan mikroorganisma dari udara yang masuk. kerana terdapat reseptor bau di bahagian atas hidung. menghasilkan bunyi dengungan (fonasi).

.

 Dikenali juga sebagai tekak.  Bahagian paling atas farinks dikenali sebagai nasofarinks.  Bahagian tengah pula dikenali sebagai orofarinks dan bahagian paling bawah dikenali sebagai laringofarinks. .  Terletak di hadapan tulang vertebra.  Mempunyai kira-kira 12 hingga 13 cm panjang tiub berotot.  Terdiri daripada otot rangka dan dilapisi oleh membran mukus.  Merupakan satu salur yang bermula dari dasar tengkorak dan tamat di belakang peti suara di aras vertebra leher keenam.

҉ Menyediakan ruang dengungan (resonasi) untuk bunyi percakapan. makanan dan minuman. ҉ Memberi perlindungan daripada mikroorganisma yang masuk bersama udara.҉ Menyediakan laluan bagi keluar masuk udara dan juga makanan dan minuman. .

.

→ Rawan yang berpasangan adalah aritenoid. → Manakala rawan yang tidak berpasangan adalah tiroid. .→ Juga dikenali sebagai peti suara. → Terdapat beberapa tulang rawan di larinks. → Merupakan laluan pendek yang menghubungkan laringofarinks dengan trakea. epiglotis dan krikoid. kornikulat dan kuneiform. → Tiga daripada tulang rawan ini tidak berpasangan dan tiga lagi berpasangan.

► Menghalang kemasukan bahan asing ke trek pernafasan bawah melalui lipatan-lipatan epiglotis dan vokal. ► Laluan udara. .► Penghasilan suara.

.

. → Otot bebas terdapat di ruang antara rawan-rawan. → Permukaan belakang salur dilapisi dengan selaput.→ Merupakan satu salur berukuran 12cm panjang. → Terbentuk daripada rawan-rawan yang berbentuk C. Fungsi : Menyediakan tempat laluan bagi udara yang masuk dan keluar.

.

→ Terdapat banyak pencabangan pada bronkus dan membentuk seperti batang pokok dan sering dirujuk sebagai pepokok bronkus. → Bronkus kanan lebih pendek dan lebar daripada bronkus kiri. → Trakea akan bercabang dan membentuk bronkus kiri dan kanan.→ Bronkus kiri lebih panjang dan nipis. . → Fungsi : Menyediakan tempat laluan bagi pengagihan keluar dan masuk udara. → Dilapisi oleh tisu epitelium.

.

dan Pertukaran gas oksigen dan karbon dioksida. → Jantung dan struktur lain memisahkan paru-paru dari pasangannya. .→ Fungsi : → Berbentuk kon berpasangan. → Paru-paru kiri mempunyai dua lobus. manakala paruparu kanan tiga lobus. → Dikelilingi oleh dua membran serosa yang dipanggil sebagai pleura.

.

 Terdiri dari tiga struktur yang penting .membran /pita suara .Epilotis .Tulang rawan krikoid .

 16-20 cincin kartilej . . Trakea atau saluran darah ialah tiub berukuran kirakira 12 cm panjang.

 Menyediakan tempat laluan bagi udara yang dibawa masuk dan udara yang dikeluarkan. .

lebar dan lebih dekat dengan trakea.  Bronkus kiri : lobus superior dan inferior . inferior. Bronkus kanan lebih pendek.  Bronkus kanan : lobus superior. medius. Merupakan cabang-cabang trachea kanan dan kiri. Tempat cabang ini disebut carina.

.

.

Tindakan pernafasan yang menggantikan udara dalam alveoli dengan udara luar .

berlaku melalui proses pernafasan  Proses pernafasan terbahagi kepada dua: a. b. Inspirasi.  Alvoelus diselaputi beribu-ribu kapilari darah . .udara diHEMBUS keluar dari peparu.membawa CO₂ untuk proses penyerapan ke dalam alveolus dan membawa O₂ ke sistem peredaran darah. Pengudaraan peparu . Ekspirasi.udara diSEDUT secara aktif masuk ke peparu.

 Fiber elastik dalam peparu membenarkan pengembangan optimum semasa inspirasi. .  Reseptor regangan dalam peparu membantu tindakan pernafasan. Sistem ventilasi yang baik akan menyediakan bekalan tetap O₂ ke alveolus dan menyingkirkan CO₂.

.

Sangkar rusuk ditolak ke atas dan ke arah luar. Tekanan udara di dalam peparu berkurang dan lebih rendah daripada tekanan atmosfera.Otot Interkostal luar megucup. Otot diafragma menguncup. Diafragma bergerak ke bawah dan mendatar. Isipadu perparu bertambah. Udara mula bergerak masuk ke paparu mengikut cerun tekanan udara. . Otot interkostal dalam mengendur. Isipadu ruang torasik bertambah.

Ekspirasi .

Isipadu peparu berkurang. Diafragma bergerak ke atas dan membentuk seperti kubah. Otot interkostal luar mengendur. . Isipadu ruang toksik berkurang Tekanan udara di dalam peparu bertambah dan lebih tinggi daripada tekanan atmosfera. Otot diafragma mengendur.Otot interkostal dalam menguncup. Udara mula bergerak keluar dari peparu menuruni cerun tekanan udara. Sangkar rusuk di tolak ke bawah dan ke arah dalam.

.

Pertukaran Gas Pada Membran Respirasi .

.

.

.

.

.

suhu rendah) .Tekanan separa oksigen tinggi (bergabung) Hb. NH2 + O2 = NbO2 (hemoglobin) (oksigen) (oksihemoglobin) Tekanan separa oksigen rendah (bercerai) (kepekatan CO2 tinggi.

Rantai Alpha Rantai Beta Kumpulan Haem .

.

karbon dioksida larut b. 10% . 85% . 5% .bergabung dengan hemoglobin c.Pengangkutan Karbon Dioksida  Karbon dioksida dibawa di dalam darah melalui 3 cara : a.dalam bentuk ion hidrogenbikarbonet .

Tisu Badan Kapilari Darah Anhldrosa Karbonik .

.

.

.

Tisu Badan Hb.NHCOOH (karbaminohemoglobin) .NH2 + CO2 (hemoglobin) (karbon dioksida) Alveolus = Hb.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.