P. 1
Nota Sejarah Tingkatan 1

Nota Sejarah Tingkatan 1

|Views: 4|Likes:
Published by cinfullycinful
Notes
Notes

More info:

Published by: cinfullycinful on Jun 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/10/2014

pdf

text

original

TINGKATAN 1

BAB 1 SEJARAH DAN KITA

1. Pengertian/Maksud Sejarah diberi oleh: Ibn Khaldun - perabadan, perubahan, sifat-sifat masyarakat manusia. Herodotus - penceritaan tindakan manusia dan sebab mereka melakukannya Mohd Yusof Ibrahim - catatan atau rekod peristiwa masa lalu 2. Sumber Sejarah (perlu dibuat taksiran, pemilihan, pertimbangan / penilaian dan penyelidikan saintifik untuk membuktikan kebenaran/kesahihan) 3. Ciri-ciri sejarah Contoh Tepat dan benar Mengistiharaan Putrajaya sebagai Wilayah Persekutuan. Penting dan bermakna sambutan Hari Kemerdekaan Sebab dan akibat Sebab-sebab kemasukan imigran Cina / India 4. Sumber Pertama / primer memberi gambaran tentang perabadan sesebuah masyarakat.(bersifat asli dan belum diolah) a. artifak / monumen / bahan ciptaan tinggalan sejarah terdapat di Tapak Bandar Kedah Tua dan Candi Lembah Bujang. b. manuskrip, surat khabar sezaman (disimpan di Arkib Negara) c. batu bersurat di Kuala Terengganu ( menunjukkan tarikh kedatangan Islam dan penemuan tembaga purba pada kurun ke-13 dengan tulisan al-Quran) d. catatan asal, dairi / buku harian, surat peribadi, minit-minit mesyuarat dan fail rasmi kerajaan. 5. Sumber Kedua / sekunder (fakta yang telah diolah / diterbitkan) - Laporan, majalah, jurnal, risalah, kajian dan ensiklopedia, buku. 6. Kaedah mendapat sumber sejarah i. Kaedah LISAN (temubual, tiada kebenaran atau kesahihan diragui kerana ucapan, cerita/pengisahan) ditokok tambah dengan sastera rakyat seperti mitos, dongeng, lagenda dan puisi. ii. Kaedah BERTULIS / Catatan penulisan ahli sejarah dahulu seperti manuskrip. iii. Kaedah ARKEOLOGI (cari Sumber sebenar, seperti: fossil, batu bersurat dan gali) artifak di gua. 7. Faedah mempelajari sejarah ialah i. memberi iktibar / perangsang. ii. menjadi berwawasan iii. mempertahankan kedaulatan negara iv. membentuk keperibadian negara v. dapat melahirkan perasaan jati diri tinggi / patriotisme vi. menggelakkan kita mengulangi kesilapan masa lalu

6

www.andrewchoo.edu.my

Kajian sejarah penting untuk : . iii. Alat penetak untuk menetak pokok dan alat genggam untuk memotong daging.Menerokai tamadun 2. 2. a) Palembang. Tingkayu di Sabah. Majapahit maju sebagai pelabuhan antarabangsa kerana keberkesanan pentadbiran yang sistematik.Buddha melalui kegiatan perdagangan.TINGKATAN 1 BAB 2 ZAMAN PRASEJARAH . Bukit Jawa. Gunung Jerai menjadi panduan / penunjuk arah kepada pedagang untuk singgah di Pelabuhan Sungai Mas dan Lembah Bujang. Kedah Tua.my . Pengebumian menggunakan kepingan batu mempunyai adat resam dan kepercayaan tertentu. Paleolitik b. iv. Penemuan manik. Changkat Menteri (Perak). anting-anting dan gelang di Gua Cha. v.berkembang menjadi pusat perdagangan dan menguasai jalan perdagangan India-China . Kedah Tua dan Chih Tu di Tanah Melayu. Kelantan.pentadbiran yang sistematik 7 www. Logam Ciri-ciri mempunyai peralatan batu. Kemajuan dalam penciptaan barang perhiasan seperti kalung. Kuala Selinsing. duit perak. Pelabuhan Awal (entreport ) menjadi orang tengah / Kerajaan Awal / Maritim (tertumpu di muara sungai / mahir membina kapal / menguasai ilmu pelayaran / pusat perdagangan/ pengumpulan). Santubong.Memupuk perasaan cinta kepada negara. i. lukisan lama di Gua Niah di Sarawak. 3.Menghargai khazanah .setiap benda seperti batu dan pokok mempunyai semangat . Hidup menetap(bercucuk tanam dan penternakan). berdagang secara tukar barang berdagang (Sistem Barter). peralatan tembikar di Bukit Tengkorak.edu. ii. Alat repihan untuk meraut dan memotong daging. tiada pengeluaran hasil tempatan / tiada tanah subur atau hasil bumi.andrewchoo. Kota Tampan dan Manusia Perak di Gua Gunung Runtuh di Perak. 1. Srivijaya. Kedah Tua adalah bukti wujud pelabuhan entrepot / perdagangan. peralatan logam (gangsa / besi) dan mula berdagang (pelabuhan / sungai) ditemui di Gua Harimau (Perak). Hidup berpindah-randah (Nomad) dan memungut hasil hutan. Kepercayaan Anisme. Hidup menetap (bercucuk tanam dan penternakan). Sungai Tembeling (Pahang)(kapak dan mata lembing). Alat batu seperti beliung (untuk mengetam kayu dan menggali tanah) dan pemukul kulit kayu (untuk meleperkan dan menghaluskan kulit kayu). Neolitik c. kubur lama. Zaman a. Majapahit dan Melaka .diamalkan oleh masyarakat Zaman Prasejarah TINGKATAN 1 BAB 3 KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA 1. barangan kaca di Lembah Bujang.Mengenali budaya . dipengaruhi agama Hindu .

mencapai kegemilangan semasa pemerintahan Hayam Wuruk dan dibantu oleh Patih Gajah Muda. Selat Sunda dan Laut Jawa dengan menakluk kerajaan-kerajaan lain. menyebarkan agama Hindu ke Chih Tu. Temasik dan Lingga (mengikut laporan Tome Pires) 3. (merupakan pahlawan. Srivijaya berkembang a. Parameswara mendakwa Temasik pernah menjadi naungan Palembang.diasaskan oleh Raden Wijaya .mengamalkan konsep Devaraja .daripada perkampungan nelayan menjadi pelabuhan entrepot / antarabangsa. iii. 4. Champa. tentera dan daerah yang cekap dan pemimpin yang berwibawa. seperti Angkor dan Funan di pedalaman sekitar Tasik Tonle Sap. 3.berasaskan undang-undang Manu c) Palembang . Parameswara melarikan diri ke Muar kemudian Melaka kerana dikejar Siam akibat membunuh Temagi (pegawai Siam).my . d. menguasai perdagangan di Selat Melaka.edu. Arab Mulaqah/Malakat pertemuan/perhimpunan Perdagang Arab (Mitos Hindus) segala dagang b. menerima pengaruh agama Hindu-Buddha (seperti pembinaan pusat agama Angkor Wat di Funan). mendapat bahan mentah seperti rempah-ratus secara peluasan / penaklukan (menguasai laluan perdagangan) dan berhubung dengan penduduk di pedalaman c. ii. Keazaman Parameswara membentuk Kerajaan sendiri (membentuk Kerajaan Berdaulat) i. Angkor dan Majapahit b. Dibantu oleh Orang Laut-menjaga keselamatan Selat Melaka. memiliki semangat taat setia.(ancaman kuasa luar) ii. Tumpuan pelbagai pedagang asing / Terdapat pelbagai bahasa dipertuturkan/ Pelbagai matawang digunakan / Sesak dengan kapal kerana: 8 www.andrewchoo. mempunyai pentadbiran diraja berkuasa mutlak. Raja Kaundi digelar Kurung Bernam (simbol kekuasaan). Temasik berpotensi maju kerana kedudukan strategik. pendayung yang handal dan mahir membuat senjata) yang berasal dari Bentan. Raja Funan pertama. pemerintah Temasik tetapi membunuh Temagi.) 2. iii.menerima pengaruh Hindu-Buddha . Sanskrit Amalaka pokok Melaka Sejarah Melayu (menceritakan pelanduk menendang anjing buruan. Kemajuan Kesultanan Melaka . Diselamatkan oleh Temagi. Terdapat pengairan dan empangan / kolam air / baray.b) Majapahit . Kerajaan Agaria (negara pertanian dan penternakan) i. Panjajahan Parameswara Palembang  Temasik  Muar  Sening Ujung  Bentam  Melaka iv. Asal Usul Nama Melaka Bahasa Nama Melaka Maksud Sumber a. cuba membebaskan Palembang dari Majapahit dan melarikan diri ke Temasik akibat diserang oleh Majapahit. TINGKATAN 1 BAB 4 PENGASASAN KESULTANAN MELAYU 1. kerana hendak menjadi pemerintah Temasik.

Pembesar Melaka Tugas Kawasan Pegangan / Pemakanan / Percukaian diberi kepada pembesar untuk mendapat sokongan Taat Setia kepada Sultan (mengukuhkan kedudukan Sultan) (membolehkan pembasar memungut cukai ) (a) Bendahara (b) Bendahari - Pemangku Sultan/Perdana Menteri Penasihat Raja Ketua Hakim Ketua Angkatan Perang Urusetia Istana memungut hasil/ufti Ketua Syahbandar 9 Muar dan Bentan Sening Ujung dan Kampar www.bukit-bukau sesuai untuk panduan kapal dan sebagai kubu pertahanan . tenaga kerja dan bekalan air bersih dan makanan..pedagang Cina tidak perlu membayar cukai sebaliknya memberi hadiah dan pedagang India membayar 6% cukai manakala pedagang Arab 3% (berdasarkan hubungan antara pemerintah). kemudahan urusniaga dan pelabuhan menyimpan barang. . pengeluaran surat kebenaran untuk berurus niaga kepada pedagang (surat ini memudahkan urusan perdagangan dan memberi sumber pendapatan kepada kerajaan Melaka).terdpt pokok api-api & pokok bakau – benteng ketahanan semula jadi (kesyukuran daripada Tuhan) . f. e. Negera China mendapat perdagangan luas.edu. d. Mengubal Undang-undang Laut yang berkesan untuk menjaga keamanan. c. h. menghantar ufti kepada Siam untuk mengelakkan ancaman. mengumpul hasil keluaran perdagangan. beras diimport masuk dari Siam ke Melaka tanpa cukai untuk menampung keperluan makanan / penduduk. g. Keberkesanan / kecekapan sistem pentadbiran / kepimpinan / kebijaksanaan pemerintah/ kewibawaan dan berwawasan / sistem pemerintahan teratur / Angkatan tentera yang kuat.mengangkut barang dari kapal pedagang ke daratan. Kesan hubungan diplomatik dengan China akibat lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho (Melaka dilindungi/keselamatan terjamin / Pengiktirafan daripada Negara China / penghantaran ufti ditamatkan dan Melaka bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. Jong . Pembuat senjata dan pendayung yang handal.laut yang dalam dan pantai terlindung (tetapi tiada tanah subur atau hasil laut).my . i.a. kedudukan geografi yang strategik membawa kemajuan dan pengasasan kerajaan Melaka. 5. angkatan laut yang kuat / pahlawan (orang laut / orang Selat) untuk menjamin keamanan/ keselamatan perairan Selat Melaka. b. 4.andrewchoo. (Sultan berfikiran strategik mengadakan hubungan dengan Negara China ) j. cukai berpatutan (keutamaan) .

Raja Muhammad dibuang ke Pahang menjadi 10 www. Inderagiri dan Jambi menjadi naungan Melaka. Pattani. Kedah. bahasa rasmi Melaka b. RiauLingga. Negara China mendapat perdagangan di Selat Melaka. Siak.edu. dapat menguasai Selat Melaka kerana mendapat perlindungan daripada China (keselamatan negeri terjamin) dan penghantaran ufti ke Siam ditamatkan. b. c. menakluk Siak dan Kampar untuk mengawal pengeluaran emas.my 1. Ketokohan Bendahara Tun Perak – kepimpinan yang cekap a.(c) Temenggung (d) Laksamana (e) Syahbandar - (f) Sultan (g) Hulubalang (h) Biduanda Ketua Polis/Hakim darat Ketua Protokol Istana Ketua Angkatan Laut Ketua Duta/Utusan Pengawal Peribadi Raja Urus cukai/Hakim pelabuhan Keselamatan pedagang/mengawal pasar dan gudang Mengawal sistem timbangan Ketua angkatan tentera Ketua agama Islam Ketua hubungan diplomatik Pahlawan orang suruhan raja membawa alat kebesaran raja Temasik Sungai Raya dan Siantan TINGKATAN 1 BAB 5 KEGEMILANGAN MELAKA a. penaklukan ke Tanah Melayu. tidak menderhaka (bersifat taat setia) walaupun anaknya. dan pantai timur Sumatera dengan mengarahkan pentadbiran kawasan pegangan ini kepada pembesar sendiri untuk mendapatkan sokongan taat setia kepada Sultan. Bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. cop mohor dan payung kuning). Perluasan kuasa Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah . Bahasa Melayu menjadi Lingua Franca di Kepulauan Melayu kerana merupakan : a. e. dan Beruas secara sukarela menjadi jajahan takluk Melaka. d. a. Tun Besar dibunuh oleh Raja Muhammad. Raja Melaka dapat pengiktirafan / keselamatan daripada Raja China (sepesalinan baju sutera.andrewchoo. Berwibawa dan cekap dalam tugasnya – Digelar pelantik raja kerana berkuasa dalam pemilihan raja. Kesan Hubungan Diplomatik dengan China (Hasil lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho). perkahwinan politik menyebabkan Pahang. Kedah. campur tangan politik di negara Parsi sebagai rakan setaraf (membantu Parsi mengalahkan Aru & menumpaskan golongan perampas takhta). bahasa perantaraan di Kepulauan Melayu 3.(diiktiraf sbg sebuah kerajaan) c. b. Melaka berkembang menjadi pusat perdagangan/tumpuan perdagang asing. d. Kedaulatan / keselamatan Melaka terjamin. b. Akibatnya.(Parameswara berfikiran strategik) 2. Kampar. 4.

11 www. menterjemahkan kitab Islam dan mempelajari agama Islam. menyebabkan perniagaan berjalan lancar. hak istimewa Raja b. unsur Islam dalam pentadbiran secara musyawarah. 6. d. 8. menggubal perjanjian dan guru kepada putera. . Melaka juga digelar “Serambi Mekkah” tempat belajar urusan menunaikan Haji sebelum ke Mekkah. b. Perdagangan 13.Mahmud Shah) a.Hikayat Muhammad Ali Hanafiah .menghantar pembesar ke Parsi untuk mendapatkan jawapan tentang agama.Undang-undang Laut Melaka 16. 9. tanggungjawab raja dan pembesar c. Jurutulis: mengarang surat rasmi raja.edu. disusun semasa S. Islam menjadi agama rasmi dan tulisan Arab dijadikan tulisan Jawi. Kalimantan. perkahwinan politik putera-puteri ke Pahang. 11. Keutamaan diberi kepada saudara sejagat c. c.Hikayat Amir Hamzah . Kedah. pendakwahan oleh ulama ke Pulau jawa.Hukum Kanun Melaka .andrewchoo. Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah sangat berminat dalam persoalan agama. kegiatan intelektual. tempat perbincangan. Siak dan Kampar e. Karya Undang-undang di Melaka . Layanan istimewa daripada pemimpin b. Istana dijadikan tempat pertemuan ulama.Hikayat Iskandar Zulkarnian 15. Institusi Kesultanan Melaka a. c. Hikayat Sastera Terjemah di Melaka . 12. dilengkapi semasa S. askar upahan digalakkan d. penaklukan / peranan raja b. Agama Islam mudah diterima kerana a.Muzaffar Shah.(nakhoda ialah raja di laut). d. Hukum Kanun Melaka (Karya Undangundang digubal semasa pemerintahan S. bertanggungjawab mengembangkan agama Islam di Melaka. selamat. Hikayat-hikayat digunakan sebagai perantara untuk menyebarkan agama islam dan memberi pengajaran. 10. b. jurubatu dan malim adalah pembantu nakhoda. Selatan Filipina. Perkahwinan b. Sultan Alauddin Riayat Syah – kepimpinan melalui teladan dengan menyamar sebagai rakyat dan meronda pada waktu malam untuk menjaga keamanan / keselamatan. Penyebaran Islam oleh Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah secara: a. Undang-undang Laut Melaka a. pegawai kiwi. perdagangan (galakkan kepada pedagang asing) c.Muhammad Shah. Pendakwahan /Peranan Mubaligh / Ulama c. 7. Kepimpinan yang cekap menghadapi serangan dengan mengikat beratusratus jamung (obor-obor) pada pokok kelapa untuk menakutkan tentera Siam(kemantapan strategi yang bijak) 5.Sultan Pahang kerana Raja Muhammad tidak akan di pilih oleh Tun Perak sebagai waris Sultan Melaka. Islam datang ke Melaka secara : a. kepentingan negara melebihi keperluan keluarga dengan mengarahkan tenteranya membawa bersama keluarga ke medan perang untuk menaikkan keberanian / semangat perjuangan tentera.my . Prinsipnya mudah difahami 14. pelabuhan diurus dengan baik dan menyakinkan pedagang.

perebutan kuasa pembesar / masalah perpaduan / pecah-belah (Iktibar Rakyat perlu bersatu padu) b. Senjata moden/meriam dapat menembak jarak jauh. (Melaka jatuh diserang oleh Portugis apabila tuntutan tidak dipenuhi oleh Sultan Muhamad Shah) Sultan Melaka kehilangan kedaulatan negeri / menjadi jajahan takluk Portugis.Sultan Mahmud Shah telah membunuh sekeluarga Bendahara Tun Mutahir tanpa usul – periksa setelah difitnah kekayaan beliau melebihi Sultan. menceraikan isterinya untuk dikahwin kepada Tun Ali c.andrewchoo. 7. Faktor-faktor kejayaan Portugis menakluk Melaka: a. dibenarkan membina kubu di Melaka c. e. 5. Pedagangan asing berpindah ke pelabuhan Acheh. Bantuan beberapa tongkang daripada pedagang Cina kepada Portugis. Patani. a. Bantuan tongkang dari luar (orang Cina) d. dibayar ganti rugi iii. dibebaskan tawanan Portugis ii. Kepimpinan Alfonso c. (Pengajaran: Perlu berhati hati dalam tindakan. Kedatangan Portugis 3. Penggantungan kepada askar upahan yang melarikan diri / berpaling tadah / tidak terlatih. Portugis menerima rahsia ketahanan daripada Si Kitol. a. e. f. a.) b.TINGKATAN 1 BAB 6 KEMEROSOTAN MELAKA oleh Portugis. Rakyat Melaka bersatu padu merampas balik jambatan penting yang diserang . 10. Tentera terlatih b. Faktor – faktor kejatuhan Melaka. persaingan kaum Tamil Islam dan Melayu Islam ( iri hati dan fitnah / pilih kasih pemimpin) c.my 1. Kekuatan Portugis selama 130 tahun di Melaka kerana . Kesannya. Rebutan kuasa pembesar tempatan / masalah perpaduan. (Iktibar: setia kepada negara. Batam dan Brunei kerana dasar perdagangan Portugis berubah iaitu mengenakan cukai tinggi di Melaka. b.) e. d. Berjaya menguasai jambatan Sungai Melaka. Meyebarkan agama Kristian (Gospel) 12 www. kerajaan Melaka menjadi semakin lemah dan perpaduan terjejas. c. Tuntutan Alfonso kepada Sultan Muhd Syah i. Perpecahan masyarakat Melayu Islam dan Tamil Islam (Perpaduan terjejas). Senjata mundur / tradisional.kekuatan kubu A’Famosa 9. 8. Kemerosotan Melaka akibat : a. Tindakan Sultan Muzaffar Syah mengatasi perpecahan dikalangan pembesar golongan Tamil-Islam a. Kedatangan Lopez de Sequeire . Kelemahan kepimpinan . 4.menjalinkan hubungan diplomatik antara Portugal dengan Melaka b. memujuk Tun Ali meletak jawatannya. 6. Tujuan kedatangan Portugis ke Timur. persengketaan pemerintah (menguasai pengaruh ) (Iktibar Bersatu padu dalam masyarakat) d. melantik Tun Perak sebagai bendahara 2.edu. galakan Putera Henry / Kemegahan (Glory) b. Buku Hikayat Muhammad Ali Hanafiah mengisahkan keberanian pahlawan dan dijadikan bahan cerita semasa Portugis menyerang Melaka untuk menaikkan semangat juang askar untuk mempertahankan Melaka.

Johor bergabung dengan portugis menyerang Aceh. kewibawaan/kecekapan/kebijaksanaan pemerintah Johor. Faktor-faktor kebangkitan Johor (kurun ke-16&17 ) sebagai pusat pedagangan antarabangsa. (Sayung Pinang   Johor Lama   Kota Tinggi   Batu Sawar) c. Pembesar Johor meminta bantuan Belanda untuk mengusir orang Bugis dari Riau. kekuatan angkatan perang dan kemudahan perdagangan f. mencampuri urusan pentadbiran Johor dan menyebabkan kemerosotan kerajaan Johor.my .edu. Raja Sulaiman. 3. Portugis dan Acheh yang hendak merebut jalan perdagangan di Selat Melaka (Johor bergabung dengan acheh menyerang potugis. a. Kesannya portugis menyerang Johor. Pelantikan Bendahara Tun Abdul Jalil sebagai Sultan Abdul Jalil Riayat Shah IV memulakan kesultanan Johor daripada keturunan Bendahara. Johor mengamalkan sistem naungan untuk menjaga keselamatan pedagang asing dan mengamalkan undang-undang laut Melaka. kemudahan perdagangan / perkembangan persuratan. Perang Tiga Segi (selama 100 tahun) a.c.Orang Bugis menguasai Johor secara berkahwin dengan puteri Johor. kejatuhan Potugis di Melaka b.andrewchoo. Pergerakan Sultan Mahmud Shah berusaha mempertahankan kedaulatan bangsa selepas kejatuhan Melaka. putera Sultan Abdul Jalil berpakat dengan anak raja Bugis lima bersaudara untuk mengusir Raja Kechil bagi mendapatkan semula kuasa dengan syarat orang Bugis menjadi Yamtuan Besar. pusat persuratan Melayu. Ibu negeri Johor berpindah sebagai strategi ketahanan/peperangan kerana ancaman luar. 2. d. Menguasai ekonomi perdagangan rempah(Gold) dengan menguasai Selat Melaka.(berusaha mendapat Melaka semula) Melaka  Pagoh  Muar  Pahang  Bentan  Kampar BAB 7 JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAKA 1. persahabatan dengan Belanda / bantuan belanda (Belanda memberi keistimewaan / kemudahan perdagangan di Selat Melaka kepada Johor kerana membalas jasa Johor membantu Belanda menyerang Potugis di Melaka) d. e. Membalas dendam (lanjutan perang Salib) e. perdagangan Johor maju kerana Belanda memberi keistimewaan perdagangan kepada Johor. antara Johor. Perang Tiga Segi berakhir apabila Johor bergabung dengan Belanda dan berjaya mengalahkan Portugis di Melaka.(Iktibar: bersifat patrotisme mempertahankan ketuanan/kedaulatan bangsa) d. kemerosotan Acheh c. pusat pengajian Islam dan pangkalan tentera kerana a. Kesannya Aceh menyerang Johor) b.(merampas semula Melaka) d. Hasilnya. Ibu kota Johor berpindah untuk mengelakkan serangan Acheh dan Portugis. c. Politik 11. TINGKATAN 1 13 www. b.

Kebangkitan Acheh . Jambi dan Rakan.Perebutan kuasa antara Bendahara Tun Abdul Jalil dengan Raja Kechil.menawan Johor dan berkuasa menentukan bakal Sultan Johor.4. Berusaha mendapatkan kebebasan daripada Johor . Siak. . Bangkalis.menguasai perdagangan di Selat Melaka . Kampar. Pahang dan Kedah . Orang Laut . TINGKATAN 1 BAB 8 KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU 1. menyusun ketahanan Johor daripada serangan Acheh dan Portugis c. 7.C) 8. Muncul sebagai sebuah negara kuasa politik dan ekonomi iii. Johor dapat mengumpul pelbagai bekalan barangan dagangan dan askar dari jajahan takluk yang luas seperti Klang sehingga Singapura. .menyerang Perak. NNM megamalkan pembahagian pentadbiran kampung  Daerah  Negeri untuk menjamin keberkesanan pelaksanaan arahan.my . pengawal pelabuhan dan pendayung kapal.bertugas sebagai penunjuk arah.andrewchoo. Sebab Kemerosotan Johor: .penglibatan Bugis . . 14 www. Ketokohan Tun Sri Lanang (Bendahara Johor) a. 6. menulis buku sejarah Melayu b.pengaruh Syarikat Hindia Timur Belanda (V. Hasil Karya Johor ialah Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu. .Perang Johor-Jambi i.menjadi kuasa politik dan ekonomi yang kuat semasa kebijaksanaan pemerintahan Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam kerana telah menguasai perdagangan di Selat Melaka.edu.meninggalkan Johor apabila Johor dikuasai orang Bugis 5. 9. menghantar utusan ke Goa untuk berunding dengan Portugis e. Jambi merupakan jajahan takhluk Johor ii.O. menawan semula Melaka daripada Portugis (berusaha mengekalkan kedaulatan) d. membuat perjanjian dengan Admiral Matelief untuk mempertahankan Johor daripada Acheh.menakluk Pedir dan Pasai untuk menguasai perdagangan lada hitam/rempah.

Perjanjian Perak dengan Belanda antara Sultan Iskandar Zulkarnian dengan Thomas Acheppers – Perak setuju menjual bijih timah kepada Belanda.merupakan pelabuhan entrepot yang mengamalkan Undangundang Laut Melaka i. v. mengenakan hukuman berat mengikut Hukum Syarak untuk pengajaran. Keturunan ibu diutamakan dan pembahagian harta pusaka kepada anak perempuan iv. . Dipanggil oleh pedagang ChehCina Cha Kalah. menghantar ufti kepada Burma/Siam untuk mengekalkan keselamatan /kedaulatan ii. Adat Pepatih lebih demokrasi dalam pemilihan baupak. negeri pertama yang terdiri daripada persekutuan (gabungan beberapa daerah). kuasa Bendahara Pahang kuat menyebabkan pengaruh Bugis lenyap di Pahang ii. Digelar ’Negeri Cik Siti Wan Kembang’ ii. Mengalakkan hubungan diplomatik dengan Siam dan menghantar ufti / bunga emas kepada Siam untuk mengelakkan ancaman jiran Terengganu (menjamin keselamatan / kedaulatan negeri) iii. Sultan Melaka Mahmud Syah menghantar putera Raja Muzaffar untuk ditabalkan sebagai Raja Perak dengan alat kebesaran Cura Si Manjakini. ii.Keturunan bapa diutamakan dan pembahagian harta pusaka diberi kepada anak lelaki v.edu. Amalan melantik Yamtuan dari Pagar Ruyong berakhir selepas Raja Lenggang menjadi Yamtuan Besar. i. Kadaram i. kuasa luar seperti Belanda dan Acheh hendak merebut kekayaan Bijih Timah di Perak. Adat Temenggung lebih Autokratik.Sembilan Terengganu u Selangor Kelantan Kedah Perak Pahang i. Dibawah pemerintahan Yamtuan Muda Johor iaitu Raja Bajau. ii. Cukai kepala dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas.2. berakhirlah pemerintahan i. Kerajaan Melayu Tua (diasaskan sebelum Kesultanan Melaka) Baru (diasaskan selepas Kesultanan Melaka) N. Sultan Pahang menggubalkan undang – undang Pahang ‘Daulat dan Derhaka’ untuk mengukuhkan kedudukan raja. iv.my . menghantar ufti kepada Burma apabila Burma telah menawan Siam (Siam dibawah naungan Burma) iii. lembaga.andrewchoo. Bendahara Megat Terawis telah menentukan sempadan antara Perak dengan Siam atas perintah Sultan Melaka untuk memudahkan pembesar Perak memungut cukai 15 www. vi.berasal dari sebutan taring anu harimau). setiap orang terikat kepada peraturan. Terdapat undang 99 Perak vi. iii.Tong Ya Nong dan Teng Ya Nung iv. India Kalagam.penghulu dan raja iii. Arab Kalahar Kataha Siam Kataha. iii. Adat Pepatih ditafsir dan dilaksanakan oleh Ketua Adat.

Upacara menjunjung duli dilakukan oleh pembesar sebagai tanda hormat dan taat kepada Raja. sepekan atau setanak nasi. gantang. Nobat (alat muzik diraja) digunakan semasa Upacara pertabalan. Penggunaan mata wang Tradisional penting untuk kegiatan perdagangan / entreport. siput gerus dan geweng digunakan.andrewchoo. pembentukan akhlak. bantal dan balutan tepak sirih.Duit emas. dan jengka.my . . cap mohor dan Keris . penggelek. 12.Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka. kehidupan masyarakat. Cukai Kepala – dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas oleh Kedah. 18.alat kebesaran di raja melambangkan kedaulatan. 21.Tampang Buaya (di Selangor) . pencakar.Bidor (di Perak) . Ukuran berat ialah cupak. 7.Mas dan Kupang (di Johor) . penyisir& kuku kambing. Undang bertulis . 17. 3. tahil dan kaul. Sembah – bermaksud dibawah jajahan (terdapat perbezaan taraf) 16.Ayam jantan (di Kedah) . 5. 11. 8. Sastera Lisan seperti Cerita Jenaka. 14. Cop Mohor diraja – memperkukuhkan kedaulatan pemerintah dan sebagai lambang surat rasmi kerajaan. Ukuran panjang ialah hasta. 13. adat. Sistem Serah – memberi sebahagian daripda hasil tanaman kepada pemerintah. b. Penglipur Lara dan Binatang adalah berbentuk hiburan dan pengajaran. Contoh-contoh mata wang ialah: . a.edu. Kegiatan pertanian menggunakan peralatan tenggala. Tengkolok. Rakyat ikut perintah Sultan.Sebelum mata wang logam diperkenalkan.TINGKATAN 1 BAB 9 WARISAN KESULTANAN MELAYU 1. Ukuran jarak jauh masyarakat Tradisional Melayu ialah seperti sepelaung. Sistem Kerah – dipaksa bekerja tanpa upah. Denai penarikan -jalan pendek yang perahu terpaksa ditarik untuk sampai ke sungai (menghubungkan Pahang dan Melaka). pertukangan tangan dan asas kemahiran untuk berdikari bukan pencapaian akademik. Bendera putih menunjukkan kemangkatan Raja. Kegiatan perikanan menggunakan peralatan serkap. Hasil Seni Tekat ialah kipas. 15. 20. 10. 19. 6. 9. kemangkatan dan keberangkatan raja ke balairung seri. tangguk dan tanggul. depa. Terengganu dan Kelantan. Pitis dan Jokoh (Terengganu) 2. Kegiatan perdagangan Orang Melayu merosot pada kurun ke-19 kerana kegiatan perdagangan dibolot oleh Kuasa Barat. 16 www. Pendidikan awal (tidak formal) mementingkan agama. 4.

setiap kali berpindah apabila berlaku kematian. Kenyah. iii. bernilai.mempunyai kepercayaan kolot . Malapetaka seperti wabak penyakit akan menimpa sekiranya undang-undang tidak dipatuhi. Satu unit perkampungan.Merayakan perayaan Kaul untuk menjamu Ipok yang mengawal laut (mendapat tangkapan yang baik/memuaskan. 3. ketua dipanggil Tuai Rumah berfungsi: a.) .edu. Kayan. Menetapkan hari perayaan / pesta menuai / perayaan Beranyi’. Orang Penan . Menyelesaikan masalah anak buahnya. . Kayan.tinggal di pendalaman hutan 17 www. Kelabit. Kenyalan dan Antu) Menindik telinga (kecantikan) . Gulieng – Serunai orang Iban b. Bilikan – alat muzik orang Iban c. Orang Melayu beragama Islam e. selamat dan mengelakkan penyakit. Kaloree – alat muzik orang Penan 4.andrewchoo.my .mengantung kalung pada telinga Melukis tatu/mencacah badan - b. Alat muzik Tradisional masyarakat a. Tajau (pasu. Batu. Menjaga keamanan c.Tradisi Bergendang. 2. (Terdapat Gawai Burung.) Merayakan pesta menuai (Hari Gawai) dengan tarian Ngajat tanda kesyukuran. Jenis jenayah Bentuk ganti rugi dinamakan Perbuatan sumbang Kepanasan Melakukan pergaduhan Babas Merosakkan harta benda Sogit b. dan Kadazan ii. keluarga besar. Rumah panjang i. Kaum/etnik a. Kenyah c. b. gong atau tempayan) di simpan turun-temurun.TINGKATAN 1 BAB 10 SARAWAK 1. petempatan bagi masyarakat suku kaum Iban. Melanau - d. Sistem keadilan orang Kadazan (untuk menjamin kesejahteraan / mengeratkan hubungan) a. aman damai dan bertoleransi.tidak boleh hidup menetap. Bidayuh. bersatu padu. Iban Adat dan Peraturan mengamalkan amalan menyemah tanah dan tidak membina rumah apabila terdengar bunyi burung Ketupung atau burung Beragai.lelaki menari tetapi perempuan bermain gendang sambil berpantun. dihormati dan berfungsi sebagai harta simpanan (diperolehi secara tukar barang. dianggap suci. .dilarang menebang pokok besar atau melapangkan hutan. .

2. 7. Pribumi/Etnik Kegiatan Berlainan Padi huma/berburu i. memburu dan memanjat.5. Bajau di Sabah a. mengamalkan upacara ngeduang (bertukar-tukar makanan pada Hari Raya). 5. Ketua Kampung digelar Orang Tua menjaga keharmonian masyarakat dan menguatkuasa undang-undang adat. Pendidikan tidak formal Sabah mementingkan asas kemahiran untuk berdikari seperti mendaki. Kaum/Etnik Murut Khadazandusun Murut Tarian Magunatip Sumazau Mengalang Limbai Tujuan menyambut Hari Magavau/memuja semangat padi menyambut pesta menuai/perayaan/majlis menyambut tetamu/pindah rumah /Hari Monggotom (pesta menuai padi) d. Melanau (lemantak) Melombong antimoni/padi huma /peladang iv.mempercayai Aki Kopuno 3. Pelbagai etnik dapat hidup berharmoni kerana sikap bertoleransi . Bajau 8. Suling. Rungus Petani keadaan sekeliling / petempatan d.memungut hasil hutan Murut . Murut menanam padi dan kelapa/menjadi peniaga vi. nelayan kedudukan geografi / bentuk muka bumi / c. Bajau Pelaut.edu. Melayu kecil-kecilan Kegiatan ekonomi pribumi /etnik dipengaruhi oleh sumber alam. b. 18 www. 7. .andrewchoo. Pribumi Ekonomi a. 6.my . Kadazan Menanam padi Kegiatan Ekonomi di Sabah dipengaruhi oleh b. a. bentuk muka bumi dan petempatan. Pasar Tamu – pelabagai etnik bertemu untuk berdagang. c. Kebanyakan alat muzik di Sabah diperbuat daripada buluh seperti Bas. Hari Gawai (Pesta Keamatan) – upacara kesyukuran selepas menuai padi. Berkahwin pada bulan terang (pada14 dan 15 hari bulan Hajirah) untuk kemurahan rezeki. Sompoton dan gobana. penunggang kuda yang cekap / pahlawan berani b. mengeratkan perpaduan dan semangat muhhibah / harmoni. Kelabit (beras Bario) Petani / Menangkap ikan di pantai / sagu iii. 6. 4. TINGKATAN 1 BAB 11 SABAH 1. suka amalan bergotong-royong c. Iban Memungut hasil hutan/berburu/bersawah ii. Tiada perpaduan dan mengukuhkan kuasa permerintahan. Bidayuh Lada hitam v.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->