KARNIVAL PERMAINAN TRADISIONAL DAM HAJI

Ahli Jawatankuasa Ketua Hakim Penolong : 1. Siti Nurizzati Binti Adnan : 1. Nur Suraya Ashikin Binti Isa 2. Alizatul Aisyah Binti Mohamad Ali Runner : 1. Liyana Binti Mohd Diah

1.0

Cara Bermain Terdapat dua pemain. Seorang pemain menggunakan kepingan gelap (hitam/merah), dan seorang lagi kepingan cerah (merah/putih). Mereka bergilir menjalankan kepingan mereka. Kepingan-kepingan tersebut hanya boleh bergerak secara pepenjuru dari satu petak ke petak yang lain. Bila seorang pemain melompat ke atas kepingan lawan, dia akan mengambil kepingan tersebut. Setiap buah dam cuma boleh bergerak satu petak secara pepenjuru, sama ada ke kiri atau ke kanan, sekiranya petak tersebut masih kosong. Sekiranya mana-mana buah pemain berjaya sampai ke hujung papan lawan, ia dikatakan "naik haji". Buah haji ini biasanya dibezakan dari buah biasa dengan meletakkan satu lagi buah di atasnya (disusun dua tingkat). Keistimewaan buah haji ialah ia

2 - Tamat Permainan dam tamat apabila:   Seorang pemain kehilangan semua buah damnya.1 - Bermula Kedudukan permulaan permainan dam adalah seperti di dalam gambar di bawah. - Petak paling bawah kiri berwarna gelap. Dia dikira kalah.  Seorang pemain menyerah kalah. Ini akan meninggalkan dua baris kosong di tengah papan permainan.boleh bergerak ke hadapan atau ke belakang seberapa banyak langkah yang dikehendaki (sekiranya tidak dihalang buah lain). Setiap pemain meletakkan (bagi petak 8x8) kesemua 12 buahnya pada 3 baris yang terdekat. Seorang pemain tidak dapat menggerakkan buahnya kerana disekat. mana-mana pihak boleh bermula dahulu. - Seperti yang disebut di atas. 1. . bergantung kepada persetujuan pemain. pada petak yang berwarna gelap. Dia dikira kalah. 1. manakala petak paling bawah kanan berwarna cerah.

Perlu diingatkan bahawa buah dam biasa cuma boleh bergerak. Buah haji juga boleh makan ke belakang kerana ia boleh bergerak ke belakang. maka pemain berhak memakan lagi. bauh haji boleh bergerak banyak langkah. Sekiranya selepas makan kali pertama. Ertinya. biasanya kerana keduadua pemain mepunyai buah haji yang tidak dapat dimakan atau disekat. 2. ke hadapan. kemudian buah lawan dikeluarkan dari permainan. dan oleh itu boleh makan buah lawan yang jauh. 2.0 Peraturan 2.1 Buah biasa Sekiranya di pepenjuru kanan/kiri hadapan suatu buah sendiri ada buah lawan. Kedua-dua pemain bersetuju untuk seri. Kegagalan untuk memakan buah lawan akan menyebabkan pihak lawan berhak mengambil buah pemain yang gagal memakan dan mengeluarkannya dari permainan. 2. maka buah lawan tersebut boleh dimakan (ditangkap dan dikeluarkan dari permainan) dengan melompat buah lawan tersebut. pemain diwajibkan melakukannya. situasi yang sama berulang lagi. Bezanya.1.1.1 Cara makan 2. dan di belakangnya kosong. buah sendiri diletakkan di petak kosong di belakang buah lawan. Ertinya. .2 Peraturan makan Sekiranya ada peluang memakan buah lawan. seseorang pemain boleh memakan beberapa buah lawan dalam satu giliran.2 Buah haji Cara makan buah haji sama dengan buah biasa. dan oleh itu makan.

4. 1. Pihak penganjur tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kemalangan. pemain boleh memilih untuk memakan mana-mana buah yang dikehendakinya. 3. seluar tracksuit dan kasut sukan. kehilangan harta benda. Setiap peserta perlu berada dalam kawasan tempat permainan dijalankan supaya mudah diawasi pegawai pertandingan. 2. - Sekiranya ada dua buah atau lebih untuk dimakan. Keputusan Menang Seri Kalah Markah 1 1/2 0  Setelah tamat semua pusingan/perlawanan. ataupun kecederaan sebelum. 3.- Sekiranya terdapat pilihan untuk memakan buah lawan.0 Aspek Keselamatan Setiap peserta perlu berpakaian yang sesuai dan kemas iaitu baju t-shirt. Pemarkahan atau mata terkumpul Bil. pemain boleh memilih untuk makan seberapa banyak buah yang diingininya. jumlah mata akan dikumpulkan dan pasukan yang mengumpul mata yang terbanyak . semasa dan selepas pertandingan.0 Borang Pemarkahan Johan keseluruhan akan dikira berdasarkan keseluruhan jumlah mata pertandingan permainan.

Math Point iaitu jumlah mata terkumpul yang diperolehi dalam pertandingan samada menang (4-0). . maka untuk menentukan kemenangan “Tie Break system” akan digunakan :  Game point iaitu mengikut jumlah mata yang diperolehi samada menang (1). Jumlah Mata Seri  Jika mata terkumpul sama antara 2 pasukan atau lebih. (3-1). (1-3). Cara undian bergantung kepada keputusan yang ditentukan oleh ketua hakim. ketiga dan keempat). kalah (0). seri (1/2).4).maka pasukan itu akan digelar johan dan seterusnya (naib johan. seri (2-2) dan kalah (0.

( ) BORANG KEPUTUSAN .BORANG PEMARKAHAN INDIVIDU PERTANDINGAN DAM HAJI NAMA PESERTA SEKOLAH : ……………………………………………………... NAMA LAWAN SKOR 1 = Menang SKOR ½ = Seri SKOR 0 = Kalah JUMLAH : DISAHKAN OLEH HAKIM : ………………………………. BIL. : ……………………………………………………..

. 3. SKOR / MARKAH KEDUDUKAN DISAHKAN OLEH HAKIM : ………………………………. 5. 3. NAMA PASUKAN / SEKOLAH 1. SKOR / MARKAH KEDUDUKAN INDIVIDU (LELAKI / PEREMPUAN) BIL. 2. 4. 2.PERTANDINGAN DAM HAJI KUMPULAN / PASUKAN BIL. 4. NAMA PESERTA 1. ( ) JADUAL PERLAWANAN DAM HAJI 1 bye . 5.

2 3 4 5 6 7 8 9 10 bye bye (iii) (vii) (iv) (i) (ix) (ii) bye bye bye (v) (viii) (vi) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful