You are on page 1of 21

Bentuk

Biodata

Bentuk terbahagi kepada bentuk dua dimensi. Bentuk mempunyai keluasan ketinggian. dan pelbagai dimensi.Bentuk ialah lanjutan daripada pemahaman rupa. tiga dimensi. . dan biasanya bentuk mempunyai lebih daripada satu permukaan. jisim. Bentuk mempunyai struktur bentuk dalaman. Gabungan daripada rupa dapat menghasilkan bentuk.

penghasilan bentuk melalui teknik lukisan bentuk tangan dihasilkan melalui teknik lukisan .

.(a)Bentuk Dua Dimensi Merujuk kepada gambar atau visual dua dimensi. Bentuk dua dimensi hanya wujud dalam gambar dan bentuknya tidak dapat disentuh dan dirasa ruangnya. Contoh bentuk dua dimensi ialah catan. Ia dapat dilihat pada permukaan 180 . foto dan reka bentuk grafik.

Bentuk tiga dimensi terbahagi kepada dua jenis iaitu bentuk yang dapat dilihat dari pelbagai sudut (360 ) dan bentuk timbul (relief). Ia mempunyai isipadu. . jisim dan dapat dirasa dan disentuh. Contoh karya seni yang mempunyai bentuk 3 dimensi ialah arca. anyaman rotan dan ukiran kayu.(b)Bentuk Tiga Dimensi Merujuk pada benda yang wujud dalam ruangan yang sebenar.

Bentuk sebenar yang bersifat 3 dimensi dan dapat dirasa. disentuh dan dilihat daripada pelbagai sudut. Contoh benda berbentuk konkrit ialah seperti batu.meja bentuk konkrit .bola . meja. kereta dan sebagainya. kayu. bentuk konkrit . mempunyai ciri-ciri nyata dan maujud (benar-benar wujud di hadapan mata) 3.Jenis-jenis bentuk (a)Bentuk konkrit 1. 2.

penggunaan kesan cahaya dan bayang merupakan faktor terpenting. Bentuk ilusi ialah bentuk yang dihasilkan melalui kemahiran penggunaan unsur-unsur seni seperti warna. Bentuk objek yang dilihat dan dihasilkan melalui lukisan. Bentuknya tidak dapat disentuh tetapi hanya dapat dinikmati melalui deria penglihatan.(b)Bentuk Ilusi 1. . garisan dan lain-lain 2. cetakan atau pada permukaan rata (bersifat dua dimensi) 3. catan. Bagi menghasilkan karya 2 dimensi yang dapat mencipta bentuk. fotografi. 4.

Cara-cara Menimbulkan Bentuk Ilusi dalam Karya (a) Teknik Garisan (b) Teknik Lorekan (c) Teknik Kolaj (d) Teknik Catan (e) Teknik Cetakan .

bentuk ilusi teknik komputer grafik bentuk ilusi teknik catan Vincent Van Gogh 'Still Life" .

.

Garisan – anyaman (rotan. lidi. Bentuk juga boleh dibina dengan menggunakan tanah liat.Membina Bentuk Konkrit Bentuk boleh dihasilkan melalui : 1. teknik lipatan kertas (seni origami). kayu. kaca dan sebagainya. Rupa – potongan kadbod (polihidera). plaster of paris. teknik lipatan kain (topologi) 3. lingkaran (dawai) 2. buluh) . penggunaan unsur garisan iaitu daripada teknik anyaman dapat menghasilkan bentuk konkrit potongan dan lipatan kadbod mecipta bentuk kotak . batu. lilin. tali). tenunan (benang. sabun.

penggunaak kertas yang disulam dan dilipat menghasilkan bentuk bentuk yang dihasilkan daripada bahan tanah liat penggunaan bahan lilin ukiran bentuk arca menggunakan sabun .

lipatan-lipatan kertas mencipta bentuk konkrit seni origami penggunaan kaca juga dapat menghasilkan bentuk bentuk dicipta daripada plaster of paris .

Perbezaan antara bentuk konkrit dan bentuk ilusi .

Bentuk Konkrit Bentuk Ilusi .

keluarkan botol daripada lilitan tersebut. Maka. Lukiskan rupa seperti dalam ilustrasi berikut di atas sekeping kertas manila. kemudian. terhasillah sangkar dawai berbentuk botol.(a) Garisan dan Bentuk Garisan dapat menghasilkan bentuk melalui beberapa proses berikut: (i) Garisan dan Bentuk Lilitan Dawai (ii) Lilitkan dawai pada botol sehingga sempurna (iii) Kemudian.origami (ii)Teknik potongan kadbod – polihidera (iii)Teknik lipatan kain – topologi . cantumkan bahagian-bahagian tertentu supaya menjadi bentuk kotak seperti dalam ilustrasi di bawah Cara lain untuk menghasilkan bentuk dengan rupa adalah dengan menggunakan: (i)Teknik seni lipatan kertas . (iv) Garisan dan Bentuk Anyaman Rotan (v) Garisan dan Bentuk Anyaman Buluh (b)Rupa dan Bentuk Rupa dapat mencipta bentuk melalui proses seperti berkut: a. b.

A`rca Seni Bina .Fungsi Unsur-unsur Seni Bentuk penting dalam rekaan bentuk arca. seni bina. reka bentuk industri. pembungkusan. seni reka hiasan dalaman dan seni reka landskap persekitaran.

Pembungkusan Seni Reka Hiasan Dalaman Seni Reka Landskap Reka Bentuk Industri .

com/2012/04/unsur-unsur-seni-visual.blogspot.scribd.com/2010/05/bentuk-penghasilan-bentuk-melalui.com/p/nota-seni.com/2009/08/unsur-seni-bentuk.html 6) http://www.blogspot.html 5) http://cheguasmawati.html 4) http://psvisual.Bahan Rujukan 1) http://senivisual1.html 2) http://psvptgsmkkm.html 3) http://nikazlinalin.blogspot.com/p/unsur-seni.com/doc/94231019/Fungsi-Unsur-Seni .blogspot.blogspot.

Sekian Terima Kasih .