You are on page 1of 22

PENDIDIKAN SENI VISUAL

TAJUK:

JALINAN

Disediakan untuk Encik Syamrul Nizam bin Abdul Malek Pensyarah PVS PPISMP Sem1

NAMA: STEPHENIE YONG VUN CHOON NO. KAD PENGENALAN: 930530125208 UNIT: PPISMP PENDIDIKAN CINA(SJKC) ALAMAT: P.O.BOX 636, 89600 PAPAR,

NAMA: CHIN JIN VUN NO. KAD PENGENALAN: 931010125938 UNIT: PPISMP PENDIDIKAN CINA(SJKC) ALAMAT: LOT L-8-0, PHASE 1, JALAN KIBABAIG, KOTA KINABALU,SABAH NO. TELEFON: 0168102614 E-MAIL:

SABAH
NO. TELEFON: 0149552386 E-MAIL: stephchun93@hotmail.com

jingwenchen93@hotmail.com

Jalinan •Merupakan kesan yang terdapat pada permukaan sesuatu benda atau objek . •Terdapat di permukaan objek semula jadi dan objek buatan manusia .

plastik .Sifat-sifat jalinan yang utama terbahagi kepada 4 jenis iaitu: *Kasar – permukaan jalan raya *Tajam .kektus *Lembut – kapas *Halus .

.

JENIS JALINAN JALINAN SENTUH JALINAN TAMPAK .

JALINAN SENTUH -Dapat dirasai melalui deria sentuhan JALINAN TAMPAK -Merupakan kesan jalinan yang hanya dapat dilihat tetapi tidak dapat dirasa melalui sentuhan .

.

Menahan geseran JALINAN SENTUH Tayar tapak kasut Pengaliran air dan udara Jala ikan .

JALINAN TAMPAK Sebagai Penyamaran Kuda belang sesumpah Sebagai hiasan corak .

Contoh Penghasilan Karya BerjalinanTampak .

Teknik gosokan Menggunakan bahan berjalinan sentuh sebagai subjek. kulit kayu. . Seterusnya hendaklah menggunakan pensel atau pensel warna untuk digosokkan atas permukaan kertas tersebut bagi mendapat kesan jalinan. batu-batu jalan. di mana permukaan kertas hendaklah diletakkan di atas benda berjalinan seperti duit syiling.

ubi kentang. . kacang bendi.Capan Kaedah ini banyak digunakan sebagai aktiviti di sekolah rendah. menggunakan bahan-bahan berjalinan sentuh seperti daun. sayur-sayuran. lalu di sapu warna dan dicap pada permukaan kertas.

Ikat dan celup Menggunakan kaedah pengasingan warna dengan menggunakan cara mengikat bahagian-bahagian kain yang tidak ingin diwarnakan. Selesai mengikat dengan getah atau tali rafia. kain hendaklah dicelup ke dalam pewarna atau dye mengikut warna yang dikehendaki .

Air diletakkan ke dalam tray lalu dititiskan dengan cat minyak.Pualaman Menggunakan kaedah pengasingan warna minyak dengan air. Seterusnya kertas diletakkan pada permukaan air yang mengandungi cat tersebut. .

pensel warna.Lukisan dan Catan Menggunakan pen. pensel atau cat dapat menghasilkan kesan ilusi jalinan .

Kaedah Penghasilan Karya Berjalinan Sentuh .

anyaman tikar dan sebagainya . anyaman buluh.Anyaman Penghasilan anyaman rotan.

Tenunan Jalinan menggunakan benang atau tali dapat mewujudkan kesan jalinan sentuh .

kacang. kulit siput dan lain-lain . kolaj juga boleh dibuat daripada bahan-bahan seperti daun. selain dari potong.Kolaj Merupakan kaedah potong dan tampal. pasir.

r gc.html •http:/psvptgsmkkm.my/search?hl=en&pq=unsur+jalinan+dalam+seni&cp =7&gs id=y&xhr=t&q=permaidani&bav=on.google. Bhd.com/2010/02/jalinan.or.blogspot.r pw.com.html •http:/www..osb&biw=1366&bih=598&um=1&ie=UTF8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=jln-T4vrEoTZrQe05pTfBg .cf.BIBLIOGRAFI •Buku: Rahmat Salihon Teks lengkap pendidikan seni visual(KBSM) Oxford Fajar Sdn. 2006 •Laman web •http:/senivisual1.r qf.com/2009/08/unsur-seni-jalinan.2.blogspot.

SEKIAN. TERIMA KASIH .