You are on page 1of 17

Kek Coklat Moist ( Kukus) sumber resepi: rosmarlina@jintanmanis.

com Bahan-bahanya 2 cawan tepung gandum 2 sudu kecil baking powder 1/2 sudu kecil baking soda 3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak 1 cawan gula 1 cawan air suam 1/2 cawan susu pekat 1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten) 3 biji telur beberapa titik esen vanila *Untuk Topping dan Hiasan* 1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya. Cara-caranya 1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus. 2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur. 3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik. 4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.

Nota: Maaf sangat. tapi tekstur nye memang lembut. sebabnya semua tak sabar nak makan. tak rugi mencubanya. Kek Batik . sebab ros tak sempat nak snap kek ni lepas dipotong. gebus dan moist lah.

resepi asal dari kak yatiezaini myresipi.1/2 cawan milo 6. main lebur je. bahan-bahan pun agak-agak. Alihkn adunan kedlm loyang / bekas / tppware yg tlh disapukn butter dan tekan sehingga betul2 padat. terima kasih banyak-banyak buat kakak berdua kerana share resepi yang simple ni. tapi kalau nak refer resepi kek batik sempoi ni boleh juga. lama tak makan. (lebih kurang 10-15min) 2. same je cara macam ros buat hari tu : ) ros copy resepi ni dari blog kak Hana Kanazawa. Kesemua bahan 2 .2 jam. .6 dimasukkn kedlm kuali .180 gm butter ( ros letak 2 sudu besar marjerin) 4. 3. memang dah terfikir dah nak buat kek batik.100 gm coklat bar masakan ( ros tak letak) 5..Share576 Hari tu masa gi Seria 100yen jumpe pulak biskut Marie yang boleh makan. ape lagi terus lah ambik.1 bungkus besar biskut marie perasa original .dipthkn 2 atau 3 2. Simpan didlm peti sejuk 1 .masak dgn api yg perlahan sehingga semuanya sebati dan sedikit pekat. Masukkn biskut kedlm kuali gaulkan sehingga sekata.1/2 tin besar susu pekat 3. ( gunakan plastik utk menekan adunan spya x lekat ditgn). biskut marie ni dari Singapore. Bahan-bahan ( ros buat separuh adunan je) 1.. ros buat pun sebenarnya takde sukat-sukat.1/3 cawan air panas ( ros ganti dgn susu segar) Cara-cara 1.

4. Keluarkan dr loyang & potong. Selamat Mencuba..dah boleh dimakan. .siap dipotong dan sedia untuk dihidangakan- .. SIAP .

biar cepat keras dan mudah dipotong nanti.Ikan . sebab ummi dan kakak damia sedap je mengunyah sambil tengok TV..jangan lupa alas loyang dengan kertas minyak supaya mudah dikeluarkan nantiNota: Kek ni kalau simpan di dalam peti ais lama-lama lagi sedap. kek batik ni mesti ade siaran ulangan nye. hihihi : ) sam Rebus Ikan Bersama Kacang Bendi Masakan .

bila makan dengan nasi panas. so lauk di bawah ni memang sangat sesuailah.com Bahan-bahannya 1/2 ekor ikan selukop@ ikan tenggiri batang dipotong beberapa bahagian 2 sudu besar cili kering ( boleh tambah lagi dua tiga sudu cili kalau nak pedas) 2 inci lengkuas atau halia beberapa helai daun kesum ( carik-carikkan kasar) sedikit belacan ( tak nak letak pun takpe) . menu masakan biasa je. Asam Rebus Ikan Bersama Kacang Bendi Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis. ikan tu boleh tukar dengan ikan kegemaran anda ye. kat tv pun tengah kempen kurangkan minyak dalam masakan. mood nak mencipta dan mencuba resepi baru kurang sikit minggu ni. sedap pun sedap tau. senang nak masak dan baik untuk kesihatan. takde menu special pun dua tiga hari ni.Assalammualaikum WBT dan selamat pagi semua.

tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Masukkan 3 cawan air di dalam periuk. bawang besar. sesuaikan rasa. 3.3 biji bawang merah atau ( 1/4 bi ji bawang besar saiz kecil) 2 biji bawang putih 2 keping asam gelugor sedikit garam beberapa biji kacang bendi ( kalau nak tambah pedas boleh juga letak beberapa biji cili padi) Cara-caranya 1. Kemudian masukkan asam keping. Selamat Mencuba. biarkan bendi empuk. . Blender belacan. kemudian baru masukkan cili kisar dan bahan yang telah diblender atau di tumbuk tadi. kalau nak tumbuk lumat guna lesung batu lagi bagus. selepas itu masukkan ikan dan daun kesum. masukkan pula kacang bendi. masukkan sedikit garam. . lengkuas dan bawang putih hingga hancur. biarkan agak mendidih. 2.

ni lah rupa ikan selukop yang telah di asam pedaskan : ) .

memang agak sukar untuk mengambil gambar makanan dengan tenang. JMC di Media Cetak .tangah sibuk shooting gambar tu. tangan si kecil wazhif lah. nak tau tangan sape. ade je model tempelan. akibatnya macam nilah. ni lah situasi sebenar ros kat rumah..macam-macam dah kepandaian di sekarang.. buat semua orang ketawa : ) Comments (4) cari masakan. tiba-tiba ade tangan kecik menggangu. wazhif oh wazhif.

susu sejat ataupun susu segar) 1/2 sudu kecil garam 300ml air 3 sudu besar susu pekat manis .Puding Pelangi Aidilfitri Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com Bahan Lapisan Plain 10 gm serbuk agar-agar 220 gm gula pasir 1000 ml air 2 helai daun pandan Bahan Lapisan Santan 2 helai daun pandan 10 gm serbuk agar-agar 220 gm gula pasir 700ml santan ( buleh ganti dengan susu soya.

Masukkan ke semua bahan lapisan plain di dalam periuk dan masak hingga mendidih. menjadi. 4. minggu lepas tengah blogwalking kawan-kawan. ambil hujung garpu dan lorekkan sedikit di permukaanye. Hijau dan Merah Jambu Cara Membuatnya 1. sangat bermanafaat buat kami dan untuk kebaikan anak-anak. 8 hari kebelakangan ni ros agak sibuk ke sana ke mari. Sejukkan dahulu agar-agar di dalam peti ais sebelum dihidangkan. dan pada hari yang same. ( kedua-dua adunan ni mesti sentiasa di atas api yang perlahan dan sentiasa panas sebelum proses melapis). ros nak ucapkan terima kasih banyak-banyak pada blog Nuwairani yang sudi kongsikan resepi yang maveles ni. dan izinkan ros kongsikan di sini pula. Masak dengan api yang perlahan dan sentiasa di kacau. 2. dan warnakan juga dengan warna biru. biarkan keras. Assalammualaikum dan selamat pagi buat semua pelawat blog BSM. ros gunakan acuan silicon bentuk bunga. pada masa yang same juga. ulang langkah melapis tadi dengan menggunakan warna yang berlainan. . Setelah keras. banyak menghabiskan masa dengan anak-anak dan kami juga sempat menghadiri kursus Keibu Bapaan di Kuala Lumpur pada hari 10 dan 11 december yang lepas. dan gebu kejadiannye. dan warnakan dengan warna biru. terpesona lah dengan satu tajuk yang tesenarai di tepi-tepi bloglist yang bertajuk Apam Aiskrim Soda. ambil 3/4 cawan agar-agar santan. 3. masukkan bahan bahagian santan. pastikan acuan di bilas dengan air terlebih dahulu. curah di dasar acuan dan biarkan agak keras. selamat Mencuba. sebabnya husband ros balik dari jepun. sehingga kedua-dua bahagian adunan agar-agar habis.Bahan Pewarna Pewarna Biru. curahkan di atas bahagian agar-agar santan tadi. halal resepinye ye. Ungu. InsyaAllah. ros cuba resepi ni. yang paling seronok tu dapat kenal kawan-kawan baru. kacau sehigga warna sekata. Sediakan acuan bulat atau petak. ambil pula 3/4 cawan bahagian agar-agar plain. semoga Ukhwah kita berpanjangan. terus klik dan save as bookmark. di dalam periuk yang berasingan.

pink dan hijau) ( ros rasa nanti next time ros nak letak sikit baking powder kot. baru bercadang) . sbb nak apam ni naik lagi cantik. ungu.APAM MEKAR AIS KRIM SODA resepi : Encik Hadi & Isteri olahan : Bonda & Nuwairani Bahan : 3 butir telur gred A 1 1/2 cawan gula pasir -boleh kurangkan kalau tak nak manis ( ros letak satu cawan gula) 1 sudu teh ovalete 1 cawan air ais krim soda F&N -guna jenama ni je tau! 3 cawan tepung gandum beberapa titik esen pisang -untuk kurangkan hanyir telur ( ros guna esen vanila) beberapa jenis pewarna yang disukai ( ros guna warna biru. tp tak try lagi.

Campurkan tepung gandum ke dalam adunan telur dan pukul sehingga sebati. Masukkan ais krim soda dan pukul lagi sehingga sebati. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda. nanti apam meresap air pula. Air ais krim soda ni pula tidak boleh guna yang dah lama. 4. 4. Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum. 5. Kalau dah kurang gasnya. apam jadi kurang menjadi. TIPS PENTING : dani Nuwairani 1. Kukus dengan api besar selama 7 minit. tetap ada juga silap sana sini. 3. Titiskan esen pisang ke dalam adunan dan sebatikan. so. Jangan takut nak mencuba. 5. Kalau nak tahu apam tu menjadi ke tidak. Sebab resepi ni tak guna baking powder. Sudukan adunan ke dalam cup saiz S (cup yang orang guna buat almond london tu) sehingga hampir penuh cup. 2. Kadang2 kalau terlebih gula pun boleh menyebabkan apam jadi cair. Matikan suis mesin mixer. Bahan-bahan yang digunakan mestilah mengikut sukatan yang sepatutnya. Kalau terlebih. apam akan jadi keras. apam tak akan naik juga. apam tak masak betul. Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovalete. Apam pun jadi ringan dan gebu aje. Waktu mengukus pula tidak boleh lebih. apam akan jadi lembik. 3. 6. Mak nani buat 10 kali pun. Memang bantat la. Kalau terlebih tepung. Sukatan gula boleh dikurangkan sehingga 1 cawan lebih sikit2. boleh tengok bahagian tapaknya tu rata dan cantik (tidak berkerut) dan bahagian atasnya kembang mekar dan merekah.Cara : 1. tidak boleh kurang. Selamat mencuba!!! . Kalau jenama lain. Kembang apam bergantung kepada gas ais krim soda tu. Maksudnya kalau nak buat apam ni mesti guna air yang baru dibuka. 2. Kalau terlebih ais krim soda. Ais krim soda mestilah diguna yang berjenama F&N. Jangan melimpah pulak. 6. 7. Kalau terkurang.

rugi tak cuba .gebus dan lembut apam aiskrim soda.

nak buat sebagai buah tangan pun boleh. rasa memang sedap. janji nampak cantik dan menarik. Comments (6) Resepi Karipap Rangup .Nota: Apam Aiskrim Soda ni boleh letak warna ape jua kegemaran anda.

contoh melapis Lapisan pertama dan kedua adunan agar-agar santan warna biru. atasnya adunan agar-agar plain warna biru juga Lapisa ketiga dan ke-empat adunan agar-agar santan warna ungu atasnya adunan agar-agar plain warna ungu juga. . Lapisan ke-empat dan kelima adunan agar-agar santan warna merah jambu atasnya adunan agar-agar warna merah jambu juga Lapisan kelima dan ke-enam adunan agar-agar santan warna hijau atasnya agar-agar plain warna hijau juga.

ros letakkan juga dalam acuan silicon saiz kecil ni .