You are on page 1of 7

HARI TANPA BEG PLASTIK

FAKTA TENTANG BEG PLASTIK PENGGUNAAN SUMBER MINYAK TIDAK BOLEH DIURAI PENCEMARAN KOS KITAR SEMULA TOKSIN TIDAK DIBEKALKAN 20 SEN DIKENAKAN KAWASAN PELUPUSAN PEMBAZIRAN .

beg kain atau beg plastik yang boleh terurai) Larangan penggunaan beg plastik yang setebal 30 mikron hingga 65 mikron pada tahun 2008. Melarang penggunaan dan pengimportan beg plastik yang setebal kurang 100 mikron semenjak tahun 2005. San Francisco Amerika Syarikat Tanzania Rwanda Kenya . 2007 Akta melarang penggunaan beg plastik di pasar raya dan kedai farmasi.6 kali ganda pada tahun 2010. Mengenakan cukai penggunaan sebanyak 120% atas beg plastik Tingkatkan harga beg plastik sebanyak 6.025 mm dilarang Denda 10 ribu yuan RMB maksimum.25) untuk setiap beg plastik. Akta Pemberian Beg Plastik Beg plastik yang tebalnya kurang 0. (kecuali beg kertas.NEGARA YANG MENGAMBIL BAHAGIAN NEGARA Hong Kong China CARA PERLAKSANAAN Mengenakan bayaran HKD 50sen (lebih kurang RM0.

The Store. Pada masa ini. Econsave. Vitacare Pharmacy. Carrefour. Jepun Jerman Malaysia *Antara syarikat besar telah menyertai kempen tersebut. menggalakkan pihak penjual dan pengguna menggunakan beg kertas yang boleh dikitar semula. Giant.NEGARA Singapura Republik Korea CARA PERLAKSANAAN Melancarkan ‘Hari Bawa Beg Beli-belah Sendiri’ 2009 (setiap hari Rabu) Pada tahun 1999. Telah menetapkan siri tindakan untuk menggalakkan pihak penjual dan pengguna menggunakan beg kertas yang boleh dikitar semula.20 untuk membeli plastik. 2011. AEON Jusco. semua pasar raya di Jerman hanya menyediakan beg plastik yang berbayar. Parkson. IKEA. 99 Speedmart. Watsons dll . Guardian Pharmacy.Larangan Penggunaan Beg Plastik pada setiap hari sabtu dan perlu membayar sebanyak RM 0. Pusat Kesihatan.

ALTERNATIF • BEG BOLEH DIGUNA / KITAR SEMULA • KOTAK BOLEH DILIPAT .

ALTERNATIF • KOTAK KADBOD • BEG BELI-BELAH BERODA • BAKUL • BEG GALAS .

KESIMPULAN  Permulaan perubahan  Komitmen semua pihak  Akta wajar pertimbangkan  Alternatif lain perlu dilaksanakan  Diteruskan dengan lebih meluas  Penjimatan  Promosi berterusan bawa beg / troli sendiri (pasar / dll)  Walaupun memperolehnya secara percuma. namun alam sekitar terjejas  Jangan ragu-ragu untuk menolak. menggunakannya secara sementara dan membuangnya amatlah mudah dengan pelbagai cara. Jadikan amalan membawa beg kitar semula jika anda pergi berbelanja .