You are on page 1of 10

Nama :.................................................................................... Kelas :...................................................

. Sekolah Kebangsaan Sakilan Desa, WDT 135, 90009 Sandakan

PEPERIKSAAN SEMESTER PERTAMA 2013 KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5

Arahan: 1. Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian iaitu Bahagian A dan Bahagian B. 2. Bahagian A mengandungi 30 soalan aneka pilihan. Anda dikehendaki memilih satu sahaja jawapan.

3. Bahagian B mempunyai soalan subjektif. Anda dikehendaki menjawab pada ruang yang disediakan.

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1

Bahagian A Soalan 1 dan 2 berdasarkan peta di bawah. B1 X 2 .

Thailand ialah negara jiran Malaysia yang di bahagian Timur. I. yang manakah kepentingan kawasan tanah tinggi di negara kita? I Kawasan pembalakan II Kawasan pelancongan III Kawasan perindustrian berat IV Kawasan pertanian hawa sederhan A. A. C. B. Vietnam C. Benua Asia B. A. Benua Afrika C. A. Terengganu 11. C. III. Lautan Antartik P Semenanjung Malaysia 7... I. China D.. Antara berikut. Kalimantan 5. Sebahagian negara Indonesia bersempadan dengan Sabah Sarawak ialah. Pahang C. Benua Oceania D. III dan IV D. . Brunei C. 6. Lautan Hindi C. ____________ ialah benua yang paling sejuk di dunia. Sarawak D. Gunung Korbo B.. B. A. dan IV 3 Soalan 7 dan 8 berdasarkan peta di bawah. C. I. Antara yang berikut. perlombongan 2. Gunung Ledang D. A. Laos Tanah yang tinggi Jaluran tanah yang luas Rangkaian bukit dan gunung Mempunyai puncak bukit yang tinggi 10. Lautan Pasifik D. Selat Melaka memisahkan Malaysia dengan Singapura. Benua Antartika yang dan 8. D. Gunung Tahan 9. A. Puncak bertanda P ialah __________. Lautan yang bertanda X dalam peta di atas ialah. Filipina terletak di bahagian barat Semenanjung Malaysia. Pulau Sumatera adalah sebahagian daripada Indonesia. II. D. yang manakah bukan negara Asia Tenggara? A. Kawasan yang berlorek dalam peta di atas menunjukkan kawasan _________. D. Apakah nama benua yang bertanda B1? A. Sabah B. Sungai Rajang terletak di negeri. tanah tinggi D.Peta Dunia 1.. Gunung Kinabalu dimaksudkan dengan 4. Sumatera D. Benua Afrika Benua Eropah Benua Antartika Benua Amerika Utara 3. pantai B. A. Jawa B. II dan IV C. B. Apakah yang banjaran? A. tanah pamah C. II dan III B. C. Myanmar B. Selat Melaka B. Pilih pernyataan yang benar.

Antara bentuk muka bumi berikut. Apakah pulau yang terkenal dengan legenda Mahsuri? A. B. II dan III B. I. Apakah jenis iklim yang dialami di Malaysia? A. II. Hutan paya Hutan pantai Hutan Belukar Hutan Hujan Tropika 15. Pulau Pinang C. yang manakah jenis hutan yang paling luas di Malaysia? A. Nanas D. D. III dan IV 17. III dan IV D. Apakah faktor yang cuaca dan iklim dunia? 13. C. III dan IV 14. B. Pulau Tioman B. yang manakah boleh ditemui di Hutan Hujan Tropika? A. C. Antara yang berikut. Apakah jenis tanaman penting yang ditanam di kawasan tersebut? A. D. Dataran Dataran Dataran Dataran Pahang Selangor Hilir Perak Kedah-Perlis 18. I. II. A.Soalan 12 dan 13 berdasarkan peta di bawah. yang manakah terdapat di kawasan pinggir laut? I Teluk II Tasik III IV Pantai Tanjung 4 . Pulau Langkawi 20. C. I. Tempat yang berlorek dalam peta ialah. I. Getah C. C. Padi B. I. D. D. A. II dan IV C. Mengapakah kawsan Tanah Tinggi seperti Cameron Highland dan Kundasang menjadi tumpuan pelancong? A. I. III dan IV D. II dan IV C.. B. Pulau Jerejak D. Antara tumbuh-tumbuhan berikut. Kelapa Sawit I Kedudukan II Arus laut III Jumlah penduduk IV Arah tiupan angin monsun A. B. Pantainya yang bersih Pusat membeli-belah yang terkenal Banyak peninggalan warisan sejarah Suhu yang rendah dan udara yang nyaman mempengaruhi Semenanjung Malaysia 12. II dan III B. Iklim gurun panas Iklim khatulistiwa Iklim monsun tropika Iklim sederhana sejuk 19. 16.

Kawasan _____________ menerima hujan kurang daripada 250 mm setahun 5 . B. Senduduk C. 24. Bukit Fraser manakah 26. Nanas D. Pokok Ru 27. Antara yang berikut.B. Gelam C. Jelebu B. Pasangan manakah yang benar tentang jenis iklim dan hidupan liar? Jenis Iklim Gurun Panas Siberia Tundra Mediterranean Hidupan Liar Anjing liar Serigala Beruang Kutub Musang 23. Tempat bermain Kawasan tadahan air Sumber kayu bermutu Mencegah hakisan tanah 22. tumbuhan terdapat di hutan pantai? A. A. Misai kucing 21. I dan II B. I dan III C. Hidupan liar dalam gambar di atas dikaitkan dengan hutan semula jadi di __________. Pokok Ru D. Mengkuang B. Kelantan D. _____________ ialah kawasan yang paling sedikit menerima hujan. C. Bukit Larut D. Sabah B. 25. manakah bukan kepentingan hutan semula jadi? A. Sumber tumbuhan semula jadi yang manakah boleh dijadikan barangan kraf tangan? A. Rompin C. D. Pulau Pinang D. Pahang C. A. Antara berikut. II dan IV D. Rotan B. I II Purata suhu tahunan kira-kira 27oC Menerima pancaran matahari mengikut musim III Semakin tinggi sesuatu kawasan suhu semakin rendah IV Menerima hujan tahunan kurang 2 000mm A. Pilih pernyataan yang benar tentang iklim Malaysia. III dan IV A B C D 28. C.

D. Paku . Gurun Panas D. Zon Sejuk C. pada 4. Pokok Kelapa 6 . Beruang kutub 3.A. Siberia B. Diserang oleh Diserang oleh Diserang oleh Diserang oleh raja Siam Majapahit Palembang Temagi melarikan 1. Mediterranean 2. Suaikan maklumat yang berikut. C. Mengapakah Parameswara diri dari Temasik? A. Tumbuhan / Hidupan Liar 29.pakis Bahagian B Jawab 1. Ketam ruang yang disediakan. B.

A.. Palembang Jenis Hutan (a) Gunung (b) Paya bakau (c) Tundra (d) Pantai 7 .. Langkawi D. Teasik C. Muar B.30. Parameswara merupakan seorang putera raja yang berasal dari.

Peta Asia Tenggara A _________________________ B _________________________ C _________________________ F _________________________ G _________________________ H _________________________ 8 .2. Namakan Negara di Asia Tenggara berdasarkan peta yang diberi.

9 .

Iklim khatulistiwa yang panas dan __________________ sepanjang tahun membolehkan pelbagai jenis _______________ ditanam. 10 . Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul. iii). Taburan hujan di Malaysia adalah sekata kerana dipengaruhi oleh bentuk muka bumi dan __________________ monsun. i). ii). iv). Suhu yang rendah di kawasan ___________________ membolehkan tanaman hawa ___________________ seperti teh dan bunga-bungaan ditanam.3. Alat yang digunakan untuk menentukan arah mata angin ialah _______________.