You are on page 1of 4

BATU SEREMBAN

PERATURAN DAN SYARAT-SYARAT PERMAINAN

1. NAMA KEJOHANAN 1.1 Kejohanan Batu Seremban sempena Karnival PETRA 2013 (Permainan Tradisional 2013).

2. BILANGAN PEMAIN 2.1 3 Orang Pemain – Lelaki / Wanita

3. PERATURAN BERMAIN 3.1 Pada masa mengambil buah-buah itu, pemain tidak boleh menyentuh mana-mana buah yang berhampiran.

3.2

Pemain hendaklah menyambut buah yang dilambung jatuh ke lantai.

sebelum buah itu

3.3

Tiap kali satu-satu tahap semua dikumpulkan dan diserahkan ke peringkat lain.

3.4

Pemain

lain

akan mengambil gilirannya

bermain apabila

sesuatu

kesilapan/kesalahan telah dilakukan. 3.5 Dalam pusingan lepas itu, seorang pemain menyambung permainannya dIperingkat ia telah melakukan kesilapan.

Ulang semula sehingga habis buah dilantai dan dengan sekali lambung pindahkan buah yang terkumpul di tangan kiri ke tangan kanan. ambil 3 buah di tangan kanan dan 2 buah di tangan kiri. iv) Tahap Empat (Buah Empat) Sama . pungut satu buah dilantai dan terus sambut buah yang dilambung tadi dengan tangan yang sama. Sekali lagi lambung dan terus pungut semula buah yang ada dilantai dengan kedua-dua belah tangan (dua buah di tangan kiri dan dua buah ditangan kanan) . Sebelum buah yan dilambung jatuh. ambil satu dan lambung. v) Tahap Kelima (Buah Lima) Serakkan buah seperti biasa. Sambut buah yang dilambung dan sekali lambung pindahkan semua buah ke tangan kanan. Letakkan ke tangan kiri. Cuma pungut keempat-empat buah dengan sekali lambung.PERATURAN DAN SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN (BATU SEREMBAN) 4. Cuma pungut dua buah setiap kali lambung. CARA BERMAIN i) Tahap Satu (Buah Satu) Serakkan buah dilantai. iii) Tahap Tiga (Buah Tiga) Sama seperti buah satu dan dua. Lambung satu yang ada di kedua-dua tangan terus pungut semula buah yang ada di kedua-dua tangan dan sambut segera buah yang dilambung. . ii) Tahap Dua (Buah Dua) Sama seperti tahap satu. bezaaya sekali lambung pungut satu dan lambungan ke dua pungut tiga.

5. sekiranya dapat lima.vi) Tahap Enam ( Buah Enam ) Seperti buah satu. PENENTUAN KEMENANGAN Pemungut mata terbanyak dikira menang. ambil satu. Ulang pergerakan itu hingga habis buah dilantai. 6. x) Tahap Sepuluh (Buah Timbang) Untuk menentukan mata. Sekali lagi lambung dan kumpulkan semua buah ke tangan kanan.Sekali lambung sambil menukar buah dia tangan dengan satu buah dilantai. LARANGAN DAN HUKUMAN a. bezanya kedua-dua buah dilambung dan cepat-cepat tangan kiri menyambut satu daripada buah tersebut dan tangan kanan pungut satu buah dilantai dan segera sambut satu lagi buah yang dilambung tadi. pungut satu buah dan masukkan ke tangan kiri hingga habis dan sekali lambung pindahkan ke tangan kanan. Mati i) Jika pemain tidak dapat menyambut buah yang dilambung. vii) Tahap Tujuh ( Buah Pungut ) Sama cuma setiap kali lambung. timbang buah ke belakang tangan. disambut semula di tapak tangan dengan angka lima juga dan mata dikira lima. lambung dan pungut satu buah. viii) Tahap Lapan ( Buah Tukar ) Serakkan buah. ix) Tahap Sembilan (Buah Lambung/Layar) Sama seperti buah tukar. Ulang sehingga ke semua buah-buah ditukar. Cuma sentuh sahaja setiap buah di lantai dengan sekali lambung pungut kesemua buah yang telah disentuh. Akhir sekali sambil lambung. . letakkan buah yang berada ditangan dan sekali lambung pungut semua buah.

Berbuat perkara yang di luar permainan menggunakan tangan kanan. Jika peserta yang menggunakan tangan kiri. iii) Pada tahap menimbang. buah tersebut. semua tangan kanan menjadi kiri dan sebaliknya. Ketika menyambut semula ke tapak tangan.ii) Ketika memungut buah dilantai. jumlahnya tidak sama. buah lain atau buahbuah yang terhimput bergerak. c. Dalam teks permainan menggunakan tangan kanan. Mana-mana peserta yang membuat kesalahan sebanyak 3 kali akan dibatalkan permainannya. 7. . iv) Pemain terlupa tahap dia berada ketika menyambung semula permainan. b.