You are on page 1of 2

Podbalul Plantă medicinală folosită intens de daci (apare în „De materia medica” a lui Dioscoride Pedanios şi „Herbarius-ul”

lui Pseudo-Apuleius), sub denumirea de “asa”. A fost folosită ca plantă de leac şi de Hipocrate, Dioscoride, Plinius, sau Avicenna. Conţine mucilagii, inulină, taninuri, flavone, fitosteroli, triterpene, carotenoide, alcaloizi pirolizidinici, săruri minerale, esteri sequiterpenici. Are acţiune fluidifiantă, absorbantă. Extrage, dizolvă, lichefiază, elimină acumulările de reziduuri dense, opace, aderente (inclusiv încrâncenarea, resentimentele, ataşamentele, ranchiuna), oferind claritate, transparenţă, lumină. Comunicarea, dorinţa de a trăi devine liberă în absenţa geloziei, frustrărilor, urii, prejudecăţilor, resentimentelor. Destupă la minte, elimină încăpăţânarea, închistarea, oferă elasticitate, adaptabilitae, maleabilitate, fluenţă gândirii ducând la armonizarea relaţiilor interpersoanle. Ne învaţă că orice problemă are o rezolvare, că dificultăţile pot fi ocolite sau învinse, că nimic nu este definitiv. Ne învaţă să ne vindecăm, să nu mai fim singuri, să-l simţim pe Dumnezeu în toate lucrurile mărunte, mângâie, ocroteşte, reconfortează, linişteşte, oblojeşte cu blândeţe, alină durerile şi suferinţele. Conferă cuminţenie omului chinuit de frici, nelinişti, încrâncenări, apăsări, supărări. În organism aceste emoţii negative generează boli ale vezicii biliare şi stomacului. Aşa se explică acţiunea podbalului în acest tip de afecţiuni. Cum se foloseşte. Frunzele proaspete de podbal se trec prin storcător iar terciul obţinut se strecoară. Sucul obţinut îl amestecăm cu apa în care am fiert orez sau fulgi de ovăz. Util bolnavilor care au gastrite. În varice sau alte afecţiuni dermatologice se aplică tampoane îmbibate în sucul de mai sus. Varicele şi hemoroizii dar şi ptoza (“căderea”) organelor sunt consecinţa îngrijorărilor excesive. În afecţiunile respiratorii, frunzele de podbal uscate se răsucesc precum ţigările se aprind şi se sting pentru a putea inhala fumul. În răceli, bronşite, pneumonie, astm bronşic, tuse, se face o infuzie din frunze peste care se toarnă apă purificată osmotic clocotită. În răceli de exemplu infuzia astfel obţinută, la temperatura camerei se toarnă pe pieptul şi pe spatele bolnavului, apoi zonele respective se masează, se fricţionează cu alcool amestecat cu miere de albine (150 ml ţuică preparată în casă amestectă cu o linguriţă miere de albine de mană).

vomă. Dozele mari de podbal sunt toxice.Infuzia se bea cu 30 de minute înainte de masă şi nu mai mult de trei căni pe zi. datorită pirolizidinei. învelite în tifon. În amigdalite se face gargară cu infuzie de podbal. Marirea dozelor poate duce la stări de greaţă. un alcaloid care poate afecta funcţionarea ficatului sau plămânilor. tocate mărunt. mătreaţă se foloseşte infuzie din părţi egale de podbal şi frunze de urzică cu care se frecţionează pielea capului. .Pentru căderea părului. se aplică pe dintele bolnav. Pentru dureri de dinţi se ţine numai în gură fumul de ţigară din frunze uscate de podbal. Frunzele proaspete. dureri în zona abdomenului.